hirdetés
eletunk-a-lapos-foldon-1000x567.jpg

20 dolog, ami egészen másképp működne, ha lapos Földön élnénk

Nem léteznének évszakok. És nem alakult volna ki a domborzat sem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.


hirdetés

A Föld lapos - ez az elképzelés már az ókori görög gondolkodók idején elavultnak számított.

"A püthagoreus csillagászok minden égitestet, így a Földet is, gömb alakúnak vettek, mert szerintük – nyilván teljes szimmetriája miatt – a legtökéletesebb mértani test a gömb. Nézetüket alátámasztotta az az észrevételük, hogy a Hold világos oldalának határvonala mindig körív, tehát a Hold gömb alakú. Ha pedig ez így van, akkor a többi égitest és a Föld is ilyen lehet" - írja az MTA az erről szóló cikkében.

A gömb alakú, pontosabban GEOID Föld másik bizonyítéka a Sarkcsillag: "Mivel a Föld–Nap távolsághoz képest igen messze van tőlünk, az év minden szakában és az északi félteke minden pontjából a Föld forgástengelyének irányában látszik. A Föld görbülete miatt azonban ez az irány más és más szöget zár be a horizont síkjával, ha különböző földrajzi szélességekről nézünk fel az éjszakai égboltra."

Egészen a XIX. századig nem volt semmilyen gond azzal hogy a Föld geoid, míg egy Samuel Rowbotham nevű vallási vezető és feltaláló le nem írta Earth Not a Globe, vagyis A Föld nem gömb című művében, hogy

márpedig a Föld lapos, középpontjában az Északi-Sark található, és amit mi Antarktisznak hiszünk, az az egész Földet körülvevő, 150 láb magas jégfal.

Az 1950-es években jött létre a Lapos Föld Társaság. Majd a 2000-es években az internet, a weboldalaknak, majd a közösségi oldalaknak és videómegosztóknak - például a 2005-ben indult Youtube-nak - köszönhetően szélsebesen újra terjedni kezdett az elmélet, és ma már világszerte több millió követője van. A különféle összeesküvés elméletek is a reneszánszukat élik, ez is segített az elmélet elterjedésében.

A lapos Föld hívei szerint - leegyszerűsítve és nagy vonalakban: bolygónk valójában korong, közepén az "Északi-sarkkal", a Nap és a Hold is csak korong, amely a Föld felett hasonló magasságban kering, csak a Hold kisebb, viszont saját fényével világít, az évszakokat pedig a pályájuk változása okozza. A csillagok kicsik, fényük gyenge, csak közelről látszanak, ezért van az, hogy más-más hosszúsági fokokról más csillagképek láthatók. Ha valaki körbejárja a Földet, egy kör mentén halad, és az utat egyenesnek érzékeli. Az iránytű mindig a Föld közepe felé fog mutatni, ezért ehhez igazodnak a járművek is. Sőt. Ausztrália nem létezik, Ausztrália egy átverés - erről poszt is megjelent a Flat Earth Hungary Facebook-oldalon.

Milyen volna az élet, ha tényleg lapos lenne föld?

1. A gravitáció a lapos Föld közepén található "Északi-sark" húzna bennünket. Most a Föld középpontja felé "húz" a geoid formájú bolygónkon.

2. A gravitáció annál erősebb volna, minél jobban el akarnál távolodni a középpontból.

3. A víz is a központ felé folyna.

2. Nem működnének a navigációs eszközök - mivel ezekhez az északi pólus és a Föld mágnesessége szükséges.

A Föld belsejében a fémtartalmú, olvadt magma kavargása mágneses mezőt hoz létre a bolygó körül, ami megvéd bennünket a Nap halálos sugaraitól. A lapos föld hívei szerint nem keringünk a Nap körül. A valóságban pont a keringés hozza mozgásba a magmát. Ha a gravitáció valóban egy lapos korong közepe felé húzná a tárgyakat, a magmában a fémek is véletlenszerűen rendeződnének el.

3. Nem változnának a csillagképek, így azok sem adnának tájékoztatást.

Egy lapos korongon mindenki ugyanazt az égbolt-részletet látná.

4. Nem volna atmoszféra.

5. Nem keringhetnének műholdak a Föld körül

Így nem használhatnánk mobiltelefonokat, nem működnének a bankautomaták.

6. "Végtelen" lenne a horizont, és ha hegyek nem állnák az utunkat, bármeddig ellátnánk. (Jelenleg a Föld görbületének köszönhetően körülbelül 5 kilométeres távolságig látunk el.

7. Nem lennének évszakok - ez most a Föld tengelyferdesége és a Föld Nap körüli keringése miatt lehetséges.

8. Valójában a napszakok sem váltakozhatnának.

9. Nem létezne napfogyatkozás, holdfogyatkozás.

10. Elviselhetetlen lenne a forróság - nem védene bennünket az atmoszféra a Naptól.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
jeff-foto.jpg

Amikor poénból kiposztolod apádat a Twitterre, és egyszer csak 168 ezer lájk van alatta

Pedig csak annyi volt az egész, hogy az 56 éves apuka randira készült épp, és nem tudta eldönteni, melyik inget vegye fel. Aztán minden megváltozott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Carli, aki 19 éves, és Texasban él, bő egy hete gondolt egyet, és posztolt a Twitterre néhány fotót. A képeken az édesapja, Jeff látható, aki különféle ingekben pózol a kamera előtt.

Carli ekkkor még nem tudta, hogy kisebb robbanást idéz elő a Twitteren, ugyanis csak annyit akart kiposztolni, hogy ő az apukám, és randira készül éppen, és nem tudja, mit vegyen fel előtte.

Jeff kissé tanácstalan fotói nagyot mentek a neten, 168 ezer lájk, és rengeteg hozzászólás érkezett. Persze nem annyira konkrétan az egyedülálló apuka, hanem az élethelyzete keltett ekkora érdeklődést. Az 56 éves, randira készülő apuka sokak szerint az egyik legkedvesebb dolog, amit a Twitteren láttak, és persze, ahogy ez lenni szokott, a dolog önálló életre kelt, illetve jöttek a következmények.

Az apuka azonnal meghódította az internetet: több mint 168 ezren nyomtak lájkot a fotókra – vagyis talán inkább a posztban felvázolt helyzetre. És nemcsak lájkolták: a kommentelők közül többen is azt írták, ez a legcukibb dolog, amit valaha láttak a Twitteren; néhányan pedig beposztolták hasonló élethelyzetben levő apjuk hasonló fotóját.

Lapozz a folytatásért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
halas.png

Egyben nyelte le a cápát egy hatalmas hal - a zsákmánynak esélye sem volt

A támadó hal egy roncssügér volt, ez a faj legfeljebb 100 kilogrammosra és 75 centiméter hosszúra nőhet meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) csapata Dél-Karolinánál figyelte meg, ahogy egy csapat mélytengeri cápa egy tetemből lakmározik – írja az IFLScience.

A jelenetet egy kivételes esemény zavarta meg, amikor egy hatalmas hal lecsapott az egyik cápára, és egyben el is nyelte.

A szakértők egy távirányítású merülő eszközzel örökítették meg a ritka jelenetet, 450 méteres mélységben. A támadó halról a portál azt írja: az egy roncssügér volt, ez a faj legfeljebb 100 kilogrammosra és 75 centiméter hosszúra nőhet meg, és akár 70 évig is él.

A tudósok szerint a cápák sok időt töltenek táplálék keresésével, és ritkán fordul elő, hogy csoportosan tűnnek elő. Ráadásul ritkán sikerül ehhez hasonló felvételeket készíteni az óceánok véres ragadozó halairól.

Itt látható a videó a hatalmas halról és a cápáról, akinek esélye sem volt:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
belaz-teherauto.jpg

Ilyen az, amikor felborul a világ legnagyobb teherszállító autója

Két felvétel is mutatja a különleges balesetet: az ezertonnás jármű az oldalára borul és kigyullad.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Valószínűleg túl nagy sebességgel ment, és hiába fékezett, felborult a kanyarban a világ legnagyobb teherszállító autója.

A Bajkál-tó közelében egy bányánál történt a baleset, van róla külső, és a vezetőfülke kamerájával készült felvétel is.

Egy bányászati ​​és feldolgozó üzem technológiai útján haladt a monstrum, de vagy túl gyorsan ment, vagy nem fogott a féke, mindenesetre a kanyart nem tudta már bevenni, kisodródott, kigyulladt és fel is borult.

Erről a hatalmas, billencses járműről van szó:

A fehéroroszországi Belaz vállalat gyártja egyébként a világ legnagyobb billencses teherjárműveit, ez a 75710 típusjelű példány 810 tonnát nyom, a teherbíró képessége pedig 450 tonna.

Lapozz a baleset videójáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
anyuka.png

Túl rövidnek tartotta a ruháját a légitársaság, betakarózva kellett repülnie az anyának

Az American Airlines egyik gépén történt az eset. Az afroamerikai származású Latisha Rowe szerint egyértelműen a bőrszíne miatt került megalázó helyzetbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.Az American Airlines egyik gépéről leszállítottak egy rövidnadrágos, pánt nélküli felsőben lévő nőt, majd közölték vele: le kéne fednie valamivel a vállát és a karjait, különben nem utazhat.

Latisha Rowe a fiával utazott Kingstonból Miamiba, június 30-án. Már feljutottak a repülőre, amikor azonban a légitársaság egyik munkatársa azt kérte tőle, lépjen ki a gépből, hogy beszélhessenek. Ezután hangzott el a kérés, aminek a teljesítéséhez

egy plédet is adtak neki, hogy azzal takarja be magát.

A Houstonban háziorvosként dolgozó nő szerint egyértelmű, hogy afroamerikai származása miatt került megalázó helyzetbe. Később Twitteren is megosztotta a történetét, fotót is mellékelve a légitársaság által problémásnak ítélt ruháról.

Rowe elmondása szerint látott olyan fehér nőket, akik sokkal rövidebb ruhában szálltak gépre, de rájuk még csak megjegyzést sem tett senki.

Az is kiderült, hogy a

nyolcéves fiát annyira rosszul érintette az eset, hogy míg utaztak, végig pokróccal a fején ült, és sírt is.

Egyelőre még nem döntöttek arról, perre viszik-e az ügyet, az American Airlines mindenesetre már elnézést kért tőle és gyermekétől is. Közlésük szerint vizsgálatot indítanak, hogy tisztázhassák, mi történt. Az útiköltségüket is megtérítik ígéretük szerint, írja a CNN.

Az American Airlines már korábban is keveredett diszkriminációs botrányokba, ennek kiküszöbölésére 2017-ben kötelezték alkalmazottaikat, hogy érzékenyítő tanfolyamon vegyenek részt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x