nyitokep
11 híres budapesti helyszín, amely külföldi filmben szerepel
Lehet, hogy lesz egy-két meglepetés szubjektív listánkon.
Szeretlek Magyarország
2017. április 22.

Bár már a korábbi évtizedekben is forgattak filmeket Budapesten, az utóbbi években egyre több produkciót hoznak Magyarországra.

Ebben az összeállításban olyan, turisták által is kedvelt, híres helyszíneket válogattunk, amelyek szerepelnek nálunk forgatott külföldi alkotásokban.

1. Alagút

Van, akinek nem tetszik Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült film, a budapesti helyszínek miatt azonban kihagyhatatlan egy ilyen listáról. Azért is érdekes, mert itt Budapest nem London, Róma, Buenos Aires, Párizs, Berlin stb. HELYETT szerepel, hanem eleve ez a filmben a helyszín.

Számunkra azért is kedves ez a film, mert a forgatáskor hallottuk a városban a robbantásokat, lövéseket, és utána izgi volt látni, mi került a filmbe.

alagut

2. Andrássy út és Oktogon

A leghíresebb film, amelyben szerepel az Oktogon, az Evita című musicalből készült produkció. Mivel Buenos Airesben, az eredeti helyszínen nem kaptak engedélyt az Eva Perón életét feldolgozó film forgatásához, a legtöbb jelenetet Budapesten vették fel. Itt viszont a Szent István Bazilika utasította el a kérést, így csak az épület előtti téren lehetett forgatni.

VIDEÓ: Egy amatőr felvétel az 1996-os forgatásról:

A másik film, amelyben az Andrássy út feltűnik, a Bel Ami, vagyis A szépfiú, Robert Pattinson főszereplésével. A gátlástalan, nőkön keresztül gázoló és egyre magasabbra törő férfi történetéhez olyan helyszínt kerestek, amelyik képes imitálni a 19. század végi Párizst. Szerintünk nem sikerült, nekünk nem adja meg a várt illúziót, mivel felismerjük a budapesti helyeket.

3. Astoria

A Kémjátszma (Spy Game) híres tetőteraszos jelenetét forgatták itt, az egykori Georgia-bérház tetején. Az épület 1939-re két ház egybeépítésével készült el Hültl Dezső, Novák Endre és Barát Béla tervei alapján. Az épületegyüttes harmonikus megjelenésével, magasságával és arányaival ma is impozáns látványt nyújt.

75337

Az épület egy 1942-es fotón. Forrás: Fortepan.hu

4. Bálna

A Mentőexpedíció filmben a Bálna épülete volt a NASA-központ, amely elveszti a kapcsolatot az egyik űrhajósával. A történet szerint a Marson hátramarad egy asztronauta, akit a balesete miatt mindenki halottnak hisz. Hiába szakadt meg a kapcsolata a Földdel, túl kell élnie a rá váró éveket. A végét nem mondom el.

A Bálna egyébként a 19. század második felében ide települt közraktárak egybeépítésével és készült 2009 és 2013 között. Az érdekessége, amely miatt a sci-fiben szerepelhetett, az épületet borító üveghéj.

mars1

A belső jeleneteknél azonban nem nagyon figyeltek már a tökéletes látszatra: itt például látszik a Duna.

balna1

5. Gozsdu-udvar

Ma a bulinegyed egyik központja, ahol esténként lépni alig lehet a tömegtől. Számtalan Twitter-, Instagram- és Facebook-posztban szerepel, a külföldiek imádják. Viszont azt kevesen tudják, hogy az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmben, a Vörös Zsaruban is szerepel. 1988-ban Budapest helyettesítette Moszkvát, és volt olyan jelenet, amelyben a Gozsdu-udvar is szerepelt.

#Gozsdu #Palace

Antimo Ricciardi (@antimor) által megosztott bejegyzés,

regen

A másik film, amelyben a Gozsdu-udvar szerepel, az a már említett Kémjátszma című 2001-es film.

6. Margit híd

A München című filmben látható egy jelenetben. Steven Spielberg 2005-ös alkotása az 1972-es müncheni olimpiai játékok tragédiáját dolgozta fel. Azon az olimpián a palesztin Fekete Szeptember terrorszervezet izraeli sportolókat ejtett túszul, két embert meg is öltek. Amikor a német rendőrség megpróbálta kiszabadítani a túszokat, az eseményen vérfürdőbe torkollt: 14 ember halt meg, köztük sportolók és terroristák. A München című film a terrortámadást és az azt követő izraeli bosszúakciót dolgozza fel.

munchen

7. Rudas fürdő

Az 1988-as Vörös zsaru című filmben Moszkvát "alakította" Budapest. A forgatásról az egyik magyar statiszta beszélt tíz évvel ezelőtt a Sonline-nak. "A Rudas fürdő volt az egyik helyszín, ahol a film készült – mondja. – A jelenetekben testépítő lányok is szerepeltek a háttérben. Kérdezi tőlük a rendező: 'Ja mondtam, hogy meztelenül kell lenni?' A csajok persze egyből tiltakoztak, hogy szó sem lehet róla, mire a rendező hozzátette: 'És azt mondtam, hogy ezért dupla napidíj jár?' Abban a pillanatban ledobta a fürdőruháját mindegyik lány."

8. Opera

Az Operaház fantomja című 1998-as film Párizsban játszódik, de a mi Operaházunkban forgatták. Woody Allen Szerelem és halál című filmjében a szentpétervári operát helyettesítette a szép lépcsői miatt, és az épület feltűnik a München című filmben is.

operahaz1operahaz3

9. Rakpart

Nem titok, hogy a Die Hard 5/Drágább, mint az életed című filmet is Budapesten forgatták. Már a negyedik rész is feszegette a határokat, de az ötödikről végképp az a véleményünk, hogy teljesen felesleges volt leforgatni, annyira rossz, és annyira képtelen ugyanazt az élményt nyújtani, mint a legelső rész, a Drágán add az életed.

10. Szent István tér

Bár a Bazilika épületében nem engedélyezték a forgatást, a Szent István teret kissé átalakították, hogy hitelesebben "alakíthassa" Buenos Airest. Erről is fennmaradt egy amatőr videó (a hang sajnos tönkrement).

11. A Müpa

A 2005-ben átadott, abszolút a 21. századi igényeknek és minőségnek megfelelő összművészeti központ futurisztikus jellege miatt már kapott filmszerepet. A már említett Mentőexpedíció című filmben a Müpa volt a kínai űrkutatási hivatal központja.

mupa
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!