hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
10 rejtely cover
10 rejtély a 20. századból, amelyekre lehet, hogy sosem kapunk választ
Mi történt a Zöld Esőkabátos Lánnyal, ki volt a horoszkópos gyilkos és hogyan halt meg Natalie Wood? Ezek az akták is lezáratlanok maradtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 03.


hirdetés

A 20. század meglehetősen sok rejtélyt tartogat. A legtöbbjük még ma is vitatott kérdés, mint például Amelia Earhart eltűnése, D.B. Cooper személyazonossága, vagy éppen a Fekete Dália-gyilkosság.

Más eseteket pedig elképzelhető, hogy már évek óta nem is emlegetünk - vagy azért, mert az emberek már elfelejtették őket, vagy azért, mert megelégedtünk az "igazsággal". A Listverse sorba vette a tíz legérdekesebb esetet.

10. Valóban létezett a Pisztolyos Ember?

gun

Kép: pixabay

A XX. század elején egy Pisztolyos Ember tartotta rettegésben a Chicagóba települt olasz bevándorlókat. Rendszerint az Oak Street és a Milton sugárút sarkán várta áldozatait, ahol lelőtte őket, majd elmenekült.

Az utcasarkot csak "halálsarokként” emlegették a helyiek.

A legenda szerint közel 100 embert ölt meg, de egyszer sem kapták el, ugyanis a jelenléte annyira félelmetes volt, hogy a helyiek a rendőrségen sem merték őt feljelenteni.

9. Hogyan halt meg Natalie Wood?

n

Kép: Wikipédia

Natalie Wood halála a mai napig rejtély. A színésznő férjével, Robert Wagnerrel 1981. november 28-án hajókirándulásra ment, a hajón rajtuk kívül még a kapitány, Christopher Walken tartózkodott. A nő holttestét másnap reggel találták meg egy csónak mellett, több mint másfél kilométerre a hajótól.

A vérvizsgálat kimutatta, hogy beszedett néhány gyógyszert, illetve sok alkoholt ivott. Fulladásos halálát hivatalosan balesetnek tudták be, de a pletykák szerint a férjének is köze volt hozzá. Évtizedekkel később a hajó kapitánya azt állította, hogy Wood azért halt meg, mert összeveszett Wagnerrel. Azonban a halottkém vizsgálatai ezt nem tudták biztonsággal megerősíteni. Az eset továbbra sincs lezárva.

8. Ki ölte meg Bob Crane-t?

bob

Kép: Wikipédia

Bob Crane egy amerikai színész volt, akit 1978-ban, 49 éves korában öltek meg. Lakásában összeverve találtak rá, nyaka köré pedig egy zsinórt tekertek. A tettes kilétét soha nem tudták megállapítani. A legvalószínűbb vádlottak között volt Carpenter, akinek a kocsijában vérfoltokat találtak.

Crane-nek meglehetősen nagy videógyűjteménye volt saját szexuális életéről, ezért korábbi partnereinek is lehetett indítéka. Ezen kívül Patricia Olsont, Crane vagyonának örökösét is bevonták a nyomozásba gyanúsítottként, de bizonyíték hiányában senkit nem tudtak elítélni.

7. Mi történt a Carroll A. Deering fedélzetén?

Deering2

Kép: Wikipédia

Először 1921. január 31-én vették észre a zátonyra futott hajót a Hatteras-foknál, amit az Atlanti-óceán temetőjeként is emlegetnek.

A hajó teljes legénysége, azok személyes tárgyai, a hajónapló, a navigációs felszerelés és két mentőcsónak nyom nélkül tűntek el a fedélzetről.

Többszöri kutatás után sem tudják, hogy mi történhetett pontosan. Egyes találgatások szerint lázadás tört ki a hajón, vagy rumcsempészek támadták meg őket a Bahamákról, esetleg egy hurrikán elől menekült a legénység. Összefüggésbe hozták még a bolsevikokkal, akik amerikai hajókat támadtak meg, illetve a Bermuda-háromszög is felmerült a lehetséges okok között.

6. Mi történt a Mocsár Hölgyével?

dfrg

Kép: Wikipédia

Margaret Clement a testvéreivel együtt egy mocsár mellett található villát vásárolt Ausztráliában. Idővel azonban nem volt pénzük fenntartani a házat, így az életveszélyessé vált.

Margaret rejtélyes eltűnése miatt a szomszédokat, illetve a végrendeletből kizárt unokaöccsét vádolták, de az sem kizárt, hogy a mocsár nyelte el a hölgyet, vagy nem messze a háztól rejtélyes öngyilkosságot követett el, hogy senki ne találhassa meg, akárcsak kedvenc regényeiben az áldozatokat.

5. Hogyan halt meg Eugene Izzi?

eugene

Kép: historicmysteries.com

Eugene Izzi 1996-ban halt meg, testét a 14 emeletes házából kilógatva találták meg. Elsőre öngyilkosságnak tűnt az eset, de a barátai és családja ezt nehezen hitte el, ugyanis a krimiíró éppen egy új könyvén dolgozott. Azt sem zárták ki, hogy Izzi ellenségeinek lehetett indítéka, ugyanis többször beavatkozott katonai eseményekbe, hogy anyagot gyűjtsön új könyvéhez. Halálakor egy golyóálló mellényt viselt magán.

4. Ki volt a horoszkópos gyilkos?

Egy sorozatgyilkosról van szó, akinek esete azért érdekes, mert az eset után negyven évvel többen is jelentkeztek, hogy bevallják, az ő apjuk volt az. Bizonyítékok hiányában senkit nem tudtak elítélni. Végül az igazi tettest egy ingatlanügynök személyében vélték megtalálni, aki az ügy lezárása előtt már meghalt. A szakirodalom Zodiákusként emlegeti őt.

3. Mi történt a Zöld Esőkabátos Lánnyal?

sh

1944. augusztus 18-án a 6 éves Sheila Fox hazafelé tartott az iskolából, de soha nem érkezett meg. Legutoljára egy magas, vékony, huszonéves férfival látták az utcán. A keresését 57 évig szüneteltették.

Az új nyomozás során a szomszédját, Richard Ryant vádolták meg erőszakkal és gyermekek bántalmazásával, illetve, hogy a kertjében elásta a kislány holttestét, de nem tudták rábizonyítani Sheila meggyilkolását.

2. Hogyan tűnt el Marvin Clark?

ma

Clark 1926-ban, Portlandben tűnt el Halloween éjszakáján, amikor a lányát indult meglátogatni, akihez busszal utazott. Testét 1986-ban Tigard és Portland között egy erdőben találták meg, zsebében pisztoly, koponyájában pedig egy golyó volt. A rendőrség öngyilkosságnak vélte.

Később azonban jelentkezett egy Dorothy Willoughby nevű nő, hogy szerinte ő Clark unokája, de a DNS-vizsgálatok ezt nem igazolták. Azóta is kutatnak a férfi után.

1. Mi történt Dorothy Arnolddal?

d

Több találgatás is napvilágot látott Dorothy Arnold 1910-es eltűnése óta. A hölgyet legutoljára a Central Parkban látták sétálni, de soha nem érkezett haza. A családja 1000 dolláros jutalmat ígért annak, aki megtalálja Dorothyt, melyre két hamis levél érkezett, illetve egy képeslap Dorothy aláírásával.

Mivel egyik sem volt megbízható nyom, az eltűnésével kapcsolatos találgatások közé tartozott, hogy a szeretőjével szökött meg, esetleg egy illegális abortuszba halt bele, vagy öngyilkosságot követett el. Egy gyanúsított későbbi vallomása szerint Dorothyra hasonlító személyt pénzért tüntetett el a Central Parkból és dobta a víztározóba. Egyik feltételezés sem bizonyult megalapozottnak.


KÖVESS MINKET:
Polconszaró Györgynek gúnyolták a meg nem értett nemest, pedig sokat köszönhetünk neki
Ő az első pottyantós wc megalkotója. Elismerés helyett ragadványnevet kapott a magyar úr, aki sokat tett a higiéniai körülményeink javulásáért.
Kovács-Tóth Noémi írása, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

Magától értetődő manapság, hogy ha ürítenünk kell, kimegyünk az illemhelyre, majd egy mozdulattal kulturáltan eltüntetjük a nyomainkat. Ugyanakkor mindössze másfél évszázada létezik egyáltalán ez a lehetőség, amit ennyire természetesnek veszünk. Mivel az élet szerves részéről van szó, nem meglepő, hogy már a Biblia is önsegítő kézikönyvként funkcionált a témában: „A táboron kívül legyen egy helyed, hogy kimehess oda. És ásód is legyen a fegyvered mellett, hogy gödröt áss vele, és ha felkelsz, betakarhasd azt, ami elment tőled.”

Kiabálj, mielőtt kihajítod az ablakon!

Már a Krisztus előtti 3. században létezett ugyan vízvezeték Egyiptomban és Mezopotámiában, ahogyan a rómaiak is ismerték az öblítés fogalmát, a helyi nemeseknél pedig az aranybili volt divatban.

Vajon hányan fohászkodhattak nap mint nap Cloacinához, a szennyvízcsatorna római istennőjéhez?

Meglepő, hogy bár a 10. századi spanyol Granadában megépült a világ első vízöblítéses téglavécéje, valamiért az emberiség megrekedt a higiéniai fejlődésben, és egészen a 19. századig nem történt különösebb előrelépés.

A földbe ásott emésztőgödör és ágytál számított általánosnak, ezen felül a középkori városfalak résein, majd az ablakon való kihajítás dívott. A 16. században létezett egy párizsi rendelet, miszerint köteles mindenki kiabálni, mielőtt az utcára önti az edénykéje tartalmát. Megelőzve egy fontos kérdést, a vécépapír feltalálása előtt botra húzott szivacs töltötte be a tisztálkodási funkciót.

Az ürülék elföldelése több szempontból is jobb ötletnek bizonyult, mint csak úgy otthagyni az utcán. Ezt a szokást egyébként elősegítette az a 17. századi európai hiedelem is, miszerint a székletből démoni lényeket és rontásokat lehet megidézni. A trágyázott termőföld jótékony hatásairól pedig hamar meggyőződtek a földművelő népek. Az áttörés egy szomorú apropónak köszönhető, hiszen a 19. századi angol kolerajárvány után terjedt el végre a tartályos vécé (WC = water closet, azaz vízszekrény).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
10 tévhit, amit az emberek a szexről gondoltak a történelem során
Minek a Viagra, ha ott a verébagy?
Buzzfeed, fotók: Giphy, Wikipedia - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

A régiek sok mindent - bármiféle tudományosan bebizonyított felfedezésénél - évezredekkel korábban láttak - és persze van, amit nagyon nem. A Buzzfeed összeszedte ezeket a szex-szel kapcsolatos "tényeket".

1. Az erekciót a szelek okozzák.

Egy római doktor, Galen úgy tartotta, hogy a merevedést a péniszt felfújó szellentés okozza. Ennek következtében azt gondolták, minden felfújós étel afrodiziákum.

2. A nők lecsapolják a férfiak életerejét, ha menstruáció alatt szexelnek velük.

Végül is logikus, ilyenkor egy csomó vért veszítenek. Valahonnan vissza kell szerezniük...

3. Ha egy férfi tojást vágott a feleségéhez, ezzel kívánt neki könnyű gyermekszülést.

Ezt zsidók gyakorolták Marokkóban. Biztos azt gondolták, hogy a szó elszáll, a tojás megmarad.

4. Még akkor is pokolra kerülhetsz, ha házasan szexelsz.

A tizenkettedik században egy vélekedés szerint külön kínzóhely volt fenntartva a házaspárok számára, akik egyházi ünnepnapokon és vasárnap szeretkeztek.

5. A nemesség azt gondolta, hogy még a levegőben lévő szexualitás is beszennyezi őket

Jó sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy a szex mocskos dolog. Amikor például a kongói főpap útnak indult, amíg egy adott városban tartózkodott, minden házaspárnak tiltott volt a szex.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
Kiderült, hogy egy fiatal férfi volt a böszörményi boszorkány
Arccal lefelé, összekötözött testtel temették el az Árpád-korban élt férfit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 11.


hirdetés

Egy fiatal, 25 év körüli férfi lehetett a különleges módon eltemetett hajdúböszörményi boszorkány. A csontok vizsgálata sem sérülést, sem betegséget nem mutatott ki.

A sírt Hajdúböszörményben, a Perczel Mór utcában találták meg, benne egy hasra fektetett, összekötözött testtel. A temetés módja alapján a régészek feltételezik, hogy ártónak, vagy boszorkánynak gondolták a kortársai. A különös temetési szokás oka az volt, hogy az élők így akarták biztosítani, hogy az eltemetett személy nem térhessen vissza és ne követhessen el újabb gonoszságokat.

A maradványok vizsgálata befejeződött, és Bálint Marianna régész, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum munkatárs a 24.hu-nak elmondta, a

"böszörményi boszorkány" férfi volt, az Árpád-korban (XI. – XIII. század) élt és igen ifjan, 25 éves kora körül halt meg. Csontjain nem látszanak sem betegségre utaló elváltozások, sem külső behatás nyomai. Etnikumhoz nem sikerült kötni, de antropológiai jellegzetességei megegyeznek a környéken akkoriban élőkével."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:

A századforduló legismertebb magyarjára már nem emlékszik senki
Rozsnyay Kálmánt a századfordulón Európa-szerte a legismertebb magyarnak tartották, és a legjobb barátja lett Ady Endrének.
Forrás: Budapest romantikája blog - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Igazi életművész

A századforduló egyik legvitatottabb személyisége minden bizonnyal Rozsnyay Kálmán lehetett, akit a XX. század elején a legismertebb magyar művészként tartottak számon külföldön, bár maradandót soha nem alkotott.

Egy valamihez volt igazán tehetsége, hogy a világon bárhol rögtön bekerüljön a legnevesebb irodalmi és művészeti társaságokba.

De kezdjük az elején, ki is volt ez az igazi életművész, aki hol Oscar Wilde-dal parolázott, hogy itthon megbotránkoztassa a rossz nyelveket, hol pedig éppen az alig 80 éves Prielle Kornéliát csábította házasságra.

Rozsnyay Kálmán 1872-ben született Aradon, már egészen fiatalon kitűnt tehetségével, kiválóan rajzolt és írt. Amikor tizenévesen a székesfővárosba érkezett, akkor mintarajziskolába járt és mai néven grafikusként dolgozgatott, még Munkácsy Mihály is támogatta szépművészeti ambícióit. De a tiszta papír, mint írót is vonzotta Rozsnyayt, több cikke is megjelent az akkori lapokban. Mindemellett

a fiatal Rozsnyaynak leghőbb vágya az volt, hogy színész legyen, s bár felvették a legkiválóbb iskolákba, kitartásából csupán egy-két vándortársulati apró szerepre futotta.

Jóval több energiát fordított arra, hogy kiváló kapcsolatokat építsen ki a kulturális élet szereplőivel szerte Európában és itthon is. Élete során titkárként bekerült Oscar Wilde köreibe is, nem kevés pletykát szítva ezzel nembeli vonzalmairól az anyaországban. De az tény, hogy Wilde több művét is lefordította magyarra, amely révén némi ismertségre tett szert.

Párizsban is igen népszerű volt a különböző irodalmi és művészeti szalonokban, még Rodin is megmintázta arcképét, bár állítólag Rozsnyay e nemes gesztust egyszerű szoborlopással hálálta meg, ami miatt a híres szobrász találkozni sem akart többé magyar emberrel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x