hirdetés
aranynyito-1.jpg

16 döntős száll versenybe az Aranyanyu-díjért

Nők, akik a mindennapok hőseiként fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy jobbá tegyék az életünket. Mutatjuk videón azokat, akikre te is szavazhatsz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 03.


hirdetés

Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, az Aranyanyu idén újra szavazásra hív. Céljuk a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

A zsűri és a nagyközönség eddig 37 rendkívüli nőt részesített elismerésben példaértékű munkájáért.aranyanyu

A Richter Aranyanyu Díj nőknek szól és célja immár 6. éve, hogy olyan oktatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

A díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt.

Út a díjig

A Richter Aranyanyu Díjra a körülöttetek élő, a gyermekeitekért, barátaitokért, közösségetekért sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozókat jelölhettek minden évben. A jelölőnek egy személyes történetben kell bemutatni a jelöltjét. A rövid írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének.

hirdetés

Idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntős Aranyanyut választottak ki. Róluk egy kisfilm is készült.

Mind a 4 kategóriában kiosztanak közönségdíjat, a döntősökre interneten lehet leadni a voksokat, valamint a zsűri is odaítél szintén minden kategóriában egy-egy díjat.

A szavazás október 3-án kezdődik és október 30-a éjfélig tart.

Mind a 16 döntős Aranyanyu adatlapja és kisfilmje megtalálható az Aranyanyu oldalon, itt lehet szavazni minden kategóriában egy jelöltre. A szavazás e-mail cím alapú, egy e-mail címről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni.

A nagyközönség november 10-én, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2016-ban a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, akik átvehetik a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 000 forintos pénzjutalmat.

Mint minden évben idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.egeszsegugy

Most pedig következzen az idei év 16 döntőse!

Egészségügyi szakdolgozó

Dr. Némethné Dr. Ignácz Andrea

Dr. Némethné Dr. Ignácz Andrea a nagykanizsai Király Gyógyszertár vezetője, de szerepvállalása a város életében ennél lényegesen sokrétűbb. A gyógyszertárat egyfajta közösségi térnek tekinti, ahol fontos, hogy a betérőket kedves szóval fogadják, kérdéseikre pontos és érthető választ kapjanak, és az orvosokkal együttműködve mindenki számára megtalálják a személyre szabott, ideális megoldást.

Nem csoda, hogy orvosok és betegek, kollégák és barátok egyaránt úgy gondolják, kevés empatikusabb, segítőkészebb embert ismernek Andreánál. Számára természetes, hogy keresi a lehetőségeket, hogyan segíthetne. „Jutalmunk, hogy tehetjük” a mottója. A prevenció, az egészségmegőrzés fontos terület a gyógyszerésznő életében, szerinte a gyógyszertáraknak, az ott dolgozóknak egyre nagyobb szerepük lesz abban, hogy aktívan segítsék az embereket a betegségek megelőzésében.

Vallja, hogy a családban a bástya az anya, a nő. Ha ez a bástya kidől, akkor nagy baj van. Ezért hozta létre a különböző, sokakat érintő és érdeklő témákkal foglalkozó Király Női Klubot, ahol meghívott előadók közreműködésével kerülhet a vendégekhez közelebb egy-egy téma a nők egészségvédelme körében, távolabb pedig a betegség. A teltházzal működő, egyre nagyobb népszerűséget kivívó eseménysorozat egyik résztvevője szerint, bár azt szokás mondani, hogy senki nem lehet próféta saját hazájában, Andreának ez mégis sikerül, és reméljük, a jövőben is így folytatja.

Mágoriné Sinka Eszter

Mágoriné Sinka Eszter körzeti nővérként dolgozik egy miskolci háziorvosi rendelőben. Nem ismer lehetetlent, ha a betegekről van szó. Nem lehet véletlen, hogy őt jelölték legtöbben a díjra. Munkája nem ér véget a munkaidő lejártával, hiszen nem is tudna jól aludni, ha nem lenne teljesen biztos abban, hogy mindent megtett másokért. Rendelési idő után meglátogatja az idős pácienseket, ha egyedül nehezen boldogulnak, bevásárol, megfőz nekik, de nem egyedi eset, hogy kitakarít vagy a kert körüli munkákból veszi ki részét.

Hospice nővérként szerzett szakmai tudását és tapasztalatait a mai napig sikerrel alkalmazza a körzetbe tartozó daganatos betegek életminőségének javítása terén. Folyamatosan továbbképzi magát, amivel még több területen tud majd segíteni a rászorulókon a jövőben. Valóságos adományhálózatot épített ki, melynek keretein belül összeköti a felajánlókat és a rászorulókat és számára nem kérdés, hogy a koordináción felül a logisztikában is számíthatnak rá.

2010-ben a felsőzsolcai árvízben ő maga is érintett volt, elmondása szerint ekkor értette meg igazán, hogy min mennek keresztül azok az emberek, akiknek nincs miből gondoskodni magukról, családjukról. Eszter egyfajta önkéntes angyal szerepet tölt be környezetében, mosolya, töretlen lelkesedése, fáradhatatlansága reményt ad mindenkinek, akivel kapcsolatba kerül.

Balogh Enikő

Balogh Enikő a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, de mellette ámulatba ejtő aktivitással vesz részt bármiben, amivel segítségére lehet másoknak. Felsorolni is lehetetlen sokoldalúságának minden elemét, de íme egy kis ízelítő a számára fontos ügyekért mindenre elszánt lány életéből. Enikő két éve megbízott transzplantációs koordinátori szerepet tölt be a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében.

Itt egyik legnagyobb sikere, hogy külföldi lapba is sikerült cikket publikálnia. Csatlakozott a Teddy maci programhoz, melyben társaival azt tűzték ki célul, hogy segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét. A lelkes gyerekek akár egy maciműtétet is elvégezhetnek, miközben észrevétlenül tűnik el belőlük a félelem. Önkéntesként mentőzött is, Gyerekmentő-rohamkocsi Futónagykövet lett.

A sport szerves része életének, önkénteskedett az U-18-as jégkorong világbajnokságon, női kosárlabda Európa-bajnokságon, kézilabda Európa-bajnokságon, úszóversenyeken, és műkorcsolya-versenyeken. A munka során megismert sportolók részvételével pedig kórházlátogatásokat szervez. Az egyik szívéhez legközelebb álló segítségnyújtás számára mégis az, hogy haját, amikor megnő, rendszeresen felajánlja olyan gyerekeknek, akiknek betegségük miatt paróka nélkül hosszú ideig le kellene mondaniuk a szép, hosszú hajról.

Garai Erzsébet

Garai Erzsébet az FMC Dialízis Központ főápolója. Azokról gondoskodik, akik művese kezelésre szorulnak. Minden mozdulatából árad a munkája és a betegek iránt érzett szeretet. Gyerekkora óta készült hivatására, hosszú évek után is úgy gondolja, megtalálta a helyét a világban. Erzsébet élete minden területen kihívásokkal teli, egyedül nevelte fel tartósan beteg fiát, aki ma már egyetemre jár.

Mivel neki otthon már kevesebb a feladata, gyakran vállal plusz munkát akár ünnepekkor is, hogy ezzel segítse kisgyermekes kollegái életét. Hogy honnan meríti Erzsébet töretlen lelkesedését és pozitív hozzáállását? Tagja a Jobb Veled a Világ Alapítvány kiskunfélegyházi Boldogságklubjának, ahol részt vesz minden olyan megmozdulásban, amivel másoknak, a városnak javára lehet és a jó cselekedeteket rendszeresen gyakorolhatja.szocialis

A programból sok apróságot átültet a munkahelyére, a betegek már várják a tőle megszokott napi ölelést és a kiskártyákat pozitív üzenetekkel. A páciensek úgy érzik, egy kilátástalan, nehéz helyzetben a béke szigete számukra Erzsébet közelében lenni, könnyebben viselik a betegséggel járó megpróbáltatásokat. A Boldogságklub szlogenje Erzsébetre különösképpen igaz: jobb vele a világ!

Szociális területen dolgozó

Bán Katalin

Bán Katalin a Máltai Szeretetszolgálat szociális munkása a monori Tabánban. „Bánkata” fogalom a romatelep lakóinak körében, megbíznak benne, tudják, hogy mindig számíthatnak rá. Annak idején egy fűtés, WC, szigetelés nélküli hangár épületében kezdte munkáját, nem zavarták a körülmények, tudta, hogy nagy szükség van rá. Nehezen meghatározható, hogy pontosan mi is a feladata. Ha kell pótnagymama vagy segélyt intéz, tábort szervez, tanít, lelki támaszt nyújt. Ugyanakkor szigorú és következetes.

Fáradhatatlanul harcol, hogy azok érdekei is érvényesüljenek, akik nem mindig tudnak megfelelően intézkedni a hivatalok útvesztőjében. Végtelenül önzetlen és szerény, nem is értette, hogyan és miért jelölhették kollégái erre a díjra. Saját tapasztalatán keresztül értette meg, mennyire fontos, hogy nehéz helyzetben legyen kihez fordulni, aki segít eligazodni az ügyintézésben, és akinek van egy-egy jó tanácsa, kedves szava. Katalin ugyanis egyedül neveli epilepsziás értelmi sérült lányát, az ő cseperedése közben született meg az elhatározás benne, hogy minden erejével azon lesz, másoknak könnyebbé tegye a rögös utat.

Munkája és két saját gyereke mellett nevelőszülőként még 10 gyerek számára biztosított meleg otthont. Bármilyen patetikusan is hangzik, egyetlen hatékony eszköze van, legyen szó a családjáról vagy a klienseiről, megingathatatlanul tud szeretni.

Tóthné Mikulás Veronika

Veronika életútja saját elmondása szerint a rút kiskacsa története a 21. században. Jelenleg szociális gondozó egy hajdúböszörményi idősek otthonában, de előtte harminc évig gyártósoron dolgozott Hajdú-Bihar megyében. Amikor 45 évesen ráébredt, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni, iskolapadba ült. Éjszakánként tanult és idősgondozó lett. Nem volt könnyű helyzete, hiszen a szakma elsajátítása mellett számítógépes ismereteit is bővítenie kellett. Kevesen hittek benne, de ő kitartóan küzdött céljaiért.

Végül álma megvalósult. Az olajos köpenyt hófehér, élére vasalt munkaruha váltotta fel. A gyárból nehezen engedték el a megbízható munkaerőt, de végül jó utat kívántak neki az új életéhez. Ma is napi 12 órában dolgozik, de környezete szerint arcán nem fáradtság, hanem elégedettség tükröződik.

Szabadidejében süteményt süt gondozottjainak, a bentlakók titkos kívánságait teljesíti. Egy-egy selyemkendő, egy szál virág, karkötő. Apróságok, de az idős nénik és bácsik számára ezek kincseknek számítanak a hétköznapokban. Jelenléte bearanyozza az otthon és az idősek életét. Meggyőződése, hogy minden pillanatot ki kell használni az életben a vidámságra az utolsó percig. Az idősek pedig tudják, hogy egy ilyen kísérőre különösen nagy szükség van ott, ahol mindennapi látogató a betegség és az elmúlás.

Mester Gyöngyi

Mester Gyöngyi munkavállalási tanácsadó a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban. Valójában egy varázsló. Mosolygós tekintetével, tenni akarásával, nagyszerű ötleteivel munkát, önbecsülést teremt ott, ahol már mindenki elhitte, hogy nincs mit tenni. Álláskereső klubot vezet munkanélkülieknek és olyan egyedülálló konstrukciót alkotott, amelyben hátrányos helyzetű családok lakásait újították fel állástalan szakemberek. Nem csak a lakások szépültek meg így, de azóta többen el is tudtak helyezkedni.

Az ötletéből országosan elismert modellprogram lett. A rosszkedvű, magukat fölöslegesnek érző munkanélküliek társaságából pedig Gyöngyi egymásért drukkoló, önmagukért küzdő, tevékeny közösséget formált, melyben mindenki boldogabb, mint azelőtt.

Vízvári Csilla

Vízvári Csilla az IRMÁK Nonprofit Kft. vezetője. Csilla pénzügyi vénája és szociális érzékenysége különösen építő együttállás, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a nonprofit szervezet évtizedek óta jól működik, önfenntartó, miközben rugalmasan alkalmazkodik a kliensek igényeihez. Csillának ezzel az innovatív kezdeményezéssel gyerekkori álma teljesült, hisz 13 éves kora óta arra vágyott, hogy egy olyan intézményben dolgozzon, ahol kimondottan szép, számukra ideális környezetben élhetnek a támogatásra szoruló emberek. A vállalkozást férjével együtt hozta létre, amiben ma már fiuk is velük dolgozik.pedagogus

A legnagyobb figyelemmel ügyelnek, hogy az általuk segített sérült emberek amennyire lehet, jól beilleszkedjenek, ne hatalmas hálótermekben, a világtól elzárt "védelemben" éljenek. Akit lehet önálló lakhatáshoz segítenek, külső munkahelyeken dolgoznak, aki védettebb közegben működik jobban, annak azt teremtik meg. Az érintett szülők tudják igazán értékelni, hogy mekkora segítség, ha a gyereküket (akkor is, ha már felnőtt korú) biztonságban, nyugalomban tudhatják, olyan helyen, ahol az élete képességeinek megfelelően kiteljesedhet.

Pedagógus

Lencsés Jánosné

Lencsés Jánosné, Szilvi néni a csömöri a 3. d. osztály tanítója egyedülálló utat választott, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. Motivációja mögött személyes történet húzódik, saját családjában is előfordultak olvasási nehézségek. Szilvia pontosan tudja, hogy az értő olvasás minden későbbi tanulás alapja, így pattant ki a fejéből egy remek kezdeményezés.

Ő az ötletgazdája az „Év olvasója” programnak, ami a Mátyás Király Iskolában évek óta kiválóan működik. Lényege, hogy a gyerekek az általuk kiválasztott, elolvasott, és a tanító néninek elmesélt könyvek után pontokat kapnak, s a legtöbbet összegyűjtő diák az „Év olvasója” elismerésében részesül. Természetesen sokkal többről van szó, mint egy versenyről, a Szilvi néni ölébe kuporodó mesélőt a többiek is lelkesen hallgatják, s miközben életre kel egy-egy történet, máris többen kedvet kapnak a könyv elolvasásához. Közben talán észre sem veszik a gyerekek, hogy tanulnak, szókincsük látványosan gyarapszik, gazdagodik tudásuk a világról és a közösséget is összekovácsolja a közös élmény.

Az olvasás szeretete ragadós, a gyerekek és a szülői közösség aktív munkájával már jótékonysági futást is szervezett az osztály az iskola könyvállományának gyarapításáért. „Gyere, fuss velünk a mesék birodalmába“ mottóval indított jó ügyük során nem várt eredményt sikerült elérniük, fél millió forintnál is több adományt gyűjtöttek.

Zémann Erika

Zémann Erika vezetőedzőként tevékenykedik, több mint száz kislány sajátítja el keze alatt a ritmikus sportgimnasztikát. Varázsa csodálatos személyiségén túl, szemléletében rejlik. Hisz abban, hogy a szeretet, a törődés az igazi motiváló erő és módszere tökéletesen működik. Írisz 6 éves korában, síelés közben, romos spirális lábszártörést szenvedett. A műtétek és rehabilitáció közel egy évében a családon kívül Erika hitt abban, hogy tanítványa újra járni és sportolni fog, ő tartotta benne a lelket, azzal, hogy visszavárja edzésre. Írisz ma már harmadosztályban versenyző, egészséges kislány. Ez a történet nem egyedi az edzőnő életében. Előfordult, hogy verseny előtti éjszaka a kislányok dresszére maga ragasztotta fel az 500 darab csillogó követ.

Megértő és együtt érez tanítványaival, hisz gyerekkorában maga is sportolt és a túl szigorú, gyakran lelkileg megterhelő edzői módszerek mély nyomot hagytak benne. Felnőttként elhatározta, más utat választ és megmutatja, így is célt lehet érni. Sportoló kislányai a versenyeken maguktól végzik a nehéz nyújtó feladatokat, kapcsolatukat bizalom és kölcsönösség jellemzi. A lányok örömükben-bánatukban egyaránt rohannak szeretett edzőnőjük biztonságot adó karjaiba. Erika sportolói szép eredményekkel büszkélkedhetnek, és mindig örömmel járnak edzésre. Segíti őket eljutni teljesítményük végső határáig, ami szerinte ott van, ahol még az erőfeszítéseket mosoly kíséri.

Kovács Nikoletta

Játszani, játszatni és játszani tanítani. Ez Kovács Nikoletta a Kontyfa Középiskola Szakiskola és Általános Iskola igazgatóhelyettesének a hitvallása élménypedagógusként. Mind a 600 „gyerekének” tudja a nevét, ismeri a történetét. Mert mindenkinek van története. Gyakran nehéz élethelyzetek, sorsok, bonyolult megélések családon belül, vagy a külvilágban. Nico tudja ezt, és már egy reggeli köszöntésből látja, ha valakinek rossz napja van, éhesen érkezik. Az ő testi-lelki tüneteikre gyógyírt kell találnia, hogy utána valóban megérkezhessenek a napi feladatok közé. Irodája ajtaja mindig nyitva áll.

Miközben ellátja igazgató-helyettesi teendőit, kártyázik és társasozik az igazgatóiban, vérző sebeket, lelket ápol, ha pedig valaki hiányt szenved élelemben, ruhában, az ő ügyét is kézbe veszi. A gyerekek mellett pedagógusoknak is átadja tudását felnőttképzés keretei között, hogy népszerűsítse az élménypedagógiát, tapasztalati, „élményszerű” tanulást. A másik szívügye Niconak az erőszakmegelőzés. Abban segíti a gyerekeket, osztályközösségeket, hogy önmagukat, érzéseiket, egy-egy helyzetben felszínre törő indulataikat megismerjék és megfelelő módon kezelni tudják.

A verbális és fizikai erőszak egyaránt fáj annak, aki adja és aki kapja, de büntetés helyett az indulat mögött meghúzódó feszültségek feltárása és átalakítása hozhat valódi megoldást az egyén és a közösség számára is. Hogy mi hajtja Nicot nap mint nap? Mindenkinek jár , hogy lehetőségeihez képest jó eséllyel induljon el abba a bizonyos nagybetűs életbe, és hiszi, hogy a hátrányokból lefaragva az ő gyerekei is magabiztosabban állhatnak majd rajthoz.

Lados Józsefné

Lados Józsefné, Erzsi néni 30 évet töltött a büntetés végrehajtásban. Az első női nevelőtiszt volt férfi körletben. Vérbeli pedagógus: amikor hallgat, vagy csak néz, azzal is nevel. Gyerekkorában egyik szomszédjuk egyenruhás volt. Mikor megkérdezte az ezredest, neki lehet-e ilyen, akkor a “bácsi” kedvesen rámosolygott és azt mondta: nem, mert a lányoknak más a dolguk…

Mikor zászlósként szolgálatba lépett, első útja a volt szomszédhoz vezetett. Díszegyenruhában! Azóta úgy érzi, ez az öltözék kötelez. A magánéletet lerakta a börtönkapuban és hazafelé a fogvatartottak történeteit hagyta a rács mögött. Soha nem nyomasztotta a bezártság, a büntetést soha nem súlyosbította azzal, hogy megalázza a rábízott foglyokat. Egész életében szigorúan, szabályosan és igazságosan járt el. A nagykamaszok a szíve csücske. A lakótelepen, ahol él, keresi a csellengő fiatalok társaságát, akik szívesen beszélgetnek vele.orvos

Tágabb környezetében, Kőbányán már nincs olyan nyolcadikos, aki ne vett volna részt börtönlátogatáson, melyet Erzsi néni szervezett a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi tagjaként. Bármit megtenne, hogy a 14 éves nyegle, önmagával is nehezen boldoguló fiataloknak könnyebb legyen és ne áldozatok vagy bűnözők legyenek. 70 évesen is meggyőződése, hogy hivatása kötelezi, egy alezredes nem ülhet tétlenül a fotelben, amíg van olyan fiatal, aki esetleg veszélyben lehet.

Orvosnő

Dr. Molnár Csilla

Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, a Debreceni Egyetemi Klinika Idegsebészeti Intenzív osztályának vezetője. A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő pácienseit is egy pillanat alatt megnyugtatja erőt adó, mosolygós tekintetével.

Csilla vezetésével segítette világra a debreceni orvos csapat azt a kisbabát, aki mindössze 15 hetes magzat volt, amikor édesanyja súlyos agyvérzést kapott. Kilencven napon át viselték gondját, és ápolták az anyát, hogy kisbabája elég nagyra nőjön védelmet adó méhében. Habár az anya megmentése lehetetlen volt, a szakszerű orvosi ellátásnak és féltő szeretetnek köszönhetően nem csak a gyermeket, az anya szerveivel további emberéleteket mentett meg. Munkája során sokszor szembesülnie kell a halállal, de erőt, és lendületet ad számára az a tudat, hogy különleges feladatot kapott.

Dr. Rovács Melinda

Dr. Rovács Melinda körzeti gyermekorvos Nyergesújfalun. Számára a hivatása egyben a hobbija is, gyerekkorától kezdve gyógyítani szeretne. Így történhetett meg, hogy Melinda a családi ünnepséget is hátrahagyva kísérte kis betegét mentőautóval egészen a budapesti kórházig. Ha szükségét érzi, az aggódó szülőket telefonon is felvilágosítja, megnyugtatja, vagy szükség esetén akár éjszaka is a család segítségére siet.

Melinda úgy gondolja, hogy a gyerekek gyógyítása akkor lehet teljes, ha az egész családot megismeri és megérti. Nála a kezelés nem ér véget a recept felírásával, meglátja, ha egy nehéz anyagi körülmények között élő páciense a gyógyszerek kiváltásában is segítségre szorul. Saját gyerekei mellett a körzetébe tartozó gyerekekről is gondoskodik, jelölői úgy érzik, vele biztonságban érezhetik családjukat, mindenben lehet rá számítani.

Dr. Schill Beáta

Dr. Schill Beáta, „Kengurumama” neonatológusként azokért él, akik a legkiszolgáltatottabbak az éppen csak a világra csodálkozók közül. A koraszülöttekért. Ars poeticája szerint a sokszor csak alig 50-60 dekás babák az igazi főnökök, az őket ápolók, gyógyítók feladata úgy szolgálni őket, hogy mielőbb teljes családként térhessenek haza szüleikkel. A koraszülött gondozást igazi csapatmunkának tekinti.

A doktornő hosszú évek óta szorgalmazza az édesapák bevonását a koraszülött ápolásba, hogy ők is az első perctől megélhessék a szülővé válás szépségeit. A koraszülés lelkileg is nagyon megterhelő folyamatában rendkívül fontos, hogy a nem hétköznapi helyzetben, kétségek és nehéz döntések közepette is elkezdődjön a családdá kovácsolódás. Magyarországon elsőként kezdeményezte, hogy a kisbabákat a kezdetektől az édesanya és édesapa mezítelen mellkasára fektessék, hiszen a bőrkontaktus biztonsága bizonyítottan pozitív élettani hatással van a legapróbb koraszülöttekre is. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a kenguruzás az egyetlen csodálatos kapaszkodó a kétségbeesett szülők számára, a gépek, műszerek számukra ijesztően hangos, steril világában.

Dr. Schill Beáta mindezt küldetésének tekinti. Nyomában plexifalak dőlnek le, a szülők, testvérek, nagyszülők előtt addig zárt ajtók nyílnak meg, hálás családok ezrei írnak köszönőlevelet és küldenek fotókat a szépen cseperedő kisbabáról. Beáta a mindennapokban sok erőt merít a családok olykor 10-15 éven átívelő, támogató visszajelzésiből.

Dr. Tóth Erzsébet

Dr. Tóth Erzsébet a miskolci Semmelweis Kórház Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrumának tüdőgyógyász főorvosa. Évtizedek óta nézi a tüdőröntgeneket, mégis minden egyes esetben őt is megviseli, ha talál valamit. Mélységes megértéssel, empátiával kezeli a betegek és hozzátartozók bénultságát, mikor a diagnózist hallva nem értik, nem tudják, most mi következik, mit kell tenniük. Végtelen türelme van, elképesztően precíz és alapos, mert meggyőződése, hogy a jó terápia alapja a pontos kórisme felállítása.

A doktornő természetesnek tartja, hogy nem csak továbbküldi, de követi is minden páciense útját a terápiában, attól a pillanattól kezdve, mikor diagnosztizálta, akkor is, ha nem ő foglalkozik vele a továbbiakban. Feladatának tekinti, hogy a beteg ne roppanjon össze, a lelket is tartja benne és a hozzátartozókban is, ha kell. "Nem azt mondja, hogy nem tud segíteni, hanem, hogy hol tud segíteni" – jellemzi őt munkatársa, és ez - nem túlzás!- az esetek többségében életmentő gesztus.

Bővebb infókért KATT IDE.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
iskolai-zaklatas-kisfiu-ongyilkossag.jpg

„Adj egy kötelet, meg akarom ölni magam” - mondta egy 9 éves ausztrál kisfiú az anyjának, miután zaklatták az iskolában

Az ausztrál édesanya videóra vette, ahogy a kisfia sírva azt ismételgeti, hogy meg akar halni. Ezzel szeretné felhívni a figyelmet az iskolai zaklatás súlyos hatásaira.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Szívszorító videóval hívja fel a figyelmet egy ausztrál édesanya az iskolai zaklatás súlyosságára.

Yarraka Bayles videóra vette, ahogy a kisfia sírva azt mondogatja neki, hogy meg akar halni, mert bántják az iskolatársai. Quaden törpenövésű, ennek a fejlődési rendellenességnek az egyik leggyakoribb fajtája, az achondroplasia alakult ki nála.

Az anya szerdán elment a gyerekéért az iskolába, és nagyon megdöbbent, amikor a kisfiú már a kocsiban ülve sírva fakadt és szörnyű dolgokat mondott neki:

"Adj egy kötelet, meg akarom ölni magam... Szíven akarom szúrni magam... Azt akarom, hogy valaki megöljön.."

A nő felvette mindezt, majd megosztotta a Facebookon. A videóban azt kéri a szülőktől, hogy neveljék meg rendesen a gyereküket, mert a piszkálódások, szóbeli bántások ilyen szörnyűséget képesek kiváltani az "áldozataikból". Mint mondta, eddig próbálta ezeket a nehéz pillanatokat maguknak megtartani, de úgy érezte, a nyilvánossággal is meg kell osztania, miért veszélyes az iskolai zaklatás.

hirdetés

"Ilyen hatással van a terrorizálás egy 9 éves gyerekre, aki csak iskolába akar menni, hogy tanuljon és jól érezze magát, de minden egyes nap történik valami ilyesmi. Újabb zaklatás, újabb gúnyolódás, újabb bántások"

- panaszolta az anya.

Korábban azt nyilatkozta, hogy

kisfia már 6 évesen is végezni akart magával, ami nagyon megdöbbentette az anyát. Már akkor is elmondta neki, hogy ha egyszer meghal, nincs visszaút, ezért nem is szabad ilyenekre gondolnia, de Quadent olyan mélyen megbántják a gúnyolódások, hogy újra és újra az öngyilkosságot ismételgeti.

A megrázó felvételt már több mint 5 millióan látták, 120 ezernél is többen megosztották, és 145 ezren reagáltak rá. Anya és fia azóta rengeteg kedves üzenetet kapott ismerősöktől és idegenektől.

Yarraka Bayles - This is the impacts of bullying! I...

So I've just been quite my son up from school witnessed a bullying episode ring, the principal and I want people to know parents educators teachers. This is the effect that bullying has.

Az Indigenous All Stars ausztrál rögbicsapat, amelyben bennszülöttek játszanak, meghívta a kis Quadent a vasárnapi meccsükre, ahol a kisfiú pályára is léphetett a játékosokkal. Az egyik sztárrögbissel közös képet is készítettek róla.

9 News Queensland

A shattered community is gathering to remember devoted mother Hannah... Clarke and her three children - their lives snatched away in a despicable act of domestic violence. With every new piece of disturbing evidence uncovered, more troubling questions go unanswered.

Forrás: Daily Mail

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
quaden-jackman.png

Hugh Jackman is üzent az agyoncsúfolt ausztrál kisfiúnak – elképesztő szeretetáradat ömlik Quadenre

Sztársportolók, tévés személyiségek, és átlagos gyerekek álltak ki a törpenövésű kisfiú mellett, aki iskolatársai csúfolódása miatt öngyilkos akart lenni.
BBC - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Valóságos világméretű mozgalmat indított el az iskolai zaklatás ellen a kilenc éves ausztrál kisfiúról készült szívszorító videó, amelyen sírva könyörög édesanyjának, hogy adjon neki egy kötelet, hogy megölhesse magát. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Quaden törpenövésű, ennek a fejlődési rendellenességnek az egyik leggyakoribb fajtája, az achondroplasia alakult ki nála.

Az anya elment a gyerekéért az iskolába, és nagyon megdöbbent, amikor a kisfiú már a kocsiban ülve sírva fakadt, és szörnyű dolgokat mondott neki:

"Adj egy kötelet, meg akarom ölni magam... Szíven akarom szúrni magam... Azt akarom, hogy valaki megöljön..."

Yarraka Bayles - This is the impacts of bullying! I...

So I've just been quite my son up from school witnessed a bullying episode ring, the principal and I want people to know parents educators teachers. This is the effect that bullying has.

hirdetés

Az anya, Yarraka Bayles is megszólal a videóban, elmondja, hogy azért posztolta ki a felvételt a Faceboookra, hogy az egész világ lássa, milyen hatással van a terrorizálás egy gyerekre.

Quaden szívszorító története tízmilliókhoz jutott el a közösségi médiában, és elképesztő tömegek, köztük szupersztárok mozdultak meg egy emberként, hogy vigaszt nyújtsanak Quadennek, és elmondják neki: maximálisan mellette állnak, és elítélik a csúfolódókat.

Az ausztrál származású, hollywoodi szupersztár, Hugh Jackman egy Twitter-videóben üzent neki.

A videóért és a többi üzenetért lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
galamb-csivava-baratok.jpg

Kedvencek lettek: a röpképtelen galamb és a lebénult csivava elválaszthatatlan barátok lettek

A netezők is imádják őket, sorra érkeznek az adományok nekik.
Fotók: The Mia Foundation - Love For Mia/Facebook - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Sok szívmelengető állatbarátságról hallottunk már, de Herman és Lundy története valóban megható.

A Hermannak keresztelt galambot egy évvel ezelőtt hozták el állatmentők egy New York-i autókereskedésből. Kiderült, hogy a madár idegrendszeri betegségben szenved és nem tud repülni. Három napig ült a járdán, mielőtt a megmentői rájöttek, hogy miért nem ment el onnan. Már el akarták altatni, amikor egy mentett állatokkal foglalkozó nonprofit szervezet, a Mia Foundation alapítója úgy döntött, hogy befogadja a röpképtelen galambot.

Sue Rogers egy puha takaróval kibélelt bölcsőben helyezte el a madarat, akihez később egy "szobatárs" is csatlakozott: egy csivava, aki egy rendellenesség miatt nem tudja mozgatni a hátsó lábait.

A Lundy nevű kutya Dél-Karolinából érkezett a Mia Foundation-höz, miután a gazdái lemondtak róla a mozgáskorlátozottsága miatt.

Sue Rogers meglepve tapasztalta, hogy a galamb és a csivava nagyon gyorsan és jól összebarátkoztak, mára pedig már elválaszthatatlanok lettek. Az állatmentő több képet is posztolt róluk Valentin-napon, ahogy Herman és Lundy együtt, összebújva pihennek a helyükön.

hirdetés

A fotók gyorsan elterjedtek a közösségi oldalakon, az emberek pedig annyira elolvadtak tőlük, hogy már több száz dollárt adományoztak az állatmentő szervezetnek.

The Mia Foundation - Love For Mia

I see a new friendship blooming ❤️ Herman and Lundy ?

Forrás: Good News Network

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
renike-csodacsoport.jpg

Renáta 20 hónap alatt 73 kemoterápiás és 30 sugárkezelést kapott – neki gyűjt a CsodaCsoport

A kislány anyukája 1 millió forint összegyűjtésére kérte a csoportot egy olyan autó vásárlásához, amivel biztonságosan lehetne őt szállítani. A csoport viszont inkább egy drágább, új autó mellett döntött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Magyarország legnagyobb jótékonysági aukciós közösségében, a 90 ezer fős CsodaCsoportban a szeretet és gondoskodás hatványozódik, így lesz a kevésből sok, és sok kicsiből egy egész. Nimród, a 4 éves beteg kisfiú kladnói Ulzibat-műtétjéhez pár nap alatt összegyűlt a szükséges 3,5 millió forint. A következő kampány most Renikéért és immunrendszerének védelméért indult.

Tulipán Renátát 2 évvel ezelőtt, 9 évesen agydaganattal ugyan sikeresen megműtötték, de a műtét után medulloblasztomát találtak nála, ezért egy végtelennek tűnő kemoterápia következett. Ez a kicsi lány 20 hónap alatt összesen 73 kemót és 30 sugárkezelést kapott.

Emiatt azonban teljesen leépült az immunrendszere. Bármilyen kórokozó fokozott veszélyt jelentene legyengült szervezete számára, így különleges védelmet és egyéni szállítást igényel. Reni anyukája 1 millió forint összegyűjtésére kérte a csoportot egy olyan autó vásárlásához, amely biztosítja Reni biztonságos szállításához a megfelelő körülményeket.

A CsodaCsalád azonban sajátjaként gondoskodik minden támogatott gyermekről, ezért a kitűzött célt kissé megváltoztatta, egy drágább, új autó megvásárlása mellett döntött, hogy Reni számára még kevesebb kockázatot jelentsen ez a fajta szállítási mód. Így a gyűjtés célösszege most 3,5 millió forint.

Tasi Nikolett, a CsodaCsoport egyik alapítója elmondta: „Számunkra is lenyűgöző, mennyire adakozóak és felelősségvállalóak a tagjaink. Alig tettük ki a felhívásunkat az oldalra az 1 millió forintos gyűjtésről, sorra szóltak hozzá a csoporttagok, együtt továbbgondolva az édesanya szerény kérését, és javasolták inkább egy új autó árának összegyűjtését, Reni egészsége érdekében. A rengeteg befektetett munka a CsodaCsoportban nem veszik el, itt lüktet a csoport ereiben, és gyűjtésről gyűjtésre megtapasztaljuk, szeretet(t)-közösségünk figyel, ápol, törődik. A gyermekek pedig gyógyulnak. Számunkra ez már maga a csoda.”

hirdetés
Így segíthetsz Reninek banki átutalással vagy befizetéssel:

Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány elkülönített számlájára

Bankszámlaszám: 11734138-20017125 (OTP Bank)

IBAN: HU12 1173 4138 2001 7125 0000 0000 SWIFT/BIC: OTPVHUHB

Közlemény : CIVIL LICIT


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!