hirdetés
gulbaba-turbeje-evtajepitesze-andoraniko-fuggokert-mysecretbudapest-slow1000x667-1000x667.jpg

14 slow hely Budapesten, ahol belassíthatsz és ellazulhatsz

My Secret Budapest - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

8. A Rezső tér

A Rezső téri templomnak nevezett épület (Magyarok Nagyasszonya templom) miatt hívják még mindig Rezső térnek, mert új nevére valahogy nehezen áll rá az az emberek nyelve.

Józsefvárosra sokan úgy tekintenek mint egy valami hatalmas, egybefüggő masszára, veszélyes helyre, lepukkant épületekkel. Pedig a nyolcadik kerület rengeteg izgalmas látnivalót nyújt annak, akit nem az előítéletei vezetnek: itt van a csodálatos, egyedi, külföldiek által is elismert Mikszáth Kálmán tér, a Palotanegyed, a Füvészkert, az Orczy-kert, a Martsa Műterem és Művészkert, a Darshan, az Építészpince, a Népszínház utca csodaszép épületekkel stb.

És itt ez a nyugis tér, ahol kedvére rohangálhat a gyerek, ahol mi viszont nyugodtan sétálhatunk, ahol ősszel, eső után a fa törzsén gomba nő.

9. A Kerepesi temető

Fantasztikus hely. Egyszerre sírkert, szoborkert, nemzeti panteon, gyönyörű sétahely, szabadtéri múzeum. Van, aki a hírességek sírját szeretné látni, akad,a ki itt tanul vagy olvas, más pedig fotózni jár a Fiumei Úti Sírkertbe. Néha az az érzése az embernek, hogy egy fél nap kevés arra, hogy felfedezze az összes látnivalót.

10. Farkasréti temető

A budai oldal 'Kerepesi temetője', sok kiváló színészünk és művészünk végső nyughelye. Egyedi szépsége abban rejlik, hogy dombos helyen létesült. Mivel itt temetkezések is zajlanak, és sokan járnak ide a szeretteik sírját gondozni, ha itt sétálsz vagy a hírességek sírját néznéd meg, úgy közlekedj, hogy tartsd tiszteletben a gyászolókat.

11. Gesztenyés-kert

Az esetlen budapesti zsánerszobrok listáját gyarapító Puskás-szobrot leszámítva kellemes látványt és igazi felüdülést nyújt. Még akkor is, ha az ember tudja, hogy itt a 19. században még temető volt. A minden évszakban pompás látványt nyújtó gesztenyefák, a béke, a sétány, a padok és szobrok ezt feledtetik. Ha van időd, és olvasnál egy jót a szabadban, ide telepedj le.

12. A Steamhouse a Batthyány téren

Az egykori Vásárcsarnok épületének emeletén, a SPAR fölött találod. Itt nem egyszerűen csak kávézhatsz, hanem KÁVÉT kapsz. Amióta a kávé az új bor, számtalan hely próbálkozott azzal, hogy náluk minőségi kávét lehet inni, de ezek közül kevesen ugorják meg az elvárt szintet. E kevesek közé tartozik a Steamhouse.

Itt tarthatsz megbeszélést, céges találkozót, elhozhatod ide a szüleidet kávéra-sütire, jöhetsz reggelizni vagy uzsonnázni, de ha arra van szükséged, akkor egy laptoppal órákon át dolgozhatsz. Az ablakból pedig a Parlamentre látsz.

13. Gül Baba türbéjének kertje

Sajnos sokunk kedvencét, a Margitcutcakilencet (A Margit körút és a Frankel Leó kereszteződésétől nem messze) pár éve bezárták és lebontották, hogy egy társasházat húzzanak fel a telekre. Ám a közelben akad helyette másik pihenésre csábító hely. Gül Baba türbéjének függőkertjében szinte mindig üldögél és nézelődik valaki.

A környék egyébként évszázadok óta kedvelt randihely. A legenda szerint rózsakert vette körül a szent dervis sírhelyét, és a budai ifjak egymással versengve próbáltak bejutni, és életük kockáztatásával rózsát lopni a szerelmüknek. Nem csak a kert érdekes: a türbét egykor körülölelő Wagner-villa maradványaiból kialakított épületben megnyílt a kávézó, ahol valódi török teát is kóstolhattok.

14. Bereg

A gyerek következetesen Dzsungelnek hívja, és amint kitavaszodik, már faggat mikor megyünk oda. Az elődeit is imádtuk, 15-16 éve járunk ide kávézni bár utólag be kell látni, a Bereg választéka tart lépést a fiatalabb generáció igényeivel, azzal, hogy mit szeretnének enni-inni, ha este beülnek valahova.

A Bereg varázsát az intimitás adja. Hiába mehetsz be az utcáról is, zárt kert érzetét kelti, és mivel a másik bejárata a Hattyú-házból nyílik, nem válik forgalmas átjáróházzá. Abszolút vendégmarasztaló hely lampionokkal, függőággyal, burjánzó növények közé lerakott asztalokkal, ezért ide képtelenség csak úgy beugrani: itt órákat kell eltölteni a barátaiddal, és hagyni, hogy az együttlét és a hely kimossa belőled az egész hét feszültségét.

Még annyi, de annyi slow helyet találni Budapesten. Megosztanátok velem a kedvenceiteket?


KÖVESS MINKET:

hirdetés
IMG_7021k-1000x665.jpg

Szó szerint tündöklővé varázsolták a Párisi udvart – megnéztük, milyen lett a felújítás után

Budapest új luxusszállodájának épülete visszakapta régi fényét.
Szegedi Éva, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 05.Őszintén szólva már nem emlékszem rá, milyen volt a felújítás előtt a Párisi Udvar, csak arra, hogy még kopottan, fáradtan, szürkén is mennyire impozáns látványt nyújtott háttérként a "Suszter, szabó, baka, kém" című filmben, amikor Mucsi Zoltán és Mark Strong egy asztalnál ülve beszélgetett.

A látvány most lenyűgöző. A Párisi Udvar valódi palotaként magasodik a Kossuth Lajos utca és a Petőfi Sándor utca sarkán.

Egyik ékessége kétségkívül a gyönyörű, metszett üvegből készült "kristálykupola", ám az épület bejárásakor kiderült, hogy még számos meglepetést vagy apró, szépen kidolgozott részletet rejt.

A Ferenciek terénél álló Párisi Udvar Budapest egyik meghatározó, városképi szempontból is fontos épülete.

Helyén eredetileg báró Brudern József 1817-re elkészült, üzletházként és lakóépületként is szolgáló palotája állt, amelyet Pollack Mihály tervezett. Már abban az időben Párisi Házként vagy Párisi Udvarként emlegették.

A felső szinten lakott Brudern József - a jelenlegi épület legfelső szintjén kialakított elnöki rezidenciát az ő tiszteletére nevezték el Brudern-lakosztálynak.

A házat a 19. század végén a városrendezés során részben elbontották, majd a Belvárosi Takarékpénztár vásárolta meg, és 1907-ben hirdettek pályázatot egy új palota építésére. Az épület Schmahl Henrik tervei alapján épült fel 1909 és 1912 között. A korábbi épület üzletház funkcióját és szellemiségét a földszinten kialakított udvar vitte tovább. Az alsóbb emeletekre a takarékpénztár irodái kerültek, a felsőbb szinteken bérlakások voltak.

Arra, hogy itt takarékpénztár működött, különböző látvényelemek és jelképek emlékeztetnek, például a visszatérő kaptár motívum, mint az a wellness részleg falicsempéin is látható.

Az ostrom alatt megsérült, az 1950-es években felújították, és épület korábbi irodáiba költözött az IBUSZ, a földszintre pedig a Jégbüfé - utóbbi néhány éve szűnt meg, amikor az épületet megvásárolta a Mellow Mood csoport, hogy a műemléki felújítás után szállodaként üzemeltesse.

A csodaszép fotókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
abarabas-villa-varosmajor-mysecretbudapest-12-1000x588.jpg

A nyugalom szigete a romjaiból megmentett Barabás-villa csodaszép kertje

Sokan nem mernek bejönni, pedig hétköznaponként estig olvasgathatunk és üldögélhetünk itt.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. június 08.A Városmajor utcában álló gyönyörű Barabás-villa kertjébe sokan nem mernek belépni, mert visszatartja őket a kerítés, a komoly kovácsoltvas kapu, és az, hogy amint beindul a szezon, egymás után tartják itt a párok az esküvőjüket. Én is egy esküvőn jártam itt először, és azonnal megfogott a hely.

Ezzel nem vagyok egyedül: a huszadik század második felére már annyira lepattant állapotba került Barabás Miklós egykori villája, hogy megérett a teljes felújításra, csakhogy a tanácsi/önkormányzati bérlőkkel nehéz volt megegyezni, annyira ragaszkodtak a hatalmas kerthez.

Barabás Miklóst, a 19. század egyik legjelentősebb magyar festőjét is megragadta a környezet, a Városmajor romantikája.

Pedig akkor még csak szőlőskertek, üres telkek voltak errefelé. Miután megvásárolta a telket, klasszicista villát építtetett ide - az épület történetét erre a linkre kattintva olvashatjátok.

Eleinte nyaralónak használták a villát, majd a család ideköltözött. A festő egyik képén a felesége látható, amint az az ablaknál ülve dolgozik egy alkotásán. Barabás Miklós gyakran kirándult a környéken. "Munkásságának apró, de fontos része itt készül, a Városmajorban" - írja Okrutay Miklós a Rejtőzködő városmajori kertek című munkájában.

"Akvarellek egész során örökíti meg a romantikusan elvadult parkot: képein békésen csörgedez át az Ördög-árok,

apró fahídja alatt, a villák kertjében fodros ruhás lánykák játszadoznak, óriási szilfák borulnak rejtekadóan a titkos ösvényeken sétáló ifjú párok fölé.

Derűs színekkel ábrázolt idilli világ ez, de miért is kételkednénk abban, hogy a korabeli pest-budai polgárság még valóban teljességet jelentő világot tudott teremteni a maga számára."

Saját burjánzó kertjében pedig a festő vendégül látta Liszt Ferencet, Bajza Józsefet és József nádort is.

2000-ben döntött a villa felújításáról a 12. kerületi önkormányzat.

A pályázaton Basa Péter építész nyert - szerette volna az épületet a lehető leghitelesebben helyreállítani eredeti állapotában, a villához toldott későbbi melléképületek lebontásával.

A megvalósításhoz az egyik legjobb kiindulási alap az a kép volt, amit Barabás Miklós festett a saját házáról.

A felújítás három évig tartott. Az elkészült épületegyüttes 2004-ben Europa Nostra-díjat kapott. Ugyanezt a rangos elismerést kapta 2015-ben a Zeneakadémia is.

Ha most arrafelé jártok, akkor a látvány a ahhoz hasonló lesz, amit Barabás Miklós festményén is láthattok szökőkúttal, a vincellérházzal, a harmonikus arányaival szemet gyönyörködtető házzal.

A villa mögött kapott helyet a házasságkötő-terem és pár új épület mögöttük pedig a lépcsőzetes kialakítású kert fogad. Amikor a kert nyitva tart, bátran bejöhettek olvasgatni, üldögélni, nézelődni. Ha rám hallgattok, egészen hátul, a kert végében telepedtek le, ahol már csak halk moraj a város.

VIDEÓ: A Barabás-villa kertje:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
IMG_8143k-1000x664.jpg

Titkos lejárat vezet a Vár alatti barlangrendszerbe, ahol mamutfog és csontkamra is van

Bejártuk a Sziklakórház melletti Várbarlang turisták elől eddig elzárt részét.
Szegedi Éva, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 14.Egy barlangban állunk, a mennyezetről a kövekről víz csöppen az arcunkra, a ruhánkra. Mellettünk egy kis emelvény emberi koponyákkal és lábszárcsontokkal. Előttünk egy hihetetlenül meredek és romos lépcső – fantasy filmekben látni ilyet.

„Tudják, hol vagyunk most? Tudják, hová vezet ez a lépcső? - kérdezi a túravezetőnk, Borzsák Sarolta, a nemzetipark-igazgatóság barlangtani referense. Rázzuk a fejünket. „A Ruszwurm cukrászda pincerendszeréhez.”

A várnegyed alatt húzódó barlangrendszer egyik közönség elől elzárt szakaszában vagyunk, olyan helyen, amit a turisták eddig nem láthattak.

A Sziklakórházon át vezető sétánkon jutottunk le ide, a Várbarlangba. A Várbarlang érdekessége, hogy kisebb átalakításokat leszámítva közel természetes állapotot láthatunk.

Nemrég felújították, és ezt a sokáig elzárt részt látogathatóvá tették.

TripAdvisoron tavaly a legnépszerűbb magyarországi múzeum lett a Sziklakórház. Nem csak itthon népszerű, a külföldiek imádják, és aki már hallott róla és Budapestre utazik, igyekszik eljutni ide.

Egykor az ős Ördög-árok az akkori márgából álló felszínre lerakta mészkőből és dolomitból álló hordalékát. A jégkorszak alatt pedig elkezdtek működni azok a hőforrások, amelyek ma a budapesti gyógyfürdőink vizét adják. Ezek vastag, édesvízi mészkősapkát raktak le a kavicshordalék tetejére. Később, ahogyan az Ördög-árok és a Duna egyre mélyebben folyt, lepusztították maguk körül a felszínt, és csak a már említett mészkősapka védte meg a Vár-hegyet a pusztulástól. A jégkorszak végén a hőforrások elkezdtek felfelé törni, de nem bukkantak a felszínre, hanem a márga és a mészkő határán kis üregeket oldottak ki (ezek az oldásformák sok helyen szépen látszanak a barlangban). Így jött létre az a rengeteg kis barlang, amelyek ekkor még egymástól függetlenek voltak.

A Sziklakórházzal három ponton is összefügg az a barlang, ahol mi jártunk. Ám jogilag másik terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park a kezelője.

Különleges, sajátos barlangrendszer található a Vár alatt, sok-sok kis üreggel, az édesvízi mészkőréteg alatt.

Sétánk egyik állomásán, a mamutfogas teremben például mennyezeten egy egy mamutfog nyomait lehet kivenni.

Ám ezen kívül érdekes a csontkamra is.

Amikor Kadic Ottokár feltárta a barlangrendszert, sok csontot talált az üregekben; rengeteg csont került ide a közeli Mária Magdolna torony kiürített osszáriumából, és a kis csontkamrában helyezték el az emberi maradványokat. Sajnos, mivel a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején sok felszíni lejárat maradt nyitva, és a barlang egyfajta átjáróház lett, szinte bárki lejöhetett. Emiatt a csontok egy része megsemmisült, elveszett. Amikor a barlangrendszer a nemzeti park kezelésébe került, lezárták ezeket a bejáratokat.

Aki egy-egy percre megállt és figyelmesen átvizsgálta a barlang mennyezetét, az apró cseppkő-kezdeményt is megpillanthatott.

A Várbarlang után visszatértünk a Sziklakórházba, hogy az atombunker – Csernobil és a nukleáris energia miatt is aktuális – kiállításával folytassuk a programot.

A várhegyen eredetileg száznál is több barlang volt, már a tatárjárás előtt is tudták az itt élők, és a középkor során kutakat fúrtak, további barlangokat találtak. A Várnegyed alatt egész pincerendszerek húzódtak – ezek jelentősége a 19. században egyre csökkent, többségükről a 20. századra számos barlangról vagy pincéről meg is feledkeztek.

Az 1930-as években Kadic Ottokárt bízták meg a barlangrendszer felderítésével. "Már az első bejárásnál legnagyobb meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy a szóban levő pincék eredetileg természetes úton mésztufában keletkeztek, később azután, történelmi időben bővítették, mélyítették, és helyenként aláfalazták" - írta a kutató.

Kiépítették a Várhegyi-barlang egy részét idegenforgalmi célra, és 1935-ben megnyitották a nagyközönség számára. Később állandó kiállítást létesítettek, a barlangi gyűjteményt folyamatosan gyarapították – ez a gyűjtemény sajnos a második világháború alatt megsemmisült.

A harmincas évek végén óvóhelyrendszert és elsősegélynyújtó helyet létesítettek, a háború alatt pedig sebészeti szükségkórházat alakítottak ki, részben a meglévő barlangok összekapcsolásával és a Lovas úti bejárat kialakításával.

A kor egyik legmodernebb kórháza volt műtővel, sürgősségi részleggel, áramkimaradás esetére aggregátor felállításával.

1944-ben nyitották meg, és Budapest ostroma alatt teljes kapacitással, sőt, azt meghaladó módon üzemelt.

A háború után a felszerelés egy részét elszállították és oltóanyag termelésre használta egy magáncég az államosításig. Azt követően titkosították az egykori Sziklakórházat, ám közben elkezdték új kórteremmel bővíteni és újra felszerelni – titkos katonai kórházként. Az 1956-os forradalom alatt üzemelt.

A hidegháború idején a nukleáris támadástól tartva 1958-62-ig átépítették és kibővítették, hogy atomtámadás esetén is használható legyen.

Az Atombunker kiállításán megtudhatjátok, milyen óvintézkedéseket tettek volna egy esetleges vegyi vagy nukleáris támadás esetén, milyen felszerelést használtak annak idején, milyen következményekkel járt az, hogy atombombát dobtak Hiroshimára és Nagaszakira, valamint láthatjátok a túlélők rajzait arról a szörnyű napról.

Később a János Kórház, mint megbízott kezelő, a létesítmény gondját viselte, a Polgári Védelem raktárnak használta. Az előtérben kialakított lakásban élt a gondnok házaspár, ők szigorú titoktartás mellett tartották karban és takarították a kórházat 2000-es évekig.

2006-ban a kulturális örökség napján látogatható volt a Sziklakórház, ezután felújították és múzeumként nyitották meg.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
pajtas2.jpg

Leszerelték a legendás Pajtás étterem neonfeliratát

Végleg véget ért egy korszak...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.Június 30-a, 15 óra: gyászos dátum ez a retró életérzés és rendszerváltás előtti időket idéző klasszikus menza ízvilágának kedvelői körében. Ekkor zárt be ugyanis végleg a budapesti Pajtás étterem.

Az 1969 óta nyitva tartó étteremnek komoly közönsége volt, akik nem csak a hamisítatlan szocreál hangulatot, de a megszokott ízeket, a jókora adagokat, és a - főleg Budához képest - barátságos árakat is visszasírják majd.

Facebook-oldalukon azonban megjelent egy poszt 2017. június 26-án, hétfőn, a következő szöveggel.

"Kedves Vendégeink! Szomorú bejegyzés kell most megírnom. A nagy múltú Pajtás Étterem 06.30-án nyit ki utoljára. Vezetői döntés, amit mi is ma tudtuk meg! Köszönjük hogy kitartottak mellettünk és szerették a főztünket ill. magát a helyet! Mi nagyon szerettünk itt lenni és a helyet magát a vendégeket, illetve a hangulatot! Köszönjük!!!"

Most, két évvel később ráadásul megjelent egy kép a Víziváros nevű Facebook-oldalon: a hajdani Pajtás étterem neonfeliratát szereli le két ember.

"A kivitelező szerint a Tesla Múzeumba kerül a felirat. Nem ismerjük, talán az Elektrotechnikai Múzeumra gondol?" – írják a Facebookon. Az Index azt írja, hogy valószínűleg a Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Múzeumról lehet szó, amelyben hasonló retró neonreklámok vannak.

Lapozz az utolsó videónkért a Pajtásról:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x