hirdetés
varvolgy_ck.jpg

18 barlang egy helyen, a Vár-völgyben

Vadregényes környezet, barlangok, várrom és hatalmas dolomit sziklák: ez mind rátok vár a Bakonyban!
Nagy Gábor cikke a Megnézlek Magyarország blogon - szmo.hu
2016. április 02.


hirdetés

A Megnézlek Magyarország bloggere megmutatja, milyen csodálatos kincseket találhattok a Bakonyban - ott, ahol nem is gondolnátok.

Sokan gondolják azt, hogy Várpalota és környéke nem rendelkezik különösebb látnivalókkal. Talán a katonai lőtér, vagy a város ipari múltja miatt. Bevallom régen én is így gondolkodtam. Az elmúlt időszakban azonban volt szerencsém megismerni a környéket, és a véleményem jócskán a visszájára fordult. Olyan természeti, történelmi és geológiai sokszínűséggel találkoztam, hogy a Bakony keleti részének szerelmese lettem.

A Várpalotától északi irányban található Vár-völgy mindennek az eszenciája. Pár kilométeres szakaszon belül ismerkedhetünk meg a történelmi és a történelem előtti folyamatokkal. Ha valaki igazi, vadregényes környezetben szeretne pár órát eltölteni, és a természet szépségét, barlangokat, várromot, hatalmas dolomit sziklákat megcsodálni, annak tökéletes helyszín.

varvolgy1

Várpalota vára

hirdetés

Utunkat Várpalota belvárosából kezdjük. A város nagyon könnyen megközelíthető, hiszen valamennyi a Balaton-felvidékre és attól északra, nyugatra indított buszjárat áthalad a városon. Budapestről, Székesfehérvárról, de Veszprémből is szinte félóránként szállhatunk ilyen buszokra. Az autóbusz állomástól három-négy perc sétányira találjuk a Fő teret.

Itt magasodik a békebeli épületek között a Várpalotai vár, szinte szabályos négyszög alaprajzú tömbje. A vár a Dunántúl egyik legépebben fennmaradt középkori épülete. A 14. század második felében építette az Újlaki család. A török időkben pedig az egyik legfontosabb végvár is volt. Nevét egyik kiemelkedő várkapitányáról Thury Györgyről kapta. Ma Várpalota városának, és a Közép-Dunántúli régiónak kiemelkedő kulturális központja. Több állandó kiállítás, és nyáron várjátékok helyszíne.

A vár megtekintése után utunkat a piros turistajelzésen folytatjuk. Ez egyenesen északnak visz ki bennünket a város szélére. Az utolsó házat elhagyva balra egy kőkerítéssel körbevett területre leszünk figyelmesek. Ez az egykori várpalotai zsidóság temetője, szépen helyreállítva. Mindeközben észrevesszük, hogy az út murvásra, földesre vált és a mellettünk lévő táj egyszer csak emelkedni kezd.

Végig a piros jelzésen haladunk, mert az egyenesen visz majd bennünket végig a Vár-völgyön. Tíz perc séta után elérjük a völgy száját. Itt szinte hirtelen magasodnak fölénk a hatalmas dolomit tömbök. A völgyben összesen tizennyolc barlang található.

varvolgy2

Vár-völgy 1. számú barlang

Ezek nagy része nehezen megközelíthető, és apró méretű. A völgyben csupán perceket haladunk, amikor balra a dolomitszikla oldalában megpillantjuk az 1. számú barlangot. Szerencsére ez a barlang jól látható és megközelíthető, ezért egészen a szájáig tudunk jutni. Ha még szerencsésebbek vagyunk, akkor eső utáni időben láthatjuk, ahogyan a barlang plafonján csöpög a víz, amit a dolomit átereszt magán. Ha megcsodáltuk mindezt, akkor folytatjuk utunkat a völgyben.

Szinte az egész Várpalotai-medencére és a Keleti-Bakony vonulataira igaz, az előbb említett dolomit víznyelő és aprózódó hatásának köszönhetően, hogy a területen művelhetetlen talaj tud csak létrejönni. A mezőgazdaság számára használhatatlan hatalmas terület nem véletlenül lett lőtér, erre volt csak alkalmas.

A völgybe érve azonban azt látjuk, hogy jelentősen változik a növényzet, és a kint tapasztaltakhoz képes, szinte burjánzik. Ez annak a mikroklímának köszönhető, ami a völgy hatására jött létre. A túránk során megcsodálhatunk, hatalmas szálfákat, gombákat, virágokat, mohákat, zuzmókat.

varvolgy3

Mohás dolomit tömbök a völgyben

Míg a városban a vár kövei meséltek nekünk a történelmi időkről, addig itt a szembetűnő, hatalmas dolomitrétegekben vannak leírva a történelem előtti idők eseményei. A néhol több méter vastag rétegek, egy olyan korról mesélnek, amikor ezen a területen egy sekély vizű tengerpart volt.

Nem is olyan rövid ideig, hiszen néhol másfél kilométer mélyen rakodott a lábunk alá a magnéziummal átitatott mésziszap. Ha magállunk, mintegy délibáb, láthatjuk a szemünk előtt mindezt.

varvolgy4

Piros jelzés, ami végigvisz bennünket a völgyön

A völgyben végigszaladó turistautat egy-egy pihenőhely szakítja csak meg. Itt megpihenhetünk, és ha van rá lehetőség szalonnát is süthetünk. Pár kilométer után a völgy szinte derékszögben balra kanyarodik.

Mára letűnt időkben, egy mesterséges tavacskát hoztak létre a hegyekben legelésző állatok számára. Ma ezt csak egy fára festett Kális-tó felirat jelzi. Akinek van szeme hozzá, az láthatja még a mesterséges gátat, ami a völgyben lezúduló vizet fogta fel. Nem kell sokat menni, hogy elérjünk a völgy egyik legismertebb és leglátványosabb barlangjához, a Gazsi likhoz. Jobb oldalt a sziklába maródott barlangot feltételezhetőleg egy itt megpihent szegénylegényről nevezték el. Szintén könnyedén mászhatunk a szájához. Sok mindent mesél nekünk a barlang arról, hogy bizony azért a víz az úr.

varvolgy5

Gazsi-lik, a völgy legismertebb barlangja

varvolgy6

A dolomitból kioldódott üregek

A barlangban kanyargó keskeny üregformák elárulják, hogy a víz marta őket a dolomit rétegeibe, és ma azért láthatjuk őket, mert a völgyet vájó víz napvilágra hozta a föld mélyéről. Ha ezzel a látvánnyal is beteltünk, akkor tovább haladva, nem sok idő múlva elérjük a hajdan szebb napokat is megért Bátorkő várát.

A vár romjai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak, és szinte mesébe csöppenve érezzük magunkat. A hatalmas dolomit szirtre épített erősség idősebb, mint a pár kilométerre fekvő palotai vár. A 13. században épült, igazi vadregényes környezetben, hogy felügyelje a Fehérvár és Veszprém közötti fontos útvonalat.

Az Újlakiak palotai építkezése után azonban folyamatosan veszít jelentőségéből, és a törökök után teljesen lakatlanná válva, a mai napig pusztul. Ezért évszázadok óta nevezik Pusztapalotának.

varvolgy7

Bátorkő (Pusztapalota) vára

varvolgy8

A maradványok látványa a völgyből

Óvatosan felmászunk a lakótorony maradványainak tövébe, ahol hosszú percekig csodálhatjuk, az egykori építészet minőségének köszönhetően, több száz év alatt is megmaradt romokat. Egyedülálló látvány. Kicsit feljebb mászva a Fajdas-hegy oldalából, még visszatekintünk az erdőből kibukkanó torony maradványaira, majd egy egészen más világba csöppenve, lassan a szemünk elé tárul a Várpalotai-medence csodálatos, ám iparosodott panorámája.

Továbbra is a piros jelzésen haladva visszatérünk a kiindulópontra. Ha ellátogatunk erre a helyre, garantáltan annyi élménnyel leszünk gazdagabbak, hogy napokig a hatása alatt leszünk, és egy részünk visszavágyik majd.

Ha szívesen tennél itt egy kirándulást, oszd meg az élményt másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koros_reveszgabor-8-1.jpg

Az egyik legszebb folyóparti strand a Körös-torok romantikus vidékén vár rád

A hosszú homokos part sekély vize nyáron gyorsan felmelegszik, ideális hely a családoknak. De van itt lehetőség sportolni, jókat enni vagy kirándulni egész évben.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: a szerző és Révész Gábor - szmo.hu
2020. augusztus 23.


hirdetés

Van egy hely Magyarországon, ahol a strandoló akár egy trópusi szigetre is képzelheti magát. Pedig nem kell olyan messze utaznia, elég csak Csongrádig, a Körös-torokig. A homokos parton minden adott egy remek nyaraláshoz, vagy hétvégi kikapcsolódáshoz.

A terület még őrzi a „retró-fílinget”, de egyre több dolgot fejlesztenek, újítanak meg úgy, hogy azért a régi, kedves hangulat is megmaradjon. Idén például korszerű látogatóközpont, rendezvénytér épült, valamint megújult az üdülőterületi úthálózata, felújították és bővítették a kerékpártárolókat, mosdókonténereket telepítettek, új utcabútorokat helyeztek ki, és információs táblák is segítik a tájékozódást.

A hely Csongrád város fő nyári attrakciója. Itt találkozik a Hármas-Körös és a Tisza, ahol megfelelő vízállásnál előbukkannak a tengerparti plázsokra emlékeztető homokpadok. Vannak, akik úgy tartják, hogy

ez Magyarország legszebb folyó menti strandja. A nyári melegben a víz akár 25-27 fokra is felmelegszik,

és a napsütötte forró homok mellett jól esik a füves partszakaszon lévő árnyat adó fák alá is behúzódni.

hirdetés

A Körös-torok nemzeti érték, melyet 1855-1864 között alakítottak ki. Korábban jóval feljebb találkozott a két folyó, de az árvízveszély miatt el kellett terelni az eredeti folyómedret.

Ott jártunkkor sajnos még az áradás nyomai látszottak, és bár apadt a víz, de a homokpadok még rejtőzködtek előlünk. Ám a táj így is lenyűgöző volt, és nagyon is el tudtuk képzelni, milyen lehet itt az élet egy forró nyári napon.

A két víz találkozása már önmagában is látványos. A Körös lassúbb és zöldes színű, míg a Tisza gyorsabb, teli hordalékkal. A „torokban” összeérnek, és a méltóságteljesebb Körös lelassítja az addig tempósan hömpölygő Tiszát, amely így lerakja a sárgás homokot, ezzel kialakítva a híres hétszáz méter hosszú homokos partot.

A területet az 1960-as években fedezték fel a nyaralni vágyók, és megindult az üdülőépítés. Sok épület még ma is őrzi a „régi szép emlékeket”, de jó pár korszerű, modern ház is felépült már. Emellett van kemping és lehet faházban is lakni. A város sincs messze, így akár a belvárosi szállodából is ki lehet ruccanni egy kis fürdőzésre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
england-1283853_1920-1000x620.jpg

70 napig tart majd az út – buszjáratot indítanak Delhiből Londonba jövőre

Nyilván nem a leggyorsabb, de az biztos, hogy a legkalandosabb!
Fotó: Illusztráció (Pixabay) ( - szmo.hu
2020. augusztus 27.


hirdetés

Olyan buszjáratot indítanak jövőre az indiai Delhiből, amelynek végcélja London, a 70 napos út alatt pedig 18 országon halad majd át a jármű - írja a CNN.

A járat nyilvánvalóan inkább a kalandvágyók, mint a hétköznapi utasok számára lesz nagy kincs, nem véletlen, hogy az Adventure Overland nevű expedíciókat szervező cég indítja. Úgy reklámozzák, mint a világ első hop-on/hop-off járatát a két város között.

A jármű, ami szállítja majd az utasokat szintén nem egy leselejtezett vidéki busz lesz, hanem egy 20 fő befogadására alkalmas luxusbusz, amelyet az 1950-es és '60-as évek hippibuszai ihlettek.

A busznak természetesen nem az a célja, hogy elindul Delhiből, hogy aztán benzinkutakon beiktatott pisiszünetekkel és zötykölődős alvásokkal tarkítva érjen el Indiából Angliába, hanem természetesen kissé kibővíti azokat a bizonyos pisiszüneteket:

hirdetés

van idő túrázni a kínai Nagy Falon, csatangolni Moszkva belvárosában, vagy pagodákat csodálni Mianmarban.

Az Adventure Overlandet két indiai utazó, Tushar Agarwal és Sanjay Madan alapította. Előbbi a CNN-nek elmondta, mi inspirálta őket a járat kitalálásában: a férfi 2010-ben utazott egyedül Delhiből Londonba hasonlóan kalandos, de kevésbé szervezett módon, és imádta. Az ötletet tényleg annyira szerette, hogy a cégnek sem ez az első ilyen jellegű ajánlata: már három olyan túrát szerveztek Delhiből Londonba, amelyen mindenki a saját autójával vehetett részt, és közösen, konvojban haladtak végig a fél világon.

Szerveztek hasonlót Izland és Oroszország között is. Közben azonban rájöttek: sokan nem tudnak, vagy nem akarnak ennyit vezetni. Éppen ezért találták ki, hogy beültetik a kalandorokat egy buszba, és így teszik meg a Delhi-London távot.

[nex]

A koronavírus-járvány miatt az első járat indulása persze csúszik, de egyébként is a tavaszi szezont lőtték be megfelelőnek az időjárás miatt. Előraláthatóan - ha a vírushelyzet nem diktálja máshogy - 2021 áprilisában indulhat az első busz, amely júniusban ér majd Londonba.

A buszjegy nem lesz olcsó: 20 ezer dollárt, azaz nagyjából 6 millió forintot kérnek a kalandért.

Az útnak meg lehet tenni csak egy-egy szeletét is, erre négy opciót kínálnak. A busz oda-vissza közlekedik, a tehát Londonból is el lehet jutni Indiába. Ugyanazon a kipróbált útvonalon mennek, amelyen a karavánnal is, az utóbbiról pedig azt mondta Agarwal, hogy a legfiatalabb résztvevő 5, a legidősebb 75 éves volt, tehát bármilyen korosztály által teljesíthető. Az egyes országokban idegenvezetők is csatlakoznak az utasokhoz, akik a helyi viszonyok útvesztőlyében segítik a tájékozódást.

Amióta bejelentették a járatot 40 ezren jelezték érdeklődésüket az ötlet iránt,

bár ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyi jegyet is váltanak. Azoknak viszont, akik tényleg vállalkoznak rá Agarwal azt tanácsolja: nyitott szívvel és nyitott elmével szálljanak fel a buszra.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-2.jpg

3+1 ok, amiért érdemes Veresegyházra kirándulni

Az Európában is ritkaságnak számító Medveotthon mellett kihagyhatatlan a tavak vidéke, a helyi művészek közreműködésével elkészült Szentlélek-templom, és van még pár meglepő dolog.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. augusztus 27.


hirdetés

Budapesthez közel, autóval fél órányi utazásra található egy régi múltra visszatekintő, ám igen dinamikusan fejlődő város, Veresegyház. A legtöbben a nevet hallva a medvékre gondolnak egyből, hiszen a település egyik fő attrakciója a Medveotthon. Ám a macik mellett még akad más látnivaló és programlehetőség is ebben a meglepően nyüzsgő kisvárosban.

A Gödöllői-dombság már korábban is vonzotta a letelepülni vágyókat, a múltját egészen a 16. század elejéig vezetik vissza. Az 1510 körül készült térképeken már Vesereghatz néven említik, de a szájhagyomány szerint a régi település őse Ivacs volt, amelyet viszont már 1375-ből származó oklevélben is feltüntettek.

Veresegyház nevének eredetéről két történetet is őriznek. Az egyik szerint a tatárok elől a templomba menekült, majd lemészárolt lovasok vére festette veresre a falakat, és innen kapta nevét a hely. A másik szerint viszont a vörös téglából épült és vakolatlan templom volt a névadó.

Aki ma erre jár, egy folyamatosan alakuló, fejlődő várost talál, ahol feltűnően sok a fiatal, a gyerekes család. Nem csoda, hogy sokféle programlehetőség található itt. „Veresen” van termálfürdő, uszoda és strand is, valamint számtalan sportolási lehetőség. A kultúrára vágyóknak művelődési ház, könyvtár, a helyi múltat és a jövőt is bemutató múzeum és egy nívós programokat szervező színháza is van. Nyáron szabadtéri fesztiválokat, előadásokat is tartanak.

1. Egy szuper piac, egy új városközpont, egy különleges templom

hirdetés

Induljatok el belvárosban, ez a kis csavargás önmagában is érdekes lesz. Veresegyház épületeinek nagy része ugyan újkeletű, de több régi építményüket is féltve őrzik. Ami feltűnő, hogy

az elmúlt 15 évben egységes arculat szerint alakították ki a központot,

a Városházát és Kistérségi központot, a Fő teret és környékét is járjátok be, mert a Makovecz-örökség viszik tovább, számos szép részlet látható az utcákon, vagy akár a polgármesteri hivatal tetején lévő kilátóból szemlélve.

No és persze

kihagyhatatlan a híres „veresi piac”,

amely hatalmas területen található, és itt aztán tényleg minden kapható. A környékbeli termelők, kézművesek portékáiból érdemes vásárolni, és ezt a jelek szerint sokan tudják, hiszen még távolabbi településekről is jönnek, sőt a fővárosból is sokan járnak ide.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Salar-de-Uyuni-1000x750.jpg

Már a fél világot bejárta a magyar pár, a járvány sem állította meg őket

Gyuri és Márti ugyanabba a középiskolába jártak, de akkor még nem ismerték egymást. Évekkel később Skóciában találtak egymásra, mostani kalandjukra kilenc éven át tudatosan készültek.
K.U.D. - szmo.hu
2020. augusztus 29.


hirdetés

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy ott hagy csapot-papot, felkerekedik és bejárja a világot, hátrahagyva a szürke hétköznapok megszokott rutinját. Gyuri és Márti meglépték, ami a legtöbb ember számára csupán vágyálom maradt: otthagyták a biztos állásukat és 2018 áprilisában felkerekedtek világot látni.

A fiatal pár Skóciában találkozott 2007-ben, noha korábban ugyanabba a szombathelyi középiskolában tanultak, három év különbséggel. Hamar kiderült, hogy az utazás közös szenvedély, egy-egy hosszú hétvégére különböző városokba utaztak, majd jött az ötlet: menjenek olyan helyre, ahol korábban egyikük sem járt. Így jutottak el Malajziába 2009-ben.

Hátizsákkal utazták be az országot, olyan arcát ismerték meg, amelyet a legtöbb turista nem lát. Akkor fogalmazódott meg bennük először, hogy ez az, amire vágynak: szabadon felfedezni eddig ismeretlen vidékeket és kultúrákat.

Ahhoz, hogy ez beteljesüljön, tudatosan fel kell készülni, ezt ők is tudták. Úgy tervezték, spórolnak, készülnek és Gyuri 35. születésnapja után felmondanak és útnak indulnak. Az aberdeeni egyetemen tanultak, mellette dolgoztak, 2011-ben összeházasodtak, megvették az első házukat, és befektették a pénzüket.

Úgy döntöttek, Skócia után az Egyesült Államok felé veszik az irányt, így miután Gyuri lediplomázott, új kaland kezdődött a tengerentúlon.

hirdetés

Egy 2 hónapos roadtrippel kezdtünk, ahol a Couchsurfing-en keresztül találkoztunk egy olyan sráccal, aki szó szerint beutazta az egész USA-t és több tucat helyen is élt. Elmondtuk neki, hogy letelepedési szándékaink vannak és azt mondta szívesen ad tanácsot. Egyik este egy térkép mellett felvázoltuk a kritériumainkat és elképzeléseinket és az eredmény San Diego (Kalifornia) illetve Tampa Bay (Florida) lett. Ránk Florida jobb első benyomást tett tehát maradtunk és belevetettük magunkat a corporate amerikai életbe”

– mondták a Szeretlek Magyarországnak. Márti program igazgató volt egy öregek otthonában, Gyuri pedig promóciós árakat programozott a L’Oréal egy leányvállalatának. Gyuri 35. születésnapja után három hónappal pedig – ahogy tervezték is - felmondtak.

"A tervezés nagyon precíz volt egyik oldalról, több száz oldal hivatalos dokumentumot digitalizáltunk immáron 3 országból, a dolgainkat rendszereztük, eladtuk, eladományoztuk, megvettük az utazáshoz szükséges felszereléseket, megszereztük a védőoltásokat, volt időnk kigondolni mindent. Másik oldalról viszont mondani lehetne, hogy hanyagok is voltunk, mert nem csináltunk tervet hogy mit akarunk látni, merre menni, úgy gondoltuk ez nem annyira szükséges, majdnem mindent látni akarunk és időnk is lesz rá. Szóval egy skóciai és magyarországi jó pár hónapos (család- és barátlátogatások és ügyintézés) kitérő után egy egyirányú jeggyel elrepültünk Costa Ricába (ide tudtunk jönni a legközelebb Dél-Amerikához a hitelkártyáink pontjait használva) és elindultunk dél felé hátizsákokkal"

– mesélték. Nagyjából fél éven át hátizsákkal utazgattak, majd egy perui kisvárosban béreltek egy lakást és vettek egy motort, és azzal utaztak további hét hónapon keresztül, mintegy 27 ezer kilométert megtéve.

"Az utazás része eléggé kalandos volt, főleg mivel, mint a legtöbb igazán hosszú távú utazó, akikkel találkoztunk, egészség és utazási biztosítás nélkül utaztunk, és tesszük azóta is. Ez nem felelőtlenség részünkről, hanem tudatos, jól átgondolt döntés, aminek a meghozatala sok órányi kutatás és beszélgetés eredménye"

– mondták, hozzátéve, mindig óvatosak, alkalmazkodnak a körülményekhez. Megtanulták például, hogy a dél-amerikai közlekedési stílus nem igazán hasonlítható semmihez, amit Európában tapasztaltak, mint mondták, még az olasz sofőrök is igazi előzékeny úriembernek számítanak egy perui átlag sofőrhöz képest.

"Mindig azt feltételeztük, hogy mindig minden irányból jöhet bármi (jön is) és senki semmiféle KRESZ-tudással nem rendelkezik, vagy csak nem tartja be. Ez meglepő módon működött, nem szívesen nyilatkoznánk arról, hogy hány percenként szegtünk meg mi is egy közlekedési szabályt, de működött, nem okoztunk balesetet és minket sem ért baj”

– mesélték, hozzátéve, volt, hogy kamion jött szembe a hajtűkanyarban az Andok hegyei között, volt, hogy úttorlaszokon hajtottak át egy tüntetés közepette Bolíviában, volt, hogy egy rendőrt kellett lefizetniük.

Mint mondták, ha vészhelyzet lett volna, a sürgősségi ellátás jelentett volna megoldást, Közép és Dél-Amerikában ugyanis a legtöbb országban ingyenes az ellátás vészhelyzet esetén. Amikor fogorvosra volt szükség, magánrendelésre mentek például Kolumbiában, Peruban, Bolíviában és Paraguayban. Az emberek segítőkészek voltak, volt, hogy az egyik patika gyógyszerésze segített nekik, amikor valamilyen problémájuk volt, így nem volt szükség orvosra sem.

"Tisztában vagyunk vele, hogy utazás biztosítás nélkül utazni nem a megszokott vagy a követendő stratégia, valóban kockázatos, nem is tanácsként próbáljuk ezt feltüntetni, vagy népszerűsíteni ezt a módszert, pusztán mi bevállaltuk és nem is titkoljuk a döntésünket”

Miután meglett a motor, főleg sátraztak, de azért hébe-hóba előfordult, hogy Couchsurfingen vagy Airbnb-n kerestek szállást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!