hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
sokkolo_tenyek
15 tévhit és tény, amit a külföldiek Magyarországról gondolnak
Külföldi vlogger mondja el a - szerinte - sokkoló igazságot a magyarokról és Budapestről pár percben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. január 07.


hirdetés

Remek kis videót raktak össze külföldiek arról, hogy mit tudnak Magyarországról. Összegyűjtöttek 15 - szerintük sokkoló - érdekességet hazánkról. De mindjárt egy elterjedt és igen vicces tévhittel kezdik.

A videó alatt találjátok magyarul, mi mindent tettek a listákra. Kíváncsiak vagyunk, ti egyetérerk-e ezekkel, és hogy szerintetek mi hiányzik az összeállításból!

VIDEÓ: 15 "sokkoló tény" Magyarországról:

1. Zenélő óvszer

Az 1990-es évek közepén terjedt el az a hoax, amely azt állította, hogy a magyarok olyan kondomot találtak fel, amely a felhúzás után lejátssza az Internacionálét. Elég sok marhaságot vettek készpénznek a volt szocialista országokról és a magáról a szocialista évtizedekről a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában élők (nálunk nincsen áram, a liftet a rendszerváltás után ismertük meg, jurtában lakunk a pusztán stb.) úgyhogy ezen már meg sem lepődünk…

2. Budapesten működik a világ egyik legrégebbi metróvonala

Na, ez például tény. A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a világ első villamos hajtású, egyben Európa első földalatti vasútja.. Ferenc József nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek 1896 május 3-án, ő pedig május 8-án utazott rajta. A végállomás eredetileg a Széchenyi fürdőnél volt, majd 1970-ben kaptak engedélyt a vonal bővítésére. 1973. december 30-tól a földalatti már a Mexikói útig járt.

3. A magyar Országház Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete

A videó készítői azt tartják, hogy a magyar tájat jelentősen meghatározó épület (ezzel vitatkoznánk), illetve kedvelt budapesti célpontja a turistáknak. Jelenleg Magyarország legszélesebb és legmagasabb épülete a Parlament. Ez utóbbi állítás csak akkor igaz, ha épületeket és nem építményeket értünk ez alatt, mivel a város legmagasabb építménye távfűtőművek óbudai, Kunigunda utcai kéménye.

4. Magyarok találmányai

A Rubik-kockát (nekünk Bűvös-kocka), a hidrogénbomba készítésének elvét, a golyóstollat és a Basic programozói nyelvet említik a videóban.

Persze ezen felül számos más újítás fűződik magyar kutatók nevéhez, többek között például az első kormányozható léghajó elkészítése (a találmányt eladták a Zeppelinnek), a floppy lemez, a porlasztó, a dinamó, a hangosfilm, a helikopter megalkotása, vagy az első telefonközpont kialakítása.

5. A sok fürdő

A narrátor is járt az egyikben (ha jól látjuk, a Széchenyiben)a menyasszonyával.

6. Összesen 13 Nobel-díjat szereztek magyarok

Ez igaz. (Ám az angol nyelvű feliratban véletlenül 130 szerepel, pedig készítők által hivatkozott linken is csak 13 díj található a táblázatban.)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hungarian_Nobel_laureates

7. A magyar bor a rómaiakig nyúlik vissza

Ez az állítás némi pontosításra szorul. A Kárpát-medencében a történészek feltételezése szerint a kelták a Krisztus előtti 3. században már ismerték a szőlőművelést. Amikor Pannónia (a mai Dunántúl) a rómaiak kezébe került, már egészen biztosan magas szintű volt a szőlő- és borkultúra, erre számos bizonyíték van, és a egészen Rómáig szállították a Pannóniában készült borokat. A honfoglaló magyarok már az itt kialakult szőlészet hagyományait folytatták, ez pedig a középkorban fejlődött tovább.

8. A magyar névadási szokások

A magyar szülők egy több ezer nevet tartalmazó, engedélyezett lista alapján választhatnak utónevet a gyermekeiknek. Ha a választott keresztnév nem szerepel a listán, a szülőknek engedélyt kell kérniük.

9. Budapest alatt húzódik a világ legnagyobb

geotermikus barlangrendszere!

10. Hollywood magyar kapcsolatokkal rendelkezik

A Paramount Pictures alapítója Adolph Zukor volt (igen, ez tény), aki az első kalandfilmet (The Prisoner of Zenda) megalkotta 1921-ben. Nos, ez nem igaz. A Zendai fogoly először is 1922-ben készült (szeptemberben mutatták be), a produkciós vállalat a Metro Pictures Corporation volt, és a videóban látható plakát az MGM 1937-es remake-jéhez készült.

A felvételen a narrátor elmondja, hogy William Fried később William Fox néven alapította meg a Fox Studios nevű vállalatot. (Ez igaz, Fried Vilmos egyébként Tolcsván született 1879. január elsején, és a Foxból let később a 20th Century Fox .)

Magyar volt Kaminer Manó is, aki Michael Curtiz néven rendezte a Casablancát, a valaha alkotott legnagyszerűbb filmet.

11. A magyarok hihetetlenül jók sakkban

Polgár Judit sakk nagymester is magyar, őt minden idők legjobb női sakkjátékosának tartják.

12. Drakula alakja

Őt helyesen azonosítja a 15. századi, III. Vlad havasalföldi nemessel, aki rettegésben tartotta a vidéket, amely akkoriban Magyarországhoz tartozott. Ez így nem pontos, mivel egyrészt Vlad Tepes román volt, másrészt Havasalföld a 14. században önállósult a Magyar Királyságtól, és azután csupán formálisan volt a része. A török hódoltság alatt Oszmán Biradolomhoz tartozott, egyébként pedig Románia fő történel i tartományainak egyike.

13. Lugosi Béla volt az első filmes Drakula

14. Valójában magyar származású mérnök alkotta meg a Volkswagen Bogarat

A tény az, hogy Barényi Béla igazából egy olcsó népautót tervezett, 1929-ben tette közzé a terveket, és ezután készült 1936-ban a Volkswagen Bogár, amely erősen hasonlított a magyar mérnök modelljéhez. (Később Barényi perelt és nyert.)

15. Barényi Bélának 2500 találmánya volt

Ez igaz, és az ő nevéhez fűződik a töréstesztek bevezetése is.

Ti mit szóltok ehhez a listához?


KÖVESS MINKET:

A 10 legfurább legális dolog a világon, ami nálunk tilos, de máshol teljesen hétköznapi
Óriási különbségek vannak a törvényekben egyes országok között, annyi biztos...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Tíz durva dolog, amit itthon nem szabad megtenni, de a Föld más részén legálisan megtehettek.

Autós lángszóró, az állati esküvő, az eladó bojler és vese, vagy a tank a közúton...

VIDEÓ: A 10 legfurább legális dolog a világon


KÖVESS MINKET:
Egykor még csodálatos helyek, amelyek a turizmus miatt mentek tönkre
Az ősemberek rajzairól ismert Lascaux-i barlang, illetve a thaiföldi Maya-öböl sem lesz soha olyan már, mint régen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 13.


hirdetés

Valóban életre szóló élmény, amikor a hétköznapokban élő "Jancsi és Juliska" bejárják fél világot, azonban ha a nagyobb képet nézzük, a turizmusnak számos negatív hatása is van. Gondolunk itt a vandálokra, akik több millió éves dolgokat tesznek tönkre egy szempillantás alatt, illetve azokra az ártatlan turistákra is, akiknek a puszta mennyisége a probléma.

A LEGJOBB [MAGYAR TOP 10] friss videójában egykor csodálatos helyeket mutat be a szerkesztő, amelyeket a turizmus miatt épültek le:


KÖVESS MINKET:

Titkok, amiket nem tudtál hétköznapi dolgokról
Miért van gyűrű a műanyag palackon? Miért nem lehet hosszabb a búvárpipa? Miért vannak üres oldalak egy könyvben?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 24.


hirdetés

Számos dolog létezik a világon, amivel minden nap találkozunk, ennek ellenére fogalmunk sincs arról, hogy ezek milyen titkokat rejtegetnek, vagy hogy mire valók. Miért kell például a banki papírt a vonalon aláírni, vagy miért nem lehet egy búvárpipa két méteres?

A videóból most számos érdekességet megtudhatsz a hétköznapi dolgokról.

VIDEÓ: Titkok, amiket nem tudtál hétköznapi dolgokról


KÖVESS MINKET:

Miért ázik ki a bőröd a vízben?
Nem azért, mert a bőr felszívja a vizet és attól felpuffad... Egészen más okozza a jelenséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 19.


hirdetés

Benned is felmerült már az a kérdés, hogy amikor egy hosszas fürdőzés után kimászol a kádból, akkor miért hasonlít a bőröd egy aszalt szilva külsejére? Fura módon ez csak a szőrtelen bőrfelületen jelentkezik, a talpunkon és a tenyerünkön, illetve az ujjakon.

Több elmélet is született ennek okára, de végül egészen más lett a valódi megfejtés. Kísérleteket is végeztek, hogy mi mindenre jó a felázott bőr, és meglepő dolgokra jöttek rá.

VIDEÓ: Miért ázik ki a bőröd a vízben?


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x