hirdetés
klimatunteto-fiu-washington-1000x588.jpg

10 napos éhségsztrájkkal hívta fel a figyelmet egy 19 éves fiú a klímaváltozással szembeni cselekvésre

A fiú Washingtonban demonstrált azért, hogy az amerikai kormány tegyen valamit a Föld megmentéséért. Másokat is inspirált az akciójával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 10.


hirdetés

10 napig éheztette magát egy 19 éves fiú Washingtonban azért, hogy felnyissa az emberek szemét: tennünk kell valamit a klímaváltozás ellen, különben az egész emberiség éhezni fog - számolt be róla a Guardian.

Giovanni Tamacas szerint ugyanis élelmiszerhiány, társadalmi zavarok és zavargások lesznek jellemzőek az egész világban, ha továbbra sem veszik komolyan a politikusok globális felmelegedés okozta veszélyeket.

Az anyai ágon vietnámi, apai ágon El Salvador-i fiú San Diegóban jár egyetemre, de a figyelemfelkeltő akciója miatt az amerikai fővárosba utazott, ahol

hét napot töltött azzal, hogy a tűző napon sztrájkolt a Fehér Ház előtt, sőt egyszer ki is feküdt az épület elé, mintha meghalt volna (ezt nevezik a klímaaktivisták "die-in" akciónak").

Három napig pedig az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség érdekképviseleti intézete előtt állomásozott, ahol táblákkal, transzparensekkel hirdette: ez egy éhségsztrájk a klímaváltozás miatt.

⧖⃝Yesterday I ended my 10 Day Climate Hunger Strike >> It's time to harness the strength of human community and creativity. It doesn't matter who you are - - you can make a difference. We need all hands on deck to solve the most complex, challenging existential crisis in history. If we don't change the way we grow food, eat, travel, produce energy, manufacture, do democracy, or facilitate economics, our generation is going to experience tremendous pain and suffering. Everything needs to change for us to survive. We may die trying. It's a dark reality we are tumbling towards, but we know what is coming. So we can stop it. We got ourselves in this mess. Now we need to find a way out. Because if we don't, we have no one to blame but ourselves *I will be back in Washington D.C. this Fall? *Join the Global Climate Strike September 20-27 (tell parents/adults to ditch work and fellow students to walkout of school) *Join the Fall Rebellion ⧖⃝ October 7th by going to rebellion.earth . . . #⧖⃝ #climatechange #climate #climatestrike #schoolstrike4climate #hungerstrike #washingtondc #empower #inspire #ourfuture #extinctionrebellion #rebelforlife #actnow #repost

252 Likes, 4 Comments - Giovanni Tamacas (@gtamacas) on Instagram: "⧖⃝Yesterday I ended my 10 Day Climate Hunger Strike >> It's time to harness the strength of human..."

"Tennem kell valami ilyesmit, hogy megmutassam az embereknek, a mi generációnk éhezni fog a jövőben"

- mondta Tamacas.

Az Instagramján számos képet posztolt magáról, és másokról is, akik csatlakoztak az akciójához.

We Lock Arms and Die-in on the US Capitol to symbolize the murder of our generation if adults don't #actnow and end the age of fossil fuels. We must boldly usher in a Green Revolution which transforms our capitalist culture, energy systems, agriculture, and way of life. It is our only option, other than extinction of the human race. #extinctionrebellion #the1975 #schoolstrike4climate #diein #climate #climatechange #extinction #beyondpolitics #fightforfuture #fossilwatch #death #rebel #ecocide #human #protest #uscapitol #students

202 Likes, 6 Comments - Giovanni Tamacas (@gtamacas) on Instagram: "We Lock Arms and Die-in on the US Capitol to symbolize the murder of our generation if adults don't..."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
karcagi-rendorseg.jpg

Kiszivárgott egy hangfelvétel a karcagi rendőrkapitányról, amin azt kéri, a kórházi dolgozókat ne büntessék

Elismeri, hogy az intézkedés teljesen jogszerű volt, mégis azt kéri: bizonyos személyeknél mérlegeljenek, megteszik-e a feljelentést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 09.Pár hete az Index nyomán mi is beszámoltunk arról a hangfelvételről, amelyen a karcagi rendőrkapitány „differenciált intézkedésről” beszélt kollégáinak. Eszerint például nem jó ötlet megbüntetni a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkolt, mivel ő szokta elintézni, hogy az állomány tagjainak ne kelljen kivárniuk a hosszú várólistát.

A portál akkor nem tette közzé a felvételt, az RTL Híradó azonban most igen. Ezen hallható, amint a rendőrkapitány azt mondja egy beosztottjának, a kórházi dolgozókat ne büntessék, mert akkor nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.

Többször is elhangzik, hogy bár az intézkedés teljesen jogszerű volt, ennek ellenére bizonyos esetekben "differenciálásra" van szükség.

A csatorna úgy tudja, az ügyben fegyelmi eljárás folyik, de nem a rendőrkapitány, hanem a felvételt készítő rendőrök ellen.

A Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:hirdetés
nap.jpg

Pokoli meleg lesz hétfőn – másodfokú hőségriasztást adtak ki

Három megyében piros, míg az ország többi részében narancs figyelmeztetés lesz érvényben a hőség miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 09.Hétfőn tetőzhet a kánikula, a szinte zavartalan napsütésben sokfelé mérhetünk 35-37 fok körüli maximumokat. Élénk lökések kísérhetik a délies szelet - írja az Időkép az előrejelzésében.

A Met.hu veszélyjelzésében az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Nógrádban sárga, Baranya, Somogy, Tolna megyére piros, a többire narancs riasztás lesz érvényben.

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos

- közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel.

A szombat éjféltől elrendelt intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján adták ki figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
trump-elpaso.jpg

Mosolyogva pózolt Trump egy kisgyerekkel, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták El Pasóban

A fotó megjelenése után hatalmas felháborodás tört ki Amerikában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 09.Hatalmas felháborodás tört ki egy csütörtökön készült fotó következtében Amerikában, írja az Independent.

Donald Trump csütörtökön ellátogatott El Paso városába, ahol egy merénylő 22 embert ölt meg a hétvégén.

Annak ellenére tett így, hogy a merénylet kórházban ápolt túlélői kijelentették: nem akarnak találkozni az amerikai elnökkel.

Ez azonban nem tartotta vissza őt, és sikerült újra egy botránnyal bekerülnie a hírekbe: ugyanis az egyik róla készült fotón az látható, ahogy mosolyogva és feltartott hüvelykujjal pózol, miközben mellette a felesége egy olyan kisgyereket tart a kezében, akinek mindkét szülőjét meggyilkolta a merénylő.

A gyerek még szerencsésnek mondható, hiszen megúszta csonttörésekkel, amiket azért szerzett, mert édesanyja ráfeküdt, hogy megvédje őt a lövésektől.

Az Independent azt írja, az elnökre óriási mennyiségű kritika zúdult a fotó nyilvánosságra kerülését követően.

Hivatalos reakció egyelőre nem érkezett se Trumptól, se a Fehér Háztól.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szolidaritasiseta.jpg

Coca-Cola plakátbotrány: szolidaritási sétát hirdettek civilek

A végén egy közös fotót is készítenek, hogy megmutassák: sokféleségük ellenére is összeköti őket egymás tisztelete.
A címkép forrása a Facebook-esemény - szmo.hu
2019. augusztus 09.Vasárnap szolidaritási sétát szerveznek civilek és hozzájuk csatlakozó szervezetek a Coca-Cola plakátok miatt kirobbant botrányt követően.

A #loveislove mottójú, vagyis a nemi identitástól független szerelem szabadsága mellett kiálló képek óriási vitát váltottak ki. Boldog István fideszes országgyűlési képviselő bojkottot jelentett be, a Pesti Srácok a mozgáskorlátozottakat sértő írást jelentetett meg, és már a világsajtó is a magyarországi reakciókkal foglalkozott.

Az üdítőgyár végül bejelentette, lecseréli a plakátokat.

A most sétára indulók vasárnap délután 4-kor indulnak a Clark Ádám térről, a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca és a Sas utca érintésével a Szent István térre, és a Bazilika előtt egy közös fotót készítenek majd.

Az esemény Facebook-oldalán azt írják:

"Egy ideális világban nem tűnne fel, ha egy plakáton mi innánk az üdítőt, ennénk a hamburgert, örülnénk a nyugdíjbiztosításunknak vagy egy utazásnak. Egy ideális világban nem egy üdítővel próbálnának minket eladni. Egy ideális világban azért szerepelnénk a plakátokon, mert mi is ugyanígy itt vagyunk, eszünk, iszunk, öltözködünk, közlekedünk, mint bárki más, abban az ideális világban legalábbis ugyanúgy megtehetnénk mindezeket, mint a többiek.

Egy pár órára mutassuk meg, hogy milyen is lenne ez a világ. Vonuljunk fel közösen és szerepeljünk egy képen. Mindenféle ember, akiket „csupán” egy dolog köt össze: egymás tisztelete.

Tarts velünk vasárnap délután!

Vonuljunk együtt: mozgássérültek és épek, bármiféle kapcsolatban élők és szerelmet érzők, bárki, aki kirekesztettnek érzi magát és mindenki, aki elfogadja, hogy sokfélék vagyunk.

Forduljunk egymás felé, tartsunk össze, így vagyunk képesek cselekedni.'


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x