hirdetés
a-berni-követ.jpg

10 magyar bűnügyi film, amit Hollywood se szégyellne

Válogatásunk szubjektív: érdekességeket, kuriózumokat, egyedülálló műfaji kísérleteket gyűjtöttünk össze.
Hegedüs Márk írása - szmo.hu
2016. március 11.


hirdetés

Az idei Filmhét legnagyobb győztese vitathatatlanul Ujj Mészáros Károly filmje, a Liza, a rókatündér lett, de Szász Attila tévékrimije, a Félvilág sem hagyta hidegen a szakmát és a közönséget. Mi is szerettük, a Filmhéten elért sikerei kapcsán pedig felelevenítettük a magyar filmtörténet néhány izgalmas bűnügyi filmjét. Bár hazánk filmgyártásának a vígjátékoktól eltekintve sohasem volt erőssége a tömegszórakoztató filmek készítése, a bűnügyi műfajokban a kezdetektől fogva születtek érdekesebb tételek.

Ezekből állítottuk össze listánkat: íme 10 magyar krimi, amit nem szabad kihagynunk!

1. 5 óra 40 (André de Toth, 1939)

Az 1930-as években Magyarországon cenzurális okok miatt nemigen lehetett valódi krimit forgatni: nehéz ugyanis olyan izgalmas bűnügyi történetet elképzelni, amiben magát a bűnügyet nem ábrázolják, az igazságszolgáltatás pedig örökké tévedhetetlen. Pedig az 1930-as évek cenzorai valahogy így gondolták el az ideális magyar krimit. Tóth Endrének így gyakorlatilag ellenszélben kellett leforgatnia az 5 óra 40-et, ami ugyan a cenzorok kedvéért külföldön játszódik, de cserébe valódi gyilkosság is szerepel benne. Tóth később Amerikába ment, ahol sikeres filmrendezőként többek között kiváló bűnügyi filmeket is készített.

2. Gázolás (Gertler Viktor, 1955)

hirdetés

Az aranyember és az Állami áruház rendezőjének egyik kevésbé ismert, sajátos filmje a Gázolás, ami felerészt az amerikai film noirokra, felerészt a tárgyalótermi rejtélyekre emlékeztetheti a nézőt. A filmben a Ferrari Violetta alakította Zenthe Judit egy halálos kimenetelű balesetet okoz, ügyében pedig egy fiatal bírónak, Csanádi Andrásnak (Darvas Iván) kell döntenie, aki azonban halálosan szerelmes a lányba. Mivel az ötvenes évek közepén járunk, rejtély nem létezhet politika nélkül: a csábító, romlott femme fatale természetesen egy lecsúszott polgári család tagja! Az erőltetett politikai kontextus ellenére azonban a Gázolás nem egy rossz film, ráadásul sok tekintetben egyedülálló. Sodródó hőse, végzetes szerelmi konfliktusa, komplex flashback-szerkezete miatt például a film noir kontextusában is működik, ami máris egyedi ízt ad a kissé poros bűnügynek.

3. Defekt (Fazekas Lajos, 1977)

Fazekas Lajos elfeledett tévéfilmje valódi kuriózum, amelyet igen találóan a „magyar Psycho” címkével tudnánk jellemezni. Senkit ne tévesszen meg a film első néhány perce, ami egy lomha tévékrimit ígér Kern Andrással a főszerepben. A nyomozó alakja ugyanis szinte azonnal háttérbe szorul, ehelyett egy csinos nőt fogunk követni, aki a címadó durrdefekt után kénytelen egy közeli házban segítséget kérni egy esős éjszakán. A feszültség forrása természetesen az, hogy a lányt befogadó gyanús idegen vajon a Kern által üldözött sorozatgyilkos lesz-e, vagy sem. Sajnos az idétlenre sikeredett nyomozási szál miatt nem tekinthető igazán kiemelkedő filmnek, ám a Defekt így is kivételes és bátor kísérlet a pszichothriller műfajának meghonosítására, ráadásul van néhány igazán hátborzongató pillanata.

4. Az áldozat (Dobray György, 1979)

Szintén pszichothriller-kísérlet, ám a Defektnél jóval szokatlanabb megközelítésű film Az áldozat, amelyben Kristály Zoltán nyomozó (Reviczky Gábor) a városban garázdálkodó sorozatgyilkos helyett annak soron következő prédája után kutat. Kristály ugyanis a viktimológia megszállottja, vagyis az ügy felgöngyölítésének kulcsát abban látja, ha a gyilkos fejével gondolkodva megtalálja a következő áldozatot, aki – természetesen – egy csinos és fiatal nő lesz. Ez sikerül is neki, a bonyodalmat inkább az okozza, amikor beleszeret a gyilkos potenciális kiszemeltjébe.

5. A Pogány Madonna (Mészáros Gyula, 1980)

Míg az olaszokat gyakran vádolták az amerikai mozi másolásával, 1980-ban mi, magyarok nyúltuk le az olasz filmet Bujtor István Ötvös Csöpi-sorozatával, amely – kár lenne tagadni – a Bud Spencer-féle Piedone-filmeket imitálta. Maguk a kész filmek mégis hamisítatlanul magyar produkciók, elég ha csak egy pillantást vetünk a sorozat nyitódarabjára. A Pogány Madonna balatoni rejtélye ugyanis nemcsak szórakoztató krimivígjáték, hanem korrajz, humoros társadalmi tabló is egyben. Bemutatásának idején 1,2 millióan voltak kíváncsiak A Pogány Madonnára, amellyel abszolút rekordernek számít ezen a listán, de Bujtorék filmje manapság is sikerrel fut a tévéképernyőkön.

6. Dögkeselyű (András Ferenc, 1982)

A Cserhalmi György főszereplésével készült Dögkeselyű alighanem a legjobb film ezen a listán: ritka példája az eredeti, komolyan vehető és művészileg is értékes magyar bűnügyi filmnek. Cserhalmi egy taxist alakít, akinek valósággal összeomlik az élete, miután az egyik utasa meglopja. A budapesti hétköznapokba helyezett film az izgalmak mellett az éles társadalomkritikát sem nélkülözi, hiszen egy olyan szocialista Magyarországon játszódik, ahol a megélhetésért küszködő átlagembernek saját kezébe kell vennie az igazságszolgáltatást, ha eredményeket akar. Mindezeken túl a film a korabeli Budapestet ábrázoló felvételeivel is kitűnik a sorból: András Ferenc filmje látványosan az „itt és most” Magyarországán játszódott.

És még autós üldözés is volt benne...

...amit a Totalcar újraforgatott:

7. Mielőtt befejezi röptét a denevér (Tímár Péter, 1989)

Sokan nem emlékeznek rá, hogy Tímár Péter nevéhez köthető az egyik legsikerültebb és legkarakteresebb magyar thriller-kísérlet. Ki gondolta volna, hogy az elsősorban kísérleti filmjeivel és vígjátékaival ismertté vált rendező a szorongáskeltéshez is ért? A Mielőtt befejezi röptét a denevér egy homoszexuális pedofil története, aki azért kezd udvarolni egy magányos asszonynak, hogy tinédzserkorú fia bizalmába férkőzhessen. A film leginkább a játékidő második felében kalandozik el a thriller irányába, a végeredmény azonban – nem kis részben a pszichotikus Lászlót alakító Máté Gábor játékának köszönhetően – felejthetetlen.

8. A nyomozó (Gigor Attila, 2008)

Gigor Attila rendezői debütálása kifordított krimi, amelyben a kórboncnokból nyomozóvá avanzsáló Malkáv Tibor (Anger Zsolt) egy saját maga által elkövetett gyilkosság hátterét kutatja. Jobban mondva annak az idegennek a személyazonosságát, akit pénzért tett el láb alól. A nyomozó noir-elemekkel zsonglőrködő műfajjáték, ami nem is a szövevényes történet, hanem a groteszk hangvétel, a fekete humor kiváló alkalmazása, illetve Anger Zsolt emblematikus alakítása révén lett igazán emlékezetes.

9. A vizsga (Bergendy Péter, 2010)

Köbli Norbert forgatókönyvíró első bűnügyi filmje a Kádár-rendszer hajnalára kalauzolja el a nézőket, amikor a vezetőség a forradalom leverését követően újjászervezte az ügynökhálózatot. A vizsga azzal tűnik ki az ügynökmúltat feldolgozó alkotások közül, hogy magyar filmtől szokatlan módon képes tisztán szórakoztató formában, amerikai szabályokat követő ügynökthrillerként működni anélkül, hogy a máig feldolgozatlan ügynökkérdéssel kapcsolatban állást foglalna. Az egymást keresztül-kasul lehallgató ügynökök története a visszafogott költségvetés ellenére olyan sikeresnek bizonyult, hogy két kvázi-folytatása is készült, amelyeknek szintén Köbli írta a forgatókönyvét.

10. A berni követ (Szász Attila, 2014)

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró első közös filmje precíz, feszült és mindenekfelett nagyon szórakoztató mozi, amelyet kritika és közönség is lelkesen fogadott. Köbli ötvenes évek-trilógiájának utolsó, egyben legkiforrottabb darabja, amely a heist-film és a túszejtős mozik hagyományait ötvözi: a történet szerint a forradalom leverése után két magyar foglyul ejti a berni magyar nagykövetet, hogy megszerezhessenek egy taktikai jelentőségű kódkönyvet. Szász és Köbli tavaly a Félvilággal tért vissza, amely a Filmhéten a legjobb tv-játékfilm és a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!