100 éves titkok derültek ki egy I. világháborús brit katona naplójából
A valóságnak sokszor köze sem volt a hivatalosan sulykolt propagandához.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 27.A 100 éve véget ért első világháború legértékesebb dokumentumai a frontkatonák levelei, naplói, amelyek a négy évig tartó borzalom mindennapjait írták le.

Egy ilyen napló került elő a közelmúltban és kelt el 3200 fontért (1,14 millió forint) a Bellmans West Sussex-i árverésen.

A feljegyzések 1914/15-ből, a northcumberlandi lövészezred 3. zászlóaljának egyik katonájától származnak, akinek kilétét nem sikerült kideríteni – írta a Daily Mail .

A szívszorító naplóból kiderül, hogy mennyire nem tápláltak egymással szemben ellenséges indulatokat az egyszerű katonák. Jól ismert történet, hogy 1914 karácsonyán a nyugati front egyik szakaszán mindkét lövészárokban letették a fegyvert, találkoztak a senkiföldjén, majd egy futballmeccset is játszottak.

Az azonban már kevésbé, hogy a brit és a német katonák rendszeresen figyelmeztették egymást a várható tüzérségi támadásokra, hogy csökkentsék az áldozatok számát.

A névtelen naplóíró meg is jegyzi, hogy a hadszíntértől távol lévő parancsnokok „belebetegedtek” volna, ha tudtak volna az ő titkos „paktumukról.”

Nem titkolja szomorúságát, hogy amikor egy sebesült katona túlságosan messze feküdt a lövészároktól ahhoz, hogy bevonszolják őt, és hálát adott istennek, hogy megrövidítette szerencsétlen ellensége szenvedéseit.

Graham Seal történészprofesszor, az első világháborús naplók szakértőke szerint a lövészárkok közötti megállapodás az „emberi életösztönből fakadt”.

A 162 oldalas napló dokumentálja az egység részvételét a Neuve Chapelle-i, és az első yperni csatában is. Az utolsó bejegyzések 1915 júniusából valók.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x