hirdetés
nyitokep.jpg

11 híres budapesti helyszín, amely külföldi filmben szerepel

Lehet, hogy lesz egy-két meglepetés szubjektív listánkon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 22.


hirdetés

Bár már a korábbi évtizedekben is forgattak filmeket Budapesten, az utóbbi években egyre több produkciót hoznak Magyarországra.

Ebben az összeállításban olyan, turisták által is kedvelt, híres helyszíneket válogattunk, amelyek szerepelnek nálunk forgatott külföldi alkotásokban.

1. Alagút

Van, akinek nem tetszik Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült film, a budapesti helyszínek miatt azonban kihagyhatatlan egy ilyen listáról. Azért is érdekes, mert itt Budapest nem London, Róma, Buenos Aires, Párizs, Berlin stb. HELYETT szerepel, hanem eleve ez a filmben a helyszín.

Számunkra azért is kedves ez a film, mert a forgatáskor hallottuk a városban a robbantásokat, lövéseket, és utána izgi volt látni, mi került a filmbe.

hirdetés
alagut

2. Andrássy út és Oktogon

A leghíresebb film, amelyben szerepel az Oktogon, az Evita című musicalből készült produkció. Mivel Buenos Airesben, az eredeti helyszínen nem kaptak engedélyt az Eva Perón életét feldolgozó film forgatásához, a legtöbb jelenetet Budapesten vették fel. Itt viszont a Szent István Bazilika utasította el a kérést, így csak az épület előtti téren lehetett forgatni.

VIDEÓ: Egy amatőr felvétel az 1996-os forgatásról:

A másik film, amelyben az Andrássy út feltűnik, a Bel Ami, vagyis A szépfiú, Robert Pattinson főszereplésével. A gátlástalan, nőkön keresztül gázoló és egyre magasabbra törő férfi történetéhez olyan helyszínt kerestek, amelyik képes imitálni a 19. század végi Párizst. Szerintünk nem sikerült, nekünk nem adja meg a várt illúziót, mivel felismerjük a budapesti helyeket.

3. Astoria

A Kémjátszma (Spy Game) híres tetőteraszos jelenetét forgatták itt, az egykori Georgia-bérház tetején. Az épület 1939-re két ház egybeépítésével készült el Hültl Dezső, Novák Endre és Barát Béla tervei alapján. Az épületegyüttes harmonikus megjelenésével, magasságával és arányaival ma is impozáns látványt nyújt.75337

Az épület egy 1942-es fotón. Forrás: Fortepan.hu

4. Bálna

A Mentőexpedíció filmben a Bálna épülete volt a NASA-központ, amely elveszti a kapcsolatot az egyik űrhajósával. A történet szerint a Marson hátramarad egy asztronauta, akit a balesete miatt mindenki halottnak hisz. Hiába szakadt meg a kapcsolata a Földdel, túl kell élnie a rá váró éveket. A végét nem mondom el.

A Bálna egyébként a 19. század második felében ide települt közraktárak egybeépítésével és készült 2009 és 2013 között. Az érdekessége, amely miatt a sci-fiben szerepelhetett, az épületet borító üveghéj.mars1

A belső jeleneteknél azonban nem nagyon figyeltek már a tökéletes látszatra: itt például látszik a Duna.balna1

5. Gozsdu-udvar

Ma a bulinegyed egyik központja, ahol esténként lépni alig lehet a tömegtől. Számtalan Twitter-, Instagram- és Facebook-posztban szerepel, a külföldiek imádják. Viszont azt kevesen tudják, hogy az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmben, a Vörös Zsaruban is szerepel. 1988-ban Budapest helyettesítette Moszkvát, és volt olyan jelenet, amelyben a Gozsdu-udvar is szerepelt.

#Gozsdu #Palace

Antimo Ricciardi (@antimor) által megosztott bejegyzés,

regen

A másik film, amelyben a Gozsdu-udvar szerepel, az a már említett Kémjátszma című 2001-es film.

6. Margit híd

A München című filmben látható egy jelenetben. Steven Spielberg 2005-ös alkotása az 1972-es müncheni olimpiai játékok tragédiáját dolgozta fel. Azon az olimpián a palesztin Fekete Szeptember terrorszervezet izraeli sportolókat ejtett túszul, két embert meg is öltek. Amikor a német rendőrség megpróbálta kiszabadítani a túszokat, az eseményen vérfürdőbe torkollt: 14 ember halt meg, köztük sportolók és terroristák. A München című film a terrortámadást és az azt követő izraeli bosszúakciót dolgozza fel.munchen

7. Rudas fürdő

Az 1988-as Vörös zsaru című filmben Moszkvát "alakította" Budapest. A forgatásról az egyik magyar statiszta beszélt tíz évvel ezelőtt a Sonline-nak. "A Rudas fürdő volt az egyik helyszín, ahol a film készült – mondja. – A jelenetekben testépítő lányok is szerepeltek a háttérben. Kérdezi tőlük a rendező: 'Ja mondtam, hogy meztelenül kell lenni?' A csajok persze egyből tiltakoztak, hogy szó sem lehet róla, mire a rendező hozzátette: 'És azt mondtam, hogy ezért dupla napidíj jár?' Abban a pillanatban ledobta a fürdőruháját mindegyik lány."

8. Opera

Az Operaház fantomja című 1998-as film Párizsban játszódik, de a mi Operaházunkban forgatták. Woody Allen Szerelem és halál című filmjében a szentpétervári operát helyettesítette a szép lépcsői miatt, és az épület feltűnik a München című filmben is.operahaz1operahaz3

9. Rakpart

Nem titok, hogy a Die Hard 5/Drágább, mint az életed című filmet is Budapesten forgatták. Már a negyedik rész is feszegette a határokat, de az ötödikről végképp az a véleményünk, hogy teljesen felesleges volt leforgatni, annyira rossz, és annyira képtelen ugyanazt az élményt nyújtani, mint a legelső rész, a Drágán add az életed.

10. Szent István tér

Bár a Bazilika épületében nem engedélyezték a forgatást, a Szent István teret kissé átalakították, hogy hitelesebben "alakíthassa" Buenos Airest. Erről is fennmaradt egy amatőr videó (a hang sajnos tönkrement).

11. A Müpa

A 2005-ben átadott, abszolút a 21. századi igényeknek és minőségnek megfelelő összművészeti központ futurisztikus jellege miatt már kapott filmszerepet. A már említett Mentőexpedíció című filmben a Müpa volt a kínai űrkutatási hivatal központja.mupa


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bringasav.jpg

Már fel is festették a legújabb biciklisávot Budapesten

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Új kerékpáros sávot festettek fel Budapesten, a jelek szerda reggelre készültek el. A BKK a közösségi oldalán osztotta meg a hírt:

"Aki reggel végigtekert vagy végighajtott a Ferenc körúton, már biztosan látta, aki pedig nem, annak mutatjuk: a Budapest Közút munkatársai az éjjel nem pihentek, hanem felfestették a körút Üllői út felé vezető oldalán is az új bringasávot.

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz. A Ferenc körúton nem csökkent az autók számára biztosított 2 x 2 sáv. A parkolóhelyek egy része is megmarad, a megszűnő várakozóhelyek pótlására pedig a Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot".

A honlapjukon a fejlesztésről azt írják: "Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton még április végén létesült ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő – a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt – Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. A friss adatok szerint naponta legalább négyezerszer haladnak rajta kerékpárral, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A biciklisáv mostani meghosszabbításával még többen választhatják ezen az útvonalon autó helyett a kerékpárt, így az autóval közlekedők is jobban tudnak haladni, a nagykörút belső szakaszai pedig csendesebbé, élhetőbbé válhatnak az ott lakók, az üzletekben vásárlók és a vendéglátóhelyek számára".

hirdetés

Még több információ a Ferenc körúti bringasávról ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!