hirdetés
nevetes_ck.jpg

10+1 dolog, amit tudnod kell a nevetésről

Amit nem tudtál, de már a saját bőrödön is tapasztaltál: a nevetés úgy működik, mint a drog: elhiteti velünk, hogy boldogok vagyunk, mert a világ jó és érdemes benne élni.
M. Steinbach Annamária írása a 7köznapi pszichológia blogon, fotók: pixabay.com - szmo.hu
2019. június 23.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része, és mindenkire tartozik.

Nevetni nem csak azért érdemes, hogy hangulatunkat pozitív irányba megváltoztassuk, hanem számos egyéb, jótékony hatása miatt is. Nevetni nem csak jó érzés, hanem kell is, mert: Jót tesz a testednek!

1. A nevetés harcol a szív- és érrendszeri problémák ellen

Amikor egy jóízűt hahotázunk, jobban érezzük magunkat. A nevetés által a világ legtermészetesebb gyógymódját alkalmazzuk az egészségünk fenntartása érdekében. Csak nem tudatosan.

Vegyük például a stressz okozta károk visszafordításában betöltött szerepét. Feszült helyzetben testünk olyan hormonokat termel (pl. adrenalin és a noradrenalin), melyek hatására az ereink összehúzódnak és vérnyomásunk emelkedik, amely hosszútávon kardiovaszkuláris megbetegedéshez vezethet.

Tudtad?

A közhiedelem szerint valakinek vagy van, vagy nincs humora. Nos, ez tévedés. Humora mindenkinek van, de kérdés, hogy mennyire fejlett az érzéke hozzá. Nevetni és viccelődni meg lehet tanulni. Például, ha valaki sokat mozog vicces emberek között, vagy gyakran néz stand-up műsorokat, az agya automatikusan arra törekszik, hogy azokat a témákon, amelyeken mások nevetnek, megértse. Így lényegében, mint a nyelvtanulás esetében is, a humor elsajátítható, csak keresni kell hozzá a megfelelő környezetet.

Egy kutatásban azt tapasztalták, hogy a nevetés jelentősen befolyásolja az erek állapotát, és javítja azok rugalmasságát, így már egy egyszeri alkalom után, közvetlenül egy 15 perces kacagtató filmjelenetet követően is az átlagosnál 22%-al hamarabb nyerik vissza az erek eredeti alakjukat, ami nagyon fontos a jó kardiovaszkuláris állapot fenntartásához.

2. A nevetés erősíti az immunrendszert

Egy kutatásban, ahol a résztvevőkkel egy órás, megnevettető filmet nézettek, azt találták, hogy a kísérleti alanyok szervezetében megemelkedett az úgynevezett természetes ölősejtek (NK sejtek) száma. Ezeknek a sejteknek a szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis ezek azok, amik felkutatják és megsemmisítik a számunkra káros vagy hibás (pl. daganatos) sejteket. Így, szervezetük és egészségünk szempontjából elhanyagolhatatlan az NK sejtek működése.

3. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Kutatások bizonyítják, hogy mikor egy humoros filmet vagy videót nézünk, a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintje több mint felére csökken le szervezetünkben. Ez azt bizonyítja, hogy a nevetés, jókedv hozzájárul a testet jócskán rombolni képes stressz mértékének csökkentéséhez.

4. Fájdalomcsillapító és feszültségoldó

Szintén humoros filmet nézetett az a kutatócsoport, akik egy órás nevetés után a kísérletben résztvevő személyek fájdalomtűrésének emelkedését találta. Úgy tűnik, hogy a nevetés olyan összetett kémiai változásokat okoz a szervezetben, amely hatására mind a stresszt, mint a fájdalmat képesek vagyunk jobban tolerálni. Nevetés hatására nő az endorfin-szint a testünkben, amelyet - bár boldogsághormonnak is neveznek -, nem csak a jókedvet növeli, hanem hozzájárul a magasabb fájdalomtűréshez is.

Tudtad?

Sokszor mondják, hogy a nevetés annyira jót tesz nekünk, hogy receptre kellene felírni. Talán furcsán hangzik, de a humor és jókedv megmozgatására létezik nevetésterápia és nevetés meditáció is. Az 1-4 pontok már önmagukban indokolttá tehetik ezt a szokatlan gyógyítást, ugyanis nem csak a betegségek megelőzésében, hanem a nevetés egy elhúzódó betegségben szenvedőnek is sokat segíthet a gyógyulásban és a mentális egészsége megőrzésében.

5. Nincs felesleges nevetés

„Erőltess mosolyt a szádra!”- Hallottuk már páran biztosan ezt az utasítást. Egy nehéz helyzetben talán azt gondolnánk, hogy felesleges jókedvet erőltetnünk, de meglepő módon ez nem így van. Két különböző, nagyon kreatív kísérletben is jól kimutatták, hogy már akkor is, ha „műmosolygunk”, már pozitívabban látjuk a világot.

Az első kutatásban

a résztvevőknek filmet kellett nézniük. Az első csoport tagjainak egy pálcikát kell tartaniuk hosszú ideig vízszintesen a szájukban, így a mosolygáshoz hasonló mimikára kényszerült az arcuk, míg a másik csoport nem kapott pálcikát. A film végén, a mesterségesen mosolygó emberek szignifikánsan jobbnak értékelték a filmet, mint a semleges csoport.

A másik kutatásban

szöveget olvastattak a résztvevőkkel. Az egyik írás tele volt ü-betűvel, amely kiejtésekor szomorú mimika keletkezik, a másikban nem volt egy darab ü-betű sem. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoport, azaz a tudtán kívül szomorúbb emberek negatívabban értékelték a felolvasott szöveget, kedvük negatív irányban változott.

Tudtad?

A nevetés izommunka: több mint 400 izmot mozgat meg, miközben serkenti a szervezet oxigén-ellátását.

Ezek a leleményes kutatások arra ösztönöznek, hogy mosolyogjunk minél többet, még akkor is (vagy pont akkor), amikor sötétebben látjuk a világot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
borderline.png

Borderline – honnan ismered fel az egyik legrejtélyesebb személyiségzavart?

Amely több tízmillió embert érinthet világszerte. Alattomos betegség, sokszor hosszú ideig nem is veszik észre. Figyelj a jelekre.
The Power of Silence - szmo.hu
2019. június 22.Depresszió, pánikbetegség, szorongás. Szociopátia, pszichopátia, nárcizmus. Ezek közül van, amelyik mentális betegség, és van, amelyik személyiségzavar. Mégis úgy dobálózunk ezekkel a kifejezésekkel, annyira egy kalap alá vesszük ezeket, mintha tulajdonképpen mindegy is lenne. Orvosi eset, és kész.

Pedig ez nagyon nem így van. Mindegyik fent említett pszichés probléma szakértő segítséget igényel – azt a pszichiáter dönti el, hogy milyen típusút –, de egy biztos: ha kezeletlen, sőt észrevétlen marad, az pokollá teszi a beteg és a környezete életét.

A személyiségzavarok egyik legtitokzatosabbika az úgynevezett “borderline” személyiségzavar. Magyarul “határeset”-et jelent, amely egyrészt abból fakad, hogy több más személyiségzavarral (pl. szociopátia, nárcizmus) mutat közös jegyeket, valamit abból, hogy ez már egy annyira veszélyes személyiségtorzulás, hogy az elmebetegség “határát” súrolja.

Nagyon veszélyes állapot, önmagukra nézve is, a pszichiáterek szerint a borderline-osok lesznek a legnagyobb számban öngyilkosok az összes mentális beteg közül.

Mégis, sokáig észrevétlen maradhat, kívülről ugyanis “csak” annyi látszik, hogy a beteg lobbanékony, sértődékeny, szélsőséges hangulatingadozásai vannak. Emberi kapcsolatai, munkahelyei nem stabilak, gyorsan váltogatja őket.

Egyébként pedig rendkívül kalandvágyó, sőt, kifejezetten veszélykereső, kedveli az extrém sportokat, a szerhasználatot, a “nem átlagos” szexet és az élet bármely területén megnyilvánuló, szélsőséges dolgokat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
1-30.jpg

Trendi akarsz lenni lengén is? Ezek az idei nyár alapdarabjai

Vannak köztük örök darabok is, amiket reméljük, sosem dobtál ki, mert újra izgalmas újdonságok.
Instagram, fotók: Instagram - szmo.hu
2019. június 19.A Harper's Bazaar divat- és trendmagazin összegyűjtötte, mely ruhadarabokat érdemes beszerezni, vagy előhúzni a szekrény mélyéről idén nyáron, ha ultracsinosak szeretnénk lenni. Lássuk:

1. Rövid farmerdzseki

Original Swinging sixties print dress worn with the customised denim cropped Barbie jacket shop @Wardrobe2revival.com #vintageforsale #croppeddenimjacket #barbie #customiseddenimjacket #fashion #1960sfashion #1960svintagedress #1960sprints #dresses #onlineboutique

8 Likes, 0 Comments - sophie brewer (@sophie_nichola) on Instagram: "Original Swinging sixties print dress worn with the customised denim cropped Barbie jacket shop..."

A derékig érő változat most nagyon menő. Sportos, de elegánsabb vagy romantikusabb ruhával is párosíthatod.

2. Vállat szabadon hagyó top

$42.90 // Cabo Off the Shoulder Blouse⁣⠀ ⁣⠀ Shop Now at RubyJane.com⁣⠀ ⁣⠀ Intricate embroidery adorns this off the shoulder top. Smocking at the top and the waist keep it billowy. Just add a tan!⁣⠀ ⁣⠀ TO PURCHASE:⁣⠀ ⁣⠀ Tap the picture and follow the product link to our page for size and payment selection. Or, copy and paste this link into your browser: https://rubyjane.com/collections/fashion-tops/products/cabo-off-the-shoulder-blouse-in-white⁣⠀ ⁣⠀ #offtheshoulder #whitesmockedtop #offtheshouldertop #eyelettop #affordable #affordableboutique #funandaffordable #funandaffordableboutique #funaffordablefashion #funandaffordablefashion #boutiqueshoppingwithouttheboutiquepricing ⁣⠀ #coloradoboutique #denverboutique #coloradosfavoriteboutique #denversfavoriteboutique #bestincolorado #bestindenver #bestofcolorado #bestofdenver #bestofbreck #bestofvail #bestofsteamboat #bestofsummit⁣⠀ #boutique #boutiques #bestboutique #favoriteboutique #onlineboutique #onlineshopping #boutiqueshoppingonline

23 Likes, 2 Comments - RubyJane | Valleygirl Boutique (@rubyjane.valleygirlboutique) on Instagram: "$42.90 // Cabo Off the Shoulder Blouse⁣⠀ ⁣⠀ Shop Now at RubyJane.com⁣⠀ ⁣⠀ Intricate embroidery..."

Különösen a fehér változat trendi most.

3. Kockák mindenütt

Bring a flower to her door. Bring a smile to her face and make her feel like dressing up, but bring her confidence to know she is beautiful in any piece or even no piece of clothing at all. Cause love doesn't do fashion. ❤️ Feeling a bit of a vintage vibe and I got an important choice for you : Hat on pic 1 or pic 2? ?? #GIRLWITHTHEHAT #ELLABEENTJES #howtowearbyella #vintage #fashionhatstyle #summerfashion #summerootd #outfitoftheday #outfitpost #lookoftheday #ginghamdress #ginghamprint #summerdress #dresssummer #blonde #styleinspo #styleblogger #style #fashionstyle #igstylediaries #lookstyle #dailystyle #dailyoutfit #quoteslove #lovequotes #quoteoftheday #ootdfash #ootdfashion #ootdshare #outfitinspiration

261 Likes, 154 Comments - Ella |Fashion&WriterofThoughts (@ellabeentjes) on Instagram: "Bring a flower to her door. Bring a smile to her face and make her feel like dressing up, but bring..."

Emlékszel, milyen abrosz volt a napközis menzán az asztalon? Idén ez a kockás a legdivatosabb, főleg, ha bikinit találsz belőle.

4. Minimálpántos szandál

Playing statues⚪ * #silkandlinen #silkblouse #linenpants #guccishoes #secondhand #allwhite #summerwhites #strappysandals #nakedsandals #louisvuittonclutch #louisvuittondamierazur #over50styleblogger #over50style #choosewell #sustainablefashion #whomademyclothes #consciousconsumer

651 Likes, 37 Comments - M I C H E L L E | T Y L E R (@michelletylerblog) on Instagram: "Playing statues⚪ * #silkandlinen #silkblouse #linenpants #guccishoes #secondhand #allwhite..."

Ez a trend tartja magát, minél vékonyabbak a csíkok, annál jobb.

5. Pöttyös midiruha

Blocking the sun in style ? #hatstagram

718 Likes, 85 Comments - Antonela Cupic (@nella_choo) on Instagram: "Blocking the sun in style ? #hatstagram"

Nemcsak a kockás, de a pöttyös minta is visszatért, az ötvenes évek stílusában.

6. Színes karika-fülbevaló

#Repost @oceanorchidtreasures ・・・ ??? Clear blue skies ♡ azure blue sea ♡ rainbow colors ??? My kind of Sunday bliss. ???‍♀️? I hope you're enjoying a beautiful and peaceful Sunday, my friends! ? Don't forget to treat yourself to something colorful and pretty and enjoy 20% off the entire shop. ??? link in bio ??? . . . . . . . . . . #sundayfunday #lazysunday #ohhappyday #myjam #takemetothesea #wheremyheartbelongs #mermaid #dreamer #earringslove #jewelslove #hoopearrings #bohoearrings #colorfulearrings #gemstoneearrings #artisanjewelry #bohemianstyle #rainbow #colors #inspiration #dailydoseofcolor #colorpop #clearblueskies #azuresea #alwaysbeyou #dowhatsetsyoursoulonfire #jewelrymaker #etsy #etsyartist #etsysale

15 Likes, 1 Comments - Hill Tribe Silver (@hilltribesilver) on Instagram: "#Repost @oceanorchidtreasures ・・・ ??? Clear blue skies ♡ azure blue sea ♡ rainbow colors ??? My..."

A karika mindig előkerül, most a színeket variálhatjuk végtelenül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
penztarca-teszt-becsuletes-felmeres-1000x666.jpg

40 országban tesztelték, hányan adják vissza a talált pénztárcát

Fontos még a becsület? A választ annak is ajánljuk, aki már nem hisz az emberekben, és annak is, aki igen.
The Guardian. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. június 22."Globális becsület-teszt." Akár ezt a nevet is adhatnánk a negyven országot érintő kísérletnek, amelyet több egyetem - többek között az amerikai University of Michigan, a svájci University of Zurich és a holland University of Amsterdam kutatói végeztek, nemzetközi összefogásban.

A kísérlet lényege az volt, hogy minden országban szétszórtak pénztárcákat - összesen 17 ezret, forgalmas bevásárlóközpontok, benzinkutak közelében, a nyílt utcán. A pénztárcák egy részében nem volt pénz, egy másik részében volt egy kevés, a harmadik részében pedig viszonylag sok. Az összegeket mindenütt az adott kísérleti ország életszínvonalához igazították.

A tárcák viszont minden esetben tartalmaztak egy bevásárlólistát, néhány hitelkártyát, és valamilyen iratot, amelyen a tulajdonos neve, címe és e-mail címe fel volt tüntetve.

Az eredményt a Science című szaklapban publikálták, és kifejezetten reményt keltő lett.

Az eredményért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kronikus-faradtsag-szindroma-1000x661.jpg

Miből tudhatod, hogy csak kimerült vagy, vagy krónikus fáradtság szindrómád van?

Nagyon nem mindegy, az utóbbi ugyanis súlyos betegség, ami teljesen életképtelenné tehet. A tünetek is teljesen mások, mint a szimpla kimerültségé.
Metro. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. június 22.A fáradtság, kimerültség, kiégés ma már olyan hétköznapi fogalmak, hogy fel se kapjuk a fejünket, ha valaki hivatkozik rájuk. Ennél is nagyobb baj, hogy a fizikai fáradtság helyett - ami tulajdonképpen egészséges - egyre inkább a mentális, sőt a pszichés fáradtság kerül előtérbe. Röviden: lelkileg vagyunk ki, a kimerültség is ebből táplálkozik.

Az úgynevezett krónikus fáradság szindróma szintén lelki eredetű. A Brit Egészségügyi Szervezet is nyilvántartott betegségként ismerteti, és felsorolja a tüneteit is.

Aki ettől a kóros állapottól szenved, az először is hosszú ideig, hetekig, hónapokig fáradt, gyakorlatilag állandóan, és sem az alvás, sem a rövidebb kikapcsolódások, lazító programok nem segítenek rajta.

A másik fontos tünet, hogy az ilyen ember hiába kimerült, mégis komoly alvászavarral küzd, tehát képtelen a pihentető, nyugodt, mély alvásra. Nem tudja a lemerült elemeit feltölteni, éjszaka zaklatott, forgolódik, csak szakaszosan, vagy egyáltalán nem képes aludni.

Krónikus fáradtság szindrómára gyanakodhatsz akkor is, ha ismeretlen eredetű fájdalmak gyötörnek: izom-, ízületi fájdalmak, visszatérő, kínzó fejfájások, torokfájás, gombócérzés a torokban, amit sehogy se tudsz lenyelni (nyilván, hiszen ez csak érzet), influenza szerű tüneteket mutatsz, szédelegsz, a szíved időnként szabálytalanul ver vagy épp úgy bedobog, hogy szinte csak úgy zakatol.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x