hirdetés
varvolgy_ck.jpg

18 barlang egy helyen, a Vár-völgyben

Vadregényes környezet, barlangok, várrom és hatalmas dolomit sziklák: ez mind rátok vár a Bakonyban!
Nagy Gábor cikke a Megnézlek Magyarország blogon - szmo.hu
2016. április 02.


hirdetés

A Megnézlek Magyarország bloggere megmutatja, milyen csodálatos kincseket találhattok a Bakonyban - ott, ahol nem is gondolnátok.

Sokan gondolják azt, hogy Várpalota és környéke nem rendelkezik különösebb látnivalókkal. Talán a katonai lőtér, vagy a város ipari múltja miatt. Bevallom régen én is így gondolkodtam. Az elmúlt időszakban azonban volt szerencsém megismerni a környéket, és a véleményem jócskán a visszájára fordult. Olyan természeti, történelmi és geológiai sokszínűséggel találkoztam, hogy a Bakony keleti részének szerelmese lettem.

A Várpalotától északi irányban található Vár-völgy mindennek az eszenciája. Pár kilométeres szakaszon belül ismerkedhetünk meg a történelmi és a történelem előtti folyamatokkal. Ha valaki igazi, vadregényes környezetben szeretne pár órát eltölteni, és a természet szépségét, barlangokat, várromot, hatalmas dolomit sziklákat megcsodálni, annak tökéletes helyszín.

varvolgy1

Várpalota vára

hirdetés

Utunkat Várpalota belvárosából kezdjük. A város nagyon könnyen megközelíthető, hiszen valamennyi a Balaton-felvidékre és attól északra, nyugatra indított buszjárat áthalad a városon. Budapestről, Székesfehérvárról, de Veszprémből is szinte félóránként szállhatunk ilyen buszokra. Az autóbusz állomástól három-négy perc sétányira találjuk a Fő teret.

Itt magasodik a békebeli épületek között a Várpalotai vár, szinte szabályos négyszög alaprajzú tömbje. A vár a Dunántúl egyik legépebben fennmaradt középkori épülete. A 14. század második felében építette az Újlaki család. A török időkben pedig az egyik legfontosabb végvár is volt. Nevét egyik kiemelkedő várkapitányáról Thury Györgyről kapta. Ma Várpalota városának, és a Közép-Dunántúli régiónak kiemelkedő kulturális központja. Több állandó kiállítás, és nyáron várjátékok helyszíne.

A vár megtekintése után utunkat a piros turistajelzésen folytatjuk. Ez egyenesen északnak visz ki bennünket a város szélére. Az utolsó házat elhagyva balra egy kőkerítéssel körbevett területre leszünk figyelmesek. Ez az egykori várpalotai zsidóság temetője, szépen helyreállítva. Mindeközben észrevesszük, hogy az út murvásra, földesre vált és a mellettünk lévő táj egyszer csak emelkedni kezd.

Végig a piros jelzésen haladunk, mert az egyenesen visz majd bennünket végig a Vár-völgyön. Tíz perc séta után elérjük a völgy száját. Itt szinte hirtelen magasodnak fölénk a hatalmas dolomit tömbök. A völgyben összesen tizennyolc barlang található.

varvolgy2

Vár-völgy 1. számú barlang

Ezek nagy része nehezen megközelíthető, és apró méretű. A völgyben csupán perceket haladunk, amikor balra a dolomitszikla oldalában megpillantjuk az 1. számú barlangot. Szerencsére ez a barlang jól látható és megközelíthető, ezért egészen a szájáig tudunk jutni. Ha még szerencsésebbek vagyunk, akkor eső utáni időben láthatjuk, ahogyan a barlang plafonján csöpög a víz, amit a dolomit átereszt magán. Ha megcsodáltuk mindezt, akkor folytatjuk utunkat a völgyben.

Szinte az egész Várpalotai-medencére és a Keleti-Bakony vonulataira igaz, az előbb említett dolomit víznyelő és aprózódó hatásának köszönhetően, hogy a területen művelhetetlen talaj tud csak létrejönni. A mezőgazdaság számára használhatatlan hatalmas terület nem véletlenül lett lőtér, erre volt csak alkalmas.

A völgybe érve azonban azt látjuk, hogy jelentősen változik a növényzet, és a kint tapasztaltakhoz képes, szinte burjánzik. Ez annak a mikroklímának köszönhető, ami a völgy hatására jött létre. A túránk során megcsodálhatunk, hatalmas szálfákat, gombákat, virágokat, mohákat, zuzmókat.

varvolgy3

Mohás dolomit tömbök a völgyben

Míg a városban a vár kövei meséltek nekünk a történelmi időkről, addig itt a szembetűnő, hatalmas dolomitrétegekben vannak leírva a történelem előtti idők eseményei. A néhol több méter vastag rétegek, egy olyan korról mesélnek, amikor ezen a területen egy sekély vizű tengerpart volt.

Nem is olyan rövid ideig, hiszen néhol másfél kilométer mélyen rakodott a lábunk alá a magnéziummal átitatott mésziszap. Ha magállunk, mintegy délibáb, láthatjuk a szemünk előtt mindezt.

varvolgy4

Piros jelzés, ami végigvisz bennünket a völgyön

A völgyben végigszaladó turistautat egy-egy pihenőhely szakítja csak meg. Itt megpihenhetünk, és ha van rá lehetőség szalonnát is süthetünk. Pár kilométer után a völgy szinte derékszögben balra kanyarodik.

Mára letűnt időkben, egy mesterséges tavacskát hoztak létre a hegyekben legelésző állatok számára. Ma ezt csak egy fára festett Kális-tó felirat jelzi. Akinek van szeme hozzá, az láthatja még a mesterséges gátat, ami a völgyben lezúduló vizet fogta fel. Nem kell sokat menni, hogy elérjünk a völgy egyik legismertebb és leglátványosabb barlangjához, a Gazsi likhoz. Jobb oldalt a sziklába maródott barlangot feltételezhetőleg egy itt megpihent szegénylegényről nevezték el. Szintén könnyedén mászhatunk a szájához. Sok mindent mesél nekünk a barlang arról, hogy bizony azért a víz az úr.

varvolgy5

Gazsi-lik, a völgy legismertebb barlangja

varvolgy6

A dolomitból kioldódott üregek

A barlangban kanyargó keskeny üregformák elárulják, hogy a víz marta őket a dolomit rétegeibe, és ma azért láthatjuk őket, mert a völgyet vájó víz napvilágra hozta a föld mélyéről. Ha ezzel a látvánnyal is beteltünk, akkor tovább haladva, nem sok idő múlva elérjük a hajdan szebb napokat is megért Bátorkő várát.

A vár romjai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak, és szinte mesébe csöppenve érezzük magunkat. A hatalmas dolomit szirtre épített erősség idősebb, mint a pár kilométerre fekvő palotai vár. A 13. században épült, igazi vadregényes környezetben, hogy felügyelje a Fehérvár és Veszprém közötti fontos útvonalat.

Az Újlakiak palotai építkezése után azonban folyamatosan veszít jelentőségéből, és a törökök után teljesen lakatlanná válva, a mai napig pusztul. Ezért évszázadok óta nevezik Pusztapalotának.

varvolgy7

Bátorkő (Pusztapalota) vára

varvolgy8

A maradványok látványa a völgyből

Óvatosan felmászunk a lakótorony maradványainak tövébe, ahol hosszú percekig csodálhatjuk, az egykori építészet minőségének köszönhetően, több száz év alatt is megmaradt romokat. Egyedülálló látvány. Kicsit feljebb mászva a Fajdas-hegy oldalából, még visszatekintünk az erdőből kibukkanó torony maradványaira, majd egy egészen más világba csöppenve, lassan a szemünk elé tárul a Várpalotai-medence csodálatos, ám iparosodott panorámája.

Továbbra is a piros jelzésen haladva visszatérünk a kiindulópontra. Ha ellátogatunk erre a helyre, garantáltan annyi élménnyel leszünk gazdagabbak, hogy napokig a hatása alatt leszünk, és egy részünk visszavágyik majd.

Ha szívesen tennél itt egy kirándulást, oszd meg az élményt másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
travellina-cim.jpg

10 csodás kirándulóhely Pest megyében, aminek láttán nem fog hiányozni a külföldi utazás

Főzzünk abból, amink van! Nemhogy az országot, de még a főváros környékét sem kell elhagyni ahhoz, hogy rejtett kincseket találj. Travellina cikke.
Szöveg és fotók: Kisgyörgy Éva (Travellina) - szmo.hu
2020. június 25.


hirdetés

„Hogy bírod utazás nélkül?” - szegezi nekem a kérdés szinte minden barátom, miközben sajnálkozó tekintettel és kérdően néznek rám. „Neked most biztos nehéz lehet...” - teszik hozzá részvéttel a hangjukban, mert megszokták, hogy az én életem elsősorban a világjárásról szól.

Ilyenkor én csodálkozva és értetlenül állok – több okból is.

Egyrészt nem nekem nehéz. Nehéz most azoknak, akik elveszítették a munkájukat és nincs tartalékuk. Nehéz a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek. Nehéz azoknak, akiknek egyszerre kell home office-ban otthon dolgozni, miközben időt kell találni a gyerekek tanítására, a kisebbek szórakoztatására, no meg az egész családra főzni, takarítani.

Nehéz azoknak, akik segítség nélkül maradtak és idős, beteg rokont kell ellátniuk. Nehéz minden bántalmazó, vagy épp csak rossz kapcsolatban élőnek összezárva lenni a párjával. Nehéz mindenkinek, aki nem tudja eldönteni, melyik a rosszabb: ha nem látogatja az idős szüleit vagy ha kockáztatja, hogy megfertőzi őket. Tudom, hogy normális időkben mindenkinek a saját kis baja a probléma (nekem is), de most nem lehet senki annyira szűklátókörű, hogy azon hisztizzen, pár hónapig nem lehet külföldre utazni.

A kérdést azért se értem, mert nem csak a külföldi utazás az utazás. Bár bejártam 138 országot, én ugyanúgy szeretem itthon is felkutatni a legizgalmasabb látnivalókat, részben feltúrva az internetet, részben pedig csak úgy véletlenszerűen ráakadva, miközben barangolok az országban. Hét éve nekiveselkedtem és módszeresen körbejárom a megyéket, dokumentálva a weblapom (travellina.hu) Magyarország fülén a sok érdekességet, amit találok.

hirdetés

Szigetszentmiklós, úszóláp

Oké, belátom, szebb a Grand Canyon pereméről nézni a naplementét, mint egy pipacsos mezőn, de ez tipikusan a félig üres vagy tele pohár esete. Én soha nem tudnék azon keseregni, mi NINCS, amikor annyi klassz dolog VAN.

A felesleges nekibúsulás csak elvesztegetett idő, amit élménygyűjtésre is ki lehet használni. Ilyenkor annak örülök, hogy megtehetem, hogy kimegyek arra a pipacsos mezőre és belefeledkezem, milyen csodálatos.

Az utazás nem a híres helyek kipipálása, hanem az úton levés, a felfedezés, a rácsodálkozás öröme. Ezt itthon is lehet gyakorolni, úgyhogy most főzzünk abból, amink van :-)

Ugyanúgy, ahogy a világot járva nem érdemes az unalomig ismert helyszíneken a tömeggel toporogni, itthon is érdemes kicsit elrugaszkodni a legismertebb célpontoktól. Pest megyében nem csak Szentendrére vagy Visegrádra lehet kirándulni, hanem több tucat más városba – vagy amíg a múzeumok, kastélyok nem nyitnak ki, nagyokat sétálhatunk az erdőkben.

A kijárási korlátozások első heteiben csak amolyan egészségügyi sétákra merészkedtem ki, körbejárva néhány háztömböt a környékünkön. Minden nap rácsodálkoztam, ahogy virágba borultak a fák, ismertem már minden errefelé élő kutyát és cicát, és ha megláttam egy csigát, úgy megörültem a látványnak, mintha legalábbis egy oroszlán bukkant volna fel.

Pilisszentiván, Jági-tanösvény

Aztán ahogy lazultak a szabályok, egyre nagyobb kirándulásokat tettem. Mivel szabadúszóként dolgozom, megtehettem, hogy hétköznap kiránduljak, így szinte soha nem találkoztam más túrázókkal.

Először Pest megyét térképeztem fel alaposan és magam is meglepődtem, mennyi csodálatos hely van a környékemen, melyekről korábban maximum csak hírből hallottam, pedig egy, vagy maximum másfél órás vezetéssel elérhetőek.

Ráakadtam néhány különleges múzeumra is, melyek még sajnos zárva vannak, de mihelyst lehet, ezeket is felkeresem. Izgalmasan hangzik például a Dobmúzeum Cegléden, de amíg nem olvastam alaposabban utána, mi van a közelben, azt se tudtam, hogy létezik André Kertész múzeum Szigetbecsén.

Addig is, szorgalmasan jártam az erdőket-mezőket és íme, a tíz kedvenc kirándulótippem:

1. A Ráckevei Duna-ág különleges természeti látnivalója az úszóláp, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. Ha autóval jövünk, a kocsit a Duna parton, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkolóban lehet hagyni és innen indul egy 700 méter hosszú tanösvény. A parkolónál játszótér várja a gyerkőcöket, az úton kis fahidak a szelfihuszárokat és szelfikirálynőket és padok a romantikus környezetben pihenni vágyókat. Elég rövid a sétaút, de ha valaki ennyitől is megéhezik, van lángos a parkolóban!

2. Érd-Ófalu kevésbé ismert, de izgalmas kirándulóhelye a Duna mentén húzódó erdős Beliczay-sziget, ami elnevezésével ellentétben ma már nem sziget. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki. A romantikus, vadregényes folyópartot egy ösvényen könnyedén végigjárhatjuk. Parkolni az egykori Thermal Hotel Ligetnél lehet.

Solymár, Jegenye-völgy

3. Solymáron fekszik a Jegenye-völgy, amely kedvelt kirándulási célpont, különös tekintettel a vártól alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztásra, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrásra. Az egész völgyet érdemes bejárni a város szélétől indulva. A Shell kútnál lehet lerakni az autót és az út túloldaláról indul a túra, melynek során egy kis vízeséssel is találkozhatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
svajci-falak-nelkuli-hotel-northfoto-cimkep.jpg

Festői környezetben, a szabad ég alatt aludhatsz a falak nélküli svájci hotelben

Egy extrákkal ellátott franciaágyból lehet gyönyörködni a fantasztikus kilátásban, az ételt és az italt pedig a komornyik hozza ágyba.
Fotók: Northfoto - mediadrumworld.com/HostUnusual - szmo.hu
2020. június 12.


hirdetés

Sok különleges és egyedi hotel létezik, amelyek valamiért kitűnnek a többi közül. A svájci Alpokban található Zero Real Estate is ilyen, amelyhez talán nincs is hasonló.

Ez egy olyan hotel, amelynek nincsenek se falai, se ablakai, így szobái sem. Az ágyak, ahol meg lehet szállni, a szabad ég alatt vannak gyönyörű környezetben.

A hely az Alpokban fekvő Wildhaus nevű falu mellett található, ahol festői táj tárul a vendégek elé. A Zero Real Estate megálmodói, Frank és Patrik Riklin ezért sem akartak falat húzni a szobák köré. Ehelyett több különböző pontra tettek egy-egy ágyat, ahonnan gyönyörködni lehet a természetben.

A Burst Suite nevű helyen csodás kilátás nyílik a Toggenburg-völgyre, a Schwendi Suite szépséges Schwendisee tó felett helyezkedik el, a Stump Suite pedig pazar erdei környezetben.

Mindegyiknél kiváló minőségű matracokkal ellátott franciaágyból lehet szívni a friss levegőt, de vannak hangulatfények és lámpák, extra takarók, telefon töltésére alkalmas külső akkumulátor és esernyők. Ha nagyon rossz az idő, a vendégeket egy fedett szobában szállásolják el.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hobbitodu_hollandia_kulso_northfoto.jpg

Tökéletes hobbitodú épült, 25 ezer forintba kerül egy éjszakára egy holland kempingben

Egy négytagú család is kényelmesen elfér benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 24.


hirdetés

Amióta 2001-ben bemutatták A Gyűrűk Ura-filmtrilógia első részét, világszerte megszaporodtak a Zsákos Bilbó odújához hasonló hobbitházak. A domboldalba vájt alacsony belmagasságú, fabútorokkal berendezett hangulatos odúk közül az egyik legjobban sikerült Hollandiában található, alig 30 pernyi autóútra Amszterdamtól.

Ugyan a Geversduin kempingben épített odú nem olyan zegzugos, mint a filmben látott hobbitlak, de így is tökéletesen visszaadja a hangulatát.

Ezt a hobbitházat is egy domb oldalában alakították ki, a teteje gyeppel fedett, és az elsőre talán parányinak tűnő beltér ellenére egy négytagú család is kényelmesen elfér benne, olvasható a különleges szálláshelyekre specializálódott Host Unusual oldalán.

Az odúban padlófűtés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, de tartozik a hangulatos építményhez saját WC, fürdőszoba, konyha és egy nappali is. Ráadásul a tökéletes hangulathoz a falra festett elf nyelven írt szövegek is hozzájárulnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
interaktiv-europai-turistaterkepen-lathatod-hova-utazhatsz.jpg

Interaktív európai turistatérképen láthatod, hova utazhatsz idén nyáron

Az is kiderül róla, hol milyen szabályok vannak érvényben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 16.


hirdetés

Az Európai Bizottság interaktív térképet tett közzé.

Ezen azt láthatod, melyik európai országba milyen feltételek mellett utazhatsz.

A térkép 24 nyelven, magyarul is képes tájékoztatást adni az egyes országokban a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokról, tudnivalókról.

A reopen.europa.eu oldalon elegendő a bal felső sarokban látható legördülő menüben kiválasztanod a célországot, a térképen megjelenik az úticél, jobb oldalon pedig azt olvashatod el, hogy milyen feltételekkel mehetsz abba az országba.

Megtudhatod, hogy a célországban milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe (étterem, üzletek, strandok stb.), és hogy például elérhetők-e szervezett túrák, ha pedig igen, mikortól.

hirdetés

Ezen kívül megismerheted az adott ország hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalának címét, milyen közlekedési eszközzel és milyen feltételek mellett léphetünk be egy országba, és azt is, hogy honnan érkezve tehetjük – vagy nem tehetjük – ezt meg.

Arról is információt szolgáltat a térkép, hogy melyik országba való belépéshez kell negatív teszt, van-e kötelező maszkviselés, távolságtartás, és egyéb óvintézkedés, amit beutazva be kell tartani. Az adatokat folyamatosan frissítik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!