hirdetés
farkasember-szindroma.png

16 kisgyerek kapta el a „farkasember-betegséget” egy fertőzött gyógyszertől

Kisbabákról van szó, eredetileg emésztési zavarok miatt gyógyszerezték őket. Az egész testük tele lett szőrrel.
Daily Mail - szmo.hu
2019. augusztus 27.


hirdetés

A "farkasember-kór" egy rendkívül ritka genetikai betegség.

Másik ismert neve Ambras-szindróma, amely a hypertrichosis egyik fajtája, és a testszőr egészségtelen, sokszor az egész testfelületre, arcra kiterjedő túlburjánzásával jár.

A születéskor is meglévő hypertrichosisra jelenleg nincs gyógymód, tüneti kezeléssel, vagyis különböző szőrtelenítési eljárásokkal enyhíthető. Nagyon ritka betegség, az orvostörténet kétszáznál kevesebb esetet ismer.

A spanyol kisbabák "szerencsére" nem a genetikai, hanem a szerzett farkasember-kórt kapták el.

A Spanyol Egészségügyi Szervezet szerint a betegségek okozója egy malagai székhelyű gyógyszergyár, a Farma-Química Sur, amely legalább 30 patikába, 50 fertőzött gyógyszerszállítmányt juttatott el.

A gyógyszerek eredetileg savlekötők voltak, kisbabák emésztési problémáira írják fel az orvosok. Ezek a gyógyszerek azonban egy mioxidil nevű hatóanyaggal voltak megfertőzve, amely viszont egy másik betegség, a kóros hajvesztés (alopécia) kezelésére szolgál.

A feltételezések szerint a mioxidil Indiában kerülhetett a gyógyszerekbe, a cégnek ott is van beszállítója.

A babák egész testén elkezdett nőni a szőr, a szülők érthető módon kétségbeestek.

A farkasember-kórról készült fotókért és videóért kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kanikula-forrosag-nyari-meleg.jpg

Elárulta Németh Lajos, meddig tart még a nyári kánikula

Csütörtökön 33-35 fok is lehet, a meteorológiai ősz kezdete pedig meglepetést tartogat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Németh Lajos meteorológus a tv2-n arról beszélt, milyen időjárás várható a napokban.

Kedden még záporokra, zivatarokra kell számítani, de szerdától már szárazabb lesz az időjárás.

A műsorban azt mondta, hogy még kedden is trópusi időre lehet számítani, mert egy légörvény van felettünk, ami a zivatarokat generálja, és kedden is lehetnek záporok, zivatarok.

Szerdától a meteorológus szerint

igen meleg levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét, ezért sok napsütés várható.

Azt is elmondta, hogy

a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön már elérheti a 33–34-35 fokot is.

"Ilyen kánikulával, hőséggel búcsúztatjuk az augusztust, illetve a 2019-es nyarat. Vasárnap már szeptember elseje, kezdődik a meteorológiai ősz, és a meteorológiai ősz kezdete is nyári meleggel indul.

Úgy néz ki, a hosszabb távú előrejelzések alapján, hogy a következő napokban a markáns légköri frontok elkerülnek bennünket, úgyhogy igazi meleg, nyári időjárás várható"

– árulta el Németh Lajos.

VIDEÓ: Németh Lajos előrejelzése


KÖVESS MINKET:hirdetés
sugarzas.jpg

Egy kisebb atomreaktor robbanhatott fel Oroszországban, állítja egy norvég szakember

Nils Bohmer norvég nukleáris szakértő szerint az izotópok összetétele egyértelműen erre utal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Korábban mi is írtunk az augusztus 8-i, Északnyugat-Oroszországban bekövetkezett nukleáris balesetről.

Az orosz védelmi minisztérium először tagadta, hogy ennek során bármilyen radioaktív anyag a környezetbe került volna.

Később a Roszatom arról számolt be, hogy „rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak” egy tengeri platformon, ekkor történt a robbanás Arhangelszk megyében.

A Roszatom munkatársai közül öten, a védelmi minisztérium dolgozói közül ketten meghaltak, hárman megsérültek. Úgy tudni, a sérülteket ellátó orvosoknak nem is szóltak, hogy sugárzást szenvedett embereket kell ellátniuk.

A tárca szerint egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotóp energiaforrásokat ellenőrizték.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
felho.jpg

Jön az ősz: 15 fokos lehűlés várhat ránk jövő héten

Nagy váltást jósolnak az időjárásban.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 27.A legtöbb modellszámítás szerint jelentős lehűlés várható szeptember első hetében - írta kedden a Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nagyjából egy hét múlva nagy váltás várható az időjárásban.

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb (és egyre szárazabb) periódust egy hűvösebb, sőt jó eséllyel sokkal hűvösebb követheti.

A lehűlés mértéke szeptember első hetében 5 és 15 Celsius-fok közötti lehet.

Ötven számítógépes előrejelzésből mindössze egy tart ki amellett, hogy a nyárias időjárás kitart abban az időszakban is - írták.

Most viszont még marad a kánikula.

Augusztus utolsó napjaiban is 30 fok körül alakulnak a maximumok.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
amazonas.png

Tévhitek az Amazonas kapcsán: nem ez a Föld tüdeje, az erdőtűzért pedig az ember a felelős

Az esőerdők pusztulása pedig elsősorban nem a klímaváltozásnak, hanem azoknak köszönhető, akiknek szükségük van szabad földterületekre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Jó ideje az amazóniai esőerdő pusztulása tematizálja nemcsak a magyar-, de a világsajtót, a közösségi médiát is.

Rengeteg hír, poszt, fotó, videó jelent meg és jelenik meg folyamatosan az erdőtűz mértékéről. Celebek, világsztárok szólalnak fel, adományoznak milliókat azért, hogy ráirányítsák a figyelmet a probléma fontosságára, és hogy ténylegesen tegyenek is valamit a tűz megfékezéséért. A G7-találkozón is központi téma volt az amazóniai helyzet megvitatása és az esetleges beavatkozás.

A Qubit portál szerint ugyanakkor, noha kétségkívül katasztrofális állapotokkal állunk szemben, nagyon fontos, hogy a valós információkat ismerjük (és adott esetben terjesszük).

A leggyakrabban megosztott képek között - pedig olyanok is osztották őket, mint Macron vagy más politikusok, nem beszélve sportolókról, színészekről - alig van olyan, ami a jelenlegi helyzetet ábrázolja.

Az egyik legnépszerűbb egy 15 évvel ezelőtt készült fotó (igaz, a helyszín stimmel), ezen kívül rengetegen osztanak olyan felvételeket, amik egy 2013-as kaliforniai erdőtüzet, szibériai futótüzet vagy épp az Amazonas 1989-es égését ábrázolják.

A világ egyik vezető Amazonas-kutatója szerint az sem igaz, hogy az a vidék lenne "a Föld tüdeje". Dan Nepstad nyilatkozata szerint

"Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de azt fel is használja a növények légzése során."

"Az a gyakran ismételt állítás, hogy az amazóniai esőerdő a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli, egy félreértésen alapul. Valójában a Föld szinte teljes lélegezhető oxigénkészlete az óceánokból ered, és elég van belőle több millió évre"

– ezt már Scott Denning, a Coloradói Állami Egyetem légkörkutatója írta.

A levegő oxigéntartalmának legnagyobb részét a növények termelik fotoszintézissel, körülbelül ennek harmada történik az olyan trópusi erdőkben, mint például az Amazonas, írja a portál. Ennek viszont szinte teljes egészét fel is élik az erdők. Az oxigéntermelés és -fogyasztás így gyakorlatilag fedi egymást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x