hirdetés
wekerle-kispest-budapest-mysecretbudapest-titkosbudapest.jpg

110 éves Budapest egyik különleges gyöngyszeme, Wekerletelep

Atyja, Wekerle Sándor pedig 170 éve született.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. november 14.


hirdetés

Ha csak egyszer is alaposabban szemügyre vetted Budapest térképét, bizonyára te is kiszúrtad Kispesten a szinte szabályos négyzet formájú Wekerletelepet a szintén szabályos négyzet alakú, nagy térrel a közepén. Budapest egyik egyedülálló negyede, ez kisváros a nagyvárosban gondos tervezés eredményeként született 110 évvel ezelőtt. Aki pedig megálmodta, és szorgalmazta a létrejöttét, Wekerle Sándor miniszterelnök, 170 évvel ezelőtt, 1848. november 14-én született.

Wekerletelep is kiváló, egyedi koncepció mentén, profi tervezők és építészek munkája révén, egységes műalkotásként jött létre, mint később a kísérleti Bauhaus telep a pasaréti Napraforgó utcában.

Wekerle Sándor még pénzügyminiszterként kezdeményezte, hogy külön negyed épüljön munkások számára. A kiegyezés, majd Budapest létrejötte után, és az ipar, a vendéglátás, a szolgáltatások, a sajtó stb. fejlődésének eredményeként ugyanis a lakók száma folyamatosan nőtt, ennek is köszönhető a számos építkezés és a város jelenlegi arculatát meghatározó számtalan átalakítás a 19. század végén: a Nagykörút vagy az Andrássy út létrejötte, a Városliget rendezése, a Nagyboldogasszony-templom átépítése és a Halászbástya kialakítása, illetve a lakónegyedek, például Tisztviselőtelep tudatos létrehozása.

A Wekerléről készült légifotó a Civertan Stúdió munkája - forrás: Wikipédia

Fleischl Róbert építész javasolta azt, hogy a munkástelep kertvárosi jellegű legyen, mivel a leendő lakói között sokan kistelepüésről érkeztek, illetve kertes házban vagy éppen parasztházban nőttek fel, ehhez a környezethez szoktak hozzá. A kormány pályázatot írt ki a negyed tervezésére, és a nyertes építészek a kertvárosi koncepciónak a jegyében háromféle épülettípust terveztek: családi házakat (ikerházakat, vagy sorházakat), bérházakat (úgynevezett csoportosított lakóházakat) és egyedülállók számára úgynevezett garzonházakat.

hirdetés

Az építészek vezetője Kós Károly volt, aki egyébként a munkáiban zseniálisan ötvözte a szecesszióval és modern építészeti elemekkel a magyar népművészet motívumait és az erdélyi népi építészet elemeit. 1913-tól pedig Tornallyay Zoltán vezette az építkezést Wekerlén (amíg el nem vitték katonának az első világháború kitörése után.)

Wekerletelep így egyszerre idézi fel bennünk a mézeskalács-házakat, az erdélyi épületeket, a mesebeli házikókat és Budapest szecessziós és art deco épületeit.

Bár a negyedet szerették volna 1915 körül befejezni, a közben kitört első világháború ezt megakadályozta. Az ide tervezett villamosvonal sem épült ki. Betett a projektnek a két háború közt a gazdasági válság is. "A telep történelmében két tömeges kilakoltatás is volt. Az egyik1921-ben, amikor felmondtak azoknak, akik nem álltak állami cégnélalkalmazásban (aki magángyár munkása volt vagy akit a munkáltatója elbocsátottvagy aki hosszabb ideig katona volt). A második az 1930-as években a gazdaságiválság idején, amikor a bérhátralékok miatt mondtak fel a lakóknak, ekkor sokmunkásnak nem tudott munkát adni az állam" - írja Szabóné Kamarás Csilla építőmérnök a Wekerléről szóló tanulmányában.

"Wekerle már nem a régi. Már nem olyan szép, mint volt" - állítja egy ismerősöm, aki itt született. "Régen sokkal jobb volt, rendezettebbek voltak a házak. Nem raktak ki rájuk légkondikat, nem vágtak rajtuk szabálytalanul ablakokat, nem nyomták agyon a bejáratot ronda, hullámpalával borított tetővel. Sok idegen költözött be, és ők nem törődtek az előírással, meg az épülete eredeti állapotával" - kesergett.

A Wekerlei Társaskör hitvallása

A telepet olyan emberek tervezték, akik ismerték a világot. S a világ rendjét vitték bele elképzeléseikbe. A telep, a házak, az ablakok arányai ezt a szemléletmódot tükrözik. Tiszta gondolat van az utcák, a fák, a kertek tervei mögött. Talán még a madárfüttyöt is tudatosan tervezték! Minden lakás része egy háznak. A ház az utca része, az utca a telep része. Mi magunk is a telep részei vagyunk!

Akik megálmodták, tudatosan szerény eszközöket használtak. És kitaláltak még valamit! Ön is láthatja: a házak hasonlóak de különbözőek is. Itt mindenki úgy őrizheti meg egyéniségét, különbözhet a többitől, hogy azért az egység része marad. Hát ez az, ami a biztonságot adja. Bächer Iván így fogalmazta ezt meg:

„Ez egy jó hely. Már a kezdete is jó volt. Kitalálták, megtervezték, előkészítették, megszervezték és megcsinálták. Jól.”

Látom én is, hogy még szebb lehetne például falfirkák nélkül, vagy rég tönkrement feliratokat leszednék. Gyönyörűbb volna, ha minden házat felújítanána, kifestenének, az épületeken az oda nem illő elemeket korhűre cserélnék. De Wekerle még így is ámulatba ejtő és megnyugtató. Még így is Budapest egyik gyöngyszeme.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-kerekparsav-scaled.jpg

Nagyon bejött a BKK-nak a kerékpársáv a Nagykörúton

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írta a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint a nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő - a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt - Múzeum körúti biciklisáv forgalmát.

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált - teszik hozzá.

A közlés szerint a Nagykörúthoz hasonlóan a Bartók Béla út is erős kerékpáros forgalmat bonyolít. A mérések alkalmával ez az útvonal is rendszeresen meghaladta a kiskörúti kerékpársávon mért számokat. Az elmúlt hetekben voltak olyan napok, amikor a Bartók Béla úton közlekedő járművek közül minden negyedik bicikli volt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsony.jpg

Karácsony Gergely: Ha beleroskadunk, akkor is megújul a Lánchíd

Bízik benne, hogy a kormány tartja a szavát és nem épül újabb épület a Ligetben, de ha mégis, akkor kész odaláncolni magát a kivágandó fákhoz, hogy megakadályozzák a munkálatokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Ha beleroskadunk, akkor is megújul a Lánchíd - így fogalmazott a főpolgármester az RTL Híradónak adott interjúban. A főváros addig is folyamatosan ellenőrzi a híd állapotát, és ahol szükséges a javításokat is elvégzik.

Fürjes Balázs korábban azt nyilatkozta, hogy az előző városvezetés tartalékolt pénzt a Lánchíd felújítására és a kormány is garantálja a megígért összeget. Számára ezért érthetetlen a késlekedés. Karácsony szerint a kormány hátráltatja a munkát azzal, hogy 34 milliárdot von el. Ő a híd érdekében tárgyalna a kormánnyal.

Karácsony Gergely azt mondta, ha a kormány tartja a szavát, akkor újabb épület már nem épülhet a Városligetben, de ha mégis, akkor kész odaláncolni magát a kivágandó fákhoz, hogy megakadályozzák a munkálatokat.

Sőt, úgy véli, mások is csatlakoznának hozzá. A főpolgármester szerint jogi eszköze nincs, hogy megakadályozza a kormányt.

A főpolgármester a Liget-projekt mellett arról is beszélt az RTL Híradónak, hogy csak szeptemberben döntenek arról, melyik ideiglenes kerékpársáv marad meg hosszú távon is. Erről azonban autós szervezetekkel is egyeztetnek.

hirdetés

A pesti alsó rakpartot hétvégenként továbbra is lezárva tartják szeptember végéig. Karácsony Gergely azt mondta: bár vannak ilyen tervek, ő nem tartja életszerűnek, hogy véglegesen kitiltsák a járműforgalmat a rakpartokról.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!