hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
food-1454354_1280
10 tipp a mindennapokra, ami segít a fogyásban
Nem ördöngösség egyik sem, mégis sokat segíthetnek, ha le akarsz fogyni.
Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. december 09.


hirdetés

Nem egyszerű dolog megszabadulni a felesleges kilóktól. De léteznek olyan mindennapi trükkök, amelyek segítségével elérheted a célodat.

A Bright Side összeszedett 10 egyszerű tanácsot, ami jól jöhet, ha egészséges életmódra akarsz váltani, és fogyni szeretnél egy kicsit.

10. Ismerd a játékszabályokat

Manapság a legtöbb étteremben lehet egészségesebb alternatívát választani, és azt is megtudhatod, hogy pontosan mi kerül a tányérodra. Ez hasznos lehet, hiszen előfordulhat, hogy egy hamburgerrel sokkal jobban jársz, mint egy majonézes, csirkés salátával.

A McDonald’s menüje is ilyen. Egy klasszikus Hamburger 254 kalória (természetesen sültkrumpli nélkül!), míg egy ropogós csirkés saláta adagja 423 kalória - pedig a neve alapján sokkal egészségesebbnek hangzik.

9. Szerezz be egy uzsonnásdobozt

Ez egy nagyon fontos pillére a fogyásnak, ami sokkal jobban működik, mint bármely csodaszer. Az otthon elkészített ebédekkel nem csak kalóriák ezreit, de pénzt is tudsz spórolni. Egy finom zöldséges tortillatekercs elkészítése főtt tojással csupán negyedóra munka, de 300-400 kalóriával kevesebbet jelent, mintha egy gyorséttermi változat mellett döntenél.

8. Aludd ki magad

Feküdj le egy órával korábban és figyeld meg, ahogy megindul a fogyásod! A Pennsylvaniai Egyetem kutatása bebizonyította, hogy azok, akik kialvatlanok voltak, elkezdtek hízni, míg akik jól kialudták magukat minden este, fantasztikus eredményeket értek el fogyókúrájuk során.

7. Egy jó séta aranyat ér

Ha még nem állsz készen arra, hogy egy edzőterembe merészkedj, kezdetben egy tempós séta is nagyon jó megoldás. Egy jó séta nem annyira megerőltető, ráadásul gyönyörködhetsz a természetben, és kikapcsolódásnak sem utolsó. Ne várj ettől csodát, hiszen nem fogsz egy nap alatt megszabadulni a felesleges kilóktól, de az apró lépések is sokat számítanak.

Ha van lehetőséged egy okosórán vagy lépésszámlálón megmérni, mennyit járkálsz egy nap, látni fogod, mennyit jelent, ha a rendszeres sétálást bevezeted a mindennapjaidba.

6. Ne feledkezz meg a fehérjéről

2015-ben egy neves folyóiratban, az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent egy tanulmány, ami szerint a fehérjék segítik a fogyást és az optimális testsúly megőrzését.

A magas fehérjetartalmú diéta alatt sokkal elégedettebbnek fogod érezni magad, és nem leszel állandóan éhes. Ideális reggeli lehet például egy rántotta 2 tojásból, ebédre csirkés tortillatekercs, vacsorára pedig szárnyas vagy hal. De ha nem rajongsz ezért az ötletért, próbálj fehérjében gazdag „nasikat” választani: egy fehérjeturmix, görög joghurt vagy túró is egészséges döntés!

5. A jó zsír

Viccnek hangzik, de hidd el nem az: vannak olyan zsírok, amelyek elősegítik a fogyást, és a vércukorszintedet egyensúlyban tartják. A zsíros tejek, az avokádó, a lazac vagy a mandula is mind ilyen zsírokat tartalmaznak. Persze ezeket sem szabad ész nélkül fogyasztani! A mandulakrém tényleg szuper édesség, de nem kell az egész üveget egy ültő helyedben befalni.

4. Miniedzés

Okkal lettek az ötperces edzéstervek nagyon népszerűek, mert használnak! Próbálj meg felüléseket, guggolásokat vagy fekvőtámaszokat beiktatni a mindennapjaidba. 40 guggolás 2 percet vesz el az életedből, de ha mindennap rászánod magad, látni fogod a változást! A bokádra vagy csuklódra helyezett súlyok pedig egyre keményebbé teszik az amúgy egyszerű edzéseket is.

3. Muti, mit eszel

Fontos, hogy tudd, mik azok az ételek, amelyekről nem tudsz lemondani, és mi az, amit könnyen feladsz. Nem tudod elképzelni az éltedet pizza, tészta vagy sushi nélkül? Írd le, hogy miket szeretsz, rangsorold őket, és próbáld az egészségesebb kedvencedet választani. Legközelebb mikor lemondasz a carbonaráról, helyette rendelj sushit. Így akár egy pohár bor is beleférhet az étrendedbe.

2. Szabadnap

Nagyon kevés esélye van annak, hogy innentől kezdve az életed minden egyes napján csak egészségesen fogsz táplálkozni. Tervezz be egy napot, például minden második héten, amikor bűntudat nélkül azt eszel, amit csak szeretnél. A többi napon így könnyebb lesz tartanod a diétádat.

1. Írd le!

Ha pontosan leírod, hogy mikor mit eszel, megismerheted, hogy milyen szokásaid vannak, és erre tudsz majd építkezni. Egy napló ráadásul emlékeztet is majd arra, hogy mikor ettél utoljára, de arra is felhívja a figyelmedet, ha eljött az idő bekapni egy egészséges rágcsálnivalót. Szóval este, mikor hazaérsz, nem leszel farkaséhes, és nem fogod túlenni magad. Ezt egy kis füzetbe is vezetheted, de nagyon sok applikáció is létezik már, így a naplód mindig a zsebedben lapulhat.

Neked mik a legjobb fogyókúratippjeid?


KÖVESS MINKET:
Legyél a magyarság nagykövete!
Szeretnél világot látni, miközben egy jó célért dolgozol? Ha jártas vagy olyan közösségi, hagyományőrző tevékenységekben, melyekkel a külhoni magyarságot segítheted, akkor ezt a két ösztöndíjprogramot neked találták ki.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. március 13.


hirdetés

A Petőfi Sándor Program és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjainak célja, hogy a kiküldött ösztöndíjasokkal a nagyvilágban élő magyarságot segítsék az identitásuk megőrzésében. Ezért olyan 20. életévét betöltött fiatalok jelentkezését várják, akik például néptánc- és népzeneoktatással, énekkaros tevékenységgel, cserkészkedéssel, rendezvényszervezéssel, magyar nyelv-oktatással tudják segíteni a kinti magyar közösségeket.

Az ösztöndíjak időtartama 6 és 9 hónap attól függően, hogy a déli vagy az északi féltekére utazik az ösztöndíjas. A kinti szolgálatot egy itthoni képzés előzi meg, majd egy hazai beszámoló zárja le. A két ösztöndíjprogram részben a szórványban élő, azaz a Kárpát-medencei magyar közösségeket éri el, valamint a diaszpóra közösségeit, a messzire szakadt, távoli országokban élő magyarokat támogatja.

Petőfi Sándor Program

A program célja, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek elmúlt évek során kialakult intézményrendszere tovább fejlődjön és erősödjön, gazdagodjon a szórványközösségek kapcsolata az anyaországgal. Ha úgy érzed, értékőrző tevékenységeddel hasznos tagja lehetnél a kinti közösségeknek, jól beszélsz angolul vagy a célország nyelvén, akkor jelentkezz!

Petőfi Sándor Program

A pályázat benyújtása: 2019. március 1-től 2019. március 25-ig.

A pályázatot postán kell feladni, a küldemények beérkezési határideje április 2.

Interjú a pályázókkal: 2019. április 8. - 2019. április 18.

Külhoni programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2019. szeptember - 2020. június.

A Program tervezett megvalósítási területei:

• Bosznia-Hercegovina,

• Csehország,

• Horvátország,

• Lengyelország,

• Macedónia,

• Románia,

• Szerbia,

• Szlovákia,

• Szlovénia,

• Ukrajna.

További információk a jelentkezéshez ide kattintva!

Kőrösi Csoma Sándor program

A program célja, hogy kiépüljön és megerősödjön a külföldi magyar közösségeknek egy olyan intézményrendszere, amely az egyének és a közösségek integrációja révén járul hozzá a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez. Fontos célja az is, hogy utánpótlást biztosítson olyan elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberekből, akik a nagyvilágban élő magyarok nyelvtudását segítik fejleszteni, és különféle tevékenységekkel erősíteni magyar identitásukat.

Az ösztöndíj teljesítésének ideje a Kőrösi Csoma Sándor Programban attól függ, hogy a déli féltekére vagy az északi féltekére utaznál. Ha a déli félteke a célod, azaz Ausztrália, Új-Zéland, a Dél-Afrikai Köztársaság vagy Dél-Amerika, akkor sikeres pályázat esetén 2019. június és december között kell állomáshelyeden lenned. Ha pedig északnak vennéd az irányt, például az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Európába, Törökországba, Ciprusra vagy Izraelbe utaznál, akkor 2019. szeptember és 2020. június között teljesíthetsz szolgálatot.

Kőrösi Csoma Sándor Program

A pályázat benyújtása: 2019. március 1-től 2019. március 25-ig.

A pályázatot postán kell feladni, a küldemények beérkezési határideje április 2.

Interjú a pályázókkal: 2019. április 8. - 2019. április 18.

Külföldi programszakasz tervezett megvalósítási időszaka:

a. Déli félteke (Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Amerika): 2019. június - 2019. december.

b. Északi félteke (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Európa, Törökország, Ciprus, Izrael): 2019. szeptember - 2020. június.

c. Egyházi ösztöndíjasok: 2019. szeptember - 2020. június.

További információk a jelentkezéshez ide kattintva!


KÖVESS MINKET:Idén is keresik a legjobb magyar fenntarthatósági ötleteket!
Az E.ON Energy Globe Magyarország versenyére te is pályázhatsz!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Fenntartható, energiatudatos és zöld kezdeményezések indulhatnak újra a nemzetközi Energy Globe verseny magyarországi fordulóján. Március 31-ig szinte bármilyen ötlettel lehet pályázni: akár egy családi otthon környezetbarát kialakításával, újszerű oktatási programmal, „okos” megoldásokkal, vagy a hatékony energiafelhasználást segítő elképzeléssel is.

Magánszemélyektől szervezeteken át, a vállalatokon keresztül egészen az önkormányzatokig várják a kiírók a környezeti, energetikai problémákra megoldást nyújtó, a fenntarthatóságot, a hatékony energiafelhasználást, a környezet- és energiatudatos szemléletformálást, a zöldenergia felhasználását segítő megoldásokat, pályázatokat az E.ON versenyére. Az E.ON Energy Globe fődíja mi lehetne más, mint egy környezetbarát elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata.

Fotó: Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája

Különleges lakóház, ami több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, természet-idegen anyagoktól mentes ökogazdaság, lépten-nyomon megújuló energiaforrást használó kisközség, évi 70 ezer látogatót vonzó, a környezettel teljes harmóniában fejlesztett élménypark, a gázkonvektort „felokosító” technikai megoldás, környezettudatosságra nevelő matekblog – csak pár példa az E.ON Energy Globe Magyarország díj korábbi nyertesei közül.

Az 1999-ben indított Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, az energiavilág “Oscar-díjaként” tartják számon.

A versenyeket ma már 177 országban – köztük Magyarországon – rendezik meg, a győztesek pedig bejutnak a nemzetközi döntőbe. A nevezéseket a hazai fordulóban 2019. március 31-ig várják a www.energy-globe.hu oldalon. A pályázatokat energetika, klímaváltozás és innováció terén elismert szakértők bírálják el. A nemzetközi zsűri által kiválasztott döntős pályázatok közül pedig a közönség online szavazással választhatja ki idén is, hogy ki legyen az egyes kategóriák győztese.

Pályázhatnak olyan magánszemélyek, akik a háztartásukban, tágabb közösségükben környezet- vagy energiatudatos változást hozó kezdeményezést indítottak el, olyan csapatok, akik az okos és fenntartható energiafelhasználást, energiatudatosságot, otthoni életet, közlekedést, városi életet elősegítő ötlettel, üzleti modellel rendelkeznek, és a piacra lépéshez szeretnének szakmai és anyagi támogatást kapni. Nevezhetnek pályázók energiahatékony, környezetkímélő épületekkel, a jövő generációját meghatározó projektekkel, és olyan vállalati, önkormányzati megoldásokkal, amelyek az innovatív energiafelhasználást, a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és a megújuló energia használatát szolgálják.

Fotó: Zöld Út Falufejlesztési Program Nagypáliban

A start-upokat, fiatal vállalkozókat, egyetemi csapatokat célzó „Ötlet” kategória különleges lehetőséget kínál, hiszen a szakmai zsűri döntése alapján a nyertes egy düsseldorfi start-up tréningen vehet részt. Ráadásul, ha itt jól szerepel a csapat, továbbjuthat egy 10.000 eurós támogatással járó, 3 hónapos, düsseldorfi üzletfejlesztési programba. Így a győztes nemcsak szakmai mentorok irányításával fejlesztheti tovább vállalkozását, hanem belépőt nyerhet nyugat-európai piacok meghódítására is.

A nyerteseket 2019 őszén, ünnepélyes díjátadó keretében hirdetik ki, ahol minden kategória győztese értékes nyereményt kap a díj mellé. A verseny fődíja, egy 100%-ban elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata. Ezt az a pályázó viheti haza, akit a zsűri választ a legjobbnak.

A zsűri tagjai:

- Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar Budapest megalapítója és a Design Terminál vezetője;

- ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke;

- D. Tóth Kriszta, a WMN főszerkesztője és az UNICEF nagykövete;

- dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese;

- Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja, Inga Land, a düsseldorfi székhelyű E.ON :agile accelerator ügyvezető igazgatója;

- Salgó István, az ING szenior tanácsadója; Matthias Schmuderer, a nemzetközi Energy Globe Foundation által delegált energetikai szakértő,

- Szűcs Gábor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kurátora.

- A Bíráló Bizottság elnöke idén is Ürge-Vorsatz Diána, Nobel-díjas klímakutató.

A nevezés részleteiért, a kategóriákért és a nyereményekért KATTINTS IDE!


KÖVESS MINKET:
Kirabolta a nőt, de mikor meglátta az egyenlegét, inkább visszaadta a pénzét
Az internet népe csak modern Robin Hoodként emlegeti a rablót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

A bűntudattal együtt élni cseppet sem egyszerű dolog, és bármilyen furán is hangzik ez, olykor még a legelvetemültebb bűnözők is marcangolják magukat. Így történt ez a rablóval is, aki egy kínai ATM-nél fosztott ki egy gyanútlan hölgyet.

A biztonsági kamera felvételén jól látszik, hogy a rémült nő átadja minden pénzét a késsel fenyegetőző férfinak, ami, mint kiderült 2500 yuan, tehát körülbelül 100 ezer forint volt. Azonban a férfi nem elégedett meg ennyivel: a nő bankszámláján szereplő összeget is szerette volna látni, így a nő bedugta a gépbe a kártyáját. A bankautomata kimutatta, hogy a nő egyenlege 0, azaz nulla yuan.

Mikor ezt meglátta a rabló, az egész történet 180 fokos fordulatot vett.

A férfi elnevette magát, és visszaadta a továbbra is sokkos állapotban lévő nőnek a készpénzt.

Bár a férfi végül nem vette el a pénzt, a rendőrség azonnali eljárást indított ellene erőszakos bűncselekmény gyanújával. A sztori persze már az egész világhálót bejárta, az internet népe pedig modern Robin Hoodként emlegeti a srácot. Sőt mi több, sokan már vígan poénkodnak az eseten:

"Ha a rabló látná az én egyenlegem, másokat rabolna ki, hogy segítsen nekem", "Most gondoljatok csak bele: valaki rád ijeszt, majd még ki is nevet, hogy nincs pénzed." - írták.

Nos, úgy tűnik, a világ egy újabb ambivalens hőssel gazdagodott.

Íme a felvétel a teljes esetről:

Forrás: BoredPanda


KÖVESS MINKET:

Nem vagy bűnbak! – avagy hogyan szakíts egy depresszióssal?
A szakértők szerint sajnálatból és bűntudatból maradni sokszor ártalmasabb, mint őszintén belátni, hogy vége.
Metro. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján elképesztő mértékben emelkedik a mentális betegségek és zavarok gyakorisága: 1996 és 2013 között világszerte 54 százalékkal emelkedett a depresszióval küzdők száma. És ez "csak" a depresszió, a többi pszichiátriai problémáról még nem beszéltünk.

Egy párkapcsolatban tehát sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy társunk esetleg már az elején depresszióval küzd, vagy valamilyen okból később csúszik bele ebbe az alattomos betegségbe. Mivel a tünetek sokfélék és a depresszió mértéke is különféle lehet, orvosi diagnózis nélkül nehéz mit kezdeni egy depresszióssal, együtt élni vele természetesen szintén küzdelmes, és sajnos elérkezhet az a pont is, amikor úgy érezzük: ezért (vagy más okok miatt is) nem megy tovább, szakítani szeretnénk.

Amanda Perl amerikai pszichológus szerint itt kezdődnek a gondok. Abban a félben, aki szakít, egyébként is sokszor rengeteg bűntudat és sajnálat halmozódik fel, de aki épp egy depressziós embert készül elhagyni, az még inkább bűnösnek érezheti magát.

A szakember szerint ha ilyen helyzetben vagy, először is azt kell tisztán látnod, hogy nem vagy bűnbak. Nem te vagy a felelős senki más mentális problémájáért, a párodért sem te felelsz, ha úgy döntesz, elhagyod, azzal nem lököd tovább a lejtőn, nem taszítod öngyilkosságba. Egyszerűen csak felvállalod az érzéseidet, és hozol egy döntést, amivel magadat véded meg. És ehhez minden jogod meg is van.

Nirma, aki egy év halogatás után szakított depressziós barátjával, szintén erre figyelmeztet. "Az én barátom már abban a stádiumban volt, amikor minden iránt teljes közönyt mutatott. Úgy éreztem, az se érdekli, hogy élek vagy halok. Ennek ellenére annyira felelősnek éreztem magam az állapotáért, hogy egy évig húztam még a kapcsolatban. Pedig semmi értelme nem volt, mindketten csak szenvedtünk. A végén egyébként őszintén megbeszéltük a dolgot, és a barátom megértette a döntésemet. Érdekes, azóta mindketten jobban is vagyunk, maradt a barátságunk."

Katie nem volt ilyen szerencsés, az ő barátja nagyon nehezen viselte a szakítást. "Eleve nagyon hosszú ideig nem mertem megmondani neki, mert minden nap azt hajtogatta, hogy egyedül miattam van még életben. Ki az, aki ezek után elhagyná? Egy önző szörnyetegnek éreztem volna magam. De előbb-utóbb nem ment tovább a színlelés,már nekem is fizikai tüneteim voltak, lefogytam, elkezdett hullani a hajam. Hát elmondtam neki, hogy vége. Erre eltűnt, és egy napig kikapcsolta a mobilját. A poklok poklát álltam ki, azt hittem, megölte magát" – mesélte a lány.

Végül kiderült, hogy a fiúnak szerencsére nem történt baja, de Katie azóta is nehezen szabadul a bűntudattól.

A szakember szerint az őszinteség akkor is a legjobb út, ha ezzel átmenetileg úgy érezzük, cserben hagyjuk amúgy is szenvedő párunkat. "Nem fizethetjük meg a másik ember mentális állapotának árát. Jogunk van a saját lelki egészségünkhöz, és egy depresszióssal együtt élni önmagában is óriási megpróbáltatás, ha úgy döntünk, kilépünk belőle, attól nem leszünk rossz emberek. Sőt, épp hogy mindkettőnket megtiszteljük azzal, hogy nem könyörületből vagyunk együtt, hanem szembenézünk az igazsággal."

A szakértő szerint természetesen egy depresszióssal szakítani nagyon nehéz feladat. Különösen sok tapintat, empátia, kíméletes bánásmód kell hozzá. Fontos, hogy "én-üzenetekkel" kommunikáljunk, azaz ne a másikat hibáztassuk a döntésünkért, hanem mondjuk azt: "Nem érzem már jól magam ebben a kapcsolatban", vagy "Úgy érzem,...", "Nekem ez úgy jön le..." stb.

Azt is el kell fogadnunk, hogy a szakítás időlegesen valóban ronthat társunk állapotán. Ezért célszerű "mozgósítani" a családját és a barátait, hogy figyeljenek rá, illetve éreztetni vele, hogy nem veszít el téged teljesen. Igaz, azt sem szabad hagyni, hogy utána erre való hivatkozással állandóan hívogasson, vagy írogasson neked. Kíméletesen, de meg kell szabni a határaidat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x