hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
irma_miami
10 rekord, amit már most megdöntött az Irma hurrikán
Egy hurrikánszakértő valóságos nagyágyúnak nevezte. 10 dolog, ami miatt az Irma rekorder lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. szeptember 11.


hirdetés

Miután az Irma hurrikán már egy hete tombolt a Karib-térségben, nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet majd csak úgy elsiklani a téma fölött.

Mint arról a Huffington Post beszámolt, Phil Klotzbach, a Coloradói Állami Egyetem meteorológusa, az elmúlt hét folyamán végig nyomon követte a könyörtelen vihar mozgását, és feljegyzést készített hurrikán valamennyi, eddig megdöntött rekordjáról.

„Kétségtelenül lenyűgöző vihar”, nyilatkozta a meteorológus egy amerikai lapnak. „Az egyik legnagyobb az utóbbi ötvenvalahány év nagyágyúi közül.”

Klotzbach szombaton este azt jósolta, hogy az Irma az írott történelem második legerősebb viharaként fog levonulni. Az első a 2004-es Iván, amelyik a Mexikói-öböl partvidékére sújtott le, és húsz halálos áldozatot követelt.

Klotzbach feljegyzései szerint az Irma vasárnap reggelre a következő rekordokat állította fel:

1. Az Irma az írott történelem első olyan vihara, amelyiknél a szél 37 órán át folyamatosan 298 km/órás csúcssebességet tartott fenn.

2. „A leghosszabb idő, amit a világon bármelyik ciklon intenzitási rekordban elért,”

írja Klotzbach. „Az előző rekorder, 24 órával a Haiyan (tájfun) volt a Csendes-óceán északnyugati térségében”.

3. Az Irma az Atlanti-térségben mért legerősebb vihar, a Karib-tengeren és a Mexikói-öblön kívül.

Az Atlanti-térségben ekkora vihar még nem tombolt, mint az Irma hurrikán, a benne mért 298 km/órás maximális szélsebességnek köszönhetően. A Karib-tenger és a Mexikói-öböl melegebb vizük miatt, jóval inkább ki van téve a ciklonoknak.

4. Az Irmát az 1932-ben Kubára lecsapó hurrikánhoz hasonlítják, ami a legtovább maradt 5-ös erősségű.

Akkor Kuba középső részéről, az alacsonyabban fekvő tartományokból egymillió embert kellett kitelepíteni.

5. Valamennyi Atlanti-óceán környéki hurrikán közül az Irmánál mérték a legalacsonyabb nyomásminimumot, a Karib-térség nyugati részétől és a Mexikói-öböltől eltekintve.

A tudósok, ahhoz, hogy meghatározzák egy vihar erősségét, millibárban megmérik a vihar barometrikus nyomását. Minél alacsonyabb a vihar nyomása, annál nagyobb erősségre lehet számítani. Az Irma nyomása 915 millibár volt, így az Atlanti-térség hurrikánjai közül – eltekintve a Karib-tenger térségétől és Mexikói-öböltől – az írott történelem legalacsonyabb barometrikus nyomását produkálta.

6. Az írott történelemben most fordult elő első ízben, hogy egyszerre két, 240 kilométer per órás széllökésekkel járó hurrikán tombolt az Atlanti-térségben.

Szombaton ugyanis az Irma mellett a Jose is végig söpört ezen a területen.

7. Az Irma tovább maradt aktív, mint a hírhedt Ike

Vasárnap reggelre az Irma 10,75 napja volt aktív. A 2008-as Ike 10 napig tartott.

8. Megdőlt az 1980-as Allen hurrikán cikloneregia-rekordja

Az Irma több kumulált ciklonenergiát produkált, mint amennyit a jelenlegi atlanti hurrikánszezon első nyolc, valamilyen nevet viselő vihara.

A kumulált ciklonenergia (ACE) a másik módszer, amelynek segítségével a tudósok mérik a hurrikánszezont, a vihar által egy meghatározott időegység alatt produkált összes szélenergia alapján.

Nos, az Irma megdöntötte a 24 órás periódus alatt mért legtöbb kumulált ciklonenergia rekordját, ezzel megdőlt az Allen hurrikán által 1980-ban felállított ACE rekord.

9. Az Irma a legerősebb hurrikán, ami valaha végigsöpört a Szélcsendes-szigeteken.

A Szélcsendes-szigetek a Karib-térség egyik szigetcsoportja. A csoportot a Kis-Antillák szigetlánc északi szigetei alkotják. A szigetcsoport Puerto Ricótól keletre kezdődik, majd dél felé húzódik Dominikáig.

Klotzbach feljegyezte, hogy ilyen erősségű hurrikán, mint az 5-ös fokozatú Irma, még sosem érintette a Szélcsendes-szigeteket, ahol tartósan 298 km per órás szélerősség-maximumot mértek. A térségben az Irmát megelőzően az 1928-as Okeechobee és az 1979-es David hurrikán volt a két legerősebb, 258 km per órás széllökésekkel.

10. Az Irma volt az első olyan 5-ös fokozatú hurrikán, ami a Turks- és Caicos-szigeteket legközelebbről érintette.

És a történetnek még nincs vége…

VIDEÓ: Itt láthatod, mi a különbség az 1-es és az 5-ös fokozatú hurrikán között:


KÖVESS MINKET:
Megszületett az okoságy, amelyben a párok nem tudják kitúrni egymást saját helyükről
Szép dolog egy ágyban aludni párunkkal, de komoly gondokat okozhat, ha egyikük annyit mocorog álmában, hogy a másikat szinte lelöki a fekhelyről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ki gondolná, hogy e súlyos problémát orvosolni hivatott újítás a Fordtól származik? Pedig a patinás detroiti cégtől eddig sem volt idegen az autós technológia más irányú felhasználása. Ilyen volt például a Max Motor Dreams nevű gyerekágy, amely az autó rugózását utánzó mozgással ringatta el a kicsiket, vagy a zajszűrő kutyakennel – írta a Verge.

A legújabb találmányt, a Lane Keeping Bedet a Ford sávbeállító technológiája ihlette. Egy olyan „futószalaggal” szerelték fel az ágyakat, amely egy nyomásérzékelő szenzorral jelzi, ha az egyik fél megsérti álmában a másik felségterületét. Ilyenkor ez a „futószalag” finoman visszatereli a nyugtalan alvót saját „sávjába”, ahogyan az autó irányát is korrigálja a megfelelő műszer. Erre nagy szükség van, mert a legéberebb alvók akár hússzor is helyet változtatnak egyetlen éjszaka.

Bár még csak prototípusról van szó, máris úgy emlegetik ezt az „okos ágyat”, mint amely megmenthet sok párkapcsolatot.

Dr. Neil Stanley amerikai álomspecialista szerint ugyanis az emberi szervezetet úgy programozták, hogy ha valami váratlan dolog éri álmában, azonnal felébred, mert bekapcsol a védekező mechanizmusa.

A saját helyéről kitúrt fél egy idő után teljesen kimerül, mert képtelen kipihenni magát, miközben a forgolódó esetleg fel sem ébred, és előbb-utóbb külön ágyba kénytelenek költözni. Ezt pedig sok pár elhidegülésük kezdetének tekinti.


KÖVESS MINKET:
Sosem létezett emberek arcát alkothatja meg egy mesterséges intelligencia
Hihetetlen, de ezeket a képeket nem egy fotós készítette...
Mashable, fotók: https://thispersondoesnotexist.com/ - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Nem igazán csodálkozunk rá, hogy mostanában milyen brutális gyorsasággal fejlődik a mesterséges intelligencia - viszont még mindig van, ami meglepetést tud okozni.

Egy weboldal ugyanis nem létező emberek arcait hozza létre, és egy pillanatra sem gondolnánk a fotók alapján, hogy nem valódiak.

Az oldal neve thispersondoesnotexist.com, és egy algoritmust használva kidob egy-egy emberi arcot, melyek mindegyike ijesztően igazinak tűnik.

Ha felmegyünk az oldalra és újratöltjük, mindig egy újabb arc jelenik meg. A website a softwerfejlesztő Phillip Wang munkája, s egy új algoritmust használ - ennek neve StyleGAN -, amit kutatók fejlesztettek ki a Nvidiánál (a NVIDIA Corporation egy kaliforniai székhelyű, elsősorban korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai vállalat).

A GAN, az a Generative Adversarial Networks olyan koncepció mentén működik, amelynek célja olyan képek létrehozása, amik összetéveszthetetlenek a valódiaktól. A GANeknek megtaníthatjuk, hogy emberi arcokra emlékezzenek, de akár másra is: hálószobákra, autókra, macskákra - és természetesen maguktól is generálhatnak ilyeneket.

Wang egyébként azt mondta a Mashable-nek, hogy azért hozta létre az oldalt, mert fel akarta hívni a figyelmet az algoritmusra, és épp az ilyen típusú képekre a legérzékenyebb az emberi agy. Ráadásul a barátai sem akarták elhinni ezt az AI-jelenséget, és ő meg akarta győzni őket róla.

A hatás sokkoló volt: az oldal vírusként kezdett terjedni.

A fejlesztő szerint nagyon előremutató a találmánya, ugyanis egy megfelelően nagy adatkészlet segítségével bármiféle realisztikus kép elkészíthető lesz. És itt olvad össze a valóság és a fikció.


KÖVESS MINKET:

Megszólalt a világ legjobb Apple-elemzője: ilyenek lesznek az idei iPhone-ok
Az idei évben három új iPhone-t mutatnak majd be Tim Cookék, ezek között pedig lesz olyan is, amely három optikát kap a hátoldalára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A Macrumors azt írja: Ming-Chi Kuo Apple-elemző megerősítette, hogy az idei évben három új iPhone-t mutatnak majd be Tim Cookék, ezek között pedig lesz olyan is, amely három optikát kap a hátoldalára. A szakember azt mondja: kijelzők mérete ugyanakkora marad, mint a mostaniaké.

A 6,1 colos iPhone XR utódja továbbra is az olcsóbb LCD kijelzőt kapja majd meg az OLED helyett.

A FaceID-ből és az akkumulátorokból egy továbbfejlesztett változatot kap a vásárló, a mobilnak matt üvegborítása lesz. A telefonunk ultra-szélessávú rádiójelet használ majd a készülék a beltéri navigációhoz, a vezeték nélküli töltési funkció pedig kétirányú lesz, vagyis más eszközöket is fel lehet majd tölteni vele.

A új mobilok USB-C helyett Lightning-csatlakozóval érkeznek majd, amitől a vezetékes töltés nem lesz valami gyors.

Kuo beszélt az Apple vezeték nélküli fülhallgatójáról, az AirPodsról is, és azt mondja: azt szintén vezeték nélküli technológiával lehet majd feltölteni.

A hírek szerint a cégnél frissíteni fogják az iPodot és az iPad Minit is, valamint két új iPaddel állnak majd elő – egy 10,2 és egy 9,7 colossal.


KÖVESS MINKET:

Kifejlesztették az intelligens szövetet, ami a testünk igényei szerint viselkedik
Nemcsak egy technológiai eszköz, hanem immár egy szövetanyag is képes lehet erre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Kínai találmányról beszélhetünk, ugyanis a hsziameni egyetem kutatói dolgozták ki a marylandi egyetemen dolgozó honfitársaikkal közösen. (Mellesleg a hsziameni az első olyan kínai egyetem, amelyet külföldön élő kínaiak alapítottak). Ez a szövet érzékeli a bőr állapotát, és hűvösebb lesz, ha melegünk van, ellenben hőszigetelőként működik, ha fázunk. A hőmérsékletet az anyag infravörösre érzékeny szálai mérik be, és kitágulnak, vagy összehúzódnak a bőr állapotának megfelelően. Az eljárás, amelyet a ScienceNews ismertetett, alapja lehet olyan ruhadarabok készítésének, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a test hőmérséklet-változásaihoz.

A ruhaanyagok többsége azért melegít, mert infravörös sugárzás formájában összegyűjti a test által gyűjtött hőt, de eddig még egyetlen sem volt képes a hűtésre. A titok a rostokban van, amelyeket egyfelől olyan anyagból készítettek, amely beszívja a nedvességet, másfelől pedig olyanból, amely szétszórja. A rostokat pedig az infravörös sugarakra érzékeny karbon-nanocsövekkel vonták be.

A kutatók szerint a technológiát még tökéletesíteni kell, mielőtt az „intelligens” szövet kereskedelmi forgalomba kerülhet, de azt máris tudják, hogy ezeket a rostokat a már rendelkezésre álló ipari eljárásokkal lehet szőni és festeni.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x