hirdetés
viznyito.jpg

13 magyar vízparti hely a bakancslistádra

Vadregényes patakpart, csodálatos kastélykert tópartja, remeték lakta vidék és kevéssé ismert remek strandok is szerepelnek a listán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 29.


hirdetés

Ha vízpart, akkor sokan a tengerpartra, vagy a Balatonra gondolnak. Pedig számtalan módon lehet vízparton pihenni, kikapcsolódni. A túrázóknak patak menti utakat tudunk ajánlani, míg a romantikára vágyókat kastélykertbe hívjuk, aki pedig a strandokat szereti, azoknak néhány kevéssé ismert, de kiváló helyet mutatunk.

Magyarország a vizek országa, érdemes kihasználni ezt és végiglátogatni a kevésbé felkapott, de gyönyörű helyeket. Íme egy válogatás a 2017-es évben bemutatott hazai vízpartokról.

1. Vadregényes séta a Bakony legtisztább vizű patakja mentén

A Gaja-völgyi Tájcentrumban ellátogathatsz az Ádám-Éva fák helyszínére, és megtudhatod miért hívják Sobri Jóskának az egyik barlangot.

A Bakony legtisztább vizű patakja a Veim-pusztán eredő Gaja-patak, amely a Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása. Átlagos vízmélysége 40 cm, vízhozama a csapadék mennyiségétől függ. Vize táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót. Mohánál a Móri-vízzel, Székesfehérvárnál a Sárvízzel és a Séddel egyesül, majd a Nádor-csatorna viszi tovább a Dunába.

KATT a cikkért IDE

bakony

2. Az egyik legszebb hazai kastélyparkban még Beethoven is megfordult

A martonvásári Brunszvik-kastély kertjében minden van, ami egy romantikus sétához szükséges.

Az egyik legszebb hazai angolkertnek tartják a Fejér megyei Martonvásáron található angol-neogót stílusú Brunszvik-kastély parkját. A hófehér, tornyokkal díszített, csúcsíves ablakú épület körül csodaszép ligetes kertet alakítottak ki. Van itt egy tavacska is, amelyen hangulatos híd ível át.

KATT a cikkért IDE

martonvasar

3. Árpád törzsei is megszállták, de híressé sós tava és szikes pusztája tette

Dunapatajon húzták arrébb az első műemléképületet, és itt mondta el utolsó nyilvános beszédét Kodály Zoltán.

A színes múlttal és különleges természeti környezettel rendelkező Dunapataj Kalocsától kb. 15 km-re fekszik.

KATT a cikkért IDE

dunapataj

4. Van egy merengős, elmélkedős japánkert a Duna mentén, a művészetek városában

Egy megszállott magyar kertépítő Szentendrére álmodott csobogó patakot, aranyhalas tavacskát, kerti pavilont és kőlámpást.

Csend, nyugalom, a lélek feltöltődése, kiegyensúlyozottság, harmónia – számtalan dolog juthat eszébe az embernek a japánkertekről. Ezt a különleges csodát pedig egyre több helyen élvezhetjük Magyarországon is.

KATT a cikkért IDE

japankert

5. Amit a Hortobágy és a Tisza-tó együtt nyújtani tud, az egyedülálló Közép-Európában

Magyarország második legnagyobb tavánál található Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszere és egyetlen összefüggő füves pusztája is.

Van egy hely Magyarországon, ahol egy helyen van tó, folyó, puszta, történelem, madárrezervátum, kalandos tanösvény, különleges állatok és máshol nem található különleges élmények.

KATT a cikkért IDE

hortobagy

6. Ősszel is gyönyörű színekben pompázik hazánk egyik legkülönlegesebb botanikus kertje

Vácrátóton ilyenkor érdemes megnézni a kopasz őszirózsák színkavalkádját, a látványos pázsitfűféléket, vagy az üvegházi flamingóvirágokat.

Vácrátót csodálatos kertje és romantikus története sokakat elvarázsolt már. Hajdanán Vigyázó Ferenc feleségének akart itt csendes otthont teremteni egy csodás kertben, hangulatos patakokkal, tavacskával.

KATT a cikkért IDE

dig

7. A part, amely nyáron megtelik strandolókkal, ősszel pedig a kirándulóké és a hattyúké

Dunabogdány az egyik legkedveltebb folyóparti fürdőzőhely a melegben. Most másért érdemes felkeresni.

Dunabogdány Budapest és Esztergom között található félúton. A területén ősidők óta éltek már. Ma körülbelül háromezren lakják, de szép időben, vagy nyáron sokan keresik fel a hangulatos települést.

KATT a cikkért IDE

dig

8. Óvárról pazar a kilátás a Balatonra és egy remetetelep is van az oldalában

Közép-Európában egyedülálló módon a Barátlakások néhány fülkéje viszonylag épségben megmaradt.

A Balaton menti vidék sok érdekességet rejt. A megszokott és ismert utakról érdemes néha letérni és felfedezni régmúlt korok emlékeit. Mert így olyan érdekességekre lehet bukkanni, mint egy korai vaskorban épült földvár maradványai, vagy a X. században már itt élt szerzetesek barlanglakásai.

KATT a cikkért IDE

remete

9. Panyola: valódi kis édenkert a három folyó vidékén

Kihagyhatatlan célpont a 'nemtudom szilva', az ízes pálinka, a házi lekvár és az aszalt gyümölcs hazája.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis, hatszáz lelkes, párutcás faluban egy óra múlva úgy érzi magát az ember, mintha mindig is ismerte volna az itt élőket. A csendes, nyugodt településen barátságosan és érdeklődve fogadják az ideérkezőket.

KATT a cikkért IDE

dav

10. Ha csendes andalgásra vágysz, akkor irány Leányfalu és a Dunapart

Hidd el, nem véletlen, hogy sok híresség is sétálgatott, elmélkedett errefelé, vagy épp itt ihlette meg őt a táj békéje.

A Dunakanyar felé haladva a Duna partja rendkívül változatos. Ahány település, annyiféle a part is. Van ahol széles korzó vár, van ahol kavicsos, homokos strand és van ahol hatalmas árnyas fák alatt húzódó, romantikus sétára csábító sétány vezet végig a part mentén.

KATT a cikkért IDE

dig

11. 5 hazai élményfürdő, ahol az egész család talál izgalmas vízi kalandot

Rengeteg a szórakozási lehetőség, hatalmas csúszdák, kalandparkok a nagyobbaknak, vízi hinta, babacsúszda a kicsiknek, vízi masszázságy és bár a szülőknek.

Ahol gyerek van a családban, főleg, ha kicsi, ott bizony a kirándulás, hétvégi kikapcsolódás, pihenés, nyaralás helyét általában úgy tervezik meg a szülők, hogy a kicsinek is legyen megfelelő szórakozása, de azért a felnőtteknek is jusson lehetőség a lazításra.

KATT a cikkért IDE

otelmenyfurdo

12. Az ókorban is legendás hely volt a legnépszerűbb magyar vidéki úti cél

Számos legenda is fűződik az évezredek óta ismert Hévízi-tó gyógyító hatásáról.

Magyarország egyik leglátogatottabb települése Hévíz. Évek óta tartja első helyét a kedvencek között, itt töltik el a legtöbb vendégéjszakát a vidéki városok közül.

KATT a cikkért IDE

heviz

13. 5 kevéssé ismert, de remek strand és fürdő Nyugat-Magyarországon

Élménymedencék, csúszdák, gyerekparadicsom, felnőtteknek való gyógyító helyek is találhatók a termálvízben gazdag vidéken.

Végre itt a nyár és a strandszezon, a kedvelt nyaralóhelyek gyorsan megtelnek. Aki szeretne újabb helyeket felfedezni, vagy a fürdés mellett egy kicsit országot is járni, annak most összeszedtünk pár remek fürdőt az ország nyugati vidékéről.

KATT a cikkért IDE

otstrand

Előző összeállításunkban izgalmas városokat, helyeket gyűjtöttünk össze. Nézd meg azokat is, biztos találsz köztük olyat, ahová a jövőre te is ellátogatnál ITT.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
borangolas1.jpg

Miskolc leszámol az előítéletekkel: így válik az Avas az ország egyik legmenőbb helyévé

A szocialista iparváros kliséje már a múlté: elképesztően sok a fejlesztés és a kulturális program. Eltöltöttünk ott egy hétvégét, és nagyon kellemesen csalódtunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 25.Tedd a szívedre a kezed: ha meghallod az a szót, hogy "Avas", ugye neked se a csodaszép kirándulóhely, a több száz borospince és a pezsgő kulturális élet jut eszedbe először?

Nem csoda, hiszen mind az Avassal, mind úgy általában Miskolccal kapcsolatban ma is sok a közhely és az olyan, negatív előítélet, amiket a település rég meghaladott. Ezzel igazából én sem voltam tisztában, de egy kétnapos "fejtágító" látogatást követően – amire a városhoz régóta ezer szállal kötődő Müller Péter Sziámi hívott meg – már teljesen más szemmel nézek rá.

Miskolc ugyanis egyáltalán nem az a füstös gyárváros, ami a legtöbb emberben a neve hallatán még ma is felmerül. Miskolc az egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező nagyváros, ami ráadásul Magyarországon egyedüliként messze az európai átlag előtt jár a megújuló energia és a smart megoldások alkalmazásában.

Ugyanakkor gazdaságilag az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődő, high-tech cégeket vonzó modern iparváros is. Az itt működő sok ezer vállalkozás között autóipari, légi-, sőt űripari cégek is vannak. Itt rendezik lassan 20 éve a nemzetközileg is jegyzett Bartók Plusz Operafesztivált, valamint a színházi és a könnyűzenei élet is rendkívül aktív.

Sokan nem tudják, hogy néhány országosan ismert, gyönyörű kirándulóhely: Lillafüred a Hámori-tóval, Miskolctapolca az európai szinten is egyedülálló Barlangfürdővel, a diósgyőri vár, valamint Magyarország legnagyobb különálló egyetemi campusa mind Miskolc részei.

Az a városrész viszont, amiről a legtöbb sztereotípiát kell eloszlatni – és ami látogatásunk fő célja is volt –, a már említett Avas.

Mintha a Gellérthegy a Deák tér mögött kezdődne

Az viszonylag széles körben ismert tény, hogy az Avason található Magyarország legnagyobb lakótelepe: a végeláthatatlan panelrengeteg három ütemben épült fel a '70-es, '80-as években, és mai is több tízezer embernek nyújt otthont.

A történelmi Avas azonban ennél sokkal több: egy nagy hagyományú, az egész világon semmihez nem hasonlítható atmoszférájú városrész. Az Avas a belváros szerves részét képező, mintegy 800 pincéből álló régi vigalmi negyed, egy hegyoldalban álló kis Borváros, ami hosszú tetszhalál után néhány éve újra elkezdett életre kelni.

Mostanában ismét színvonalas vendéglők és több tucatnyi nyitott magánpince teszik vonzóvá a borházak között kanyargó utcácskákat. Az UNESCO Kulturális Szellemi Örökség címre is pályázó Történelmi Avas (az szó eredeti jelentése tiltott erdő) egészen egyedi életforma nyomait őrzi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
hobbit_ujzeland_nagy-12-1.jpg

Hobbitfalva valóban létezik, és a kocsmájában szívesen látják a vendégeket

Új-Zéland egyik leghíresebb látványossága a Hobbiton, ahol ma is állnak a hobbitlakok a kertekkel. Az itt sétálók pedig úgy érezhetik, hogy belecsöppentek a film egyik történetébe.
Fotók: Nagy Gábor - szmo.hu
2019. május 04.Számos filmforgatási helyszín vált turisztikai célponttá, ám a Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit rajongók mellett bárkit elvarázsol Új-Zéland egyik legismertebb látványossága, a Matamata közelében található Hobbitfalva, a Hobbiton.

A falu gyönyörű vidéken található. A Gyűrűk Ura regény alapján felépített falucska egy részét a forgatás után ugyan elbontották, de A hobbithoz újra felépültek egyes részei. Ekkor azonban már az is szempont volt, hogy a filmkészítők után a turistáknak is látogatható legyen.

Így ma bárki megnézheti a kunyhókat, a kis kerteket, a tavat, a Zsákvég utcát, a kis padot. Az egész olyan, hogy az arra sétáló úgy érzi, bármikor előbukkanhat egy szereplő, és megelevenedik a történet.

A csoportoknak vezetett túrán mutatják be a Hobbiton látványosságait, és mesélnek a forgatásról is, sőt a túra végén a Zöld Sárkány kocsmába is be lehet térni egy korsó almasörre.

A Tolkien rajongókat egész biztosan elvarázsolja a vadregényes hely, ahol a kis dombok, a zöld rétek, a csobogó patakok között megbújnak a kerek ajtós kis házikók.

A hely tényleg olyan, mint egy mesében, pedig valóságos.

A stáb a helyszín keresése közben akadt rá az Alexander farmra, amely megszólalásig olyan volt, mint amit a filmkészítők megálmodtak. Ott volt a tavacska, ott állt a hatalmas fenyőfa, szemben egy domb… Bár a domb tetején álló fa egy műfa, ám a többi részhez nem sokat kellett nyúlni.

A birkafarmon nem volt semmi, épület és közművek sem. Nem volt mit eltüntetni, lehet álmodni és építeni. A munkálatok 1999-ben kezdődtek, és 39 hobbit lakás készült el. Még az új-zélandi katonaság is segédkezett a munkálatokban.

Az építkezés, a filmkészítés nagy titokban folyt, majd a munka végeztével az építmények jó részét elbontották, de 17 álhomlokzat megmaradt.

A hely később újra benépesült, amikor A hobbit-filmek stábja 2009-ben megjelent és újra építkezni kezdtek. A filmesek után azonban megmaradt a falu, a 44 hobbit lakkal, kertekkel, padokkal, hordókkal együtt. A faluban 2012-ben nyitott meg a a Zöld Sárkány Fogadó, ahová a túra végén a turisták betérhetnek, sőt akár egy vacsorát is elfogyaszthatnak.

Hobbiton bizony sokakat vonz, ahogy a fotós, Nagy Gábor és párja is nekiindult az útnak. Mindketten nagy rajongói a Tolkien könyveknek. Bakancslistás hely volt, ahová szerettek volna eljutni – bár sokáig nem is remélték, hogy sikerülhet. Egy évig készültek rá, de az út összejött.

A látogatás igazából egy csoportos séta, vezetővel, a végén a vacsorával, ahová a belépők már egy évvel korábban elfogytak. Végül egy utazási irodán keresztül sikerült foglalniuk, ám így jóval drágábban kapták meg a jegyet. Mint írták, életük legdrágább vacsorája volt, de nagyon várták.

„Szürke ég és eső fogadott minket, mikor megérkeztünk Hobbitonba. Körülöttünk sok izgatott ember tülekedett, hogy jobban lásson, halljon. Mi voltunk az utolsó csoport, a „lakomázók”. Lassan haladtunk előre, és közben vicces és érdekes történeteket mesélt a vezetőnk. Én hátul maradtam, hogy nyugodtan fényképezhessek. Az eső nem csendesedett. De nem bántuk, boldogok voltunk.

Mikor Bilbó házához értünk, hirtelen a felhők közül előbukkant a nap. Varázslat volt, és kitartott végig, amíg ott voltunk.

Az út végén eljutottunk a kocsmához, ahol mindenkit egy hobbit itallal vártak. Én egy sört ittam mázas agyagkorsóból – bár autóval voltunk, de egy pohár sör nem tilos – és isteni volt.

Míg vártunk az asztalokra, hirtelen minden elsötétült, így generátorral oldották meg a helyzetet, mi pedig végre hozzákezdhettünk a hobbitos vacsoránkhoz.

Gyönyörűek voltak a roskadásig megterített asztalok, és azt mind meg is ehettük volna – ha tudjuk.

Volt néhány nagyon finom étel, volt ami kevésbé ízlett, de ez így volt jó. Mikor már mozdulni sem tudtunk, akkor leszedték az asztalt, és telerakták édességekkel. Földi pokol :)

Én körbejártam a helyet, fotóztam… Persze csak alibi volt, helyet csináltam az édességnek.

Sajnos – mint minden jónak – ennek is vége lett. A vacsora után az ajtóban kaptunk egy lámpást, az világított az úton vissza a buszhoz. Az áramszünet miatt az esti kivilágításról lemaradtunk, ezért kicsit szomorúan, de végül is elégedetten és boldogan búcsúztunk el Hobbitontól” – mesélte el a fotós.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bujtosito_nyirdron-2-1.jpg

40 évig hulladéklerakónak használták, mostanra kedvelt horgászparadicsommá váltak a Bujtosi-tavak

A Nyíregyháza belterületén található tórendszernél már sokféle halat lehet fogni.
Fotók: Nyírdrón - szmo.hu
2019. június 09.Kedvelt horgászhelye a nyíregyháziaknak és a környéken élőknek a Bujtosi-tavak. A 11,5 hektáros vízfelületű tavakat mesterségesen alakították ki, a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén.

1995-ben döntöttek egy városliget kialakításáról, ekkor kotorták ki a medret, és a vízutánpótlás megoldására két kutat fúrtak. A tórendszer környékét parkosították és sétányokat csináltak.

Korábban - mintegy negyven évig - a tórendszer elhanyagolt volt, a lakók hulladéklerakónak használták. A víz rossz minőségű volt, hal is alig volt a tóban.

A Bujtosi-tavak Nyíregyháza belterületén található, és ma egy egyesület gondozása alatt áll. Halakat telepítenek, vigyáznak a környezetre, hogy megóvják a ma már igen kedvelt helyet.

Sokféle halat lehet itt fogni, van például compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

Bővebben ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
viragzo-fak-a-varban-budapest-2019-0408-10.jpg

Ingyenes városi sétán ismerheted meg Budapest legendáit

A Raiffeisen Bank által szervezett programon rengeteget tanulhatsz a főváros épületeiről, tereiről és utcáiról.
Szponzorált tartalom; Címkép: Mervai Márk (x) - szmo.hu
2019. május 24.Sétálni jó. Ezt nem mi mondjuk, hanem kutatások igazolják, hogy napi minimum fél óra mozgás jótékony hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre. A Raiffeisen Bank által szervezett „Nyisson ajtót a kalandokra!” nevű ingyenes programon rengeteget tanulhatsz Budapest épületeiről, a tereiről és az utcáiról, miközben sétálsz egy kiadósat.

A hozzávetőlegesen egy óra alatt teljesíthető program célja az, hogy a résztvevők kultikus budapesti helyszínekkel ismerkedhessenek meg - egy kis ízelítőt kapva a főváros történelméből.

A bármikor teljesíthető séta során a résztvevők tíz különleges, a Belvárosban található, a hétköznapokban sokszor látott épületről tudhatnak meg érdekességeket mobiltelefonjuk segítségével.

A séta kezdőpontjának koordinátái a kalandosseta.hu weboldalon regisztrálva érhetőek el, majd a helyszínekhez érve egy ott elhelyezett QR-kód beolvasásával jelenik meg az adott épület története, illetve egy kapcsolódó feladvány. A helyes válasz megadása után máris folytatható a kaland a következő helyszín felkeresésével.

A sikeres teljesítéshez mindössze a megfelelő sorrendben kell érinteni a különböző állomásokat. A lendületet segíti egy, a Spotify zeneszolgáltatónál elérhető, erre a célra készített „Zenék városi sétához” című dalválogatás is.

Az első sétálókat meglepetések várják, a program augusztus 2-áig tart. További részletek a kalandosseta.hu weboldalon olvashatóak.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x