hirdetés
konyvfeszt.png

10+1 érdekesség a Nemzetközi Könyvfesztiválról

33 ország, s összesen 64 jeles külföldi alkotó lesz itt, és persze nagyon sok magyar íróval is találkozhatunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 23.


hirdetés

1. Az alkalom

Április 24-én, csütörtökön, délután az április 23-ai Szent György-napi, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja, valamint az április 26-ai, 2000 óta az UNESCO javaslatára a Szellemi Tulajdon Világnapja jegyében, a nagyon szép régi katalán szokást felelevenítve, könyv és virág kölcsönös ajándékozásának gesztusával nyílik meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a legelsők között csatlakozott az alkotómunkát és az olvasás fontosságát elismerő világnaphoz.

2. A vendégek

A második évtizedébe lépő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál méltán használhatja a nemzetközi jelzőt: Ausztriától Japánon át Törökországig 33 ország képviselteti magát, s összesen 64 jeles külföldi alkotó jön Budapestre, s többségüket magyar nyelvű kötet, sőt kötetek várják. Hogy csak néhányukat, a legismertebbeket említsük: a magyar könyvbarátok találkozhatnak a török Elif Safakkal és Ýskender Palával, a román Norman Maneaval és Matei Floriannal, a magyar származású, Amerikában élő Charles Gatival, az ugyancsak Amerikából érkező Anne Applebaummal, a norvég Jørgen Lorentzennel és még hosszan sorolhatnánk a neveket.

hirdetés
3. A díszvendég: Törökország

Az idei díszvendégség az egyik legnagyobb szabású kulturális bemutatkozás lesz: Törökország hatalmas, 150 m2 alapterületű, reprezentatív standot állít, 12 jeles író jön Budapestre – Ýskender Pala, Beţir Ayvazođlu, Gül Ýrepođlu, Solmaz Kamuran, Muhsine Heliođlu Yavuz, Mavisel Yener, Tarýk Demirkan, Oya Uysal, Furkan Çalýţkan, Erhan Afyoncu és Iţýk Öđütçü – akik számos író-olvasó találkozón magyarországi kiadójukkal, fordítóikkal, író-barátaikkal közösen lépnek fel, találkoznak a török kultúra iránt érdeklődőkkel. A török díszvendégséget Ömer Çelik török kulturális és turisztikai miniszter vezeti be.

4. A díszvendég-író

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a Főváros támogatásával húsz esztendeje alapította meg a Budapest Nagydíjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált. Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg egyik legismertebb fiatal alkotója, a finn Sofi Oksanen. Hagyományaink szerint a vele folytatott egy órás pódiumbeszélgetés után Budapest főpolgármesterétől, Tarlós Istvántól és az MKKE elnökétől, Kocsis András Sándortól veszi majd át a nyitónapon a Budapest Nagydíjat.

oksanen

5. Emlékprogramok

Az idei könyvfesztiválon emlékstand állításával, s számos programmal emlékeznek a Holokauszt 70. évfordulójára, s egyúttal Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatai újrafelvételének negyedszázados jubileumára is. Az emlékstandon kiállítják a Holokausztról szóló, magyarul megjelent régi, valamint az elmúlt években, s természetesen a mostani jubileumra kiadott Holokauszt-témájú könyveket éppúgy, mint az izraeli Jad Vasem Múzeum vonatkozó könyvanyagát.

Az emlékstand egy különleges tárlatnak is helyet ad, dokumentumokkal, fényképekkel, könyvekkel idézik meg az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) hősies ember- és értékmentő tevékenységét a magyarországi vészkorszak idején. A kiállítást Harsányi László, a Páva utcai Holokauszt Múzeum volt igazgatójának kutatásai alapján állították össze.

6. Az uniós csatlakozás

A könyvfesztiválon jelentős hangsúlyt kap, hogy idén ünnepeljük hazánk EU-s csatlakozásának tízéves évfordulóját, s az unió budapesti hivatalos intézménye, az ugyancsak a Millenáris Parkban található Európa Pont munkatársaival együttműködve a könyvfesztiválra látogató külföldi írók részvételével európai írótalálkozó lesz, olyan témákban, mint Európa 100 éve, 25 év vasfüggöny nélkül, egyéni és kollektív válaszutak és életstratégiák a kibővült Európában.

7. Elsőkönyvesek Fesztiválja

Idén is megrendezik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A Budapesten akkreditált diplomáciai testületek, kulturális intézetek együttműködésével Egyesülésünk tizennegyedszer látja vendégül a kontinens legtehetségesebb pályakezdő prózaíróit. Karádi Éva, a Lettre főszerkesztő asszonyának szervezésében eddig több mint 200 fiatal először nálunk mutatkozhatott be nemzetközi porondon, s közülük sokan mára országuk meghatározó íróivá váltak.

Ami még ennél is fontosabb, a Budapesten debütálók nagy részének több kötete is megjelent már a többi európai ország könyvkiadásában. Ha csak a magyar szereplőket nézzük, már az is elég bizonyíték arra, hogy e rendezvény is milyen sokat segíthet egy sikeres írói pálya elindításában. Hazánkat az elmúlt években többek között olyan szerzők képviselték, mint Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szvoren Edina vagy Horváth Viktor, utóbbi két esztendeje az Európai Irodalmi Díjat is kiérdemelte. Magyarországot idén Hidas Judit képviseli.

grecso

8. A magyar írók

A könyvfesztivál természetesen a magyar könyvkiadás bemutatkozásának legfontosabb terepe is, amit mi sem jellemez jobban, mint az, hogy könyvkultúránk minden tematikai ágazatából több száz újdonságot, általában a legjelentősebb vállalkozásaikat az áprilisi bemutatkozásra időzítik a magyar kiadók. Összesen 446 magyar író ül majd dedikálóasztalhoz a könyvfesztivál nyitva tartásának három és fél napja alatt.

9. A könyvek, kiadványok, helyszín, belépőjegy

A több mint félezer kiállító többsége szépirodalmi művek mellett tudományos és szakkönyveket, lexikonokat és szótárakat, CD-ket és e-könyveket, tankönyveket és segédkönyveket is kínál. A Millenárison, mint egy óriási könyvesboltban – az európai könyvvásárok gyakorlatától eltérően – a nyitás pillanatától a zárásig a kiállított könyvek meg is vásárolhatók, sőt a belépőjegy (500 forint) ára minden magyar standnál levásárolható.

Az idei évben a korábban a Csodák Palotájának helyet adó, ma D csarnok névre elkeresztelt kiállító tér megközelítéséhez egy második főbejáratot nyitottak, és a csarnokot eddig kettészelő rámpa elbontásával nagyon látványos és otthonos kiállító tér teremtődött. Itt kap helyet a könyvfesztivál egyik leglátogatottabb kiállítói csoportja, a gyermek- és ifjúsági könyveket megjelentető kiadók standjai és programhelye, a Gyermek(b)irodalom.

További részletek a fesztivál hivatalos honlapján találhatóak.

10. Kerek születésnaposok

Miként az 1994-es első, úgy az idei, immáron huszonegyedik könyvfesztivált is jeles íróink előtti tisztelgésül a Tarján Tamás-vezette Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárják, amelyre ebben az esztendőben is kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat hívtak meg. Így többek között az idén 95 éves Borbándi Gyulát, a 90 éves Méray Tibort, a 85 éves Kányádi Sándort, a 80-ik születésnapját ünneplő Pomogáts Bélát, a 75 éves Bányai Jánost, a 70 éves Bart Istvánt, a 60 éves Zalán Tibort, s a “legifjabbat”, az idén 50 éves Böszörményi Gyulát.

10+1. A Kossuth Kiadói Csoport programja a Könyvfesztiválon

Helyszín:

Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.) B-épület

2014. április 25. péntek, 16.30 óra

Szabó Magda-terem

Magyar startup-világsiker

Veiszer Alinda Álmokból üzlet - BRIDGE Generáció című könyvének bemutatója a szerző és a könyv szereplőinek részvételével. Vendégeink lesznek: Fehér Gyula (Ustream), Somlai-Fischer Ádám (Prezi) és Pistyur Veronika, a Budapest Bridge ügyvezetője.

Moderátor: László Ágnes

2014. április 26. szombat, 13.00 óra

Szabó Magda-terem

Argentin és lengyel szerző könyvbemutatója

Pablo De Santis, argentin író Párizsi rejtély című könyvének – amely a spanyol krimi-sorozat első kötete – bemutatója a szerző és Dornbach Mária, a sorozat főszerkesztője részvételével.

Moderátor: Tímár Rita

Igor Ostachowicz, lengyel író Űzött lelkek éjszakája című könyvének bemutatója a szerző és a könyv fordítója, Németh Orsolya részvételével.

Moderátor: Reményi József Tamás

2014. április 26. szombat, 14.30 óra

Szabó Magda-terem

Norman Manea ODÚ

című könyvének bemutatója a szerző részvételével.

A könyvet Esterházy Péter mutatja be.

Moderátor: Kőrössi P. József

2014. április 27. vasárnap, 11.00 óra

ZBIG – Zbigniew Brzezinski, a stratéga

című könyv bemutatója.

Charles Gatival, a könyv szerkesztőjével, a Johns Hopkins Egyetem magyar származású professzorával Blahó Miklós, a Népszabadság újságírója beszélget.

Moderátor: Kőrössi P. József

xxx28.09.12

DEDIKÁLÁSOK

A KOSSUTH STANDON (B17)

ÁPRILIS 25., péntek

17.30 óra Veiszer Alinda Álmokból üzlet - Bridge generáció című könyvét dedikálja

ÁPRILIS 26., szombat

14.00 óra

Pablo De Santis argentin író Párizsi rejtély című könyvét dedikálja

Igor Ostachowicz lengyel író Űzött lelkek éjszakája című könyvét dedikálja

16.00 óra

Norman Manea ODÚ című könyvét dedikálja

17.00 óra

Ferenczi Krisztina Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyvét dedikálja

Pietsch Lajos Angela Merkel – az első című könyvét dedikálja

ÁPRILIS 27., vasárnap

13.00 óra

Charles Gati ZBIG – Zbigniew Brzezinski, a stratéga című könyvét dedikálja

14.30 óra

Herényi Károly és Lendvai Ildikó A csendes ulti című közös könyvüket dedikálják

Mészáros Tamás Vészhelyzet - 4 év a centrális erőtérben című könyvét dedikálja

16.00 óra

Lengyel László A szabadság melankóliája című könyvét dedikálja

17.00 óra

Ferenczi Krisztina Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyvét dedikáljahirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palutcaifiuk-1000x559.png

Különleges dallal adnak reményt a Pál utcai fiúk debreceni színészei

„Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzeni a Csokonai Nemzeti Színház társulata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Ahogy az ország több művésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei is készítettek egy közösen éneklős videót. A Pál utcai fiúk című darab jelenleg a járványhelyzetre való tekintettel szünetel, ám szereplői összeálltak, és feldolgozták a darab egyik legismertebb dalát, hogy ezzel öntsenek lelket a zenekedvelőkbe.

A dalhoz az alábbiakat mellékelték:

"Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund!

Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk!

Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper vol. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
noar-1000x671.png

A járványhelyzet hőseinek szól a noÁr legújabb dala

Molnár Áronék az „ország oszlopainak”, vagyis a frontvonalban küzdőknek dedikálták a számot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Molnár Áron színészi karrierje mellett egy ideje egyengeti rapprojektjét, a noÁrt, amely most újabb dallal jelentkezett: a Ti vagytok a hősök! az ”ország oszlopainak" szól, azoknak, akik megvívják a háborút a koronavírus-járvány ellen.

Az ápolók, orvosok, mentősök, rendőrök és tűzoltók mellett köszönetet mond a BKV-sofőröknek, futároknak boltosoknak is, a videó alatti leírásban pedig tovább szélesíti a hősök listáját.

“Ez a szám azoknak a hősöknek is szól, akik, bár a számban nem hangoznak el, de oszlopai az országnak: nővérek, gyógyszerészek, szakácsok, katonák, újságírók, kutatók, tudósok, szociális munkások, postások, pékek, futárok, élelmiszeripari dolgozók, gyermek és családvédelemben dolgozók, közösségi közlekedést üzemeltetők…”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!