hirdetés
cim-2.jpg

10 világhírű film, amit betiltottak valahol a világon

Némelyiküket elég meglepő indokokkal.
Listverse - szmo.hu
2017. május 04.


hirdetés

A filmtörténet során számos filmalkotást tiltottak be a világon akár helyi, akár országos hatóságok. Volt, amikor a tiltás nem volt más, mint a szólásszabadság durva megsértése, de akad olyan film is, ami nem véletlenül került a feketelistára.

A Listverse.com csokorba szedte a tíz legérdekesebb esetet.

1. Mechanikus narancs (A Clockwork Orange)

Stanley Kubirck filmje, a Mechanikus narancs egy megnyerő pszichopata, Alex DeLarge mindennapjait követi, perverz bűntényei közben és a pszichoterápia rögös útján. Nemi erőszak, brutalitás, kegyetlenség a jövő Nagy-Britanniájában.

A filmet 1971-ben vágatlanul mutatták be a szigetországban. A sajtóban nem sokkal ezután a filmben látható bűntényeket másoló „copycat” bűnözők felbukkanásáról kezdtek írni. Azzal vádolták a filmet, hogy az erőszakot dicsőíti.

hirdetés

1973-ban megerőszakoltak egy holland lányt. Az elkövető férfi ugyanúgy az Ének az esőbent énekelte tette közben, mint ahogy DeLarge a filmben. Kubrick ezután 30 percet kivágott a filmből, hogy alacsonyabb korhatár-besorolást kapjon. A film végül 27 évig volt betiltva a királyságban. 2000-ben mutatták be újból, ismét vágatlan változatban.

Az Anthony Burgess regényén alapuló film a mai napig rendkívül megosztja a nézőket.clockwork

Wikipédia

2. A sebhelyes arcú (Scarface: The Shame of The Nation)

Al Pacino 1983-as filmje csupán egy remake. Az eredeti filmet 1932-ben mutatták be, Howard Hawks rendezésében. A film a 30-as évek amerikai gengsztereinek bűntetteit mutatta be. Több amerikai államban is betiltották, valamint a náci Németországban is. Csupán 1979-ben ismerhette meg a teljes amerikai közönség.

A film Al Capone életét használta forrásként, rekonstruálta többek között a hírhedt Valentin-napi mészárlást és Big Jim Colosimo meggyilkolását. Úgy mutatta be a kor Chicagóját, mint valami modern Szodomát és Gomorrát.

3. Brian élete (Monty Python’s Life of Brian)

Az 1979-ben bemutatott Brian életét több önkormányzat is betiltotta az Egyesült Királyságban. A film okozta felháborodást jól jelzi, hogy olyan hatóság is betiltotta, amelynek az illetékességi területén nem is üzemelt mozi. A film egyik reklámszlogenje maga is elismeri: „Egy film, ami arra rendeltetett, hogy a művelt világ kétharmadát halálra sértse. És a maradék egyharmadot is rettentően bosszantsa.”

A bibliai témát szatirikusan feldolgozó alkotás sokak szerint a kereszténységből, sőt, magából Jézus Krisztusból űz gúnyt. Hiába hangsúlyozta a csapat, hogy Brian nem Jézus, hiszen maga Jézus is szerepel a filmben. A Terry Jones által rendezett film egyébként Názáreti Brian történetét követi, aki karácsonykor született, és fatális tévedések után messiásként kezdik imádni.

Egy kis Star Wars évfordulós fun fact: Terry Gilliam azt nyilatkozta, hogy a Brian életében látható sci-fi jelenethez a Csillagok háborúja adta az ihletet. Jézust pedig az a Kenneth Colley alakította, akit később A birodalom visszavágban és A jedi visszatérben Piett admirálisként láthattunk viszont.

Egy emlékezetes jelenet :)

4. Hillary: The Movie (Hillary: A mozifilm)

Ezt a filmet egy nonprofit konzervatív csoport, a Citizens United készítette 2008-ban. A film Hillary Clinton életét mutatja be archív felvételek, interjúk, újságcikkek és riportok segítségével. A Szövetségi Választási Bizottság (FEC) azonban megakadályozta a film bemutatását a 2008-as választás végéig, mivel azt nagyvállalatok is támogatták. Úgy ítélték meg, hogy ez ellenkezik a kampányfinanszírozási korlátozásokkal.

A Citizens United bírósághoz fordult. Első fokon a bíróság kinevette őket, de végül 2010-ben a legfelső bíróság a nonprofit szervezetnek adott igazat. Megállapították, hogy a nagyvállalatokat is megilleti a szólásszabadság, amibe a politikai jelöltek anyagi támogatása is beletartozik.hillary

Wikipédia

5. Az utolsó ház balra (The Last House On The Left)

Az 1972-es Wes Craven-klasszikus azt mutatta be, hogy egy csapat pszichopata hogyan rabol el, erőszakol és gyilkol meg két tini lányt. Az Egyesült Királyságban be sem mutatták. A Brit Filmminősítési Osztály így fogalmazott a szakvéleményében:

„Nem találtunk olyan pozitív erényeket a forgatókönyvben, az alakításokban, a jellemfejlődésben vagy a rendezésben, amelyek indokolná, hogy megkegyelmezzünk ennek a katyvaszságos (sic) filmnek.”

A film rövid időre elérhető volt VHS-en, majd 2002-ben kijött DVD-n is, de 31 percet kivágtak belőle. A filmből 2009-ben remake készült, és 14 millió dollárt kaszált az amerikai mozikban.

Az eredeti mű azóta kultuszfilm lett annak dacára, hogy a világ sok helyén még mindig tiltólistás.last house

Wikipédia

6. Rémusz bácsi meséi (Song Of The South)

Bár a filmet hivatalosan sosem tiltották be az USA-ban, a Disney mégis visszahívta, mivel ellentmondásosan mutatja be az afroamerikaiakat.

A film a mai napig nem jelent meg DVD-n sztereotipikus ábrázolása miatt. Állítólag elbagatellizálja a rabszolgaság intézményét. Utoljára 1986-ban mutatták be moziban. Bár a világ több országában megjelent videón, az USA-ban sosem adták ki.

A sors fintora, hogy a Disney World egyik legnépszerűbb mutatványa, a „Splash Mountain” is ezen a filmen alapul.song of the south

7. A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre)

A Tobe Hooper által rendezett Texasi láncfűrészes mészárlást a Brit Filmminősítési Osztály 1975-ben elutasította annak rendkívül erőszakos és groteszk jelenetei miatt. Végül néhány londoni moziban bemutatták (X-es kategóriában), miután 28 másodpercet kivágtak belőle.

A főcím hatására sokan azt hitték, hogy a film megtörtént esetet dolgoz fel, de a rendező ezt cáfolta. Számos országban betiltották, és sok helyen csak megvágva engedték bemutatni.

A texasi láncfűrészes mészárlás a mai napig az egyik legijesztőbb „slasher” mozi, amit egyetemeken is oktatnak.texas chain saw

8. E.T., a földönkívüli (E.T. The Extra-Terrestial)

Bármily meglepő, Norvégiában, Finnországban és Svédországban eltiltották a gyerekeket mindenki kedvenc űrlényétől, mondván, hogy úgy ábrázolja a felnőtteket, mint a gyerekek ellenségeit. Finnországban 8, Norvégiában és Svédországban 12 év alatt nem lehetett megnézni.

Star Wars fun fact: a sokak által kárhoztatott előzménytrilógiában George Lucas szerepeltette E.T. népét. Erről azóta is megy a vita a rajongók között. Egyesek szerint, ha E.T. faja része a Star Wars-univerzumnak, akkor E.T. is. E.T. viszont ellátogatott a földre, vagyis innentől kezdve minden, ami földi, az a Star Wars része.

9. Ördögűző (The Exorcist)

Az Egyesült Királyságban elkészülte után még 11 évig nem nézhették meg a nézők a filmet. Az 1973-as film főszereplője egy 12 éves kislány, akit megszáll egy démon. A gyermek viselkedése miatt aggódó anya két pap segítségét kéri.

Bár rövid ideg korhatárral ment a mozikban, hamarosan visszavonták, és VHS-en sem tették elérhetővé, mondván, hogy félő, gyermekek is hozzáférnének. 2010-ben viszont engedélyezték a DVD kiadását. Azzal érveltek, hogy a film készítése óta annyit fejlődött a trükktechnika, hogy a speciális effektek korában felnőtt gyerekeket már nem rázza meg annyira a film tartalma.ordoguzo

10. Az interjú (The Interview)

Az interjú főszereplői Seth Rogan és James Franco. A vígjáték arról szól, hogy egy népszerű bulvárműsor alkotóiként hogyan találkoznak Kim Dzsongunnal. Bár a film célja a nevettetés, a történet szerint a két főszereplőt felkéri a CIA, hogy öljék meg az észak-koreai diktátort.

Észak-Korea úgy értékelte, hogy a film az ország elleni uszítás, ezért bizonyos helyeken betiltották. Bár 2014-ben bemutatták az amerikai mozikban, később visszavonták, és csak az interneten tettek elérhetővé egy erősen megvágott, cenzúrázott változatot.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!