hirdetés
20191101_095339-0afc-e1573465555462-1.png

„14 embert csempésztek át a kamionban, ketten éltük túl” – egy szír menekült vallomása

Faraj Alnasser néhány év alatt megélte mindazt, amit egy menekült megélhet: halálfélelemből volt kénytelen elhagyni hazáját, majdnem meghalt egy csempészkamionban, Angliában pedig egyáltalán nem akarták befogadni. Ma már ösztöndíjasként tanul, és séfként dolgozik.
Faraj Alnasser/Metro - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

A 23 éves szír menekült a Metro számára írt szívszorító cikket élményeiről.

Faraj fiatal korában hagyta el szülőföldjét, Szíriát az ott dúló harcok miatt, 17 éves koráig Törökországban élt. Ekkor azonban elhatalmasodott rajta a honvágy, ráadásul hiányzott nagyanyja is, aki a háború sújtotta országban maradt. Visszatérve teljesen más országba érkezett: elborzasztotta a pusztítás. 18 évesen kellett volna belépnie a hadseregben, ám nagyanyja kerek-perec kijelentette:

ha itt maradsz, megölnek.

Faraj ezért meghozta a fájdalmas döntést: ismét elhagyta az országot, és Európába, azon belül is Angliába tartott. A saját szavaival élve minél távolabb akart kerülni a háborútól, a La Manche csatorna pedig ideálisnak tűnt ahhoz, hogy elválassza a fiút a háborús emlékeitől. Ekkor kezdődött meg megrázkódtatásokkal teli utazása Európán át.

Elmondása szerint Magyarországon volt a legrosszabb a helyzet: 10 napra börtönbe zárták, a rendőrök megverték, éheztették, és csak koszos vizet adtak neki - állítása szerint majdnem bele is halt.

hirdetés

Innen Szerbiába küldték börtönbe, ahonnan aztán szabadon engedték azzal a kikötéssel, hogy egy napja van elhagyni az országot. Franciaországon át végül eljutott egy menekülttáborba Dunkirkbe. Faraj elmondása szerint itt három lehetősége van egy menekültnek a továbbhaladásra: vagy fizet egy csempésznek 3000 fontot, hogy átvigye őt Angliába, vagy felszökik egy vonatra, vagy beszáll egy csempészkamionba. Mindent mérlegelve az utolsó tűnt a legbiztosabb megoldásnak annak ellenére, hogy az ilyen kamionok esetében sosem lehet biztosra menni, hova is viszi pontosan a sofőr a menekülteket.

Mégis emellett döntött, és hamarosan egy csapat emberrel -köztük főleg főleg vietnami, afganisztáni és iráni menekültekkel - együtt beszálltak a kamionba. Angolul egyikük sem beszélt, így kommunikálni sem igazán tudtak. Egy fagyasztókamion volt - nagyon hasonló ahhoz, amelyet nemrég Essexben találtak meg, és 39-en fagytak halálra benne -, élelmiszert szállítottak vele a menekültekkel együtt. Faraj elmondása szerint néhány óra után elfogyott a levegő, és kezdtek kihűlni az emberek, biztos volt abban, hogy ott leli halálát. Nem sokkal később elájult, majd egy angliai kórházban tért magához, ahol elmondták neki, mennyire szerencsés:

csupán ketten kerültek elő élve a kamionból, a többi 12 menekültet nem tudták megmenteni.

Az orvosok elmondták, hogy a rendőrség megtalálta a kamiont, ám túl későn, a raktérben tartózkodók nagy része odaveszett. Mivel mind papírok nélkül utaztak, személyazonosságukat sem egyszerű kideríteni, így családjuk nagy eséllyel sosem fogja megtudni, mi történt velük - ez volt Faraj egyik legnagyobb szívfájdalma az esettel kapcsolatban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
salgotarjan.jpg

Esett a hó egész Észak-Magyarországon

Reggel a főváros térségében, a Dunakanyarban és az Északi-középhegységben kezdett havazni.
Fotók: idokep.hu - Multisakal - szmo.hu
2020. január 28.


hirdetés

Melegfronti felhőzet borította be kedd reggelre az országot, melyből a Dunántúlon, majd a középső és északi megyékben is csapadékhullás kezdődött:

a fagyott eső, ónos eső mellett északon a hó kezdett el hullani

- írja az Időkép.hu.

Északon, a magasabb hegycsúcsokon 5-7 cm hó is hullhat.

Havat hozott a melegfront Kékestetőre, 2020. január 28.

Generálva az Időkép.hu kameráiból

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dusnok-szulok-gyerek-gyamugy-1000x614.jpg

Megszólalt a dusnoki szülők szektájának vezetője - a csoportot már az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja

A Mintaként Alkalmazott Mozgalom vezetője, Géczy Gábor elmondta, miért nem akarták anyakönyveztetni a dusnoki pár babáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 28.


hirdetés

Mint azt megírtuk, kiskorú veszélyeztetése miatt folytat büntetőeljárást a kalocsai rendőrkapitányság egy dusnoki házaspár ellen - értesült a Magyar Nemzet.

Ahogy arról beszámoltunk, az anya és az apa autójának útját január 22-én tíz órakor rendőrautók állták el Dusnokon. A rendőrségi jelentés szerint egy babát szerettek volna elhozni, akit édesapja egy gyermekrögzítő hámmal magára kötözött, és hiába szólították fel, nem adta át a gyereket. Ezután a rendőrök lefogták a férfi kezeit, és elvették tőle a gyereket, őt pedig szabálysértés miatt előállították.

A baba állami gondozásba vétele után az édesanya az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy ők a természetességre törekednek, ahogy törekedtek a várandósság, és az otthonszülés alatt is, és szerinte ehhez nem kellenek papírok.

A Magyar Nemzet keddi cikkében a helyi Kalohírek nevű hírportálra hivatkozva azt írja, "a Dusnokon élő fiatal pár egy szekta, vagy inkább földalatti, azaz nem formális politikai szerveződés, esetleg „paramilitáris csoportosulás” tagjai, több más környékbeli családhoz hasonlóan".

hirdetés

A párhoz köthető a MAG (Mintaként Alkalmazott Mozgalom), melynek vezetője, Géczy Gábor írta meg először egy Facebook-posztban a dusnoki család történetét. Szerinte a rendőrök semmilyen papírral nem igazolták magukat, az anyát előállították Kalocsán "ellenállásért", és a gyereket ismeretlen helyre szállították. Majd a hatóságok, a rendőrök és a gyámügyesek számonkérésére buzdította a MAG-osokat. Hétvégén viszont már kompromisszumra szólította fel a szülőket és a hatóságokat.

A lap értesülései szerint ez annak is tudható be, hogy

az Alkotmányvédelmi Hivatal extrém szervezetekkel foglalkozó részlegének tagjai vizsgálódni kezdtek a MAG körül, vélhetően azért, mert a szervezet kétségbe vonja a magyar állam fennhatóságát az állampolgárai felett, és tagjai nem hajlandóak a legelemibb együttműködésre sem az állami szervekkel.

Lapozz a mozgalom vezetőjének leveléért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-semmelweis-1.jpg

Koronavírus: felkészült a Semmelweis Egyetem az érintett helyekről érkezők fogadására

400 kelet-ázsiai hallgatójuk van, köztük 52 kínai diák.
Forrás: Semmelweis.hu - szmo.hu
2020. január 28.


hirdetés

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben.

Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba – mondta Dr. Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa.

Az egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 fő kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust.

Amennyiben a gyanú felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, ha pedig a fertőzés tünetei jelentkeznének, az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba szállíttatják a beteget.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vuhan_koronavirus-1000x593.png

100 fölött jár a koronavírus áldozatainak száma, csak Kínában legalább 40 ezer lappangó beteg lehet még

A hongkongi tudósok szerint a vírus lappangási ideje két hét, és már azelőtt is fertőz, hogy megjelennének a tünetek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 28.


hirdetés

Csak a tegnapi nap folyamán 25-en vesztették életüket Kínában a koronavírus miatt, a halálos áldozatok száma így száz fölé emelkedett: folyamatosan frissülő térkép alapján jelenleg 107 áldozata és majdnem 4500 regisztrált betege van a tüdőgyulladással járó kórnak. Egyes hongkongi tudósok szerint azonban ennel sokkal többen lehetnek: az Index az MTI-re hivatkozva idézte a tudósokat, akik matematikai modellek alapján úgy számoltak, hogy

csak Kínában legalább 40 ezer lappangó beteg lehet még. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje két hét, és már azelőtt is fertőz, hogy megjelennének a tünetek.

A betegség gócpontjában, Vuhanban továbbra sem csitul a járvány, naponta 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, amely tipikus tünete a betegségnek. Japán és Dél-Korea is bejelentette, hogy evakuálják a a városból az állampolgáraikat, de az USA, Németország és Nagy-Britannia is dolgozik azon, hogy kijuttassák állampolgáraikat a városból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!