hirdetés
orban-viktor2.jpg

11-kor kötelezően záró szórakozóhelyek, maximum 19500 forintos tesztek: íme a friss szigorítások

Orbán Viktor Facebookon jelentette be a szerdai kormányülés rendelkezéseit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

Ahogy várható volt, Orbán Viktor szerda késő délután a Facebookon bejelentette a koronavírus miatti legújabb rendelkezéseket.

„A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját.

Addig folyamatosan védekeznünk kell. Van egy haditervünk, amely arról szól, hogy hogyan védjük az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és ezzel egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét. Az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak” - mondta el a miniszterelnök.

A szerdai kormányülésen meghozott intézkedések pedig a következők:

Magyarország Kormánya

Új intézkedések a járvány ellen.

hirdetéshirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
puskas.jpg

Nem ért egyet a Szuperkupa-döntő megrendezésével a Bayern München vezetőedzője

Hans-Dieter Flick szerint a magyar járványügyi helyzet aggályos.


hirdetés

Nagy várakozás előzi meg az Európai Szuperkupa-döntőt, amely csütörtökön 21 órakor kezdődik Budapesten. A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-címvédő Sevilla FC csapatai játszanak, és a koronavírus-járvány kitörése óta ez lesz az első találkozó az európai szövetség (UEFA) versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket.

A Puskás Aréna nézőtéri kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből - írta korábban az MTI.

A héten kiderült, hogy a Sevilla labdarúgóklub a belépőjegyek nagyobb részét visszamondta, és a Canal Sur rádió- és televíziótársaság beszámolója szerint

csupán ötszáz spanyol szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin, a maradék 2500 jegy a magas utazási költségek, a koronavírus-helyzet, illetve a szigorú magyarországi egészségügyi ellenőrzések miatt nem talált gazdára.

hirdetés

A Bayern München labdarúgócsapatát mintegy 2100 szurkoló szeretné elkísérni a meccsre. Ezt Karl-Heinz Rummenigge, a bajor klub elnöke mondta el vasárnap a Sky tv-csatornán.

Ugyanakkor Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője azt mondta, hogy nem ért egyet a mérkőzés megtartásával, mivel országuk közegészségügyi intézete a járványügyi szempontok miatt rizikós területnek minősítette Magyarországot.

"Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások" -

- mondta, utalva az Európai Labdarúgó Szövetségre.

A német csapat drukkerei - a járványügyi szabályok alapján - csak két negatív koronavírus-teszttel indulhatnak útnak. Ezeket a csapat kifizeti nekik.

Forrás: hvg.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mento_omsz.jpg

„B*zi fajtátok összes mentős” - durva üzenetet kapott egy mentős és családja, a kommentelők kiakadtak

Nagyon sokan megdöbbentek azon, milyen stílusban üzent az életmentőnek és kollégáinak a cetli írója.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Nagyon durva stílusban szóltak be a mentősöknek, és egy komáromi mentősnek is, sőt a családját sem kímélték. A cédulára írt üzenetet a Zsaruellátó Facebook-oldal osztotta meg.

Mint írták:

"Felháborító, hogy egyesek mit megengednek maguknak! Újabban a mentőkbe is beleállnak".

A cetlin pedig azt írta egy ismeretlen:

"B..i mentős karanténba kéne, hogy legyetek, takarodjatok innen a rusnya családoddal együtt! B..i fajtátok összes mentős."

hirdetés

Zsaruellátó

Felháborító, hogy egyesek mit megengednek maguknak! ??Újabban a mentőkbe is beleállnak? Kaptuk:

A poszthoz rengeteg hozzászólás érkezett. Szinte mindenki megdöbbent azon, hogy valaki a mentősöket így minősíti.

"Peregjen le rólatok tisztelt mentősök. Az írásán is látszik ennek a féregnek hogy 0 IQ-val rendelkezik. Reméljük hozzá nem értek ki időben."

"Komoly mentális probléma van az országban, nem tudom, hogy mennyi idő ezt rendbe hozni."

"Az emberi ostobaságnak nincs határa. A rosszindulat, az áskálódás egyes emberek szívügye. Kívánom az ilyen tahóknak, hogy fohászkodjanak az ő segítségükért...is."

"Tudatlan gyökér!!! Majd akkor is így állj hozzájuk mikor veszélyben az életed! Az ilyen birkának fingja sincs az egészről!"

"Remélem akkor is ez lesz a hozzáállás, mikor a segítségükre szorulsz, te gyökér."

Sokakat megdöbbent, hogy a tavaszi koronavírus-járvány idején, az egészségügyi dolgozók iránt érzett hála és együttérzés után most ősszel sokan szidják az orvosokat, ápolókat, mentősöket. Sőt, van, hogy agresszívan lépnek fel velük szemben.

"A járvány második hulláma idején nem kérjük, hogy etessetek (köszönet az Etesd a dokit!-nak), nem kérjük, hogy szépítsetek (köszönet a Szépítsd a dokit!-nak), csak annyit kérünk, hogy szeressetek. Egy jó szó, egy pozitív történet erőt adhat nekünk. Mert nekünk is van szívünk, és lelkünk is. Most annak jött el az ideje, hogy SZERESD A DOKIT- és az összes egészségügyben dolgozót!"

- írják Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-posztjában.

Fotó forrása: OMSZ Facebook

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
potapi-arpad-allamtitkar-mti-rosta-tibor.jpg

Nem hagyta szó nélkül a román kormány, hogy a magyar államtitkár kritizálta a román államfőt

A román külügyminisztérium elrugaszkodottnak minősítette Potápi Árpád pénteki interjúját.
MTI, fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

A román külügyminisztérium nem kívánta kommentálni, de elrugaszkodottnak minősítette Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a Krónika napilap pénteki számában közölt megállapításait.

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Krónika pénteki lapszámában megjelent interjúban azt mondta, Klaus Iohannis államfő az erdélyi magyarok szavazataival került tisztségbe, de nem viszonozta a támogatást.

Potápi a román államfő Erdély vélt kiárusításáról tett áprilisi kijelentését kommentálva megjegyezte: Klaus Iohannisnak tudnia kell, hogy a szászokat a magyar királyok hívták be az 1200-as évek elején Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak a Királyföldnek, amit a magyar uralom idején élveztek. Az erdélyi szászok azonban ezt úgy hálálták meg, hogy a magyar szabadságharcok idején a magyarok ellenségeivel szövetkeztek, és 1918. december 1-je után kimondták a csatlakozást Romániához.

"Én nem vártam sokkal jobbat Klaus Iohannistól" - jelentette ki az államtitkár.

Iulia Matei román külügyi államtitkár a Digi24.ro hírportál kérdésére válaszolva fogalmazta meg szombaton a román diplomácia álláspontját.

hirdetés

Közölte: nem kommentálják Potápi Árpád János "választásokra hangolt" kijelentéseit, azért sem, mert ezek a történelem egyoldalú szemléletén alapuló nacionalista retorikát idéznek, ami mesterségesen kelthet nézetkülönbségeket, és ronthatja a kétoldalú kapcsolatokat.

"A román fél ismételten elutasítja a reagálást az ilyen megnyilvánulásokra" - fogalmazott a külügyi államtitkár.

A román fél azt is nyomatékosította, hogy a jelenlegi választások előtti helyzetben különösen fontosnak tartja a visszafogottságot a román belpolitikai és a román hivatalosságokat érintő kérdésekben. Teljes mértékben elrugaszkodottnak minősítette ugyanakkor a román államfőre vonatkozó megállapításokat.

"Az államfő valamennyi román elnöke, azoké is, akik megválasztották, és azoké is, akik nem" - szögezte le.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szfe9-1.jpg

SZFE: A kuratórium jogellenesen átírta az egyetem szervezeti és működési rendjét

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye szerint a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, akiket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy évre – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. Az intézmény eljárásokat indít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét" - írják az SZFE Facebook-oldalán megjelent közleményében, amelyet változtatás nélkül közlünk.

"Előzmények: Az egyetem vezetősége – a modellváltás erőltetett és sürgetett folyamatában a korábbi fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium buzdítására – augusztus elején elkészítette az egyetem aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét. Ezekről Dr. Bódis József államtitkár és Prof. Dr. Palkovics László miniszter előzetes ígéretei ellenére sem volt hivatalos tárgyalás a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium és az egyetem szenátusa között, mivel augusztus végén előbbi nem fogadta el az utóbbi meghívását.

Ezzel szemben a kuratórium elnöke már augusztus 24-én aláírta az alapdokumentumok saját verzióját. Így megfosztotta a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától. Válaszul a szenátus és a vezetőség tagjai szeptember elsejével lemondtak.

A rektorhelyettesek és intézetvezetők harminc napos felmondási időt vállalva kívánták biztosítani a zökkenőmentes technikai átállást, a tanév beindítását és időt a Kuratórium számára.

A kuratórium azóta egy alkalommal kezdeményezett hivatalos megbeszélést, de ez mindkét fél beszámolója szerint elégtelen volt az álláspontok közelítésére. A hallgatók folyamatos demonstrációval, az oktatók és munkatársak sztrájkbejelentéssel, a vezetők a rendelkezésükre álló törvényes eszközökkel harcolnak az igazukért.

hirdetés

A kuratórium folytatja a nyilvános boszorkányüldözést, minden fronton az Egyetemre próbálja hárítani a patthelyzet felelősségét. Folyamatosan tájékoztató és felszólító leveleket intéz a rektorhelyetteshez és a kancellárhoz, az ezekben feltett kérdésekre az illetékesek saját felelősségi körükben megválaszolnak.

Az akadémiai vezetés rendre elismétli az érdemi egyeztetések megkezdéséhez az egyetemi polgárság által támasztott előfeltételeket.

Az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival

a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó.

Ez a szabályozás újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel, amely egyértelműen rendezi a nem állami felsőoktatási intézmények munkáltatási szabályait.

Ennek értelmében a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe – ezt az axiómát akarja folyamatosan kikezdeni a vagyonkezelő kuratórium minden eddigi lépése.

Emlékeztetőül: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte (miként a korábbi fenntartó sem) az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki. Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét. Tekintettel arra, hogy ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság.

Ennek feloldása érdekében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága 2020. 09. 18-án:

1. a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordult, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;

2. beszámolt az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;

3. az Egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz".

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!