bakancslistas_uticel
15 csodálatos magyar úticél, mielőtt beköszönt az ősz
Erről a listáról válassz, ha még ráhúznál egyet a nyári szünetre.
Szeretlek Magyarország
2017. augusztus 25.

Ha utazást, nyaralást, kirándulást terveztek a nyár utolsó napjaira, érdemes erről a listáról válogatnotok úticélt.

Csodálatos helyek Magyarországon és a határainkon túl!

1. Kőszeg

Ha az Óvárosból a Csónakázó-tóhoz sétáltok, kedves látványban lesz részetek: egy dombon található az 1734-ben épült barokk stílusú Kálvária-templom. Igazán idilli helyen épült, csodás a kilátás a városkára és a környező hegyekre. Valódi csendes, elmélkedésre való hely a szőlőkkel körülvett dombtető.

ut1

2. Noszvaj

Meglepő, egyben lenyűgöző látványt nyújtanak a noszvaji barlanglakások. A 19. század század elejétől alakulhattak ki. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén pedig alkotótelep működik.

Barlanglakások Noszvajon

3. Gaja-patak a Bakonyban

A Kelet-Bakony ékszerdoboza a Gaja-patak, Magyarország egyik legtisztább vízfolyása. A Gaja-patak Veszprém megyében, egy Zirc melletti kis falu, Nagyesztergár közelében ered. Innen közel 20 kilométert tesz meg keletnek, majd délnek indul és a Fehérvárcsurgói víztározóba folyik, ami Magyarország egyik legszebb környezetében lévő, mesterséges tava. Ha már arra jártok, nézzétek meg a gyönyörű fehérvárcsurgói kastélyt is.

gaja1

gaja2

asp_620_meses7

4. Győr

Egy külföldi utazási oldal a három legszebb magyarországi város között említette. Óvárosában már filmeket is forgattak, az utcáin sétálva pedig szinte megelevenednek a 300 évvel ezelőtti mindennapok...

gyor

5. A vácrátóti arborétum

Gyönyörű a története is: "A 26 éves Zsuzsanna és a 39 éves Sándor egy zugligeti kiránduláson ismerkedett meg 1864-ben. Ekkor mindketten túl voltak már egy rossz házasságon, és éppen új életet szerettek volna kezdeni. A találkozást újabbak követték, majd hosszas levelezés, sikeres válás és hat évnyi várakozás után végre összeházasodhattak. A frigyből három gyermek született. Az asszonyt első házassága, majd azt azt követő huzavona nagyon megviselte. Az idegileg gyengélkedő nőnek nyugalomra volt szüksége. Így jött hát férje ötlete 1871-ben, hogy a vácrátóti birtokot megvegye, átalakítsa, és családjának csendes, békés otthont teremtsen." A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

vacratot

6. Szabadka

A szecessziós városházát azonnal felismeri mindenki, aki csak egyszer is látta. Gyönyörű a magyar szecessziós stílusban épült zsinagóga, a Raichle Ferenc által építtetett Palota (ma modern művészeti galéria működik benne), illetve a városi könyvtár. (Raichle Ferenc tervezett több ikonikusnak számító szegedi épületet is, például a Gróf-házat és a Ságvári Gimnázium főépületét.) Érdemes végigsétálni a Kossuth utcán. A ferences rendi templom rendházának érdekessége, hogy az egykori vár maradványaiból építették. Nagyon szép a katolikus székesegyház és a szerb ortodox templom. A környék látnivalókban gazdag kirándulóhely, a palicsi fürdő és az állatkert a gyerekeknek is izgalmas program. A szabadkai piac pedig egyenesen legendás.

asp_620_8121545286_605409eb78_z

470_szabadka_nyitokep

7. Gergelyiugornya

Magyarország egyik legidegenebb részén, a Tisza mellett fekszik egy község, Gergelyiugornya, amelyet a folyó egyik kanyarulata ölel át. A házak többsége valamikor a 80-as években lett felhúzva, amikor a szocializmusban bármilyen megoldással lehetett nyaralót építeni. Építészmérnök helyett gyakran a tulajdonosok saját maguk tervezték meg ezeket a különleges házakat, és olcsó anyagokat használtak fel a megépítésükre: fenyőfából készült deszkákat, farostlemezeket, konténer lapokat, palát, hullámpalát és vasúti síneket is. Egy furcsa, folyóparti külváros lett a végeredmény - az izgalmas nyaralóépületekről külföldi oldalak is írtak, és erről mi is beszámoltunk.

asp_620_231

asp_620_2111

8. Kisoroszi

Nyári nagy melegben, kellemes tavaszi sétaidőben, őszi levélsuhogós napokon, egyszóval az év minden időszakában érdemes kirándulni az eldugott, ám de csodás helyre, Kisorosziba. A Szentendrei–sziget csücskében megbújó településnek nagy szerencséje van, hiszen olyan panorámában gyönyörködhet, amilyen senki másnak nincsen.

470_kisoroszi-4_1333x1000

asp_620_kisoroszi-40_1333x1000

9. Bélapátfalva

Gyönyörű helyen, a Bükkben, a Bél-kő alatt elterülő községben találjátok az 1232-ben alapított apátsági templomot és a hozzá tartozó egykori monostor romjait. A torony nélküli, román stílusú épületet a 14-15. században gótikus stíluselemekkel építették át. (Külseje a kor itáliai templomait idézi; emlékeztet például az assisi Santa Maria Maggiore templomra és a Santa Chiara bazilikára.) Az épület dísze vitathatatlanul a rózsaablak a főhomlokzaton, illetve a bejárat a vízszintesen váltakozva rakott szürke és vörös téglasorokkal, valamint a bélletes kapu.

asp_620_belapatfalva

10. Csaroda

Végtelenül izgalmas, karcsú épület áll a Tiszahát egyik településén. A Káta nemzetség tagjai emeltették a 13. században. A többi Árpád-kori templomhoz képest kifejezetten kecses, magasra törő. Belsejét már építésekor falfestményekkel díszítették, szentek láthatók a freskókon: a bizánci Kozma és Damján, majd Péter, Pál és János apostol alakja került a falra, végül Szent Anna, és Mária - a gyermek Jézussal. A festmények a 20. századi feltárásoknak köszönhetően bukkantak elő, mivel a reformáció idején a kálvinista hívek (akiknél a katolikusokkal ellentétben a szentek kultusza nem része a vallásnak) bevakolták, lefestették.

csaroda

11. Baláca

A Balaton-felvidéken, Nemesvámos közelében varázslatos helyet találtok. Balácapusztán már 111. éve folyik a római emlékek kutatása és feltárása. Itt találjátok az egész Dunántúl legnagyobb római kori villagazdaságát és a romkertet. Nem csak azt láthatjátok, hol voltak a lakóházak és a gazdasági épületek; a villaközpont mellett temetkezőhely is volt. A Villa Romana Baláca egyik érdekessége a fallal körülvett, lépcsős lábazatú mauzóleum, ám akik imádják az antik mozaikpadlókat, azok sem fognak csalódni. Ha a Balatonnál nyaraltok, iktassátok be a programok közé Balácát.

asp_620_balaca

asp_620_balaca2

12. Fátyol-vízesés

Heves megyében, Szilvásváradtól nem messze a Szalajka-völgyben található Magyarország egyik leghíresebb természeti csodája, a Fátyol-vízesés. Az itt csobogó Szalajka-patak vízéből a kalcium-karbonát kicsapódik és különös képződményeket, teraszokat hoz létre. A vízesés ezen a 17 méter hosszú mésztufagáton zúdul le 18 teraszon át. A patak vízét az innen mintegy 500 méterre felbukkanó, a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása, a Szalajka-forrás táplálja.

13. A Mátra

Megmutatunk 3+1 csodálatos helyszínt a Mátrában, ami autóval is könnyen megközelíthető és garantáltan nem fog csalódást okozni. A teljes cikkért kattintsatok át ide.

14. Maros megye, Mocsárerdő, Románia

maros

15. Öskü

Kis sziklás dombra épült ez az erdei gombára emlékeztető, úgynevezett "nagysapkás", kupolában végződő épület. A 11. században római őrtoronyra építették, azért ovális alakú az alaprajza. A régi, hazai körtemplomok egyike. A sekrestyét csupán a 15. században csapták hozzá. A teteje eredetileg nem ilyen lehetett, hanem valószínűleg kúp formájú. A kupolát a barokk korban, az 1700-as évek elején alakíthatták ki. Műemléki helyreállítása az 1970-es években történt.

osku

Ti mit tennétek a listára?


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!