hirdetés
gyalogtura_ck1.jpg

2 nő, 6 nap, 110 km – vándorúton Hollóházától Nyírbátorig

Milyen az, amikor két nő úgy dönt, hogy Hollóházától Sátoraljaújhelyen át Nyírbátorig gyalogol? Kalandos, izgalmas, fárasztó és persze emberfeletti.
Szokoli Bernadett írása a Szikra magazinblogon - szmo.hu
2019. szeptember 27.


hirdetés

A Szikra magazinblog gondolatébresztő cikkekkel inspiráló, szemléletformáló magazin azoknak, akiket hajt a kíváncsi tudásvágy.

A szikrák célja, hogy más nézőpontból is megvilágítsák a lehetőségeket, pozitív realista módon felrázzanak és kreatív szemléletre inspiráljanak, amely egy másfajta nézőpontot kíván. Kíváncsit...

Zsuzsi és Andi mindketten végzett építészek és gyalogos túravezetők, a civil életben pedig Zsuzsi tűzoltó hadnagy, Andi pedig belsőépítészként dolgozik. Úgy döntöttek, hogy nem mindennapi aktivitással töltik a szabadságukat: gyalog, nomád körülmények között nekivágnak egy legalább 110 km-es útnak.

Aki izgalmakra, élményekre, változatos tájra vágyik, annak van egy igazán jó hírünk: nem kell messzi tájakra utazni, kalandok Magyarországon is vannak! Olvassátok szeretettel Varga Zsuzsanna beszámolóját!

Sokan furán néznek rám és kérdezik, miért gyalog, miért nem autóval? No, pont ezért, mert néha kell, hogy az ember feszegesse határait és tapasztalja az igazi ÉLETET.

Az első nap: kezdődik a kihívás!

hirdetés

Még januárban beszéltük meg Andival, hogy az augusztusi hosszú hétvégén

legyalogolunk Hollóházától Sátoraljaújhelyre, majd továbbmegyünk az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalán legalább Kisvárdáig. És a lényeg, hogy mindezt nomád, sátoros-gázfőzős üzemmódban tesszük meg.

Két végzett túravezető (egyébként meg építész) elé semmi sem állíthat akadályt, így augusztus 17-én szombat reggel 4.10-kor indultam 15 kg-mal a hátamon Tatabányáról, Andi csatlakozott Pesten, majd vonatpótlóval, vonattal és busszal jutottunk el a túra kezdeti helyszínére, Hollóházára délután fél 1-re.

Indul a túra - Zsuzsi

Már az első állomásunkon szeretettel fogadtak bennünket. A pecsételést követően hazaiból is megebédelhettünk a kocsmában, sőt, a pultos hölgy a vízkészleteinket is feltöltötte. Indulás után egyből a kezdeti bozótosban elvesztettük a kék jelzést. Sebaj, ezért is tanultunk tájékozódni, hamar visszaértünk a kijelölt útvonalra és meg sem álltunk a Bodó-réti pecsételőig. Nagy-Milic, Kis-Milic, Füzér. Aki már járt erre tudja, milyen csodás a táj, nem véletlenül a Zemplén a szívem csücske. Gondolkoztunk, hol legyen az éjszakai szállásunk, de mikor elértük a Vár-forrást éreztük, hogy még bírjuk tovább, így mentünk még. Füzéren szerencsénk volt, pont nyitva volt a református templom, megcsodálhattuk belülről is, fakazettás mennyezete páratlan.

Füzért elhagyva az Akasztó-hegyi pihenőnél visszanéztünk a megtett útra és döntöttünk, ott éjszakázunk 16,5 km megtétele után. Költői kérdés volt csupán, de vajon miért lett Akasztó-hegy a magaslat neve, vajon milyen múltat és titkokat hordoz? Meg kell hagyni, romantikus a füzéri vár éjszaka kivilágítva. Annyira viszont nem volt az éjszakánk romantikus, a bringaúton több autó is közlekedett az éj folyamán, amire mindig felébredtünk, valamint hajnaltól erősödött a szél is, így az összes ruhát felvéve is fázva aludtunk.

Kis-Milici Károlyi kilátóból a kilátás

Füzéri vár a háttérben

A második nap, irány Alsóberecki

Reggel kelés, sátorbontás, gyors reggeli és fél 7-kor már folytattuk utunkat a „kéken”. Emlékezve merre volt nagy dzsindzsa, mikor utoljára 2 éve erre jártam, volt ahol kiléptünk a szántóföldre, így esett, hogy még krumpliföldön is jártunk. Bózsvához közeledve már találkoztunk több túrázóval, akik szintén a „kéket járták”, pár kedves szó és mindenki ment tovább a maga útján. Bózsva, Kishuta, Nagyhuta, Vágáshuta, erdős területek és aszfalt váltogatta egymást, én meg a túracipőmet szandálra meg vissza, haladtunk igen jó tempóban.

Vágáshután megnéztük Tankiék régi nyaralóját, Andiból jöttek elő az emlékek, erre túráztunk, itt boroztunk, itt fenyők álltak. Pár év alatt mi mennyit változott? A házból kijött az új tulaj, beszélgettünk vele egy kicsit, ők már életvitelszerűen lakják az egykori nyaralót, szeretik. Vágáshuta után ismét sok túrázó keresztezte utunkat, volt, aki szembe jött velünk, volt akivel egyirányba mentünk és kerülgettük egymást, s egy idő után szóba is elegyedtünk.

Bevallom, felmenni a Nagy-Nyugodóra nem esett jól, ott éreztük, hogy elfáradtunk és igencsak hiányzott, hogy nincs egy pad ahová le lehetne ülni.

A kék sávot, ezzel az Országos Kék Túra (OKT) útvonalát elhagyva a kék kereszten ereszkedtünk le Újhelyre. A településre érve ismét kedvességet tapasztaltunk, az egyik házból kijőve szilvával kínáltak minket, vándorokat. A vasúthoz közel egy padon számot vetettünk, meddig tovább, elérjük-e még világosban Bereckit vagy sem.

Ha az ember kinn alszik a természetben kicsit minden átértékelődik, az egyik legfontosabb a víz kérdése lesz.

Mivel végül nem töltöttük fel vízkészleteinket, el kellett jutnunk Alsóbereckibe. Kinéztük, hogy ott hol van kemping, majd ott alszunk, de persze innentől semmi sem úgy alakult ahogy elterveztük. A neten kiírt telefonszámot nem vették fel, majd később közölték, nem hozzájuk tartozik a kemping.

Nem volt mindig egyszerű az út

Újhelyről Bereckibe elvileg az Alföldi Kéktúra(AK) végig egy igen forgalmas út mellett halad. Néztük a térképet és döntöttünk, letérünk a betonútról és rövidítünk a Papok-útja felé, azaz a térképen jelzetten egy erdei földúton terveztünk menni a betonút helyett kb. 3 km hosszan. Nem értettük, hogy vajon az AK miért nem arra megy, hát rájöttünk: a kezdetben szépen kinéző szekérút kb. 500 m múlva megszűnt, vadcsapássá keskenyedett, majd az is megszűnt egy nyárfás határában.

Nem baj, megyünk tovább a nyárfák mentén, nem lehet eltéveszteni. Majd a nyárfásnak megjelent az aljában az akác is, mely egyre csak sűrűsödött. A rövidítésnek szánt 3 km, távban valóban annyi volt, de ennek fele járatlan akácerdőn át vezetett, annak minden nehézségével. Időben messze gyorsabbak lettünk volna a betonon, viszont ez lett az a szakasz, amihez utána a túra hátralévő részében mindent hasonlítottunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
travellina-cim.jpg

10 csodás kirándulóhely Pest megyében, aminek láttán nem fog hiányozni a külföldi utazás

Főzzünk abból, amink van! Nemhogy az országot, de még a főváros környékét sem kell elhagyni ahhoz, hogy rejtett kincseket találj. Travellina cikke.
Szöveg és fotók: Kisgyörgy Éva (Travellina) - szmo.hu
2020. június 25.


hirdetés

„Hogy bírod utazás nélkül?” - szegezi nekem a kérdés szinte minden barátom, miközben sajnálkozó tekintettel és kérdően néznek rám. „Neked most biztos nehéz lehet...” - teszik hozzá részvéttel a hangjukban, mert megszokták, hogy az én életem elsősorban a világjárásról szól.

Ilyenkor én csodálkozva és értetlenül állok – több okból is.

Egyrészt nem nekem nehéz. Nehéz most azoknak, akik elveszítették a munkájukat és nincs tartalékuk. Nehéz a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek. Nehéz azoknak, akiknek egyszerre kell home office-ban otthon dolgozni, miközben időt kell találni a gyerekek tanítására, a kisebbek szórakoztatására, no meg az egész családra főzni, takarítani.

Nehéz azoknak, akik segítség nélkül maradtak és idős, beteg rokont kell ellátniuk. Nehéz minden bántalmazó, vagy épp csak rossz kapcsolatban élőnek összezárva lenni a párjával. Nehéz mindenkinek, aki nem tudja eldönteni, melyik a rosszabb: ha nem látogatja az idős szüleit vagy ha kockáztatja, hogy megfertőzi őket. Tudom, hogy normális időkben mindenkinek a saját kis baja a probléma (nekem is), de most nem lehet senki annyira szűklátókörű, hogy azon hisztizzen, pár hónapig nem lehet külföldre utazni.

A kérdést azért se értem, mert nem csak a külföldi utazás az utazás. Bár bejártam 138 országot, én ugyanúgy szeretem itthon is felkutatni a legizgalmasabb látnivalókat, részben feltúrva az internetet, részben pedig csak úgy véletlenszerűen ráakadva, miközben barangolok az országban. Hét éve nekiveselkedtem és módszeresen körbejárom a megyéket, dokumentálva a weblapom (travellina.hu) Magyarország fülén a sok érdekességet, amit találok.

hirdetés

Szigetszentmiklós, úszóláp

Oké, belátom, szebb a Grand Canyon pereméről nézni a naplementét, mint egy pipacsos mezőn, de ez tipikusan a félig üres vagy tele pohár esete. Én soha nem tudnék azon keseregni, mi NINCS, amikor annyi klassz dolog VAN.

A felesleges nekibúsulás csak elvesztegetett idő, amit élménygyűjtésre is ki lehet használni. Ilyenkor annak örülök, hogy megtehetem, hogy kimegyek arra a pipacsos mezőre és belefeledkezem, milyen csodálatos.

Az utazás nem a híres helyek kipipálása, hanem az úton levés, a felfedezés, a rácsodálkozás öröme. Ezt itthon is lehet gyakorolni, úgyhogy most főzzünk abból, amink van :-)

Ugyanúgy, ahogy a világot járva nem érdemes az unalomig ismert helyszíneken a tömeggel toporogni, itthon is érdemes kicsit elrugaszkodni a legismertebb célpontoktól. Pest megyében nem csak Szentendrére vagy Visegrádra lehet kirándulni, hanem több tucat más városba – vagy amíg a múzeumok, kastélyok nem nyitnak ki, nagyokat sétálhatunk az erdőkben.

A kijárási korlátozások első heteiben csak amolyan egészségügyi sétákra merészkedtem ki, körbejárva néhány háztömböt a környékünkön. Minden nap rácsodálkoztam, ahogy virágba borultak a fák, ismertem már minden errefelé élő kutyát és cicát, és ha megláttam egy csigát, úgy megörültem a látványnak, mintha legalábbis egy oroszlán bukkant volna fel.

Pilisszentiván, Jági-tanösvény

Aztán ahogy lazultak a szabályok, egyre nagyobb kirándulásokat tettem. Mivel szabadúszóként dolgozom, megtehettem, hogy hétköznap kiránduljak, így szinte soha nem találkoztam más túrázókkal.

Először Pest megyét térképeztem fel alaposan és magam is meglepődtem, mennyi csodálatos hely van a környékemen, melyekről korábban maximum csak hírből hallottam, pedig egy, vagy maximum másfél órás vezetéssel elérhetőek.

Ráakadtam néhány különleges múzeumra is, melyek még sajnos zárva vannak, de mihelyst lehet, ezeket is felkeresem. Izgalmasan hangzik például a Dobmúzeum Cegléden, de amíg nem olvastam alaposabban utána, mi van a közelben, azt se tudtam, hogy létezik André Kertész múzeum Szigetbecsén.

Addig is, szorgalmasan jártam az erdőket-mezőket és íme, a tíz kedvenc kirándulótippem:

1. A Ráckevei Duna-ág különleges természeti látnivalója az úszóláp, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. Ha autóval jövünk, a kocsit a Duna parton, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkolóban lehet hagyni és innen indul egy 700 méter hosszú tanösvény. A parkolónál játszótér várja a gyerkőcöket, az úton kis fahidak a szelfihuszárokat és szelfikirálynőket és padok a romantikus környezetben pihenni vágyókat. Elég rövid a sétaút, de ha valaki ennyitől is megéhezik, van lángos a parkolóban!

2. Érd-Ófalu kevésbé ismert, de izgalmas kirándulóhelye a Duna mentén húzódó erdős Beliczay-sziget, ami elnevezésével ellentétben ma már nem sziget. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki. A romantikus, vadregényes folyópartot egy ösvényen könnyedén végigjárhatjuk. Parkolni az egykori Thermal Hotel Ligetnél lehet.

Solymár, Jegenye-völgy

3. Solymáron fekszik a Jegenye-völgy, amely kedvelt kirándulási célpont, különös tekintettel a vártól alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztásra, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrásra. Az egész völgyet érdemes bejárni a város szélétől indulva. A Shell kútnál lehet lerakni az autót és az út túloldaláról indul a túra, melynek során egy kis vízeséssel is találkozhatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
krk-12-1.jpg

Delfinles, kék tenger és nyugalom – az Adriánál élő magyarok szerint nyugodtan lehet menni nyaralni Horvátországba

Gabi és Sanyi évek óta él Krk-szigeten, elmesélték, milyen a helyzet a járvány után, mire számíthatnak azok, akik az Adriánál szeretnék eltölteni a szabadságukat.
Söptei Zsuzsanna, fotók: krk.tips - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Tombol a nyár, és aki teheti a nyaralást tervezi. A korábbi évek egyik legnépszerűbb célpontja a horvát tengerpart volt. Bár a határok megnyíltak és a karantén-kötelezettséget is eltörölték, mégis sokan bizonytalanok. Vannak, akik idén hazai pihenésben gondolkoznak, de egyre többen vágynak az Adriára is.

Mi a helyzet Horvátországban? Szabad-e, lehet-e tengerparti nyaralásra indulni?

Mi vár azokra, akik felkerekednek és az idei kánikulát is a vízparton hűsölve töltenék? Erről beszélgettünk egy igazi Adria-szakértővel, Oláh Sándorral. Évek óta él a Krk-szigeten feleségével együtt és fogadja a Magyarországról érkező vendégeket.

Beszélgetésünkkor is éppen egy hajón értük el. Egy kisebb csoportot vitt delfinlesre és sziget körüli kirándulásra. Az idő remek, a víz hihetetlenül kék, és akik vele tartottak, garantáltan jól szórakozhattak.

hirdetés

Sanyi elmondta, hogy a koronavírus-járvány Horvátországban sokkal kevesebb embert betegített meg, és a halottak száma is alacsonyabb volt az átlagnál. A járvány idején sem volt pánikhangulat, a szakemberek elmondták, mit kell tenni, az ott élők pedig betartották a szabályokat, ez pedig eredményes volt - véli.

Az utazási korlátozások feloldása óta valóban némi emelkedést jelentettek, de szinte minden esetben „behurcolt” betegséget találtak, azaz más országokból érkezők hozták magukkal a vírust. A hatóságok izolálják őket és a kontaktjaikat is.

Ugyanakkor megnyugtató, hogy Krk-szigeten a járvány idején sem volt beteg.

Jelenleg is egy esetről hallottak, aki szintén nem helyi volt, és karanténban van. A legfrissebb hírek szerint a betegszám az utóbbi napokban csökkent az országban. Ráadásul a főbb gócpontok a szigettől több száz kilométerre voltak, így teljes biztonságban érzik magukat.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen magas számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban. A diagnosztizált betegek közül 91-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 934. A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken. A horvát válságstáb bejelentette: fontolóra veszik, hogy Szlovéniához hasonlóan ismét gyülekezési korlátozásokat vezessenek be - írja az MTI.

Ők is tapasztalják, hogy a vírus kihat a turizmusra.

A sziget nagyobb településein is láthatóan kevesebb a turista, sokkal „szellősebbek” az utcák, éttermek, hajók is.

Amolyan „félgőzzel” működnek a korábban zsúfolt helyek. Így bőven megoldható a távolságtartás és a nyugalom is garantált.

Sanyiék beszámolója szerint a szigeten mindenhol kihelyeztek kézfertőtlenítőket, a hajóra szállás előtt, az étterembe vagy boltba belépés előtt lehet használni ezeket. Maszkot nem kötelező viselni, és csak pár emberen látni, leginkább a boltban. Azt is mesélte, hogy a frissen érkezők még az első napokban gyakrabban vesznek magukra szájmaszkot, ám hamarosan lekerül szinte mindenkiről. Hiszen van tér, szabad levegőn vannak, süt a nap, és az emberek rövid időn belül – a szigeti élet kissé elzártabb szeparáltsága miatt - biztonságban érzik magukat.

Az utazási kedv is nő, ez az utóbbi napokban egyre inkább érezhető.

Gabi már kora reggel a gépnél ül, telefonál, levelezik, és intézi a szép számmal érkező foglalásokat. Mikor eldöntötték, hogy a szigetre költöznek, és a turizmussal foglalkoznak, akkor is az volt a céljuk, hogy a magyar vendégeknek nyújtsanak a lehető legjobb szolgáltatást. Azóta is a hozzájuk érkezők legnagyobb része Magyarországról jön.

Aki egyszer megfordult náluk, ha teheti, visszatér. Jelentős számú „törzsvendégük” van, akik megszerették a helyet és Sanyiék barátságos, családias vendéglátását.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rtl-dominika.png

Dzsungelkaranténban él hónapok óta ez a magyar lány a világ egyik legszebb szigetén

Letícia még a járvány előtt önkéntesnek utazott ki a Dominikai Köztársaságba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

A világ egyik legszebb szigetének rabja lett a szombathelyi lány, aki hónapok óta dzsungelkaranténban él a Dominikai Köztársaságban. Letícia még a járvány előtt önkéntesnek utazott ki. A Fókusz riportjából az is kiderül, hogy milyen az élet most a paradicsomban és mikor jöhet haza?


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hobbitodu_hollandia_kulso_northfoto.jpg

Tökéletes hobbitodú épült, 25 ezer forintba kerül egy éjszakára egy holland kempingben

Egy négytagú család is kényelmesen elfér benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 24.


hirdetés

Amióta 2001-ben bemutatták A Gyűrűk Ura-filmtrilógia első részét, világszerte megszaporodtak a Zsákos Bilbó odújához hasonló hobbitházak. A domboldalba vájt alacsony belmagasságú, fabútorokkal berendezett hangulatos odúk közül az egyik legjobban sikerült Hollandiában található, alig 30 pernyi autóútra Amszterdamtól.

Ugyan a Geversduin kempingben épített odú nem olyan zegzugos, mint a filmben látott hobbitlak, de így is tökéletesen visszaadja a hangulatát.

Ezt a hobbitházat is egy domb oldalában alakították ki, a teteje gyeppel fedett, és az elsőre talán parányinak tűnő beltér ellenére egy négytagú család is kényelmesen elfér benne, olvasható a különleges szálláshelyekre specializálódott Host Unusual oldalán.

Az odúban padlófűtés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, de tartozik a hangulatos építményhez saját WC, fürdőszoba, konyha és egy nappali is. Ráadásul a tökéletes hangulathoz a falra festett elf nyelven írt szövegek is hozzájárulnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!