hirdetés

10 millió Fa: Szabad-e, kell-e ma Magyarországon fát ültetni, erdőt telepíteni?

A 10 millió Fa a legtöbb hazai faültető közösséggel együtt is a termőhelynek megfelelő fafaj ültetését, a megfelelő utógondozást (locsolást) emelte ki, és hosszú távon az erdei ökoszisztémák restaurációja (visszavadítása) is az egyik legfontosabb cél.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Nemrégiben egy magyar kutatócsoport munkájára hivatkozva jelent meg cikk a mára már sajnálatosan beszántott hírportálon, az Indexen arról, hogy a meggondolatlan erdőtelepítés és faültetés adott esetben akár ki is száríthatja és csontszárazzá változtathatja a korábban termékeny talajt. Az írás hatására sok embert sikerült elbizonytalanítani abban a kérdésben, hogy az Alföldön, vagy akár Magyarország egész területén érdemes-e egyáltalán fákat ültetni. Az egyik legnagyobb faültető szervezethez, a 10 millió Fához rengeteg ijedt kérdés érkezett a cikk hatására. A szervezet egy közleményben foglalta össze a megfelelő válaszokat.

Világszerte égő erdőségek, olvadó jégsapka, haldokló jegesmedvék, szomjazó embertömegek. A 2019-es sajtó ilyen ijesztő és óriási szorongást kiváltó képekkel volt tele. A klímaváltozás riasztó képei a sorra megdőlő melegrekord számokkal is alátámasztva, mind kétségtelenül azt bizonyították, hogy a föld élővilágának rohamos pusztulása sajnos nem egy rossz álom, hanem immár valóság, ami, ha nem vigyázunk, földi örökségünk elvesztéséhez vezet. A figyelemfelkető híreknél jóval kevesebbet, sőt, egy ideig szinte semmit sem hallottunk arról, hogy mit tehetünk mi, laikusként vagy szakemberként, annak érdekében hogy enyhítsük a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, számunkra beláthatatlan következményeit.

Az elmúlt évek talán legfontosabb felismerése, hogy a klímaváltozás és bolygónk élővilágának rohamos pusztulása ellen az egyik leghasznosabb dolog, amit ma tehetünk, az a faültetés.

A faültetés és az erdősítés nemzetközi kutatásokban is gyakran felmerült, mint a megoldás egyik záloga, hiszen a szárazföldi ökoszisztémák közül az erdők tárolják a legtöbb szenet, árnyékot adnak, levegőt tisztítanak, hűtik a környezetüket, egyfajta természetes légkondicionálóként működnek. Egy gyakran idézett tanulmány, amit a Zürichi Egyetem kutatói adtak közre, pontosan ki is számolta, mekkora területre van szükség a Földön ahhoz, hogy a légkör szén-dioxid szintje jelentősen csökkenjen. (kb. az USA és Kína területe együtt)

Nem csoda, hogy világszerte rengeteg faültető közösség szökkent szárba, sok híresség állt a faültetők mellé. Kormányok, politikusok, vállalatok indítottak tömeges faültetéseket. Az egyik legnagyobb globális kezdeményezés például a One Trillion Trees Initiative. A hasonló nemzetközi és egyéni kezdeményezések mellett az Egyesült Nemzetek a következő évtizedet az élőhelyek helyreállításának és a bolygó újrazöldítésének szenteli. Magyarországon is több faültető közösség működik folyamatosan, köztük az egyik legnagyobb hatású a 10 millió Fa közösség.

hirdetés

A sok egymás mellett működő faültető szervezet, illetve erdősítő kezdeményezés mára szép eredményeket ért el.

A kezdeti sikerek mellett azonban sok negatív kritika és szakmai probléma is előkerült. Ezek közül az egyik legjobban elhíresült külföldi eset, amikor Törökország egy nap alatt több millió fát ültetett el, de az utógondozás hiánya miatt, a tudósítások szerint, legnagyobb részük elpusztult.

Az ilyen szakmai hibák azonban legtöbbször elkerülhetők, a kritikus megjegyzésekre pedig van előremutató válasz.

Igaz, hogy a faültetéssel önmagában nem tudjuk megállítani a klímaváltozást?

„Ez pontosan így van. Ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait legalább mérsékelni tudjuk, a fosszilis tüzelőanyagok használatának nagyon radikális csökkentésére is van szükség, és az alternatív, környezetbarát energiahordozók, a megújuló energiaforrások használatára való átállást kell előnyben részesíteni. Ebben magánemberként is léphetünk, de emellett minden faültetéssel hozzájárulunk a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, és az élővilág változatosságának fenntartásához”

– mondta el dr. Aszalós Réka, a 10 millió FA alapítvány erdőökológusa.

Hallhattunk, olvashattunk arról is, hogy nem érdemes fát ültetni, ha nem tudjuk pontosan, hogy az adott helyre milyen fafajt, vagy fafajokat érdemes ültetni, ha nem tudjuk az utógondozásukat biztosítani, illetve akkor sem, ha a helyi lakossággal nem volt előre egyeztetve az ültetés (pl. egy nagyobb erdősítésnél).

Gyakran előkerül az az álláspont is, hogy a jó állapotú gyepek erdősítése komoly természetvédelmi károkat okozhat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
800px-ANA_Boeing_787-8_Dreamliner_cabin_LED_windows.jpg

Egy ausztrál légitársaság sehová sem tartó repülőjáratot indít azok számára, akiknek hiányzik a repülés

Se útlevél, se koronavírus-teszt nem kell hozzá és még karanténba se kell vonulni utána.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. szeptember 17.


hirdetés

Anélkül élvezhetik a repülés örömét egy új ausztrál járat utasai, hogy a karantén miatt kelljen aggódniuk, igaz kimondott úticélja sincsen a repülőgépnek, amellyel utaznak - írja a Ladbible.

Bár a járvány miatt jelenleg szinte az egész világban nehézkes az utazás, a Quantas nevű ausztrál légitársaság azonban megtalálta a hiánypótló megoldást azoknak, akiknek hiányzik a repülés, ám a járványhelyzet miatt le kell mondaniuk róla.

Jövő hónaptól ugyanis olyan repülőgépjáratot indítanak, amely Sydney-ben száll fel, és megy egy kört a kontinens egy kis része felett, hogy aztán ugyanott szálljon le.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
chemicals-540607_1920-1000x753.jpg

Bolíviát egy hajszál választja el attól, hogy a fehérítő legyen a koronavírus hivatalos ellenszere

Több tucat bolíviai került kórházba a törvényhozás által is népszerűsített fehérítőtől.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. szeptember 17.


hirdetés

Továbbra is sikeresen terjesztik azt a tévhitet Bolíviában, hogy az ipari fehérítő hatásos gyógyszer a koronavírus ellen - derült ki a Business Insider nyomozásából.

Több tucat ember került kórházba, és vélhetően egy bele is halt abba, hogy a mérgező folyadékot itták.

Még augusztusban kavart nagy port a dél-amerikai országban, hogy a törvényhozáson átment az a javaslat, amely szerint hivatalosan is a klór-dioxidot ismernék el a koronavírus-fertőzés gyógyszereként. Az ellenzéki többségű törvényhozás egyértelműen támogatja a tervezetet,

jelenleg egyetlen ember áll aközött, hogy Bolíviában valóban az ipari fehérítőt írják fel a koronavírus-fertőzötteknek: az ideiglenes elnöknő, Jeanine Áñez.

A "csodaszernek" neve is van, a lap nyomozásából kiderült, hogy a Miracle Mineral Solution (MMS) nevű ipari fehérítőt ajánlják azok a magukat szakértőknek kiadó alternatív gyógyítók, akiknek semmilyen igazolható orvosi tapasztalatuk nincsen. Ők terjesztik, hogy a szerrel vissza lehet verni a fertőzést. A lapnak sikerült azonosítania egy orvosi papírok nélkül ténykedő német férfit, Andreas Kalckert, aki a magát COMUSAV-nak hívó orvoscsoportosulással dolgozott, ahol fehérítővel kezelik a betegeket.

hirdetés

Állításuk szerint kutatásuk bizonyítja, hogy a fehérítő igenis hatásos a vírus ellen.

Bár pontos számok nincsenek, több tucat ember került bizonyíthatóan kórházba a fehérítőtől, és úgy vélik, hogy legalább egy haláleset is kapcsolódik az anyag használatához.

A lap szerint a bolíviai az egyik legjobb példája annak, hogy az álhírek milyen ijesztő tempóban és hatékonysággal terjednek a járvány idején. A fehérítős álhír az internet segítségével terjedt el ennyire, rövid időn belül az emberek sorban álltak a fehérítőért az üzletek előtt. Az országban ráadásul súlyosbítja a helyzetet az, hogy a politikai életben is káosz uralkodik éppen, miután a csalással vádolt Evo Morales tavaly novemberben lemondott, jelenleg ideiglenes elnökként Jeanine Áñez kormányoz, aki egyáltalán nincs könnyű helyzetben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ballet-1553359_1920-1000x562.jpg

Feldarabolhatta és savban oldhatta fel gyilkosa az eltűnt balerinát Oroszországban

Szeretője pucér képekkel zsarolta a 25 éves táncosnőt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 17.


hirdetés

Egy új nyom szerint feldarabolhatta, savban oldhatta fel és egy kútban rejthette el gyilkosa annak az orosz balett-táncosnak a testét, aki hat évvel ezelőtt nyom nélkül tűnt el - írja a The Sun.

A 25 éves Olga Demina a moszkvai Bolsoj balerinája volt, ám 2014 óta nincs nyoma. Most úgy tűnik, hogy előrelépés történt az ügyében, mégpedig azért,

mert az állítólagos elkövető kikotyoghatta titkát a börtönben.

Az ügy gyanúsítottja a 40 éves Malkhaz Dzhavoev, aki a táncosnő menedzsere és szeretője is volt egyben. A férfit 2017-ben adta ki Németország Oroszországnak, ahol azért körözték, mivel az országból elszökve kurd menekültként pózolt. Nemrég engedték ki a börtönből, ahol többek közt azért is ült, mivel csalással vádolták - a balett-táncos barátjának lakása is érintett volt az ügyben.

Az új nyom szerint a férfi a börtönben mesélte el valamelyik rabtársának, hogy a nő holttestét megcsonkította, a testrészeit savban oldotta fel, a maradványokat pedig egy kútba öntötte.

hirdetés

A nyomozók most azt próbálják megtalálni, hol önthette ki a maradványokat a férfi, bár a lap forrása szerint mindezt nehezíti, hogy a sav száz százalékit el tudja tüntetni a maradványokat. Azt is tudni vélik, hogy a gyanúsított valóban vásárolt apjával nagyobb mennyiségű savat. Ellene szól az is, hogy a lány eltűnése előtt vele látták utoljára, amikor szórakozni indultak több üzletemberrel együtt egy szórakozóhelyre.

A lány édesanyja szerint Olga maximálisan a férfi befolyása alatt állt. Még saját autóját is eladta, hogy pénzt adhasson a férfinak, ugyanebből a célből kölcsönt is felvett.

A nyomozók úgy vélik, hogy a férfinak olyan kompromitáló képek lehettek a birtokába a lányról, amelyekkel zsarolta őt. Annak ellenére, hogy fizetett, a képek mégis kikerültek az internetre.

Dzhavoev ügyvédje szerint védencének nincs köze az eltűnéshez, a nő nagy valószínűséggel elhagyta az országot, korábban ugyanis a balerina arról beszélt, hogy legszívesebben a háta mögött hagyná Oroszországot.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-koranyi-mti-foto.jpg

Az Emmi szerint nem telt be a lélegeztető-kapacitás a Korányi és a Szent László kórházakban

A minisztérium közleményében azt írták: a két fővárosi intézményben is „minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához”.
MTI, Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 17.


hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön cáfolta azt a sajtóhírt, miszerint betelt a lélegeztető-kapacitás a Korányi és a Szent László kórházban.

"Ahogyan a magyar egészségügyben, úgy ebben a két intézményben is minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához"

- írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Csütörtök reggel a Népszava egy, a birtokukba került levélre hivatkozva írta meg, hogy a Korányi és a Szent László kórházban már annyi súlyos beteg fekszik, hogy a "lélegeztető kapacitása betelt".

A lap szerint ráadásul a Korányi kórházban munkaerőhiány is van, információik szerint 76 dolgozót keresnek különböző pozíciókra.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!