hirdetés
irma_miami.png

10 rekord, amit már most megdöntött az Irma hurrikán

Egy hurrikánszakértő valóságos nagyágyúnak nevezte. 10 dolog, ami miatt az Irma rekorder lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. szeptember 11.


hirdetés

Miután az Irma hurrikán már egy hete tombolt a Karib-térségben, nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet majd csak úgy elsiklani a téma fölött.

Mint arról a Huffington Post beszámolt, Phil Klotzbach, a Coloradói Állami Egyetem meteorológusa, az elmúlt hét folyamán végig nyomon követte a könyörtelen vihar mozgását, és feljegyzést készített hurrikán valamennyi, eddig megdöntött rekordjáról.

„Kétségtelenül lenyűgöző vihar”, nyilatkozta a meteorológus egy amerikai lapnak. „Az egyik legnagyobb az utóbbi ötvenvalahány év nagyágyúi közül.”

Klotzbach szombaton este azt jósolta, hogy az Irma az írott történelem második legerősebb viharaként fog levonulni. Az első a 2004-es Iván, amelyik a Mexikói-öböl partvidékére sújtott le, és húsz halálos áldozatot követelt.

Klotzbach feljegyzései szerint az Irma vasárnap reggelre a következő rekordokat állította fel:

1. Az Irma az írott történelem első olyan vihara, amelyiknél a szél 37 órán át folyamatosan 298 km/órás csúcssebességet tartott fenn.

2. „A leghosszabb idő, amit a világon bármelyik ciklon intenzitási rekordban elért,”

írja Klotzbach. „Az előző rekorder, 24 órával a Haiyan (tájfun) volt a Csendes-óceán északnyugati térségében”.

3. Az Irma az Atlanti-térségben mért legerősebb vihar, a Karib-tengeren és a Mexikói-öblön kívül.

Az Atlanti-térségben ekkora vihar még nem tombolt, mint az Irma hurrikán, a benne mért 298 km/órás maximális szélsebességnek köszönhetően. A Karib-tenger és a Mexikói-öböl melegebb vizük miatt, jóval inkább ki van téve a ciklonoknak.

4. Az Irmát az 1932-ben Kubára lecsapó hurrikánhoz hasonlítják, ami a legtovább maradt 5-ös erősségű.

Akkor Kuba középső részéről, az alacsonyabban fekvő tartományokból egymillió embert kellett kitelepíteni.

5. Valamennyi Atlanti-óceán környéki hurrikán közül az Irmánál mérték a legalacsonyabb nyomásminimumot, a Karib-térség nyugati részétől és a Mexikói-öböltől eltekintve.

A tudósok, ahhoz, hogy meghatározzák egy vihar erősségét, millibárban megmérik a vihar barometrikus nyomását. Minél alacsonyabb a vihar nyomása, annál nagyobb erősségre lehet számítani. Az Irma nyomása 915 millibár volt, így az Atlanti-térség hurrikánjai közül – eltekintve a Karib-tenger térségétől és Mexikói-öböltől – az írott történelem legalacsonyabb barometrikus nyomását produkálta.

6. Az írott történelemben most fordult elő első ízben, hogy egyszerre két, 240 kilométer per órás széllökésekkel járó hurrikán tombolt az Atlanti-térségben.

Szombaton ugyanis az Irma mellett a Jose is végig söpört ezen a területen.

7. Az Irma tovább maradt aktív, mint a hírhedt Ike

Vasárnap reggelre az Irma 10,75 napja volt aktív. A 2008-as Ike 10 napig tartott.

8. Megdőlt az 1980-as Allen hurrikán cikloneregia-rekordja

Az Irma több kumulált ciklonenergiát produkált, mint amennyit a jelenlegi atlanti hurrikánszezon első nyolc, valamilyen nevet viselő vihara.

A kumulált ciklonenergia (ACE) a másik módszer, amelynek segítségével a tudósok mérik a hurrikánszezont, a vihar által egy meghatározott időegység alatt produkált összes szélenergia alapján.

Nos, az Irma megdöntötte a 24 órás periódus alatt mért legtöbb kumulált ciklonenergia rekordját, ezzel megdőlt az Allen hurrikán által 1980-ban felállított ACE rekord.

9. Az Irma a legerősebb hurrikán, ami valaha végigsöpört a Szélcsendes-szigeteken.

A Szélcsendes-szigetek a Karib-térség egyik szigetcsoportja. A csoportot a Kis-Antillák szigetlánc északi szigetei alkotják. A szigetcsoport Puerto Ricótól keletre kezdődik, majd dél felé húzódik Dominikáig.

Klotzbach feljegyezte, hogy ilyen erősségű hurrikán, mint az 5-ös fokozatú Irma, még sosem érintette a Szélcsendes-szigeteket, ahol tartósan 298 km per órás szélerősség-maximumot mértek. A térségben az Irmát megelőzően az 1928-as Okeechobee és az 1979-es David hurrikán volt a két legerősebb, 258 km per órás széllökésekkel.

10. Az Irma volt az első olyan 5-ös fokozatú hurrikán, ami a Turks- és Caicos-szigeteket legközelebbről érintette.

És a történetnek még nincs vége…

VIDEÓ: Itt láthatod, mi a különbség az 1-es és az 5-ös fokozatú hurrikán között:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balatoni-idenymunka.jpg

„Ja és még takarítani is kell! – reggel 8-tól éjfélig is tartott a munka” – bruttó 400 ezer rossz órabér a balatoni diákmunkáért

Mi az igazság a nyári vendéglátós munkáról? Egy volt diákmunkás mondta el.
Szegedi Éva, Nyitókép: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. július 23.Bruttó 400 ezret kereshet a Balatonon egy konyhai diákmunkás, mégis óriási a munkaerőhiány – ezzel a címmel jelent meg nemrég egy cikkünk a nyári idénymunkáról a Magyar Nemzet írása alapján.

A lapnak szakemberek azt mondták, hogy nagy a munkaerőhiány a Balatonnál, de a mai fiatalok közül sokan nem bírják a szokásostól eltérő időbeosztást és azt, ha 40-45 fokos hőségben kell dolgozniuk. Azt is, hogy "könnyebb felsorolni, hogy milyen nyári munkát nem ajánlanak a diákoknak, mint a lehetőségeket, amelyek közül választhatnak”.

A legtöbb ajánlat diákmunkára a szállodáktól, a szezonális kiskereskedelmi boltoktól, az élelmiszer-áruházaktól és a vendéglátóhelyektől érkezik, és egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy felszolgálója bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta.

Ha bejelentett, 8 órás munkáról van szó, a bérkalkulátor úgy számolja, hogy a bruttó 400 ezer az nettó 266 ezer forint. Nagyon jól hangzik ez az összeg, különösen a felsőfokú végzettséget, szakképzettséget és komolyabb nyelvtudást nem igénylő konyhai kisegítő munka esetében. Abban az esetben, ha valóban napi 8 óra a munkaidő, jár heti 2 pihenőnap, és tényleg kifizetik a ledolgozott hónapokat.

Vajon mennyit kell valójában ezért az összegért dolgozni? Tényleg megkapják-e a járandóságukat a diákmunkások? Mit várnak el tőlük? És milyen körülmények között kell dolgozni? Lapunknak egy fiatal lány mondta el, hogyan járt a nyári vendéglátós diákmunkával.

Gabi – nevezzük Gabinak – a Balaton déli partján, egy strand büféjében dolgozott. Olvasta a cikkünket és reagált is arra, amit a vendéglátós szakemberek mondtak. Szerinte nem egészen ilyen a helyzet, mint az a fentiekben áll, és nagyon oda kell figyelni a rejtett csapdákra, ha balatoni idénymunkát választ az ember.

Amikor olyan kommentet idézek, amely szerint a mai fiatalok igaziból nem is akarnak dolgozni, és túl sok pénzt kérnek, Gabi azt válaszolja: „Részben igaz, részben nem. Tényleg akad olyan a fiatalok között az én korosztályomban is, akinek az Isten pénze nem elég, és a kisujját meg nem mozdítaná, életében nem dolgozott még egy napot sem. És ott a másik fele, azok, akik iskola mellett is dolgoznak, és a keresetükből félretesznek, spórolnak”.

– Hogyan kell elképzelni a balatoni nyári diákmunkát?

– Csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni:

én nagyon megjártam. Sem a munkaidő, sem a pénz, sem az ellátás nem olyan volt, mint amit előzőleg megbeszéltünk a tulajdonossal.

– Mit jelent ez pontosan?

– A fizetésben úgy állapodtunk meg korábban a hely tulajdonosával, hogy napi 6000 forintot kapok kézbe, emellett állják az ellátást (az ételt) és szállást is biztosítanak.

Arról volt szó, hogy nem kell felszolgálni, csak a pultnál felvenni a rendelést és kiadni a kaját, és hogy a munkaidő fél 11-től este 6-ig, 7-ig kell ott lenni, amíg vannak strandolók és fogyasztanak. Arról is szó volt, hogy a borravalóból is kapunk.

Valóban megkaptam a napi 6 ezer forintot, és a borravalót is, csakhogy egy idő után jöttek sorra a plusz kérések:

"ja, még zöldséget is kellene pucolni", "ja és még takarítani is kell". És még ezt az meg kell csinálni, meg még azt is. Így gyakran reggel nyolctól este tizenegyig, éjfélig tartott valójában a munka.

És ha a munkaidővel elosztom a napi 6000 forintot, az órabérnek nagyon kevés. Ha elosztom a napi 12-14 órával a 6000 forintot, rosszabbul jár az ember, mintha elmegy kukoricát címerezni. Annak az órabére ugyanis 900 forint. És a multiknál is jobb órabért lehet kapni.

Igaz, hogy volt borravaló is, de ezt nem úgy kell elképzelni, ahogy az emberek többsége gondolja: a forgalomtól függően 5-10 ezer forint között volt hetente. Összehasonlításképpen: egy barátnőm, aki egy jobb étteremben dolgozik, 30-40 ezer forintot kap a borravalóból hetente.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
sarud-oriasi-vihar-karok-1000x659.jpg

Autóra zuhant egy ház teteje - brutális vihar tombolt Sarudon

A hatalmas szél óriási károkat okozott, egy háromgyerekes család otthona például lakhatatlanná vált a viharban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.Brutális vihar tombolt vasárnap Sarudon - számolt be az RTL Híradó. A helyiek szerint sötétedés előtt kezdett esni az eső, majd hirtelen leszakadt az ég. Dörgött és villámlott is, majd egyszer csak jött egy hatalmas erejű szél és egy pici jég is.

"Ilyet én amerikai hurrikános filmekben láttam, hogy vízszintesen álltak a fák"

– mesélte egy helyi asszony az RTL Klub Híradójának.

A szél hatalmas károkat okozott: ágakat tört le, villanyoszlopot fordított ki a földből, cserepeket sodort le a házakról, de volt, ahol a kéményt is ledöntötte. Az egyik ház teteje pedig egy autóra zuhant. A kocsiban ketten ültek, de nem sérültek meg. Mire a tűzoltók kiértek, már elmentek a helyszínről.

Egy háromgyerekes családnak ki is kellett költöznie, miután lakhatatlanná vált az otthonuk.Őket egy pár napig szükséglakásban szállásolják el.

Sarudon viszont több hétvégi ház is van, így sokan nem is sejtik, milyen kár érte őket. A polgármester az RTL Híradónak azt mondta, megkezdték a kárfelmérést és, akinek szükséges segítenek.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
microsoft-illusztracio-pixabay-1000x750.jpg

7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsimítsák a magyarországi korrupciós ügyeit

Az anyacégnek és a magyar leányvállalatnak is fizetnie kell. Az ügyben peren kívüli megállapodás született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.25 millió dollár bírságot kell fizetnie a Microsoftnak az Amerikai Egyesült Államokban, mert a cég megszegte a vesztegetés elleni szövetségi törvényt - írja az Euronews. Ebből az összegből 8,75 millió dollárt, vagyis körülbelül 7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft magyarországi leányvállalata peren kívüli megállapodás részeként.

A washingtoni igazságügyi minisztérium azért indított vizsgálatot a cég ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a leányvállalat a kormányzati intézmények részére áron alul értékesítette a szoftvereit.

A nyomozás során kiderült, hogy 2013-tól legalább 2015-ig a cég egy magas rangú vezetője és több alkalmazottja is közvetítőkön keresztül értékesített a kormányzati szféra számára szoftvereket, ezért pedig kedvezményes árat könyveltek el, miközben a valóságban magasabb áron jutotta hozzá az állami szervek - írja a hvg.hu. Az összegek közötti különbséget pedig "korrupt célokra használták fel".

A portál szerint tehát

"a Microsoft vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az ő szoftvereiket használják, amiért aztán az állam papíron kevesebb, valójában magasabb árat fizetett – vagyis a kenőpénz a közvetítőkön keresztül folyt vissza".

Ezen az összegen felül a Microsoft anyacégének még 16,5 millió dollárt, vagyis 4,8 milliárd forintot is be kell fizetnie a magyarországi ügy miatt a tőzsdefelügyeletnek. Ez a kamatokkal együtt annyi, mint amekkora értékű üzletet a korrupciós ügylet hozott a társaságnak, vagyis összesen a 13,78 millió dollár.

A Microsoft Magyarország belső vizsgálatot folytatott az ügyben, melynek során átvizsgálták az összes kormányzati szerződést és azokat a dokumentumokat is, amelyek összefüggésbe hozhatóak az üggyel. A cég ezután négy munkatársától is megvált.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
boris-johnson-1000x668.jpg

Megvan az új brit miniszterelnök: Boris Johnsont választották meg

A külügyminiszter, London egykori polgármestere lett a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője Theresa May után.
MTI, fotó: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 23.A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is.

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Kedden bejelentett győzelme - tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van - a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti.

A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőt postai szavazással. A szavazási folyamat hétfő este zárult le, az eredményt kedden, közép-európai idő szerint kora délután jelentette be a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság.

A testület ismertetése szerint

Hunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott. A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x