hirdetés
romai_nyitokep.jpg

12 dolog, amiért úgy szeretjük a Római-partot, ahogy van

Nem volt nehéz összegyűjteni, mi mindenért imádjuk a Rómait, persze jelenlegi állapotában. Ti mit tennétek még a listára?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 28.


hirdetés

Mi lesz, ha gát épül és kivágnak 1500 fát a Rómain? Eltűnik Budapest egyik meghatározó színhelye, amely a 19. század utolsó évtizede óta a budapestiek egyik kedvence.

12 pontos listát írtunk arról, miért szeretjük így, jelenlegi állapotában a Római-partot. Kíváncsiak vagyunk, ti mivel egészítenétek ki.

1. Semmi mással össze nem hasonlítható hangulata miatt

Bármikor jártunk ott, májusban, forró nyári napon vagy novemberi vasárnap délelőtt, soha nem csalódtunk. Miután átsétáltunk a villanegyeden és kiértünk A Partra, a környezete már kimosott belőlünk minden feszültséget, munkával járó stresszt, és csak a vízre, a kavicsokra, az illatokra és a hangokra figyeltünk.

hirdetés

2. Mert vízparton lenni eszméletlenül jó érzés

Budapest egyik hatalmas értéke, hogy a város a folyó köré települt. Évezredek óta a víz élteti a Duna partjára épült településeket, amelyekből a mai város kinőtte magát. A víz az itt élők élettere, munkahelye volt, a halászat és a folyóhoz kötődő kereskedelem meghatározta egyes városrészek funkcióját és arculatát is, gondoljatok csak a csepeli részre vagy az első kerületben a Vízivárosra.

Ugyanakkor sportolási és szórakozási lehetőségeket is nyújtott a Duna. A parton fürdő létesült, csónakházakat építettek - evezős sportban legalább egy évszázada jók vagyunk. Már a dédszüleink is tudták, hogy vízparton lenni eszméletlenül jó dolog. Ere később még kitérünk.

3. Mert viszonylag könnyen megközelíthető, és nincsen elérhetetlen távolságban

A budaiak egy részének még gyalog sincs messze. Kerékpárral kitűnően elérhető. Autóval is ki lehet jönni (bár a parkolást nem egyszerű megoldani), és akinek nincsen autója, biciklije, az HÉV-vel is kiruccanhat a Rómaira.

4. Hekkezés és sörözés

Ugye nem kell elmagyarázni, mennyire jó az első tavaszi hekkezés a napfényben? Csak úgy gurul rá a sör. Vagy a fröccs. Ez is éppúgy hagyomány, mint a napozás, a kutyasétáltatás, vagy először begyalogolni mezítláb a vízbe bokáig az első meleg napokon.

hekk

5. Szuper randihely

Ó, hogy mennyit sétáltunk itt kézen fogva a szerelmünkkel! És tapasztalataink szerint mások is imádnak itt randizni.

romaipart1

6. A vadregényesség illúzióját adja egy nagyvárosban

A fákkal, a füves részekkel, a bokrokkal, a rendezetlenséggel. Ehhez persze hozzájárul elhagyott és romos épületek, illetve az egykor szebb napokat látott csónakházak látványa. Voltunk itt romantikus esküvőn egy gazos, mégis barátságos egykori vállalati üdülőben és remek koncerten egy kollégiumban.

Sajnos lehangoló dolgokkal is találkozhatunk, például a kísérteties Postás Üdülővel, amely tíz éve zárt be végleg, és ami lassan az enyészetté válik. A Szeretlek Magyarország fotósa, Mervai Márk 2014 augusztusában készített sorozatot róla.

postas1

postas4

7. A legkülönfélébb emberek gyűlnek itt össze napról napra

A Római-part olyan, mint egy buja növényzettel borított korzó, amely itt maradt a múlt századból. Csak itt nem számított soha az öltözködés, a külsőség. Itt nem érdekes, hogy belvárosban egy irodában vagy egy külvárosi papír-írószer üzlet ki vagy. Az sem, mennyi idős vagy, miben hiszel, kik voltak a szüleid. Itt egyszerűen csak a természetes önmagad lehetsz.

8. Az olyan helyek miatt is imádjuk, mint a Fellini Kultúrbisztró

Csupán nyaranta üzemel, mégis fontos szerepet tölt be Budapest életébe. Évek óta Budapest egyik legjobb szabadtéri bárja, koncerthelyszíne. Szinte egy csapásra vált kultikus, szabadtéri "kocsmává". A Duna partján, nyugágyakban lazíthattok, és olyan programokat kaptok, mint amilyen tavaly az ingyenes, szerdánkénti moziest volt.

fellini2

fellini

9. Mert olyan embereknek is teret ad, mint a a kőszobrokat készítő Kánya Tamás

Kánya Tamás ötvös. Pár éve kezdett kreatív szobrokat alkotni kavicsokból, fadarabokból. A szabadtéri művek érdekessége, hogy semmilyen ragasztóanyagot vagy habarcsot nem használt hozzájuk. A Szeretlek Magyarországnak Nagy Szabolcs készített róluk fotókat. A Kőkertben látható szobrok egyre népszerűbbé váltak, sokan csak azért jöttek ki a Rómaira, hogy megnézzék. Ez egyébként azzal járt, hogy megjelentek a vandálok (felnőttek és gyerekek egyaránt) és egyszerűen földig rombolták Kánya Tamás munkáit.

szobor2

szobor3

szobor1

Idén a művész újra szobrokat épített, erről az RTL Klub is beszámolt:

10. Mert már a dédanyáink és dédapáink is ide jártak lazítani és sportolni,

és ezt a tradíciót a nagyszüleink és a szüleink is folytatták. Szinte az anyatejjel szívtuk magunkba a hely iránt érzett szeretetet. A Római part a budapestiek életében igazi értéket és valódi hagyományt képvisel. Tessék, a Fortepanon talált fotók ékes bizonyítékát adják ennek:

romai_1929

1929

romai_1930

1930

romaipart_1938

1938

romaipart_1938_2

1938

romaipart_1939

1939

romaipart1955

1955

romaipart1955b

1955

11. Mert a gyerekek is imádják és ők is jól érzik magukat a parton

Márpedig egyre szűkül azoknak a ZÖLD, FÁKKAL BORÍTOTT helyeknek a listája, ahová gyerekkel is el lehet menni. És ahol nem a betonon, drágán térkövezett területen kell játszaniuk, és úgy tenniük, mintha az volna a természetes.

romaipart1960

1960

12. Még egy kalandpark is van a közelben

Egy lepusztult kemping átalakításával és rendbe tételével létesült, 2014-ben nyitották meg a Római kalandparkot. Kötélpályát, infraharc-pályát, és slackline-t is találtok. Utóbbin biztonságosan próbálhatjátok ki, milyen érzés lehet kifeszített kötélen végigmenni vagy táncolni. Ha a játékban elfáradtatok, piknikezhettek is a parkban.

romaikalandpark1

romaikalandpark2

Fotók: Fellini Kultúrbisztró, Fortepan, Molnár-Miklós Angéla, Mervai Márk, Nagy Szabolcs

Te mivel bővítenéd a listát?


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
100066607_2846700925455574_8391559527295614976_o.jpg

Óriási kerthelyiséggé alakul a Budapest Park

Csütörtökön nyit a ParkKert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Bár koncerteket még nem tarthatnak, mégsem maradunk augusztusig Budapest Park nélkül. Május 28-án, 16 órától ugyanis megnyílik a ParkKert, azaz a hatalmas kerthelyiséggé változtatott Park. A tánctereket így most asztalok és székek töltik meg az egyelőre június 6-ig csak tesztüzemként működő ParkKertben. A hatalmas tér miatt a távolságtartás adott, emellett rendszeres fertőtlenítést ígérnek.

Ezzel a Budapest Park ad majd otthont a város egyik legnagyobb kerthelyiségének.

A nyitást hirdető Facebook-eseményben a szervezők kitérnek a leggyakrabban feltett kérdésekre is, ezekből összeszedtük mi is a legfontosabb infókat:

- a belépés ingyenes lesz,

- egyelőre nem lehet asztalt foglalni, de dolgoznak rajta, hogy hamarosan ez változzon,

- enni is tudtok majd a ParkKertben: kinyit a PizzaMe, a Burger Bár és a hotdog árus is,

hirdetés

- lesz ruhatár és biciklitároló is,

- és viheted magaddal a kutyádat is, de kérik, hogy legyen pórázon és a biztonság kedvéért készülj szájkosárral is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kilakoltatas.jpg

Senkit sem tehetnének utcára Budapesten, ha nincs hova költöznie

Egy rendeletmódosítás tervezete szerint jogerős bírósági határozattal is csak akkor lehetne kilakoltatni valakit, ha a minimális lakhatása biztosított.
Fotó: A Város Mindenkié/Facebook - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Senkit sem tesznek utcára fővárosi önkormányzati bérlakásból addig, amíg nem gondoskodtak az elhelyezéséről, illetve nem bizonyosodtak meg arról, hogy a kilakoltatást követően is lesz fedél a feje felett - ez szerepel a fővárosi lakásrendelet módosítását célzó előterjesztésben, amit a Népszava szemlézett. A folytatásban az olvasható, Karácsony Gergely kabinetje elkötelezett abban, hogy minden szükséges segítséget megadjon a fővárosi bérlőknek lakhatásuk megőrzéséhez.

A Fővárosi Közgyűlés már a választások után eldöntötte, hogy módosítják a lakásrendeletet annak érdekében, hogy megelőzzék az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

A rendelet mostanra készült el, és a fővárosi fenntartású bérlakásokra vonatkozik. A városvezetés ugyanakkor bízik benne, hogy a kerületek is követni fogják a példát.

A jelenlegi rendelkezések szerint a lakbérrel elmaradóknak az önkormányzat fizetési emlékeztetőt küld. Ha a bérlő a megadott határidőig nem egyenlíti ki a tartozását, akkor felszólítják erre, majd 8 nap után felmondják a lakásbérleti szerződést.

hirdetés

Az új szabályok szerint viszont a fizetési felszólítást három havi, illetve 150 ezer forintot meghaladó hátralék esetén küldik ki, nyolc napos határidővel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!