hirdetés
sokkolo_tenyek.jpg

15 tévhit és tény, amit a külföldiek Magyarországról gondolnak

Külföldi vlogger mondja el a - szerinte - sokkoló igazságot a magyarokról és Budapestről pár percben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. január 07.


hirdetés

Remek kis videót raktak össze külföldiek arról, hogy mit tudnak Magyarországról. Összegyűjtöttek 15 - szerintük sokkoló - érdekességet hazánkról. De mindjárt egy elterjedt és igen vicces tévhittel kezdik.

A videó alatt találjátok magyarul, mi mindent tettek a listákra. Kíváncsiak vagyunk, ti egyetérerk-e ezekkel, és hogy szerintetek mi hiányzik az összeállításból!

VIDEÓ: 15 "sokkoló tény" Magyarországról:

1. Zenélő óvszer

Az 1990-es évek közepén terjedt el az a hoax, amely azt állította, hogy a magyarok olyan kondomot találtak fel, amely a felhúzás után lejátssza az Internacionálét. Elég sok marhaságot vettek készpénznek a volt szocialista országokról és a magáról a szocialista évtizedekről a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában élők (nálunk nincsen áram, a liftet a rendszerváltás után ismertük meg, jurtában lakunk a pusztán stb.) úgyhogy ezen már meg sem lepődünk…

2. Budapesten működik a világ egyik legrégebbi metróvonala

Na, ez például tény. A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a világ első villamos hajtású, egyben Európa első földalatti vasútja.. Ferenc József nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek 1896 május 3-án, ő pedig május 8-án utazott rajta. A végállomás eredetileg a Széchenyi fürdőnél volt, majd 1970-ben kaptak engedélyt a vonal bővítésére. 1973. december 30-tól a földalatti már a Mexikói útig járt.

3. A magyar Országház Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete

A videó készítői azt tartják, hogy a magyar tájat jelentősen meghatározó épület (ezzel vitatkoznánk), illetve kedvelt budapesti célpontja a turistáknak. Jelenleg Magyarország legszélesebb és legmagasabb épülete a Parlament. Ez utóbbi állítás csak akkor igaz, ha épületeket és nem építményeket értünk ez alatt, mivel a város legmagasabb építménye távfűtőművek óbudai, Kunigunda utcai kéménye.

4. Magyarok találmányai

A Rubik-kockát (nekünk Bűvös-kocka), a hidrogénbomba készítésének elvét, a golyóstollat és a Basic programozói nyelvet említik a videóban.

Persze ezen felül számos más újítás fűződik magyar kutatók nevéhez, többek között például az első kormányozható léghajó elkészítése (a találmányt eladták a Zeppelinnek), a floppy lemez, a porlasztó, a dinamó, a hangosfilm, a helikopter megalkotása, vagy az első telefonközpont kialakítása.

5. A sok fürdő

A narrátor is járt az egyikben (ha jól látjuk, a Széchenyiben)a menyasszonyával.

6. Összesen 13 Nobel-díjat szereztek magyarok

Ez igaz. (Ám az angol nyelvű feliratban véletlenül 130 szerepel, pedig készítők által hivatkozott linken is csak 13 díj található a táblázatban.)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hungarian_Nobel_laureates

7. A magyar bor a rómaiakig nyúlik vissza

Ez az állítás némi pontosításra szorul. A Kárpát-medencében a történészek feltételezése szerint a kelták a Krisztus előtti 3. században már ismerték a szőlőművelést. Amikor Pannónia (a mai Dunántúl) a rómaiak kezébe került, már egészen biztosan magas szintű volt a szőlő- és borkultúra, erre számos bizonyíték van, és a egészen Rómáig szállították a Pannóniában készült borokat. A honfoglaló magyarok már az itt kialakult szőlészet hagyományait folytatták, ez pedig a középkorban fejlődött tovább.

8. A magyar névadási szokások

A magyar szülők egy több ezer nevet tartalmazó, engedélyezett lista alapján választhatnak utónevet a gyermekeiknek. Ha a választott keresztnév nem szerepel a listán, a szülőknek engedélyt kell kérniük.

9. Budapest alatt húzódik a világ legnagyobb

geotermikus barlangrendszere!

10. Hollywood magyar kapcsolatokkal rendelkezik

A Paramount Pictures alapítója Adolph Zukor volt (igen, ez tény), aki az első kalandfilmet (The Prisoner of Zenda) megalkotta 1921-ben. Nos, ez nem igaz. A Zendai fogoly először is 1922-ben készült (szeptemberben mutatták be), a produkciós vállalat a Metro Pictures Corporation volt, és a videóban látható plakát az MGM 1937-es remake-jéhez készült.

A felvételen a narrátor elmondja, hogy William Fried később William Fox néven alapította meg a Fox Studios nevű vállalatot. (Ez igaz, Fried Vilmos egyébként Tolcsván született 1879. január elsején, és a Foxból let később a 20th Century Fox .)

Magyar volt Kaminer Manó is, aki Michael Curtiz néven rendezte a Casablancát, a valaha alkotott legnagyszerűbb filmet.

Van még jó pár tévhit, például a sakkról, vagy a Drakuláról!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csaj-2.png

Véletlenül lefilmezhetett egy holttesttel teli ládát ez a vlogger az egyik utazós videójában

Fogalma sem volt az egészről a videó készítése közben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Egy fiatal vloggerről szól a Mashable egyik friss cikke, aki jó eséllyel felvett egy holttestet egy ládában, miközben utazós videóját forgatta.

A bőrönd egy cipusi sorozatgyilkos után való nyomozáskor bukkant fel, majdnem két évvel a videó forgatása után. A gyanúsított gyilkos végül elismerte, hogy hét embert gyilkolt meg, és

elmondta nyomozóknak, hogy néhányukat bőröndben egy influenszerek által sokat látogatott tóba dobta.

Évekkel korábban a New York-i székhelyű vlogger, Sarah Funk meglátogatta Ciprus Mitsero Red Lake-jét, ahol akkor legfrissebb videóját forgatta. A filmen körülbelül 2:08-nál látható egy felvétel Funk-ről, amelyen egy dobozféle látszik a vízben. Az az objektum lehet a női maradványokat tartalmazó bőröndök egyike.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
tengerpart-vlog-1000x590.jpg

A legveszélyesebb tengerpartok, ahová soha ne menj nyaralni

Lehet, hogy csábítóak, de többféle veszélyt tartogathatnak...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.Most, hogy berobbant a nyár és vele együtt a kánikula, az iskolások számára pedig hivatalosan is elkezdődött a nyári szünet, másra sem tudunk gondolni, mint arra, hogy egy homokos tengerparton süttetjük a hasunkat, csobbanunk a kellemesen hűsítő vízben és kortyolgatjuk a jéghideg italokat a napernyők alatt.

Vannak azonban olyan tengerpartok, amelyek nem nyugalmat és kellemes kikapcsolódást kínálnak, hanem különböző veszélyeket, amikkel senki sem szeretne találkozni a nyaralása során. Valahol például a hatalmas hullámok vagy áramlatok tartják vissza a turistákat, máshol viszont a helyi lakosok kell félniük.

A LEGJOBB [MAGYAR TOP 10] most a legveszélyesebb, nyaralásra semmiképpen sem ajánlatos tengerpartokat vette sorra új videójában.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tojas.jpg

Kamu kínai termékek, amiket soha ne vegyél meg

A mesterségesen előállított élelmiszerek vagy oltások akár súlyos következményekkel is járhatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Sokan vásárolnak kínai árut, még a köztudott hamisítványokat is. Ez nagy hasznot hoz a termék előállítójának, a vásárló pedig olcsón jut látszatra értékes holmikhoz szerte a világon.

A ruha-, cipő-, illatszer-utánzatok mellett azonban egyre több kamu tojás, kamu rizs, kamu védőoltás is forgalomba került. Ezek elfogyasztása pedig akár a fogyasztók életébe is kerülhetnek.

A garnélarákokat például lefejezik, kiszedik a valódi belsejüket, és a páncéljába étkezési zselatint töltenek. Az átverés csak főzéskor derül ki, mert a hő hatására a zselatin megolvad és kifolyik.

A tojással is vigyázni kell. A műtojás héja érdesebb, a fehérje megfőzve olyan mint a gumi, és a jégzsinór hiányzik belőle. Ha ilyet tapasztalsz, jobb ha kidobod, mert semmi köze a tyúkhoz.

Ha megnéznéd a videót és egy másik hasonlót is, akkor lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csernobil-hatasa-magyarorszagon-1000x666.jpg

A csernobili atomkatasztrófa hatásai Magyarországon – mi igaz a pletykákból?

Az hamar elterjedt, hogy tejet inni és mosatlan zöldséget enni szigorúan tilos. De vajon milyen téren volt még félnivalója az itt élőknek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.A Trónok harca sorozatnak ugyan nemrég vége lett, de az HBO gondoskodott arról, hogy ismét a képernyők elé ültesse a sorozatrajongókat, ugyanis elkészítették a csernobili atomkatasztrófát bemutató minisorozatukat. Ebben a katasztrófa eddig nem látott aspektusaira is kitértek, a csernobili történések pedig ismét lázba hozták a világot.

Ezek után pedig akaratlanul is felmerülhet a kérdés, hogy a csernobili pusztítás milyen következményeket gyakorolt Magyarországon.

Ugyan a szovjet titkolózás miatt sokat nem lehetett tudni akkor a történésekről, de az hamar elterjedt, hogy tejet inni és mosatlan zöldséget enni szigorúan tilos. Voltak, akik kivették a gyerekeiket is az iskolából és a felnőttek közül is jó páran nem mentek be dolgozni sem.

A THEGG Youtobe-csatornán viszont most összeszedték pontosan mindazt, amit tudni kell a Csernobilban történt robbanás magyarországi hatásairól.

VIDEÓ: A csernobili atomkatasztrófa hatása Magyarországon


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x