10 perces ráktesztekkel ellenőrizhetjük állapotunkat a mobilunkon a jövőben?
Egy olcsó és hordozható műszer készül, ami diagnosztikai eszközként lesz használható, akár mobiltelefonnal is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. december 10.Tízperces rákteszt fejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, ráadásul az újfajta vizsgálat 90 százalékos bizonyossággal lesz képes észlelni a kórt a vérből.

Az Index azt írja: olcsó és egyszerű teszt színváltó folyadékot használ annak felderítésére, akadnak-e rosszindulatú sejtek valahol a szervezetben. És ami még jobb: az eredmény 10 percen belül látható – derül ki a Nature Communications című szaklapban bemutatott tanulmányból.

"Ez egy olcsó és hordozható műszer, mely diagnosztikai eszközként lesz használható, akár mobiltelefonnal is" – idézi az MTI Matt Trau-t, a Queenslandi Egyetem kutatóját.

A teszt azért működik, mert a rákos DNS és a normál DNS másképpen kapcsolódnak fémes felületekhez. Ez tudományosan úgy működik, hogy a DNS-mintát aranyrészecskéket tartalmazó vízhez adják, a rákos sejtekből származó DNS hozzátapad a nanorészecskékhez, a víz színe így rózsaszín marad. Az egészséges sejtekből származó DNS más módon kötődik a részecskékhez, így a víz színe kékre változik.

A kutatók 200 rákos emberi mintán és DNS-en tesztelték a módszert, ami 90 százalékban jól működött.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x