hirdetés
nyito-2.jpg

140 éves tragédia: a szegedi nagy árvíz emlékeit ma is őrzi a város

Fotók és szöveg: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 06.


hirdetés

Centenáriumi Árvízi-emlékmű

A Nagyárvíz száz éves évfordulójára készült el Segesdi György alkotása, az Árvízi-emlékmű, a Tisza Lajos körút végénél, a folyó partján. A krómacélból készült monumentális alkotás a rombolást jelképező hullámfolyam fölfelé meredő 12 méter magas oszlopnak ütközik. A mű az elemekkel dacoló emberi helytállást, és a város feltámadását jelképezi. A mellette lévő oszlopon az újjáépítést segítő városok nevei és címerei láthatók.

Dugonics téri szökőkút

Szintén a száz éves évfordulóra készült a Dugonics téri szökőkút, melynek peremén olvasható Juhász Gyula Szonett Szegedhez című versének néhány sora: „A magyar Alföld legszebb délibábja / Te vagy, szülötte városom, Szeged, (…) Magyar emlékül és magyar reményül / Állj boldogan és büszkén, ősi város, / Símulj szerelmes szívvel a Tiszához.”

Árvízi emlékkő

Azon a helyen ahol 1879. március 12-én hajnalban átszakította a várost védő utolsó töltést az árvíz, egy emlékkő áll a később épült körtöltés tetején, a Rókusi vasútállomáson.

Az emléktábla szövege: 1908-tól 1919-ig:

“1879. március 12-én éjjel egy órakor e ponton törte át a gátat a Tiszának a petresi védővonalán kiöntött árja, romba döntve a várost, amelyet I. Ferenc József apostoli király teremtő szava, a világnak és az országnak részvéte s polgárainak erélye romjaiból újra kiemelt. Isten áldása legyen e városon és újraalkotásain."

1929-től napjainkig:

1879. március 12.

Petresi töltésnél szilajon áttörve a gátat, / Ránk e helyen szabadultak az ár hullámparipái. / Égi harag múltán kisütött az égi szivárvány. / Szőke Tiszánk örökös békét köte Nagy-Szegedünkkel. / (Móra Ferenc)

A vízbetörés helyére áthozatta Szeged Megyei Jogú Városa Nagyárvíz 125. évfordulóján. 2004″

Bécsi körúti emléktábla

A Bécsi körút 2. számú ház falára a Nagyárvíz 100. évfordulóján került ki a márványtábla, a következő szöveggel:

“A víz utáni újjáépítés során létrehozott második körút szakaszait azokról az európai fővárosokról nevezték el, amelyek adományaikkal Szeged újjáépítését támogatták: Bécs, Berlin, London, Párizs, Brüsszel, Róma.

Az Alföld szíve megdobbant, a földből / Kikelt a karcsú paloták sora, / Mindennap újabb alkotást köszöntött / A fiatal városnak mámora. / Egy világ hozta a részvét adóját, / Bécs, Brüsszel, Berlin, Párizs, Róma állt / A bölcsőnél, amelyben Magyarország / Új gyermeke legyőzte a halált.

Most minden gyászon, romláson, bukáson, / Tűzön, vizen keresztül él Szeged, / Fiatal óriás, gyönyörű város, / Ki új egünkbe új tornyot emelt. / A borzalomnak éjéből az élet / És haladás napját köszönti ma… / Juhász Gyula: A nagy víz emlékére (részlet)”

Árvízszintjelzés az Alsóvárosi-templomban

Az alsóvárosi ferences templom fa sekrestyeajtajába vésték bele a víz szintjét, a Tisza betörésének napján, a következő szöveggel: “A viz it vot 1879 március 12.”

Árvízszintjelző emléktáblák városszerte

A város több pontján helyeztek ki emléktáblákat, amelyek a vízszintet jelzik, a Nagyárvíz, az 1970-es és a 2006-os rekordokat is mutatják. A 140 évvel ezelőtti vízszintet jelző táblák általában térd magasságban találhatók. Ennek oka, hogy az akkori vízszint több mint két méterrel alacsonyabb volt, mint a 2006-os abszolút rekord, másrészt a Nagyárvíz utáni újjáépítés során a belváros egy részét jelentősen feltöltötték.

A 140 évvel ezelőtti vízszintet az alábbi helyeken jelzik táblák: a Hajnóczy utcában a régi zsinagóga bejárata mellett két oldalon magyar és héber nyelven, Feketesas utca 11., Mérey utca 18., Kormányos utca 23.

A petresi gátszakadás emléktáblája

Szegedtől mintegy 20 km-re, a mai Dóc településnél szakadt át a gát 1879. márciusának elején, ezen a helyen a Tisza töltésén áll egy emléktábla a következő szöveggel:

“Ezen a helyen szakadt át 1879. március 5-én este 7 órakor az akkori töltés, aminek szomorú következményeként az így keletkezett, mintegy 40 méter széles nyíláson kitörő ár – átszakítva a sövényházi keresztgátat, elsodorva az algyői vasúti töltést és elmosva a baktói töltés egy részét – március 12-re virradó éjjel Szegedre zúdult.

A Tisza habjaiban 160 ember lelte halálát, Szeged 6350 háza közül 6000 dőlt romba, több mint 60000 ember vált hajléktalanná.”

Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark – Tiszai gátőrház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpartban felépített “Tiszai gátőrház” többek között egy érdekes interaktív terepasztalon is bemutatja, látványos fény- és hanghatások kíséretében a Tisza vizének egy hetes útját a petresi gátszakadástól egészen Szeged elöntéséig

A 140 éves évforduló (2019. március 12.)

2019. március 12-én a 140 éves évfordulóján az Árvízi-emlékműnél rendeztek városi megemlékezést rövid műsorral, utána pedig fáklyás felvonulást tartottak a rakparton, amit vízi járművek felvonulása kísért a Tiszán.

Az archív kép forrása: Wikipédia


KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged_kockafank-_ck.jpg

Szegedet ellepték a kockafánkok, 80 félét kóstolhatunk belőlük

A szegedi The Box Donut nem elég, hogy kocka alakú fánkokkal nyomul, a reggeli nyitást is a szokatlanul 7:42-re időzítik minden nap.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. május 28.G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A fánknak ezernyi arca van: lehet kerek vagy forgács alakú, lyukas vagy mázas, töltött vagy töltetlen. Készülhet égetett tésztából, élesztővel vagy anélkül. Egy biztos: a sok színben pompázó kockafánkok Budapesten egyet jelentenek a The Box Donut névvel. És már nem csak Budapesten. Két hét telt el az első szegedi üzlet megnyitása óta, ideje volt hát ellátogatni hozzájuk. A The Box nagy utat tett meg négy évvel ezelőtti indulása óta; a Nyugati téri első fánkozó után a Keleti, majd a Bazilika következett, sőt a brand Kanadát és Katart is célba vette. Emellett a franchise partnereknek köszönhetően a kocka alakú fánkköltemények több vidéki nagyvárosba, így Szegedre is eljutottak.

A dizájn leginkább a letisztult, minimalista és modern szavakkal jellemezhető; a belső teret pedig a kék, a fehér és a szürke szín hármasa uralja. A helyszínválasztás elsőre meglepő, ugyanis az elegáns fánkműhelyt nem a belvárosban, hanem a Mars téren kell keresnünk. Úgy tűnik, hogy egyre több új, igényes hely nyílik ezen a kevésbé felkapott környéken. Bár az asztaloknál és az ablakok előtti magasított székeken egyaránt helyet foglalhatunk, alapvetően egy take-away típusú helyről van szó. A fánkokat – egy kedves jókívánság kártya kíséretében – kettes vagy hatos dobozokba pakolják, és már viheted is haza vagy a munkahelyedre őket. A The Box elnevezés is ezekre a menő fánkos dobozokra utal.

Az aktuális kínálatban mintegy 25-féle fánk szerepelt, de összesen közel 80-féle fánkkal dolgoznak, így mindenki megtalálhatja a saját ízvilágának és pillanatnyi hangulatának megfelelőt. A fánkok egy főváros melletti sütödéből érkeznek, a mesterséges színezékektől és tartósítószerektől mentes krémek és feltétek viszont helyben készülnek a kiszolgálótér mögött kialakított üzemben. A fánkokat mogyoróolajban sütik ki, ami egyrészt egészségesebb, másrészt a tésztának is finomabb, karakteresebb ízt ad. A tészta könnyű, friss, roppanós és egyáltalán nem olajos. A bevonatokhoz 100% kakaóvajat tartalmazó belga Callebaut csokit használnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyito-2.jpg

A Tisza áradása miatt lezárták a szegedi rakpartot, különös látványt nyújtott az esti fényekben

A naplemente színei, a kékóra gyönyörű látvánnyá alakította az egyébként félelmetes folyót.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. június 08.A megáradt Tisza kilépett a medréből, ezért le kellett zárni Szegeden az alsó rakpartot. Az esti nyugalomban még a hömpölygő folyó is elcsendesült, a lemenő nap és a fotósok kedvelt "kékórája" pedig egészen különleges látványt produkáltak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szegedi-vadaspar-feher-oroszlan-szonja-2.jpg

Fehér kisoroszlán született a szegedi vadasparkban

A Szonja nevet kapta, már fotókat is közzétettek róla.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 22.Ennek a hírnek mi is örülünk: május 15-én megszületett Nadja és Timba, a Szegedi Vadasparkban élő fehér oroszlán pár második kölyke.

A kis nőstény oroszlán a Szonja nevet kapta.

A kölyök azért kapta a Szonja nevet, mert Szonja napján született, és a név hangzása hasonlít a Nadjához, édesanyja nevéhez.

Sőt, még Oroszlán Szonja színésznőre is utal a név, aki május 19-én ünnepelte a születésnapját.

"Szerencsére a már a győri Xantus János Állatkertben élő testvérével, Amalival ellentétben nála nem jelentkeztek problémák, az anyjának most van elég teje, így nincs szükség emberi segítségre.

Az anyaállat, már napok óta a ház biztonságában várta az utódjának világra jöttét, és most is ott neveli a kicsit.

Az élesebb szemű látogatók akár meg is láthatják a kb. 1,5 kilogramm súllyal született oroszlánkölyköt" - írja a Szeged.hu.

Az előző kölyök, Amali 2017 októberében jött világra.

Szonja iránt már most nagy az érdeklődés, azért a Szegedi Vadaspark munkatársai azt kérik:

se kopogással, se villanófénnyel sem egyéb módon ne zavard az anyát és kicsinyét!

Íme az első fotók a fehér oroszlánról:

"Ez a színezet nem faji, alfaji bélyeg, és nem is albinizmus, hanem Dél-Afrikában, Timbavati térségében a természetben is előforduló színváltozat. Igaz, miután kedvelt vadászcélpont volt a felfedezése után, a 1990-es évek végére már nem is tudtak vadon élő egyedeiről. A Global White Lion Protection Trust által közölt legfrissebb, 2018-as adatok szerint csak 11 fehér oroszlán él jelenleg természetes körülmények között, míg állatkertekben és tenyészfarmokon közel 300 egyede él" - írja a fehér oroszlánokról a vadaspark.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hodor-cimkep.jpg

Hodor Szegeden beállt a DJ-pult mögé

A Trónok harcából ismert Kristian Nairn nemcsak színész, hanem lemezlovas is. Mutatjuk a fotókat a bulijáról!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.Kristian Nairn, aki a Trónok harcában Hodort alakítja, lemezlovasként is ismert DJ Hodor néven, főleg a deep house-vonalon mozog. Legutóbb például a Szegedi Egyetemi Napokon lépett fel. A Rave of Thrones fantázianevű, szombat éjjeli buliról szerencsére elég sok kép került fel a közösségi médiába, és aki nem volt ott, videón is megnézheti Hodort munka közben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The man who made my bf cry in season 6. #Hodor #raveofthrones #gameofthrones

Mirjam Habenyák (@h_miri99) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x