hirdetés
orban-viktor2.jpg

11-kor kötelezően záró szórakozóhelyek, maximum 19500 forintos tesztek: íme a friss szigorítások

Orbán Viktor Facebookon jelentette be a szerdai kormányülés rendelkezéseit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

Ahogy várható volt, Orbán Viktor szerda késő délután a Facebookon bejelentette a koronavírus miatti legújabb rendelkezéseket.

„A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját.

Addig folyamatosan védekeznünk kell. Van egy haditervünk, amely arról szól, hogy hogyan védjük az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és ezzel egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét. Az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak” - mondta el a miniszterelnök.

A szerdai kormányülésen meghozott intézkedések pedig a következők:

Magyarország Kormánya

Új intézkedések a járvány ellen.

hirdetéshirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
muller-cecilia.jpg

Müller Cecília: Nem lesz kötelező a maszkviselés az edzőtermekben

Az iskolai lázmérésről és a szlovéniai utazási könnyítésekről is szó volt az operatív törzs sajtótájékoztatóján.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta, 10-12 ezer tesztet végeznek el minden nap.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy október 1-jétől az iskolákban kötelező a testhőmérséklet-mérés. Az ehhez szükséges eszközök, hőmérők, hőkapuk rendelkezésre állnak. Azoknál a diákoknál, akiknek a testhőmérséklete 37,8 foknál magasabb, negyedórás várakozás után megismétlik a mérést, és ha akkor is ugyanez az eredmény, el kell hagyniuk az intézményt - mondta.

Hozzátette: az iskolák megszervezték, hogy több bejárat használatával reggelente elkerülhető legyen a zsúfoltság.

A legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, hogy 894-gyel emelkedett a pozitív esetek száma Magyarországon, így jelenleg 19 806 aktív fertőzött van.

hirdetés

Nyolc beteg elhunyt, életkoruk 54 és 78 év között volt, és valamennyien más alapbetegségben is szenvedtek. Kitért arra, hogy az utóbbi napokban 8-10-zel emelkedik a halottak száma, "de ezzel számolnunk kell", hiszen az összes pozitív esethez képest emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

Most 773 betegek ápolnak kórházban, 54-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az operatív törzs harminc óvodában és hat iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztály és négy teljes iskola állt át a digitális tanrendre.

Kiemelte, az általános higiénés szabályok betartása változatlanul rendkívül fontos, mert ezzel elkerülhetők a további korlátozó intézkedések bevezetése.

Az idősek világnapjához (október 1.) kapcsolódva arra kért mindenkit, hogy ezekben a nehéz időkben még inkább figyeljenek oda idős embertársaikra, családtagjaikra. A generációknak együttműködve kell ezt a járványt leküzdeniük - fogalmazott -, arra kérve az időseket, hogy továbbra is kerüljék a zsúfolt helyeket, a velük nem egy háztartásban élőket, tudatosan vásároljanak és lakásukat gyakrabban fertőtlenítsék. Ha a bevásárlás vagy a gyógyszerbeszerzés gondot okoz, akkor kérjenek segítséget az önkormányzatoktól - tanácsolta.

Az országos tisztifőorvos határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a sportklubokban, edzőtermekben kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Ugyanakkor a távolságtartás betartására hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy az edzőtermek szabályozhatják, hogy egy időben hány ember tartózkodhat a helyiségben. Hozzátette, ő inkább a szabadtéri sportolást ajánlja.

Arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes, ha valaki egy időben kapja el a szezonális influenzát és az új koronavírust, Müller Cecília szerint nem lehet egyértelmű választ adni, de feltételezése szerint sokkal több szövődmény alakulhat ki a szervezetében. Felhívta a figyelmet, hogy az influenza ellen lesz térítésmentes védőoltás, és azt mindenkinek ajánlja.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az ország 25 városában, ezen belül Budapesten három helyen figyelik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét, ami információt adhat arról, hogy egy hét-tíz nap múlva hol emelkedhet meg a pozitív esetek száma. Jelenleg Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést - közölte.

A családi, baráti találkozók, rendezvények most nem tilosak, de hordoznak kockázatot - mondta -, így kellő körültekintésre, a higiénés szabályok betartására van szükség. Annak pedig alapvető elvárásnak kell lennie, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe - tette hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
vera-jourova_mti-scaled.jpg

Több területen is sérül a jogállamiság Magyarországon az Európai Bizottság jelentése szerint

Az igazságszolgáltatásban, a média függetlenségében és a 2017-es civiltörvénnyel kapcsolatban is találtak problémát.
SZM, MTI, fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Szerdán megjelent az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, amelyből kiderült, hogy a Bizottság szerint milyen területeken sérül a jogállamiság a tagállamokban.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Didier Reynders igazságügyi uniós biztos egy közös sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Az atv.hu beszámolója szerint a bizottság alelnöke azzal kezdte, hogy a demokrácia elve, az alapvető emberi jogok és a jogállamiság elve az, amire minden más, például a jogok, a függetlenség és a szabad sajtó épül. Hozzátette, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere teszik lehetővé, hogy a polgárok jogai védve legyenek és a lehető legszuverénebb módon tudjanak szabadságban élni.

Összegzésében elmondta, hogy a koronavírus okozta válság leküzdése az Európai Unió egészében próbára tette a jogállamiság kereteinek rugalmasságát, és

a kormányok által hozott rendkívüli intézkedések némelyike határozottan túlzó volt.

hirdetés

Az országspecifikus értékelések azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége továbbra is komoly veszélyben van egyes tagországokban, volt olyan eset, amely az unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljáráshoz vezetett - mondta. A korrupciós ügyekben a nyomozás, a büntetőeljárás és az ítélethozatal hatékonysága több tagországban továbbra sem elégséges - mutatott rá.

Egyes tagállamok esetében emellett komoly aggályok vetődnek fel a médiára és a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás, illetve az újságírókat és más médiaszereplőket érő megfélemlítések és támadások miatt is

- mondta.

A jelentés négy nagy terület alapján vizsgálta meg a jogállamiságot az egyes tagállamokban. Ezek a következők: az igazságügyi rendszer függetlensége, a korrupció, a média szabadsága és a fékek és ellensúlyok rendszere.

A jelentés szerint Magyarországon több területen is sérül a jogállamiság.

Az egyik ezek közül az igazságszolgáltatási reform iránya, amely komoly aggodalomra ad okot a bizottság szerint, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatái Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. Azt azonban kiemelték, hogy az igazságszolgáltatás digitalizásála magas szintű, nagyon jól hozzáférhetők az ítéletek az interneten. Bár egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást, ezek száma továbbra is nagyon korlátozott.

A jelentés szerint hiányzik a következetes és határozott fellépés a bűnügyi nyomozások megkezdése érdekében, és erősen ktirizálható a magas beosztású tisztviselőkkel vagy azok közvetlen körével foglalkozó korrupciós ügyek üldözése is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Elon_Musk-1.jpg

Elon Musk nem oltatja be magát koronavírus ellen, meg is indokolta

Nem tartja magát veszélyeztetettnek a milliárdos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Az excentrikus ötleteiről és kijelentéseiről elhíresült dél-afrikai származású nagyvállalkozó ezúttal sem tagadta meg önmagát. Elon Musk a New York Times-nak adott podcast-interjúban közölte, hogy mind a maga, mind a családja nevében elutasítja a koronavírus-oltást. A Tesla tulajdonosa ezt azzal magyarázta, hogy egyikük sem veszélyeztetett.

A Futurism emlékeztet arra, hogy Musknak kezdettől fogva különvéleménye volt a covid-járvánnyal kapcsolatban. Márciusban úgy vélekedett, hogy az egész koronavírus-pánik ostobaság, és az egyik nyilatkozatában a vészjelzéseket egyenesen Donald Trump elnök harsány tweetjeihez hasonlította. A járvány kezdetén azt is "megjósolta", hogy április végére az új esetek száma a nullához fog közelíteni. Májusban összetűzésbe került a kaliforniai Alameda megye hatóságaival, mert a helyi karantén-rendelkezésekkel dacolva indította újra a munkát az egyik elektromosautó-üzemében.

A mostani interjúban Musk úgy beszélt a járványról, mint egy „olyan húsbavágó kérdésről, amelyben az észszerűséget a hátsó ülésre kényszerítették” és az események nyomán csökkent az emberiségbe vetett bizalma annak irracionális viselkedése láttán.

Az üzletember számára a pandémia nem más, mint a természet rendje. Amikor Kara Swisher riporternő emlékeztette, hogy „itt a vihar újabb hulláma”, Musk azt válaszolta: „mindenki meghal egyszer”, majd arra a megjegyzésre, hogy a gyára újraindulását követő néhány nap múlva már több munkásának is pozitív lett a covid-tesztje, Musk egyszerűen nem volt hajlandó tovább beszélni a témáról. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a veszélyeztetetteket karanténba kell zárni addig, amíg a járvány végleg el nem vonul.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
roszke2.jpg

Videón, ahogy negyven migráns próbál áttörni a röszkei határon

A határsértők megdobálták a rendőröket és létrákon próbáltak átjutni a kerítésen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy mintegy negyven menekült próbált meg áttörni a határkerítésen a röszkei határnál. A rendőrök végül megakadályozták a támadást.

Az esetről most a rendőrség YouTube-csatornája videót is közzétett. Ezen jól látszik, hogy

az agresszív határátlépők kövekkel és más tárgyakkal dobálják a rendőröket, miközben létrákon próbálnak meg az ország területére jutni, helyenként pedig a kerítést igyekeznek megrongálni.

Az RTL Klub riportja az esetről:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!