csodaszep
19 elragadó hazai és határon túli úticél, amit nem érdemes kihagynod
Rengeteg olyan hely akad, ami érdemes legalább egyszer az életben látnod.
Szeretlek Magyarország
2017. május 04.

Ha utazást, nyaralást, kirándulást terveztek erre a évre, érdemes erről a listáról válogatnotok úticélt. Csodálatos helyek Magyarországon és a határainkon túl!

1. Kőszeg

Ha az Óvárosból a Csónakázó-tóhoz sétáltok, kedves látványban lesz részetek: egy dombon található az 1734-ben épült barokk stílusú Kálvária-templom. Igazán idilli helyen épült, csodás a kilátás a városkára és a környező hegyekre. Valódi csendes, elmélkedésre való hely a szőlőkkel körülvett dombtető.

ut1

2. Noszvaj

Meglepő, egyben lenyűgöző látványt nyújtanak a noszvaji barlanglakások. A 19. század század elejétől alakulhattak ki. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagy szegénység is közrejátszott abban, hogy létre jöttek. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén pedig alkotótelep működik.

Barlanglakások Noszvajon

3. Gaja-patak a Bakonyban

A Kelet-Bakony ékszerdoboza a Gaja-patak, Magyarország egyik legtisztább vízfolyása. A Gaja-patak Veszprém megyében, egy Zirc melletti kis falu, Nagyesztergár közelében ered. Innen közel 20 kilométert tesz meg keletnek, majd délnek indul, és a Fehérvárcsurgói víztározóba folyik, ami Magyarország egyik legszebb környezetében lévő, mesterséges tava. Ha már arra jártok, nézzétek meg a gyönyörű fehérvárcsurgói kastélyt is!

gaja1

gaja2

asp_620_meses7

4. Győr

Egy külföldi utazási oldal a három legszebb magyarországi város között említette. Óvárosában már filmeket is forgattak, az utcáin sétálva pedig szinte megelevenednek a 300 évvel ezelőtti mindennapok...

gyor

5. A vácrátóti arborétum

Gyönyörű a története is: "A 26 éves Zsuzsanna és a 39 éves Sándor egy zugligeti kiránduláson ismerkedett meg 1864-ben. Ekkor mindketten túl voltak már egy rossz házasságon, és éppen új életet szerettek volna kezdeni. A találkozást újabbak követték, majd hosszas levelezés, sikeres válás és hatévnyi várakozás után végre összeházasodhattak. A frigyből három gyermek született. Az asszonyt első házassága, majd azt azt követő huzavona nagyon megviselte. Az idegileg gyengélkedő nőnek nyugalomra volt szüksége. Így jött hát férje ötlete 1871-ben, hogy a vácrátóti birtokot megvegye, átalakítsa, és családjának csendes, békés otthont teremtsen." A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

vacratot

6. Szabadka

A szecessziós városházát azonnal felismeri mindenki, aki csak egyszer is látta. Gyönyörű a magyar szecessziós stílusban épült zsinagóga, a Raichle Ferenc által építtetett Palota (ma modern művészeti galéria működik benne), illetve a városi könyvtár. (Raichle Ferenc tervezett több ikonikusnak számító szegedi épületet is, például a Gróf-házat és a Ságvári Gimnázium főépületét.) Érdemes végigsétálni a Kossuth utcán. A ferences rendi templom rendházának érdekessége, hogy az egykori vár maradványaiból építették. Nagyon szép a katolikus székesegyház és a szerb ortodox templom. A környék látnivalókban gazdag kirándulóhely, a palicsi fürdő és az állatkert a gyerekeknek is izgalmas program. A szabadkai piac pedig egyenesen legendás.

asp_620_8121545286_605409eb78_z

470_szabadka_nyitokep

7. Gergelyiugornya

Magyarország egyik legidegenebb részén, a Tisza mellett fekszik egy község, Gergelyiugornya, amelyet a folyó egyik kanyarulata ölel át. A házak többsége valamikor a 80-as években lett felhúzva, amikor a szocializmusban bármilyen megoldással lehetett nyaralót építeni. Építészmérnök helyett gyakran a tulajdonosok saját maguk tervezték meg ezeket a különleges házakat, és olcsó anyagokat használtak fel a megépítésükre: fenyőfából készült deszkákat, farostlemezeket, konténerlapokat, palát, hullámpalát és vasúti síneket is. Egy furcsa, folyóparti külváros lett a végeredmény - az izgalmas nyaralóépületekről külföldi oldalak is írtak, és erről mi is beszámoltunk.

asp_620_231

asp_620_2111

8. Kisoroszi

Nyári nagy melegben, kellemes tavaszi sétaidőben, őszi levélsuhogós napokon, egyszóval az év minden időszakában érdemes kirándulni az eldugott, ám de csodás helyre, Kisorosziba. A Szentendrei–sziget csücskében megbújó település lakóinak nagy szerencséje van, hiszen kivételes panorámában gyönyörködhetnek.

470_kisoroszi-4_1333x1000

asp_620_kisoroszi-40_1333x1000

9. Bélapátfalva

Gyönyörű helyen, a Bükkben, a Bél-kő alatt elterülő községben találjátok az 1232-ben alapított apátsági templomot és a hozzá tartozó egykori monostor romjait. A torony nélküli, román stílusú épületet a 14-15. században gótikus stíluselemekkel építették át. (Külseje a kor itáliai templomait idézi; emlékeztet például az assisi Santa Maria Maggiore templomra és a Santa Chiara bazilikára.) Az épület dísze vitathatatlanul a rózsaablak a főhomlokzaton, illetve a bejárat a vízszintesen váltakozva rakott szürke és vörös téglasorokkal, valamint a bélletes kapu.

asp_620_belapatfalva

10. Csaroda

Végtelenül izgalmas, karcsú épület áll a Tiszahát egyik településén. A Káta nemzetség tagjai emeltették a 13. században. A többi Árpád-kori templomhoz képest kifejezetten kecses, magasra törő. Belsejét már építésekor falfestményekkel díszítették, szentek láthatók a freskókon: a bizánci Kozma és Damján, majd Péter, Pál és János apostol alakja került a falra, végül Szent Anna, és Mária - a gyermek Jézussal. A festmények a 20. századi feltárásoknak köszönhetően bukkantak elő, mivel a reformáció idején a kálvinista hívek (akiknél a katolikusokkal ellentétben a szentek kultusza nem része a vallásnak) bevakolták, lefestették a faliképeket.

csaroda

11. Baláca

A Balaton-felvidéken, Nemesvámos közelében varázslatos helyet találtok. Balácapusztán már 111. éve folyik a római emlékek kutatása és feltárása. Itt találjátok az egész Dunántúl legnagyobb római kori villagazdaságát és a romkertet. Nem csak azt láthatjátok, hol voltak a lakóházak és a gazdasági épületek; a villaközpont mellett temetkezőhely is volt. A Villa Romana Baláca egyik érdekessége a fallal körülvett, lépcsős lábazatú mauzóleum, ám akik imádják az antik mozaikpadlókat, azok sem fognak csalódni. Ha a Balatonnál nyaraltok, iktassátok be a programok közé Balácát!

asp_620_balaca

asp_620_balaca2

12. Fátyol-vízesés

Heves megyében, Szilvásváradtól nem messze a Szalajka-völgyben található Magyarország egyik leghíresebb természeti csodája, a Fátyol-vízesés. Az itt csobogó Szalajka-patak vízéből a kalcium-karbonát kicsapódik, és különös képződményeket, teraszokat hoz létre. A vízesés ezen a 17 méter hosszú mésztufagáton zúdul le 18 teraszon át. A patak vízét a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása, az innen mintegy 500 méterre felbukkanó Szalajka-forrás táplálja.

13. A Mátra

Megmutatunk 3+1 csodálatos helyszínt a Mátrában, ami autóval is könnyen megközelíthető és garantáltan nem fog csalódást okozni. A teljes cikkért kattintsatok át ide.

14. Maros megye, Mocsárerdő, Románia

A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helye a Szászrégen mellett található Mocsárerdő, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét - írja a Wikimapia. Nevét a táj jellegéből kapta, mivel a majdnem vízszintes terület és a vízátnemeresztő talaj mocsaras területet hozott létre. Mivel az elmocsarasodás az erdő kiszáradásához vezetett, az erdőgazdálkodás lecsapolta, így most csak esős időben kap mocsaras jelleget.

A Mocsárerdő 1932-től vált védett területté, évszázados fái valóságos „genetikai bankot" képeznek. A Görgényi medence közepén található ez a 48 hektár védett terület, ahol közel 300 darab több száz éves kocsányos tölgy található az egyébként fiatal erdőben. Eredetileg ez egy ligetes terület volt, ami az öreg fák koronáinak alakjából is látszik, és jóval később telepítették a jelenlegi erdőt.

maros

15. Öskü

Kis sziklás dombra épült ez az erdei gombára emlékeztető, úgynevezett "nagysapkás", kupolában végződő épület. A 11. században római őrtoronyra építették, azért ovális alakú az alaprajza. A régi, hazai körtemplomok egyike. A sekrestyét csupán a 15. században csapták hozzá. A teteje eredetileg nem ilyen lehetett, hanem valószínűleg kúp formájú. A kupolát a barokk korban, az 1700-as évek elején alakíthatták ki. Műemléki helyreállítása az 1970-es években történt.

osku

16. Torokcó, Románia

Erdély talán egyik legszebb faluja a Székelykő hármas csúcsa alatt található Fehér megyében. Igazi ritkaság, hogy itt bizony minden reggel kétszer kel fel a nap. Az első napfelkelte után a napkorong ugyanis elbújik a hegy sziklás csúcsa mögé, hogy nem sokkal később megint előbukkanjon, újra felkeljen és elárassza a völgyet sugaraival. E fura látványért érdemes korán felkelni.

A Torockói-medence méltán híres természeti látványossága a Székelykő. A sziklaszorosokon, kőkapukon keresztül vezető út is csodás látnivalókat kínál, ám a leginkább mellbevágó képet a néphit szerint emberalakot formáló hatalmas szikla, a Székelykő impozáns, 1128 méter magas tömbje nyújtja. A hegy egyik oldala sziklás, meredek, míg a másik fele lankásabb, füves. Bárhonnan is közelíted meg a csúcsot, érdemes felmászni, mert a látvány valóban káprázatos innen. A Székelykőnek három főcsúcsa van, a Várkő, csegezi Geszteg és a hidasi Geszteg.

torockonyitotorocko

17. Eszék, Horvátország

A délszláv háború után, 1997-ben, amikor először jártunk ott, siralmas látványt nyújtott, a városban számos házfalon látszottak lövésnyomok, akadtak teljesen romos, szétlőtt épületek. 1993-ig többször ostromolták a várost a szerb katonák, körülbelül ezer ember esett áldozatul. Az háború utáni első horvátországi választások (1998) óta eltelt időben Eszék (horvát nevén Osijek) gyönyörűen megújult.

Eszék egyik emblematikus épülete a neogótikus Szent Péter és Pál templom (Trg Marina Držica) égbe szökő, karcsú tornyaival. Az egyik legrégebbi alapítású templom (1298) a Szent Mihály, amelyet jelenleg látható formájában a jezsuiták egy dzsámi helyére építettek 1725 és 1766 között. Az eszéki vár (Óváros) a XVII. században épült, barokk stílusban, eredetileg katonai épületegyüttes volt, 1786-ig önálló közigazgatással rendelkezett, azóta pedig Eszékhez tartozik. A Városháza masszív, barokk tömbje az árkádokkal és a toronyórával a Szent Mihály templom szomszédságában látható. Sétáljatok le a Dráva partjáig, és feltétlenül nézzétek meg a kecses hidat.

eszek2

Fotó: Croatia.hr

eszek1

Fotó: Sightseeingcroatia.com

18. Székelyudvarhely, Románia

Bár a trianoni békeszerződéssel a Román Királysághoz került, a lakosság 95 százaléka ma is magyar anyanyelvű. Jellegzetes, a város látképéből kiemelkedő templomtornyát nem lehet elfelejteni. A székelység központja évszázadok óta, az Udvarhelyi-medence egyik legrégebbi települése. Udvarhely, azaz Uduorhel néven csupán 1333-ban említették. Két épületének is különös a története. Az egyik a "Székely Támadt" vár, amelynek romjai ma is láthatók a városban. Ezt a várat - jelenlegi stílusában - János Zsigmond építtette a korábbi építmények felhasználásával a legyőzött székelyek megzabolázására, 1562 és 1565 között. Ám a székelyek 1599-ben lerombolták, 1616-ban pedig Ali pasa felgyújtatta. Bethlen Gábor azonban néhány évvel később úgy rendelkezett, hogy a várat újjá kell építeni. Az újraépült várat a Rákóczi-szabadságharc alatt Tiege generális kifosztotta, az erődítményt visszafoglaló Pekry Lőrinc pedig leromboltatta. Ettől fogva Csonkavár lett a neve.

A másik hányatott sorsú épület a Városháza. A régi elbontását még 1888-ban határozták el, de csak 1895-ben kezdték meg a munkát, mert évekig folyt a vita arról, hogy hol épüljön fel az új. Szerették volna, ha a millenniumi ünnepségekre elkészül, és az 1896-os évszám került a homlokzatra, a terv nem jött össze és csak 1897-ben adták át az épületet.

#randuljki#szekelyfold#szekelyudvarhely#csodaszép#beautful

Paál Máté (@pmatzee) által megosztott bejegyzés,

#mornings #landscape #szekelyudvarhely

Szökő Izabella (@iza.szoko) által megosztott bejegyzés,

#odorheiusecuiesc #szekelyudvarhely #erdely #love #seeyousoon

Krokó ? (@invisiblecrocodile) által megosztott bejegyzés,

19. Bigér-vízesés, Románia

Krassó-Szörény megyében, Romániában, vagyis a szomszédban található a világ egyik legszebb, egyben legkülönlegesebb vízesése. Néhány éve a The World Geopraphy oldal úgy mutatta be, mint a világ legszebb zuhatagát.

"A Bigéri vízesés (cascadul Bigar, Bigar Cascade Falls), az Almás-hegység és az Aninai-hegység határolta medencében, a Ménes-völgyben található. A Bigéri Természetvédelmi Területen lévő vízesés nyolc méter magas: a Minis patak vize zöld moha borította, kupolaszerű, lépcsőzetes mésztufán zúdul alá, szüntelenül tajtékot vetve. A természeti csoda különlegességét részben azt adja, hogy a sziklákon megkapaszkodó mohaszőnyeg mélyzöldje harmonikusan beleolvad a tufalépcsőkön megtörő, zölden csillogó vízsugarakba" - írja a Tekeregj.

biger

Ti mit tennétek a listára?


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!