hirdetés
10-park-kert-piheno-budapest-mysecretbudapest-szeretlekmagyarorszag-1000x667.jpg

10 park, kert és fákkal teli pihenő Budapesten, ahol most már sétálhattok

A főpolgármesteri hivatal nemrég megjelent térképéről választottunk ki néhány helyszínt.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. május 16.


hirdetés

Szabadidős térképet készítettek a főpolgármesteri hivatalban, amit neten tettek közzé. Ezen a budapesti kertek, parkok és pihenők szerepelnek.

A térképen azt is feltüntették, látogatható-e a hely vagy nem, lezárták-e a játszóteret és néhány alapinformációt is megtudhattok róluk. Erről a listáról válogattunk nektek néhány tippet.

5 park és pihenő budai oldalon:

A Margit téri pihenő

hirdetés

A kis parkot a Margit utca és a Rómer Flóris utca között 1938-ban létesítették. A kavicsos sétányon végig padokat találsz, a lejtős domboldal közepén gömbjuharok állnak, a park bejáratánál szökőkút fogad, Beck Ö. Fülöp szobra díszíti. Kedvelt kutyasétáltató hely.

Az Európa liget

A ligetet 1972. szeptember 4-én nyitották meg a főváros centenáriuma alkalmából 29 európai főváros részvételével rendezett kongresszus emlékére. A fővárosok vezetői saját kezűleg ültettek el a parkban egy-egy olyan fát, amely jellemző saját országukra, és amelyik Magyarország éghajlatát is bírja. A fák előtt mészkőlapra vésték az adományozó város nevét.

1982-ben a ligetben állították fel Kodály Zoltán szobrát (Varga Imre alkotását), ám a szobor állapota a 2000-es évekre leromlott. 2003-ban ideiglenesen áthelyezték a Püspökkertbe. 2016-ban került vissza az Európa Ligetbe, korábbi helyére.

Városmajor

A Széll Kálmán tér és a Szent János Kórház közt húzódó terület egykor az Ördög-árok ártere volt, a XVIII. században kertként próbálták hasznosítani, majd II. József 1785-ben elrendelte, hogy közparkot alakítsanak ki rajta. Ha végigsétálsz a Városmajoron, láthatod Budapest egyik legizgalmasabb modern építészeti emlékét, a Jézus Szíve templomot, Hüvelyk Matyi szobrát, az első világháborús hegyivadász-emlékművet és Beethoven szobrát. Árnyas, kellemes hely (bár lehetne kicsit gondozottabb).

Jókai-kert

Romantikus kert a Svábhegyen csodálatos kilátással. Az egyik legszebb pontja a kőpad pad. Jókai Mór annak idején kis kerti pihenőt alakított ki, ahová egy malomkerékből készült asztal és egy íves, oroszlánfejekkel díszített pad került. Mivel Jókai egykori háza Budapest ostroma alatt megsérült a paddal együtt, az 1950-es években mindkettőt lebontották. A padot az asztallal az eredetinek megfelelően újrafaragták.

A kertben sétálhattok, láthattok egy komposztálót, gyönyörködhettek a fákban és a madarak énekében. Ha oda szeretnétek menni, vegyétek figyelembe, hogy hétvégén a kert zárva tart, a programokat pedig a helyzetre való tekintettel nem tartják meg.

Bikás park

Nagy összefüggő zöldfelület a Tétényi út mellett. A park terve 1972-ben készült. A játszódomb tetején áll Kiss István Monda című szobra.Néhány éve teljesen felújították.

5 park és pihenő pesti oldalon:

Múzeumkert

A pesti oldal egyik kedvelt parkja.

ELTE-Füvészkert

Orczy-kert

A park története tehát valamikor a középkorban kezdődhetett, amikor „a hajdani vadaskerthez tartozhatott egyebek mellett a mai Klinikák, a Füvészkert, valamint az Orczy-kert területe is.” És, amint az a Népszabadság cikkében áll, Buza Péter véleménye szerint „Mátyás vadászháza a Füvészkert igazgatósági épülete, a botanikus kert „kastélya” helyén állt, és a Mátyás-kori alépítmény felfedezhető a mai épületen.”

A török hódoltság után a környéket katonai célokra is használták. 1783-ban vette meg a területet (egy majorságot gyümölcsössel é épülettel) báró Orczy Lőrinc, és fia, Orczy László fogott a parkosításba. Petri Bernhardot, a kor híres kertépítésze kezdte el a munkát.

A báró halála után két évtizeddel a magyar katonatisztképzés számára megvásárolták, egy részét házhelyeknek adták el. Az 1830-as években a park területére építették a Ludovikát, a magyarországi katonai képzés központját.

A parkot néhány átalakították, felújították.

Magyarok Nagyasszonya-Szenes Iván tér

A Tisztviselő telep építésekor alakították ki 1887-ben. 1984-ben hozták rendbe, később felújították. Rudolf, az öngyilkosságot elkövető Habsburg trónörökös magyarosított nevét viselte 1938-ig, ezután a téren lévő templomról kapta a Magyarok Nagyasszonya tér nevet. 1953-ban visszanevezték Rezső térre, 2016-ban pedig a mellette levő Szenes Iván térrel együtt újra Magyarok Nagyasszony tér lett. Itt áll az Esztergomi Bazilika "kistestvére".

A Határ úti Kiserdő

Erről az egyedülálló helyről nemrég írtunk.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-kerekparsav-scaled.jpg

Nagyon bejött a BKK-nak a kerékpársáv a Nagykörúton

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írta a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint a nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő - a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt - Múzeum körúti biciklisáv forgalmát.

A friss adatok szerint naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált - teszik hozzá.

A közlés szerint a Nagykörúthoz hasonlóan a Bartók Béla út is erős kerékpáros forgalmat bonyolít. A mérések alkalmával ez az útvonal is rendszeresen meghaladta a kiskörúti kerékpársávon mért számokat. Az elmúlt hetekben voltak olyan napok, amikor a Bartók Béla úton közlekedő járművek közül minden negyedik bicikli volt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsony.jpg

Karácsony Gergely: Ha beleroskadunk, akkor is megújul a Lánchíd

Bízik benne, hogy a kormány tartja a szavát és nem épül újabb épület a Ligetben, de ha mégis, akkor kész odaláncolni magát a kivágandó fákhoz, hogy megakadályozzák a munkálatokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Ha beleroskadunk, akkor is megújul a Lánchíd - így fogalmazott a főpolgármester az RTL Híradónak adott interjúban. A főváros addig is folyamatosan ellenőrzi a híd állapotát, és ahol szükséges a javításokat is elvégzik.

Fürjes Balázs korábban azt nyilatkozta, hogy az előző városvezetés tartalékolt pénzt a Lánchíd felújítására és a kormány is garantálja a megígért összeget. Számára ezért érthetetlen a késlekedés. Karácsony szerint a kormány hátráltatja a munkát azzal, hogy 34 milliárdot von el. Ő a híd érdekében tárgyalna a kormánnyal.

Karácsony Gergely azt mondta, ha a kormány tartja a szavát, akkor újabb épület már nem épülhet a Városligetben, de ha mégis, akkor kész odaláncolni magát a kivágandó fákhoz, hogy megakadályozzák a munkálatokat.

Sőt, úgy véli, mások is csatlakoznának hozzá. A főpolgármester szerint jogi eszköze nincs, hogy megakadályozza a kormányt.

A főpolgármester a Liget-projekt mellett arról is beszélt az RTL Híradónak, hogy csak szeptemberben döntenek arról, melyik ideiglenes kerékpársáv marad meg hosszú távon is. Erről azonban autós szervezetekkel is egyeztetnek.

hirdetés

A pesti alsó rakpartot hétvégenként továbbra is lezárva tartják szeptember végéig. Karácsony Gergely azt mondta: bár vannak ilyen tervek, ő nem tartja életszerűnek, hogy véglegesen kitiltsák a járműforgalmat a rakpartokról.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!