hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
esb
10 szuper magyar zenekar, ami már feloszlott
Listába szedtünk néhány ismert és kevésbé ismert hazai együttest, akik sajnos már nem koncerteznek, pedig nagyon jók voltak.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. július 23.


hirdetés

Múlt héten jelentették be, hogy húsz év után feloszlik az egyik legsikeresebb magyar beatzenekar, a Heaven Street Seven. Ők idén a negyedik nagynevű csapat, akik befejezik a közös munkát: a közelmúltban ugyanígy döntött a Subscribe, a Hangmás és az Isten Háta Mögött is. Következzen most néhány olyan együttes, akik már korábban elbúcsúztak rajongóiktól, de életművüket ma is épp olyan jól esik hallgatni, mint mikor még aktívak voltak.

Csá, Misi!

A Csá, Misi! még gimnáziumi zenekarként alakult a '90-es évek végén Budapesten. A változó tagságban a fix pont Császári Gergely frontember volt, aki azóta is a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője - hogy mást ne mondjak, ezen a listán két másik együttesével is szerepel. Pörgős, rockos hangzásvilág jellemezte dalaikat, ami sajátos hangulatú szövegvilággal egészült ki.

2008 környékétől Extra Paganza néven, triófelállásban folytatták tovább, de a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt a koncertek egyre ritkultak. Hivatalosan nem mondták ki a feloszlást, ezzel együtt utoljára a Csaszi 30. születésnapja alkalmából rendezett fesztiválon léptek fel két évvel ezelőtt. Bízzunk benne, hogy valaha még összeállnak, különleges színfoltjai voltak a hazai mezőnynek.

Jó kis kávé, egy igazi pörgős napindító dal:

A hasonlóan tempós Körháromszögnégyzet:

Csibor

A fuvolával és hegedűvel felturbózott beatzenét játszó Csibor 2010 közepén alakult. Fő jellemzőjük, hogy albumaik közzétételére mindig kreatív és ötletes megoldásokat választottak. Csokoládé című első kislemezüket például egy tábla kézműves csokival csomagolták egybe, a Taxi című EP minden dalának egy témájához kapcsolódó internetes blogon volt a premierje, a Borbála borítóját pedig egyedi, kézzel felvarrt gombokkal tették különlegessé.

Sajnos frontemberüknek, a Boogie Mamma nevű skazenekarból is ismert Zubreczki Dávidnak az utóbbi időben egyre kevesebb ideje jutott a zenélésre, így 2014 tavaszán a feloszlás (vagyis hivatalosan a határozatlan idejű szünet) mellett döntöttek. Első rendes hosszúságú nagylemezük bemutatója volt egyben a búcsúkoncertjük is az A38 hajón. Reméljük, nem örökre.

A legelső szám, a Csokoládé klipje:

Szellemes kisfilmet kapott a Borbála című szám is:

Erik Sumo Band

A listára került zenekarok közül alighanem az Erik Sumo Band érte el a legnagyobb sikereket: a 2000-es évek közepén nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is nagyon sokat turnéztak. A Tövisházi Ambrus vezette csapat lendülete akkor torpant meg először, miután második nagylemezük népszerűsége a külföldi piacon elmaradt az elsőtől, így koncertmeghívásaik is ritkulni kezdtek. A másik nagy törést pedig Harcsa Veronika kiválása jelentette 2010 végén.

Bár a Csá, Misi! kapcsán már említett Császári Gergely belépésével új lendületet kaptak és egy szuper nagylemezt is készítettek, három éve mégis úgy döntöttek, befejezik a közös munkát. Azóta egyszer léptek színpadra: 2013 legvégén az A38 hajón, egy hatalmas sikerű, teltházas koncerten. Ebből egyértelmű, hogy abszolút lenne igény rájuk (tavalyi interjúnkban Harcsa Veronika sem zárta ki a dolgot), de egyelőre nem látszik jele újabb bulinak. Viszont Tövisházi másik legendás együttese, az Amorf Ördögök idén visszatér néhány koncert erejéig, úgyhogy a jövőben talán erre is van esély.

Disco In My Head:

The Ice Tower, az utolsó album címadó dala:

Illuzio

A sanzonos bárzenét játszó Illuzio a 2000-es évek eleje óta működött, de tagjai más formációkban már azelőtt is jó ideje együtt zenéltek. Budapesti underground körökben egész szép ismertségre tettek szert, többek között a Quimby és a Kaukazus társaságában is alkalmuk volt fellépni. Koncertjeik akkor kezdtek ritkulni, miután frontemberük, Huszti Gergely létrehozta Tai Chi Teacher nevű szólóprojektjét, amihez hamarosan a zenekar dobosa és billentyűse is csatlakozott (utóbbi basszusgitárosként).

Az villámtempóban születő TCT-dalok mellett az Illuzio egyre jobban háttérbe szorult, érzékelhetően eltolódott a hangsúly az előbbi irányába. Végül 2011 elején jelentették be, hogy különválnak útjaik, búcsúkoncertjüket a Gödör Klubban tartották több száz ember előtt. A Tai Chi Teacher azóta is működik, évente kihoznak egy új lemezanyagot, bár a koncertezést sajnos ők sem viszik túlzásba. A tagság másik fele pedig Nemereszt néven alapított új zenekart, eddig egy albumuk jelent meg.

Kicsikém, a zenekar legismertebb dala:

Jakuza vadnyugat:

Kákettők

A Kaukazus frontembere, Kardos-Horváth János sok különféle projektbe belefogott a zenekar 2010-es feloszlása után. Kafkaz nevű szólóestjei mellett gyerekkoncerteket is adott, fellépett az Óperentzia tagjaival, illetve volt egy K2 nevű rövid életű próbálkozása is. Igazán nagyon viszont 2012 nyarán újított, miután Császári Gergellyel (igen, megint ő) és Gáspár Gergellyel összeállva megalapították a Kákettők zenekart. A csapatból meglepő húzással rocktrió lett, KHJ pályafutása során először basszusgitárra váltott. Hangzásviláguk elsőre megfogott, nagyon tetszettek a letisztult, sallangmentes, energiával teli dalok.

Sajnos azonban az egész nem sokáig tartott: 2013 elején bombameglepetésként, teljesen váratlanul bejelentették a Kaukazus visszatérését, ami lényegében a Kákettők halálos ítélete volt. Párszor még felléptek, de lassan két éve semmi életjelet nem adtak magukról, egyszerűen eltűntek a süllyesztőben. Külön elszomorító, hogy még nagylemezt sem adtak ki, alig néhány dalukat rögzítették. Rettentő nagy kár értük, szerintem nagy jövő lett volna a koncepcióban. Ez a fő magyarázat arra, hogy enyhén szólva nem vagyok fényes véleménnyel a Kaukazusról.

Magácska:

Vitamin:

Karabély

A Karabély a 2000-es évek budapesti undergroundjának meghatározó szereplője volt, stílusukra leginkább a sanzonpunk jelző illik. Koncertjeiknek megvolt a lelkes törzsközönsége, de igazán sosem sikerült befutniuk. Pedig fanyar, gyakran ironikus szövegeik és énekesük, Gyáni Levente sajátos hangszíne összetéveszthetetlenné tette a dalaikat.

Feloszlásukat 2007-ben jelentették be. Mint a frontember nyilatkozta: úgy érezték, hogy a zenekarban lévő lehetőségeket kimerítették, nem volt már meg az az összhang, ami a működésükhöz szükséges volt. Ha jól tudom, Gyáninak azóta nem volt másik zenekara, szólóban szokott fellépni időnként, Karabély-számokat is előadva egy szál gitárral. Sajnos a csapat basszusgitárosa, Maurics András 2011-ben elhunyt, de ki tudja, talán egy másik felállásban egyszer még visszatérnek majd.

Taníts meg élni, a legnézettebb Karabély-klip a youtube-on:

A Budapest című dal:

KontrolAltR

A KontrolAltR (vagy ahogy később nevezték magukat, Kontrolalter) zenekar a 2009-ben alakult, nevükből a stílusukat is ki lehet következtetni. Első nagylemezüket még teljesen házi körülmények között rögzítették, ami a hangzására is rányomta a bélyegét, de így is akadt rajta jó néhány figyelemre méltó szám. A második albumra aztán már komolyabban rákészültek. A keverési munkálatokat a Kispál-billentyűs Dióssy Ákosra bízták, aki tökéletes munkát végzett: a Most van soha című lemez kifogástalanul szól, és maguk a dalok is sokkal érettebbek.

Sajnos hiába érdemelték volna meg, ezzel az anyaggal sem sikerült áttörniük: pár alkalmi koncertet és tehetségkutatós sikert leszámítva nem igazán kerültek reflektorfénybe. Ehhez járultak hozzá a tagok közötti belső nézeteltérések, ami miatt 2011 végén egyszer már bejelentették, hogy abbahagyják a közös munkát. Akkor még sikerült rendezniük a helyzetet, tavaly novemberben viszont újból borult minden, ezúttal úgy tűnik, véglegesen. Szerencsére a két album megmaradt az utókornak, kompenzálva kicsit a szomorú tényt, hogy maga a zenekar nem lett több beváltatlan ígéretnél.

Szeleket kerülők:

Angyalfejtő:

Los Vegas

A nagyon rövid életű Los Vegas 2011 tavaszán alakult, miután a Kowalsky meg a Vega három tagja (a dobos Sóder, a basszusgitáros Jimmy és a gitáros Chacha) belső konfliktusok miatt szakított a frontemberrel. Rögtön bejelentették, hogy együtt folytatják egy új formációban, de először még az volt a tervük, hogy énekest keresnek maguk mellé. Jó néhány sikertelen meghallgatás után végül Chacha vette át ezt a pozíciót, és kiderült róla, hogy meglepően jó hangja van.

A zenekar repülőrajttal kezdett, már fennállásuk első nyarán a Tankcsapdával közösen turnéztak, év végére pedig elkészítették bemutatkozó nagylemezüket is Ez arról szól címmel. Hibátlan lett: igazi odalépős, megalkuvásmentes rockdalok kerültek rá. Sajnos amilyen gyorsan beindult a csapat karrierje, annyira hirtelen meg is szakadt. Chacha 2012 közepén kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, és családjával Ausztráliába költözött. Jimmy és Sóder pedig röviddel ezután kibékültek Kowalskyval és visszatértek anyazenekarukba, ahol azóta is játszanak. Nagy kár, hogy így alakult, ebből a dologból sokkal több is lehetett volna.

A csapat első dala, ami a Hetes címet kapta:

Mint egy filmben:

Suhancos

A Suhancos a rapper FankaDeli (vagyis Kőházy Ferenc) és Szabó Balázs közös zenekara volt a 2000-es évek második felében. FankaDeli egyszer pálinkázás közben próbaként rárappelt Balázs egyik dalára, az eredmény pedig annyira jól harmonizált, hogy tudatosan is elkezdtek összedolgozni. Négyéves működésük alatt két albumuk jelent meg, Üzenetrögzítő és Jól tévedni emberi dolog címmel. Ezzel a formációval lett először szélesebb körben ismert Balázs Radnóti-megzenésítése, a Bájoló, ami azóta óriási slágerré vált.

A fordulat 2008-ban jött el, miután FankaDeli elkészítette Magyar földre című számát. Ez vitás helyzetet szült a zenekar többi tagjával, akik nem szerettek volna belefolyni a nyílt politizálásba. Végül 2009-ben harag nélkül elváltak útjaik: Balázs megalapította saját bandáját, akikkel mára az ország legnépszerűbb együttesei közé került. De állítólag ma is jó viszonyban vannak, így nem lehet kizárni, hogy egy napon összeállnak még. Én mindenképp kíváncsi lennék rájuk, mert élőben egyszer sem láttam őket.

A Bájoló Suhancos-féle verziója:

Egy másik híres dal, az Egyre másra:

Vidámpark

A '90-es évek elején alakult Vidámpark számos felállást megért, amelyek között az alapító énekes és dalszerző, Őz Zsolt volt az összekötő kapocs. Első kazettájuk 1992 márciusában jelent meg Karnevál címmel. Az ezt követő időszak a zenei útkeresés, a szórványos tagcserék jegyében telt, míg 1996-ban kiadták a Cracowia Express című albumot. A zenekar zökkenőmentes működése az idő múlásával egyre nehezebben ment, Őz egyre súlyosbodó alkoholfüggősége miatt. Jó pár évet ki is hagytak, de 2007-ben még sikerült elkészíteniük egy lemezt 2 Citrom címmel.

Kisebb-nagyobb gyakorisággal koncerteztek is, utoljára 2013 nyarán léptek fel. Sajnos azonban a frontember szervezete néhány hónappal később nem bírta tovább a küzdelmet: október 1-jén elhunyt. A Gödör Klubban nagyszabású emlékestet tartottak tiszteletére, ahol vendégénekesekkel adta elő a Vidámpark megmaradt tagsága a dalokat. Ha minden igaz, idén tavasszal újra lesz egy hasonló nagy koncert ugyanott, sőt állítólag egy posztumusz lemez is megjelenik majd az eddig ki nem adott felvételekből.

Öszi sanzon, a legnagyobb sláger a Karnevál albumról:

Mindenki táncol, aminek refrénjében Lovasi András vokálozik:

Ha kiegészítenétek valamivel a listát, írjátok meg hozzászólásban!


KÖVESS MINKET:
Itt van Tarantino új filmjének előzetese – DiCaprio és Pitt a hippikorszak Hollywoodjában nyomul
DiCaprio a saját hatása alá is kerül benne.
fotó: YouTube - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Kijött a Volt egyszer egy Amerika, Quentin Tarantino 9. filmjének teaser trailere - és igazi kedvcsinálóként működik, ahogy egy valamirevaló teasernek kell.

DiCaprio egy menő westernszínészt alakít a filmben, míg Brad Pitt a kaszkadőrét játssza, akik együtt nyomulnak az éjszakában is. Feltűnik még a trailerben Bruce Lee, Sharon Tate (Margot Robbie) és a vigyorgó Charles Manson (Damon Herrimant elég jól megtalálták a pszichopata gyilkos szerepére) is.

Az előzetes az első és utolsó jelenetrészlettől eltekintve egy montázs, melyben a hatvanas évekből a hetvenesre átforduló Hollywood jelenik meg, hippikkel, fantasztikusan korhű utcarészletesekkel és atmoszférikus hangulatképekkel.

VIDEÓ: Az előzetes

Annak a sztorinak egyelőre nyoma sincs - illetve csak Manson személyében - melyet kezdetben a filmhez kapcsoltak, pedig valószínűleg kulcsfontosságú lesz: a Sharon Tate-gyilkosságnak.

Azt lehet tudni még, hogy Pitt és DiCaprio karakterei Tate szomszédságában laknak. Az utolsó jelenetrészlet különösen vicces, mert DiCaprio épp önmaga hatása alá kerül, miután egy kislány megdicséri a játékát.


KÖVESS MINKET:
Visszatérnek Pajkaszeg lakói - jönnek a legújabb kulisszatitkok
A mi kis falunk idei első részében egy különleges körmeneten vesznek részt a pajkaszegiek...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Szombaton este visszatérnek a képernyőre Pajkaszeg lakói. A mi kis falunk idei első részében egy különleges körmeneten vesznek részt a pajkaszegiek, a falu lakói ugyanis le akarják nyűgözni az odalátogató püspököt, persze nem kis bonyodalom lesz a dologból...

A zarándokhellyé vált forgatási helyszínen szinte követelték a rajongók az új részeket. Jönnek a kulisszatitkok az új évadról.

Kiderül miért van körmenet, mi lesz húsvétkor. A készítők szerint lesz megint szerelem, ármány, móka, kacagás. És lesznek új szereplők is. A szereplők pedig mesélnek a forgatásról, elárulnak pár titkot is.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Egy közönségtalálkozónak hála megtudhattuk, hogy Matyi, vagyis Molnár Áron, miként úszta meg, hogy egy kakiba esett szájharmonikán kelljen játszania... Az új részre már nem kell sokat várni, szombaton 20:00-tól újra jönnek Pajkaszeg lakóinak legfrissebb kalandjai.


KÖVESS MINKET:

A Zodiákustól a Kennedy-gyilkosságig – a legjobb, valós bűnügyeken alapuló filmek
Még mielőtt a Manson-gyilkosságon borzonganánk, ami Tarantino új filmjében is fontos szerepet kap, nézzünk újra pár klasszikust!
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

Jó belegondolni, hogy nekünk is van Martfűi rémünk és Viszkisünk - mármint hírhedt bűnözőket ábrázoló filmjeink -, de azért érdemes végigpörgetni az egyetemes film klasszikusait is, melyek mertek bátran az elevenébe mászni megtörtént, komolyabbnál komolyabb bűneseteknek.

Capote (2005)

Truman Capote leghíresebb regénye, a Hidegvérrel a megírása körül forognak Bennett Miller filmjének eseményei. Capote (Philip Seymour Hoffman Oscar-díjat is kapott elképesztően hiteles és érzékeny alakításáért) először csak egy újságcikk miatt utazik el Kansasbe, de aztán regénnyé dagad a jóravaló családapa, felesége és gyermekeik esztelen kiirtásának története, hiszen már elsőre van benne valami teljességgel érthetetlen. A bűnbe sodródást, az áldozatként gyilkossá válás lélektani folyamatát Millernek sikerült olyan érzékletesen bemutatnia mozgóképen, mint az írónak könyvben.

Henry: Egy sorozatgyilkos portréja (1986)

Minden idők egyik legrémisztőbb true crime-filmjének főhősének figuráját az alkotók a sorozatgyilkos Henry Lee Lucasról mintázták, akit tizenegy gyilkosság miatt ítéltek halálra, de állítólag több száz áldozata is lehetett. A film olyan pszichológiai pontossággal ábrázolta az élvezettel ölést, amit sok nézőből felháborodást váltott ki.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Steven Spielberg ebben a filmjében talán a legkönnyedebb, legjátékosabb és leghumorosabb. A sztori persze adta, hogy így legyen: Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio), minden idők egyik legzseniálisabb csalója egyvalamit tudott olyan tökéletesen, mint hamisítani: megszökni az FBI elől. Tom Hanks és DiCapiro kettőse örök kedvencünk ebben a lezseren elegáns filmben, melynek szinte minden képkockáján érződik, hogy a Mester nagy epikus történelmi munkái után csak úgy kirázta a csuklójából.

Kánikulai délután (1975)

Sidney Lumet Oscar-díjas filmjében egy férfi (Al Pacino egyik legnagyobb alakítása) bankot rabol, hogy ki tudja fizetni a szerelme operációját. A sztori igazi klasszik példa a káoszelméletre: az események egymást generálják, míg végül élet-halálról szóló túszdráma és médiacirkusz kerekedik az egészből. A valóságban is megtörtént bankrablás főszereplője, John Wojtowitz egyik inspirációja egyébként A keresztapa volt, az eset pedig a rendőrségi képzés tananyagává vált: ezen a példán keresztül tanítják meg, hogyan kell kezelni a túszejtőket és a pánikoló tömeget.

Nagymenők (1990)

Martin Scorsese egyik – ha nem a – legjobb filmje eredeti történetmesélői fogásokkal és időugrásokkal, valamint feszültséggel teli mozi. Igazi klasszikus gengszter-opusz Henry Hillről (Ray Liotta) és a maffiában töltött éveiről. Ezt a filmet csakis Martin Scorsese készíthette el, s ez az a mozi, amihez, talán míg világ a világ, minden gengszterfilmet hasonlítani fognak majd.

Az elnök emberei (1976)

Ha valaki hajlandó újranézni ezt a remekbeszabott klasszikust, pár perc után rájön, hogy hiába az írógépek kattogása, a beszélő emberek és az első pillantásra zavaróan unalmas belső, irodai terek: Az elnök emberei az egyik leghátborzongatóbb nyomozástörténet, amit valaha vásznon láttunk – s az egyik legdiadalmasabb, ami a való életben megtörtént. Hiszen tényleg két újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward fedezte fel és görgette végig a Watergate-ügy mögött megbúvó, a legmagasabb szintekig vezető bűnszériát, s buktatta le és meg végül Nixont.

JFK (1991)

Oliver Stone igazi badass rendező, talán nincs is nála vakmerőbb direktor a mai napig a világon, aki többször egymás után készített olyan történelmi témájú filmeket, melyek az amerikai történelem egy-egy egészen érzékeny pillanatát boncolgatták. A John F. Kennedy elleni merénylet kapcsán olyan kérdéseket tett fel, sőt, állított, melyeket előtte senki sem mert a nyilvánosság előtt vállalni. A film egyébként meg zseniálisan feszült, pörög, és folyamatosan dolgoztatja a néző agyát is.

Rillington Place 10 (1971)

Még mielőtt Richard Attenborough naiv, télapószakálló John Hammonddá lényegült volna a Jurrasic Parkból - eljátszott egy olyan szerepet, amitől még a legedzettebb thriller-rajongóknak is feláll a szőr a hátán. John Reginald Christie egy brit úriember volt, aki 1940 és 1953 között nyolc nőt gyilkolt meg, s a legváltozatosabb módokon szabadult meg a holttesteiktől. Attenborough már-már zavarbaejtően hiteles a pszichopata gyilkos szerepében, akinek egy abortuszműtéttel indul a "pályafutása."

Spotlight (2015)

Szintén a tényfeltáró újságírás erejét mutatja meg a Spotlight, A Boston Globe által leleplezett egyházi gyermekmolesztálási ügyek felgöngyölítését meséli el, melyek terméke, a cikksorozat 2003-ban Pulitzer-díjat hozott az újságnak. Gyönyörű példája annak, hogy a rég szőnyeg alá söpört ügyek is elnyerhetik az igazságot. Ízléses, okos film, alázatos, visszafogott játék a legnagyobb színészektől egy fontos történet szolgálatában.

Zodiákus (2007)

David Fincher talán legjobb filmje sokkal több, mint egy nyomozástörténet a hírhedt Zodiákus-gyilkos után. A fantasztikusan korhű, minden részletében tűpontos vizualitású mozi atmoszférájában, ritmusában is eltalálja a hatvanas-hetvenes évek Amerikáját, s megmutatja, mit nem tehet egy kisember, esetünkben egy képregényrajzoló a San Fransisco Chronicle-nél, ha okos, de sokkal nagyobb akadályokba ütközik. A múló időbe, a saját kisemberségébe s az emberi gonoszság megváltoztathatatlanságába.


KÖVESS MINKET:
Mi-kritika: A Tűnj el! rendezője elkészítette az év horrorfilmjét
Jordan Peele filmjében mindenki talál magának valamit, amit szerethet, amin gondolkodhat, ami sokkolhatja.
Balázs Mihály, fotók: YouTube - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

A tavalyi Oscaron a legjobb eredeti forgatókönyv díját bezsebelő Jordan Peele rendező-író legújabb groteszk horrorélménye a Mi. A tavalyelőtti Tűnj el! című filmjével elért győzelme után Peele valószínűleg a stúdiótól szabad kezet kapott, így olyan filmet készíthetett, amilyet csak szeretett volna, ő pedig maradt a jól ismert úton és egy igazán szórakoztató, elgondolkodtató, bizarr és nagyon különleges szerzői thriller-horror-drámát rakott le az asztalra.

A film története a szokványos horror/thriller zsáner alapokra építkezik: egy családi nyaralás pokollá válik egy elszigetelt helyen. Ugyan nem egy elhagyatott kunyhóban játszódik a cselekmény, de majdnem: egy vidéki nyaralóba utazik le a família, s majd aztán itt kénytelenek szembeszállni támadóiikkal és önmagukkal. A cselekmény központjában a karaktereik és az ő döntéseik állnak, a személyiségfejlődésükkel együtt a történet is velük fejlődik, átalakul. A bezárt, klausztrofób helyszín kinyílik, már-már „road movie” lesz és így tovább – ahogy halad előre a cselekmény, úgy folyamatosan nyílnak ki a film előtt is az utak. Egy-egy visszaemlékezés strukturálisan megtöri az eseményeket, ezzel próbálják a nézőket kizökkenteni a konstans feszültségből. Ezek a felbukkanó múltbéli bűnök pedig még a tapasztalt horrorrajongók számára is tartogatnak meglepetéseket.

A Mi nem kellemes meglepetés, mert az a rendező előző munkája volt - ez már az elvárt szint volt Jordan Peeletől és csapatától, amit magasan meg is ugrott. Fantasztikus szereplőgárda állt a rendelkezésére. A főszereplő, az anya, azaz Lupita Nyong’o annyira erőteljes, emlékezetes alakítást nyújt, hogy meg lennék lepve, ha nem jelölnék Oscarra év végén. Az apát alakító Winston Duke a „comic relief”, vagyis az a karakter, aki humorral oldja a feszültséget, hiszen majdnem minden horrorfilmben szükség van egy ilyen szereplőre. A film e téren még túl is teljesít és már-már a vígjáték zsánerébe is bele-bele kóstol Winston Dukenak köszönhetően - de nem zavaró módon, sőt, akár külön filmben is megnézném ezt a karaktert. A gyerekszínészeket sem kell félteni, mindenki a száz százalékot nyújt. Egyszerűen nincs kifogásolható elem, minden szereplő/mellékszereplő tökéletes választás. Ezzel is bizonyíthatják az alkotók, hogy a Tűnj el! castingja nem véletlenül sikerült annyira jól tavaly.

Apró spoiler, de ezt már az összes reklámanyag és trailer alapján tudhatja a néző: minden színész két szerepet játszik, egy gonoszat és egy jót. Ez a fajta dualitás nagyon felkavarja az állóvizet, amikor mondjuk valaki szó szerint öngyilkos lesz, és mégis életben marad. Ez az ötlet ad egyfajta kafkai humort a filmnek, nagyon bizarr, nagyon humoros, felkavaró.

Itt nem a kiontott belek zaklatják fel a nézőt igazán, bár azért azokból is akad elég.

A szereplők pedig ezt a kettős szerepeket láthatóan élvezik, a „gonosz” szereplők minden megmozdulása, mimikája aranyat ér.

Apróbb hibának érzem, hogy a film elég alapos magyarázatot nyújt a történtekre, de ha ezt kevésbé szájbarágósra készítik és az egészet kicsit a sötétben tartották volna az alkotók, rábízva a nézők fantáziájára az értelmezést, akkor is nagyon szórakoztató és kellően félelmetes lett volna a mozi. Így meghagyhatták volna a nézőknek a lehetőséget arra, hogy kirakják a puzzle-t. Természetesen ettől függetlenül a filmről órákig lehetne beszélgetni, értelmezni az utalásokat, szimbólumokat, az erős társadalomkritikát. Kiváló a forgatókönyv, minden elismerést megérdemel, hiszen remekül egyensúlyozza a humort és a terrort.

Az operatőr nagyon kreatív képekkel játszik, aki látta a Valami követ vagy a Széttörve című filmeket, az ismerheti Mike Gioulakis munkásságát: színekkel, helyszínekkel, fény-árnyékkal, tükröződésekkel való játék jellemzi, ezért számos jelenetet külön élmény volt emiatt nézni. Ami pedig a zenét illeti: Michael Abels komponálta a Mi zenéjét, amit nem tudok nem kiemelni. Mikor hazaértem, újra meghallgattam a trackeket YouTubeon - nem csak az aktuális jelenetekhez illenek tökéletesen, de akármikor meghallgatnám őket akárhol: epikus, dallamos, zseniális zene.

A film leginkább a tavalyi Örökségre emlékeztet, nem csak a főszereplők erős játéka, a család központi kérdése, az anya szerepe a családban és a rengeteg megfejteni váró szimbólum és társadalomkritika, vagy a túlmagyarázott befejezés miatt, hanem mert az Örökség is egy nagyon jó film volt, talán 2018 legjobbja - most pedig a Mi pedig jelentkezett be a 2019-es év legjobb horrorja díjáért.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x