hirdetés
s1-3.jpg

15 vidéki étterem, amelynek a főztjét nagymamád is megkóstolná

Ha regisztrálsz a Stílusos Vidéki Éttermiség éves nagyrendezvényére, szeptember 11-én végigkóstolhatod több kitűnő vidéki étterem főztjét Veszprémben. Nem érdemes kihagyni!
Vass Adrienn cikke - szmo.hu
2016. augusztus 15.


hirdetés

A Balaton déli partján nőttem fel. Egyik komoly erősségünk a csodálatos kilátásunk: az északi partra. Ez persze félig vicc, félig szokásos magyaros kesergés, de igaz ami igaz, a szomszéd fűje mindig zöldebb. Hiába volt ott nekem Siófok vagy Zamárdi, Tihany és Veszprém mindig érdekesebbnek tűnt. És bátran mondhatom, Veszprém felnőtt fejjel is elragadó és egyben izgalmas úti cél.s2

Pár héttel ezelőtt az Oliva Étteremben igazi "anyukaféle almás pitét" falatoztam, majd többedmagammal nyakamba vettem a várost és végigjártam azt az utat, amit szeptember 11-én hazánk kiemelkedő, vidéki éttermei fognak elárasztani.

Csakúgy mint Budapestnek, Veszprémnek is a Vár környéke az egyik legszebb része. Az Érseki Palota előtti tér önmagában is elég hangulatos, de ha arra gondol az ember, hogy itt nemsokára finomabbnál finomabb ételeket és borokat lehet majd kóstolni, akkor máris indokoltnak tűnik egy szeptemberi utazás.s3oliva- almás pite

Mi a SVÉT?

A Stílusos Vidéki Étterem mozgalom rövidítése, mely 15 vidéki étterem összefogásával jött létre. A szlogenük szerint a SVÉT: 15 vidéki étterem, 15 világnézet, 15 kreatív séf, 1 küldetés.

A tagok:

hirdetés

1. Anyukám Mondta – Encs

2. Baricska Csárda - Balatonföldvár

3. Chianti Étterem – Veszprém

4. Erhardt Étterem – Sopron

5. Gusteau Kulináris Élményműhely - Mád

6. Ikon Étterem – Debrecen

7. Kistücsök Étterem – Balatonszemes

8. Macok Bisztró és Borbár - Eger

9. Mandula Étterem és Bor Bár – Villány

10. Manga Utazó gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok

11. Nomád Hotel – Noszvaj: nomadhotel.hu

12. Palkonyha - Palkonya

13. Rosinante Étterem – Szigetmonostor

14. Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma

15. Walter Vendéglő – Perbál

+ kiállítanak még:

SVÉT aspiráns éttermek: Spaletta Étterem és Sörház (Kecskemét), Jankovich Kúria (Rácalmás), Kővirág (Köveskál)

Vendég Éttermek:n Oliva Étterem (Veszprém), Villa Medici Hotel és Étterem (Veszprém)

s1s4

A SVÉT kicsit olyan, mint a Gourmet Fesztivál, csak szigorúan vidéki körre szorítkozva. De persze más különbségek is vannak. Ezek az éttermek baráti szálakon kapcsolódnak egymáshoz, és a hétköznapokban is összedolgoznak. Bár a stílus olykor igen különböző, a hitvallás azonos: minőséget képviselni és vidékre csábítani az erre éhes vendéget.

Különlegesség még, hogy a rendezvényen porcelántányéron kapod a kóstolókat és hogy minden évben más a helyszín. Tavaly például Pannonhalma volt a vendéglátó. A tematika akkor a zöldfűszerek, gyógynövények használata volt, de idén sem kevésbé izgalmas dologra esett a választás. A mottó az Örökségünk és kreativitásunk, tehát minden étterem egy hagyományos és modern fogással áll majd elő.

Az idei vendéglátó, a Chianti Étterem hibátlanul mutatta be azt, hogy miről is lesz, lehet majd itt szó. Legalábbis azok a fogások, amiket én kóstoltam, erről árulkodtak. Palócleves, amihez a betétek érkeztek első körben, és csak utána a gőzölgő, folyékony összetevő. Hagyományos és méltatlanul háttérbe szorult fogás, a legmodernebb kivitelezésben. A kedvencem a Rákóczi túrós lett, ami szintén ezt a vonalat erősítette: bár a tálon még elemeire volt bontva, a szájban újra a klasszikus süteménnyé állt össze. És ennél csak több izgalom, több fogás és több megközelítés várható.Chianti2

Tehát azon a szép, vasárnapi napon, pontban délben, a megyés püspök köszöntőjével és asztali áldással kezdetét veszi a mulatság. A balatonfüredi Baricska Csárda cigányzenekara rázendít, és kezdődhet a kóstolgatás estébe nyúlóan.

Ejtsétek meg a kötelező regisztrációt, foglaljatok szállást, és érkezzetek akár több napra. Az evés-ivás mellett pedig csodáljátok meg Veszprém egyéb nevezetességeit is, mert több helyre kedvezményesen juthattok be ez idő alatt, és látnivaló akad bőven.

Dátum: 2016. szeptember 11., vasárnap (12.00-18.00)

Helyszín: Veszprém, Érseki Palota előtti tér

Házigazda: Chianti Étterem, Veszprém

Résztvevők: a 15 Stílusos Vidéki Étterem, a két meghívott helyi étterem, illetve a SVÉT-aspiránsok

Tematika: Örökségünk és kreativitásunk

Regisztráció: szükséges (augusztus 15-től: www.veszpreminfo.hu)

Mindig friss hírek: svet.hu, facebook.com/stilusos

Chianti

Ha te is szívesen részt vennél a rendezvényen, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
CSP_3545-scaled.jpg

Tibi Atya felhúzott egy templomot a város közepén – megnéztük a Humbák Borkápolnát

A kezdetben még csak a mémjeiről ismert kitalált papnak több kocsmája, sőt fesztiválja is volt már. Most viszont megnyílt a hely, ami otthonra találásként is értelmezhető.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

-Kérsz egy kevertet?

-Végül is miért ne?

-Csak vicceltem, valami normálisra gondoltam amúgy.

-Ja.. Okés.

A fenti párbeszéd köztem és Máté - a Tibi Atya brand egyik megalkotója - között esett meg a Borkápolna nyitóestjén, és így utólag olvasva talán az egész hely lelke benne van ebben a négy sorban.

hirdetés

Szerda 19:00. A Körút-Wesselényi sarok már a péntek jeleit mutatja. Most, hogy kiszabadulhattak a népek, a kispéntek kitolódni látszik szerdáig. A körúti kocsmák teraszai szokásosan tele vannak, de az évek óta zárva tartó Limit előtt furcsa anomáliát lehet felfedezni: valami orgonazene ordít az utcára. Az elhaladó fiatalok közül sokan megtorpanva felkiáltanak, hogy: “mi a f*sz?”

A kolosszális antréhoz két Tibi Atya szobor is asszisztál, amiket elnézve már biztos tudni akarod, mi a jó élet folyik bent, bár némi sejtésed van már róla: szesz. Belépve nem a szokásos körúti kocsma belső fogad, méghozzá annyira nem, hogy az ember ijedtében hátra is néz, nem egy dimenziókapu tréfálta-e meg ismét, de a 4-6-os ismerős látványa visszaránt a megnyugtató maszkos-dizájneres körúti valóságba.

Az ajtó után egy valóságos hall fogad, ami elsőre egy vadászház nappalija is lehetne, de trófeák helyett egy irgalmatlan nagy “Dicsértessék” felirat és Tibi Atyás freskók fogadnak.

Az igazi show csak akkor kezdődik, amikor belépünk a szemközti helyiségbe, ami konkrétan egy templom képét tárja elénk. Két oldalon a padok, mint a két hajó, és az első két eleme valóban az “oltár” vagyis a pult felé néz, így akár lehet ordítozni onnan a pultossal, ha már legalább 10 másodperce kikértük az italunkat, de az még mindig nincs bennünk.

Találunk itt egy gyóntatófülkét is, amibe bele se merek gondolni, mi célt szolgálhat jelen esetben. Akaratlanul is feltűnt, hogy gondosan ügyeltek arra a srácok, hogy egyetlen feszület se legyen az ivóban, sőt, még a falon csüngő Jagermeister logókról is eltávolították azokat.  

Az emeletre egy stílusos nyekergő sötétbarna lépcsőn jutunk fel, ahol egy újabb “oltár” várja az arra szomjazót. Itt már szeparáltabban lehet helyet foglalni is, és a direkt lelakottá festett falak már arra engednek következtetni, hogy egy újabb tematika felé haladunk: a Tátika borozó felé.

A legendás fiktív kocsma a Tibi Atya univerzum központi helye, ami végre fizikai testet is öltött, és pont úgy néz ki, mint bármelyik Ibolya Presszó 30 évvel ezelőtt, egy különteremben kapott helyett. Itt találjuk az esszenciális oldalhamutartós csocsóasztalt, és azt a zenegépet, amit úgy sem mersz kihúzni, ha Jimmy szólna belőle. A felette lógó TNT platinalemez plakett pedig meg is erősít benne, hogy márpedig gyakran fog szólni Jimmy belőle. 

A pince felé haladva szomorodnak a fények, és szinte lehúznak egy cigivel a falak: a pokol felé közeledünk. A falon lévő 14. századi mémek a tudtodra adják, hogy ha a szörny gyomrában iszol, osztozol annak savában. A későbbiekben a hét fő bűnre asszociáló különterem elsősorban bérelhető lesz, és a lent lévő hűtő arról is gondoskodik, hogy max. a WC-ig kelljen kódorogni. 

Már jó pár év eltelt azóta, hogy az első Tibi Atyához köthető kocsma megjelent Budapesten, de istenigazából a falon megjelenített vicces kiírásokon túl nem tett le többet a rizlingtől ragacsos asztalra. A Borkápolna viszont egy óriási gag, egy falakkal rajzolt mém, a brand egész eddigi munkásságának állított szeszgőzös emlékműve, ahol nem feltétlenül csak egy agyatlan vedelés emlékeit temethetjük el, hanem minőségien trash pillanatokat élhetünk át a Körút egyetlen nem lelketlen kocsmájában.       

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
CSP_5991.jpg

Csernus Imre egri kávézója rendesen meglepett minket - a Depressoban jártunk

Kávézó? Étterem? Koktélbár? Vagy minden IS? A Depresso zavarba hozott minket.
Fotó: Csákvári Péter Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Ha Noszvaj fele jár az ember, a Csendülő kihagyhatatlan! - mondták nekünk, amikor még csak a környékre készültünk. Mi mégis kihagytuk, de helyette mindenképpen szerettünk volna valami Csernus-féle izgalmat, így Egerben betértünk a Depressoba.

"Jó turistaként" csak annyit tudtam a helyről, hogy Csernus meg kávé. Majd iszok egy feketét, és ha lesz még reggeli 11 körül, talán egy friss sütemény is lecsúszik majd.

Aztán rákerestem az oldalra a neten, és az étlap/itallap rendesen meglepett:

Van kávé és van reggeli, de van melegkonyha és külön koktéllap is. És elég izgalmasak az ételek, na meg az italok is... Pardon? Ez mi?

Amikor egy hely egyszerre akar MINDEN IS lenni, az nem szokott jól elsülni... de most már látni akartam a saját szememmel!

hirdetés

M. Fülöp Gergővel, az üzletvezetővel ültem le végül, aki gyorsan tisztába is tette a viszonyokat.

Imrével még 2014-ben, az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon dolgoztak együtt, innen a jó viszony. A Depresso akkor még csak egy kávémárkaként tűnt fel, de már a Csendülővel egy időben megszületett a gondolat, hogy legyen egy hely Egerben, ami ezt a nevet viszi tovább, és ahova nem csak egy presszóra lesz érdemes beugrani.

A Depresso megnyitott, majd túlélt egy költözést is, és 2017 őszétől van a jelenlegi helyén, Gergő irányítása alatt. Imrével szorosan együttműködnek, de megvan a bizalom, így a napi teendőkbe a doktor nem szól bele.

Mielőtt rátérnénk az ételekre, a design is ér egy misét. Bódi Eszter (The Style Police) munkája az igencsak megnyerő belső tér. És szerencsére nem csak szép, hanem kényelmes is, ezért ha feléjük jártok, mindenképpen érdemes a terasznál beljebb merészkedni.

És akkor vessük bele magunkat az élvezetekben: Reggeli!

A Depresso sokáig csak a kávéjáról és az egész napos reggelijéről volt híres, de jelenleg is azon dolgoznak, hogy az emberek megismerjék a többi finomságukat is. Mondjuk ilyen kávé és ilyen reggeli mellett nehéz másra fókuszálni.

Külön nem térnék ki a saját pörkölésű kávéjukra, mert ez tényleg az ismertebb alap, de azt megemlíteném, hogy elvetemültebb kreációk is vannak náluk. Isteni tejeskávékat kóstoltunk például, és az étkezés végén még egy chai lattéval tettünk pontot az i-re.

A reggelik között vannak péksütemények és rántották is, de mi inkább a legkülönlegesebb verzióra csaptunk le, aminek elég csak a nevét leírni, máris teljesen extázisba jön az ember:

Sült libamáj, szarvasgombás-aszaltszilvás túrókrém és cheddar ropogós bagelben!

Igen, pontosan olyan! Én ennél izgalmasabb és ízletesebb reggeli fogást/szendvicset még nem kóstoltam. Nagy szerencse, hogy a Depresso nem Pesten van...

Mégsem álltunk meg itt. Jöhetett az melegételes vonal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_4613.jpg

Ez a csülök már nem az a csülök – a Cupákosból Dobka bistro lett

Magyaros, zsidó és ázsiai konyha egy fedél alatt. Ki is próbáltuk azonnal.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. június 28.


hirdetés

Ha valaki figyelemmel követi a budapesti vendéglátóhelyek születését és átalakulását, jó eséllyel hallott már Cupákosról. A bulinegyed szívében található, modern hentesüzletre hajazó étterem a belvárosiak egyik kedvenc kolbászlelő helye volt. Én is többször jártam náluk, és ajánlottam is a baráti körömnek. Mindig az a visszajelzés jött, hogy: Isteni! Nem tagadom, meg is lepődtem, amikor jött a hír, hogy átalakultak, és mostantól Dobka néven üzemelnek tovább.

Azt hittem, hogy séfcsere történt, és ezért érzeték szükségesnek a váltást, de nem. Továbbra is Tasnádi Ákos kreálmányait lehet kóstolni, így a régi jó dolgokból a lényeg tulajdonképpen megmaradt.

A változások közül az első és legszembetűnőbb a design. Barnára és haragoszöldre váltott a fehér és piros belső tér. Nemcsak hogy elegánsabb, de sokkal otthonosabb is lett így a hely. Szerintem ez egy abszolút pozitív változás.

Az ételek tekintetében pedig a magyaros vonal helyett lett MINDEN IS!

Maradt a gulyásleves, a karaj, a csülök, és desszert fronton a somlóitól sem váltak meg. Szóval ha valaki továbbra is ezt a tradicionális vonalat keresné, nyugodtan üljön be az új helyre is. A hangulat persze sokkal inkább alkalmas most egy lassú és kellemes vacsora elköltésére, de ezzel a teherrel meg lehet birkózni.

hirdetés

Az előételek közül mi két újdonságot is megkóstoltunk: a tatárt és a kacsamájat.

Ez az étlap kifejezetten a nyári szezonra készült, így még a nehezebb alapanyagok is kapnak egy kis frissítő körítést. A máj mellett például zöldalma van. Hibátlanul üdítő fogás.

Számomra mégis a tatár beefsteak volt a legnagyobb meglepetés. Ugyanis a hagyományos verziót én ki nem állhatom. Tudom, hogy van, aki arra gerjed, ha szinte ízesítés nélkül, nyers tojással érkezik ez a fogás, de hozzám sokkal közelebb áll a Dobka verziója.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!