hirdetés
koronavirus-halottak-fertozottek-majus31-mtifoto.jpg

2 idős, krónikus beteg halt meg, 1203 aktív fertőzött van

Csak 9 embernél mutatták ki a fertőzést tegnapról mára.
MTI, Fotó: Illusztráció/MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) - írja a kormányzati portál.

Ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt újabb 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 526 főre emelkedett az elhunytak száma.

Eddig összesen 2147-en távoztak gyógyultan a kórházból - összegzi a koronavirus.gov.hu.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek száma 1203 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés második szakaszában vagyunk a kormányzati portál szerint.

Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. A cél az élet fokozatos, szigorú menetrend szerinti újraindítása.

Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

"A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést.

Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani" - írja a koronavirus.gov.hu.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szívszorító: két jegesmedve egy szemeteszsákkal játszik, egy harmadik meg egy műanyagdarabot rágcsál

Úgy eszi a műanyagot a jegesmedve, mintha csak egy halat tépne szét.
Fotók: Northfoto/mediadrumworld.com/@wikstrom_photography/JensWikström - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Megrázó fotókat készített éhező jegesmedvékről az Északi-sarkvidéken egy svéd fotós, írja a Daily Mail.

A szívszorító fényképeken két jegesmedvebocs egy műanyag szemeteszsákkal játszik huzavonát, míg egy éhező társuk jobb híján egy műanyagdarabot rágcsál.

A képek rávilágítanak a műanyag-szennyezés egyre növekvő mértékére, mivel a nagyjából 180 kilogrammot nyomó jegesmedve

rágcsálás közben le is nyelte a keze ügyébe akadó műanyag egyes darabjait.

Jens Wikström negyedórán keresztül figyelte mintegy 30 méteres távolságból a medvecsaládot. A fotós szerint borzasztó volt látni, hogy végig a műanyaggal játszottak az állatok, miközben

hirdetés

éhező társuk úgy fogyasztotta el a mesterséges anyagot, mintha az egy teljesen normális étkezés része lenne.

Wikström szerint nemcsak a kifejlett medve, hanem játék közben a bocsok is ettek a műanyagból.

A mikroműanyagok nemcsak direkt, hanem indirekt úton is eljuthatnak a jegesmedvék szervezetébe. A hatalmas ragadozók elsőszámú táplálékául szolgáló halakban és fókákban ugyanis már kimutatható a szennyező anyagok jelenléte, ami a tengervízből ivódik a testükbe.

A jegesmedvék egyelőre a klímaváltozás és a műanyagszennyezés ellenére is jól boldogulnak a norvégiai Svalbard közelében, ahol a fotók is készültek. Bár valószínűleg nemsokára még közelebb merészkednek majd az emberlakta falvakhoz, mivel egyre kevesebb táplálékhoz jutnak jelenlegi élőhelyükön.

Wikström beszámolója szerint már korábban is látott műanyagot falatozó állatokat, de azok inkább kíváncsi sarki rókák voltak. Mindenesetre reméli, hogy a fotók hatására az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt eldobnak egy zacskót vagy cigarettacsikket, mert sosem lehet tudni, hol köt ki végül a szemét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

A világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék

Ilyen tempóban esélyünk sincs betartani a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltakat.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Daniel Eledut - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Az elmúlt 30 évben a bolygó leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a világ teljes népességének szegényebbik fele, írja a Phys.org.

Az Oxfam új kutatása szerint 1990 és 2015 között az a 64 millió ember, akik

a Föld legtehetősebb embereinek számítanak, a teljes széndioxid-kibocsátás 15 százalékáért felelős. Eközben a világ szegényebbik fele, vagyis közel 3,1 milliárd ember csak 7 százaléknyi kibocsátásért okolható.

A kutatás szerint a leggazdagabb nemzeteknek sürgősen át kell alakítaniuk, valamint meg kell tisztítaniuk infrastruktúrájukat és gazdaságukat, ha valóban el akarjuk érni a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

hirdetés

Ellenkező esetben egyedül ezek a nemzetek kimerítik a teljes széndioxid-felhasználási költségvetési keretet anélkül, hogy a többi országnak bármennyi jutna.

Végeredményben ez pedig azt jelentheti, hogy a Föld nagy részéhez képest egyébként is jólétben élők tovább növelik a fogyasztásukat, miközben mindennek a levét a legszegényebbek és a kialakuló helyzetért legkevésbé felelősök ihatják meg.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-korhaz-fertozottek-mti-balogh-zoltan.jpg

Már több mint 20 ezren megfertőződtek a koronavírussal Magyarországon a járvány kezdete óta

951 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, így már több mint 15 ezer aktív beteg van, újabb nyolc halálos áldozattal pedig már 700 fölé nőtt az elhunytak száma.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán reggel.

Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati tájékoztató honlapon emlékeztetnek, hogy

hirdetés

kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Azt kérik, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Mint írják, kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az operatív törzs jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt

- olvasható az oldalon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
arcmaszk.jpg

Itt egy újabb tudományos érv a maszkhasználat mellett

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora foglalta össze egy vezető tudományos lap legújabb vizsgálatainak eredményét.
Fotó: leo2014/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát – derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót a Semmelweis Egyetem honlapjára.

A cikk szerint

a maszk használata segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek.

Ha az elmélet beigazolódik, a mindenkire kiterjedő maszkviselés immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését az Egyesült Államokban és máshol, ahol oltásra várunk.

Epidemiológiai kutatások szerte a világon azt sugallták, hogy erős összefüggés van a populációra kiterjedő maszkhasználat és a járványkontroll között.

hirdetés

A legújabb virológiai, epidemiológiai és az ökológiai adatok pedig arra a hipotézisre vezettek, hogy a szájmaszk mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzött emberek körében.

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét. Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzések számát - írja Merkely a tanulmány kivonatában.

Hozzáteszi, a pandémia elleni küzdelemhez a transzmissziós - vagyis átadási - rátát, valamint a súlyos betegségek arányát szükséges csökkenteni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!