hirdetés
Umbrella_cover_museum1.jpg

10 furcsa dolog, amit emberek valaha is gyűjtöttek

A matrica- és a bélyeggyűjtemény már a múlté. Megmutatjuk a legbizarrabb dolgokat, amelyek gyűjtésével az emberek a Guinness-rekordok Könyvébe kerültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 28.


hirdetés

Az egyik legjobb módja, hogy bekerülj a Guinnes-rekordok Könyvébe, ha elkezdesz valami olyat gyűjteni, ami semmi másnak nem kell. Mielőtt nekiállnál, előre szólunk, hogy jobb, ha nem hátvakarókat, picike székeket vagy már megkövesedett székletet gyűjtesz - ezek ugyanis már eszébe jutottak valakinek.

A Mentalfloss összegyűjtött 10 nagyon fura dolgot, amit emberek gyűjtenek.

1. Miniatűr székek

A picurka székek gyűjtése csak hétvégi hobbinak indult Barbara Hartsfieldnél. A hölgy, miután 10 évig kitartott hobbija mellett, 2008-ra már 3000 miniatűr széket szedett össze. Ezek ma már múzeumban vannak, és az érdeklődök láthatják őket kis madáretetőkben vagy akár palackokban is.

2. Dalekok

Senki sem róhatná fel a dalekok gyűjtését egy igazi Dr. Who rajongónak, na de Rob Hull, az angliai Doncasterből egyáltalán nem érdeklődik a sorozat iránt. Ő egyszerűen csak szereti a dalekokat, amik Dr. Who nemezisei egy idegen bolygóról. (A dalek egy faj a Skaro bolygóról. A dalekok kaled mutánsok tank- vagy robotszerű, közlekedésre és támadásra használt páncélzatba ültetve - a szerk.)

A mániája még gyerekkorában kezdődött, amikor édesanyja nem volt hajlandó neki megvenni egy játéküzletben meglátott dalekot. Megfogadta, hogy majd vesz magának egyet, és ez 29 éves korában eszébe is jutott - ekkor szerezte be első modelljét. 2011-ben került be a világrekordok könyvébe, (akkor) 571 darab dalekkel.

Thinking?

Mániájának egy valaki van, aki nagyon nem örül: a felesége.

"Utálom ezeket a dolgokat, de van egy olyan érzésem, hogy ez csak tovább bátorítja őt" - mondta a feleség a The Telegraphnak.

3. Esernyőtok

Nancy Hoffman valószínűleg az egyetlen ember a földön, aki esernyőtokokat gyűjt - de ez semmit sem von le a rendkívüli gyűjtemény különlegességéből. A rekordok könyvébe 730 esernyőtokkal került be, 1996 óta pedig Hoffman háza bárki számára nyitott múzeumként működik. Mivel a látogatóknak több mint 50 országból gyűjtött, megszámlálhatatlanul soknak tűnő esernyőtokot kell végignézniük, Hoffman közben harmonikaszóval szórakoztatja őket.

Umbrella_cover_museum

Fotó: Wikipedia

4. Hamburgeres cuccok

Mint a legtöbb ember, Harry Sperl is szereti a hamburgert, amiben viszont nagyon más, hogy ő nem a finom ételt rendeli ki. Neki más kell.

Hamburgerhez köthető tárgyakat gyűjti, amiből ma már 3724 tölti meg otthonát.

A Hamburger Harrynek becézett Sperl először csak kelléknek vett néhány dolgot, amikor el akart adni egy vintage tálcát. Erre a tálcára pakolta a hamburgeres tárgyakat, hogy feldobja a látványt. De itt mégsem állt meg, tovább folytatta a gyűjtést, csak úgy mókából. Emellett pedig a barátaitól is elkezdett ilyen jellegű ajándékokat kapni.

A világrekordok könyvébe is bekerült férfinek már hamburgeres vízágya és egy testre szabott, hamburgeres Harley Davidsonja is van. Jelenleg arról álmodozik, hogy nyit majd nekik egy múzeumot, aminek sajtburgeralakja lesz.

5. Dinoszaurusz játékok

Randy Knol hatalmas dinoszauruszgyűjteményét sok 5 éves megirigyelné. Ő maga akkor kezdte el őket gyűjteni, amikor még a hatvanas években kapott egy Frédi Béni szettet karácsonyra. Ma már - saját becslése szerint - legalább 5-6 ezer darabja van, amiket dobozokban és táskákban tart. Az ő gyűjteményét még kell, hogy ellenőrizze a Guinness rekordok bizottsága, de jó eséllyel övé a legnagyobb.

"Ismertem néhány embert, akiknek több volt, de ők már mind halottak"- mondta.

6. 'Ne zavarj' feliratok

Vannak emberek, akik amikor utaznak, szeretnek pólókat, hógömböket vagy kulcstartókat venni, hogy emlékezzenek a helyre, ahol jártak. Rainer Weichert inkább 'Ne zavaraj' feliratú táblákat gyűjt, amiket utána hazavisz Németországba. 2014-ben 11 570 ilyen táblája volt, amiket hotelekből, hajókról, vagy repülőkről szerzett - összesen 188 országból.

Az egyik legértékesebb darabja minden bizonnyal az a tábla, amit az 1936-ban szerzett, az olimpiai faluban, Berlinben, a másik pedig egy 106 éves jel a General Brock Hotelből, Kanadából.

7. Hátvakarók

Egy kirándulás Manfred S. Rothstein bőrgyógyászati klinikájára Fayetteville-be, és máris láthatjuk a világ legnagyobb hátvakaró gyűjteményét. Az orvos több, mint 800 darabot szedett össze eddig, amik közül rengeteg látható a rendelőjében, vagy az oda vezető folyosón. Olyan különleges darabok is vannak köztük, mint egy vakaró, ami bivaly bordából készült, sőt három elektromos modell is van nála még az 1900-as évekből.

hatvakaro

Forrás: Youtube

8. Gyorséttermi játékok

A Fülöp-szigeteken felnőtt Percival R. Lugue olyan gondosan bánt a kis játékokkal, amiket gyorséttermekből szerzett, hogy kötődni kezdett hozzájuk és sosem nőtt ki gyűjtésükből.

Ma már több ilyen kis játéka van, mint bárki másnak a földön, egészen pontosan 14 500 darab.

Miután 2014-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, Lugue nem állt le, sőt, konkrétan kijelentette, hogy azon lesz, hogy a világon létező összes ilyen játékot megszerezze.

9. Megkövesedett kaki

George Frandsen minden bizonnyal a kakik Indiana Jones-a. Ma már 1277 darabja van, a gyűjteménye pedig 2006-ban bekerült a világrekordok könyvébe. Ezután odaadta egy Floridai Múzeumnak a gyűjteményt, ahol egy évig lesznek kiállítva. A múzeumba látogatók így 8 országból gyűjtött székletben gyönyörködhetnek.

10. Bóják

Gondolj bele, milyen súlyos testi sértést lehetne okozni 500 közlekedési bójával. Szerencsére az Angliában élő David Morgan nem használja a gyűjteményét ilyen aljas célokra. A mániája még akkor kezdődött, amikor egy közlekedési bójákat gyártó gyárban dolgozott. 1986-ban egy rivális cég azzal gyanúsította meg Morgan cégét, hogy ellopták az egyik dizájnjukat, szóval a férfi nekiállt kutatni, hogy bizonyítsa ennek ellenkezőjét. Ez az incidens okozott végül életre szóló szenvedélyt nála. Annak ellenére, hogy több száz darabja van már, azt állítja még soha, egyet sem lopott el, mindegyiket becsületesen szerezte.

Forrás: Mentalfloss

Neked van valamilyen különlges gyűjteményed?


KÖVESS MINKET:

hirdetés
coop1-1.jpg

Szuper gasztro-kvíz, teszteld tudásod!

Videóban megnézheted, kinek hogyan sikerült kitalálnia a magyar gasztroszleng útvesztőjéből. A cikk végén pedig te is próbára teheted magad!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. szeptember 12.Kifejezetten imádjuk a magyar ételeket – ezért szinte bármit kifejezhetünk velük. Nézd meg, kinek hogyan sikerül kitalálnia a magyar gasztroszleng útvesztőjéből. Ízes szólások, finom beszólások, nagy adag baki és jó pár felsülés: ezt a videót kajálni fogod!

A puding próbája: teszteld a tudásod!

Most ugrik a majonéz a vízbe! Te vajon hány étellel kapcsolatos magyar szólásnak és kifejezésnek tudod a pontos jelentését? Vigyázz, kész, tíz kvízkérdés: hasraütés nem ér! :)

Ha te is kitöltenéd a tesztet, katt ide!


KÖVESS MINKET:hirdetés
cup-3155655_1920.jpg

Menstruációs kehely tabuk nélkül – előnyök, hátrányok, tapasztalatok és szex

A fenntartható menstruáció kérdése egyre többeket foglalkoztat. A menstruációs kehely pedig úgy tűnik, a legjobb megoldás erre a problémára.
Gubán Mária; címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 16.Egyszer, amikor holland cserediákok voltak a giminkben, és egy lovaskocsi hátulján ülve demonstráltuk nekik, milyen is a vidéki élet itt Magyarországon, kiesett a táskámból egy rózsaszín csomag. A szürke aszfalttal együtt távolodott tőlünk meg a vörösödő fejemtől. Gondolom, később a csatornában végezte, vagy a kisvárosunkhoz közeli erdőben.

Ezzel nincs egyedül.

Előbb-utóbb a Te, gondosan visszacsomagolt tamponod is találkozik majd az enyémmel. Igen, azzal a tíz évvel ezelőttivel.

Fél éve kezdtem el használni a menstruációs kelyhet, többek között azért, hogy elkerüljem az ilyen helyzeteket.

Megkérdeztem 8 lányismerősömet is a motivációikról, hogy miért váltották le a tampont, és az eddigi tapasztalataikról. Mivel nagyon kevés nőgyógyász ajánlja a kelyhet, vagy beszél róla, ezért a lányok is főleg az internetről, feminista Instagram-fiókoktól, és különböző influenszerektől szerezték az értesüléseiket. Nagy részük már legalább 2 éve használja, és egyelőre úgy tűnik, nagyon elégedettek.

Mi az a menstruációs kehely?

Egy rugalmas, kicsi pohár, ami ahelyett, hogy magába szívná a menstruációs vérzést, mint a tampon vagy a betét, összegyűjti és felfogja azt. Antibakteriális orvosi szilikonból készül, nem tapadnak meg rajta kórokozók, és nem vált ki semmiféle reakciót a szervezetben.

A harmincas években találták fel, pont, mint az eldobható tampont.

Leona Chalmer csészéje 1937-ben készült el, majd került kereskedelmi forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban. Alapanyaga gumi volt, és a női medenceizmok tartották a helyén mindenféle öv vagy ragasztás nélkül, ami hatalmas újdonságnak számított. Az ötvenes években latexből kezdték készíteni, majd a nyolcvanas években újra felkapták, de 2014-től zajlik az intimkelyhek igazi reneszánsza.

Miért a kehely?

„Kevesebb szemetet akartam termelni, első körben.”

„Rátaláltam egy csomó zero waste-es oldalra Instagramon, addig bele se gondoltam, hogy semmi mást nem csinálunk, csak egy nagy szeméthegyet építünk magunk körül.”

A menstruációs hulladék hatalmas teher a környezetre.

A tamponok és betétek gyakran kerülnek a vízbe, mert lehúzzák őket a wc-n, vagy a talajba, mert elássák őket. Vannak, akik égetés útján szabadulnak meg tőlük, aminek következtében karcinogén anyagokat tartalmazó füst képződik, ez nem csak a légkörre jelent veszélyt, hanem ránk, emberekre is.

Nemcsak maga a betét, vagy a tampon a problémás. A betétek ragadós része polietilént tartalmaz, egyenként és aztán egyben is műanyagba csomagolják őket.

De a tampon pamutból készül! - hangzik az ellenérv. Részben. A pamutrétegeket ugyancsak más szintetikus anyagok tapasztják össze, gyakran klorint és dioxint is tartalmaznak. Sokszor a kihúzó szál is poliészterből vagy polipropilénből készül. (Továbbá a pamut előállítása is rengeteg vizet vesz igénybe.)

Az Organicup adatai szerint

a tamponok és betétek csomagolásaikkal együtt évente több, mint 200.000 tonna hulladékot képeznek.

A londoni szennyvízcsatornákban például már konkrét hegy alakult az ilyen termékekből, és egyéb wc-n lehúzott, oda nem illő hulladékból.

VIDEÓ: szeméthegy a londoni csatornában

Ami számomra kicsit ironikus, hogy sok menstruációs kelyhet lehet gyönyörűen tömör műanyagcsomagolásban kapni. Szóval arra buzdítanék mindenkit, aki intimtölcsérbe invesztálna, hogy olyat vegyen, amit vászonszütyőben tartanak. Érdemes még meggondolni, hogy a tengerentúlról rendelnénk, vagy személyesen szereznénk be valami közelebbi helyről, így megspórolva rengeteg egyéb csomagoló- és üzemanyagot.

Budapesten már gyógyszertárakban és drogériákban is beszerezhető, van, ahol csak 3000 forint.

„Környezettudatos döntés volt, illetve hosszútávon anyagilag is jobban megéri, hiszen lehet, hogy drága eszköz, de a kelyhet csak egyszer kell megvenni.”

Egy doboz tampon (16 db) 799 forintba kerül, de ha gazdaságos döntést szeretnénk hozni, az 56 darabos kiszerelést választjuk, ez 1590 forint. Tehát egy tampon nagyjából 30 forint. Naponta használjunk mondjuk 4-et, mert 3 óránként cseréljük, este pedig inkább a betétet részesítjük előnyben (egy csomag betét, amiben 16 darab van 740 forint – 1 db 46 forint). Ez egy napra 120 forint. Egészítsük ki két betéttel, mert mondjuk otthonra és éjszakára is azt használjuk, hogy kényelmesebb legyen. Ez 92 forint. Naponta tehát olyan 210 forintért menstruálunk. Ez tart olyan 4-5 napig. tehát kb 800-1000 forint. Megismétlődik évente 12-szer, így durván olyan 10.000-12.000 forintot simán elmenstruálunk. Egy cup 3000-9000 forint. Kevesebb, mint egy év alatt visszahozza az árát, és 2-3 évig használható.

Tehát olyan 28.000 forintot spórolhatunk azzal, ha egy kehelybe invesztálunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
par-kutya-pexels-1000x561.jpg

10 felnőtt vallott arról, megbánta-e, hogy nem vállalt gyereket

Több oka is lehet annak, ha valaki nem akar családot alapítani. Ezek közül mutatunk be néhányat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.Sok szülő úgy tartja, az élet egyik, ha nem a legnagyobb csodája a gyerek, főleg, ha igazi szerelemből született. De vannak olyanok, akik egyáltalán nem vágynak erre, és úgy érzik, teljesen az életük gyerek nélkül is. Vagy mégsem?

A Redditen egy felhasználó feltette a kérdést azoknak az idősebb pároknak, akik úgy döntöttek, nem alapítanak családot, megbánták-e, hogy végül nem született gyerekük vagy nem. A témával kapcsolatban sokan válaszoltak, ezek közül idézünk néhányat:

1.

"Húsz éve házasok vagyunk, mindketten 50 évesek. Egyikünk sem akart gyereket. Tegnap viszont CSODÁLATOS délutánt töltöttünk el a 16 éves unokahúgommal. Beszélgettünk a barátjáról, szedret szedtünk, kirándultunk. Imádom őt. Az, hogy valakinek nincs gyereke, ugyanolyan normális, mintha mások akarnak, ezt mindig is így éreztem. Szóval egyáltalán nem bántam meg."

2.

"A férjem és én mindketten az 50-es éveinkben járunk és 19 éve vagyunk házasok. Mindkettőnk édesapja bántalmazott minket, mi voltunk a legkisebb gyerekek a családban, és azonnal kirepültünk, ahogy csak tudtunk. Sok a közös bennünk, így egy erős, sziklaszilárd házasságot építettünk fel. Gondolkoztunk azon, hogy vállaljunk-e gyereket, de miután olyan sokat dolgoztunk azon, hogy túltegyük magunkat a gyermekkori bántalmazáson és a szegénységből való kitörésen, hogy úgy döntöttünk, ketten is elegek vagyunk egymásnak. Így is családnak tekintjük magunkat, és boldogan élünk. Az otthonunk békés, és ez a legfontosabb dolog számunkra. Ha most kell választanom az anyaság, a házasság és a békés élet között, amit élvezek, nem is lenne kérdés. Abszolút nem bántam meg."

3.

"Nekem nincs párom, de több párkapcsolatom volt és kétszer is megházasodtam. Nem lettem volna jó szülő. Néha bánom, hogy nem születtem egy másik életbe. Mivel azokkal a kártyákkal kell játszanom, amit kaptam, úgy érzem, jó döntést hoztam, és azóta se bántam meg."

4.

"26 éves férfi vagyok, aki egy férfivel van kapcsolatban. Lehetett volna gyerekünk, de nem lett. Viszont vannak unokahugaink és unokaöccseink, akikről gondoskodhatunk."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
18530334-0-image-a-41_1568628626918.jpg

„Minél jobban megszégyenítik a kövéreket, annál többen fogynak le” – hangzott el a legnépszerűbb brit reggeli műsorban

A fitneszedzőnő szavaiból hatalmas botrány lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 16.Az ITV Good Morning Britain című műsorában Danielle Levy úgy vélekedett, hogy kövérnek lenni nemcsak rossz, hanem szégyellnivaló is.

„Éppen ezért ha minél jobban megszégyenítik a kövéreket, annál többen fogják be a szájukat és hagyják abba a túlzott zabálást” – idézte a Daily Mail

A nézők közül persze rengetegen felháborodtak, és többen is a Twitteren próbáltak az edzőnőt helyre tenni.

„Ez nem más, mint mások terrorizálása. A kövérek tudják, hogy kövérek, nem kell őket emlékeztetni erre sértő megjegyzések formájában. Az emberek akkor fogynak, amikor arra készen állnak, pozitív segítségre van szükségük”

– írta egyikük.

„Nem minden ember a túl sok evés miatt kövér. Vannak más körülmények is, amelyek ilyenné teszik őket. Ne mérjünk mindenkit ugyanazzal a mércével” – írt egy másik néző. Többen is emlékeztettek arra, hogy a kövérség összetett probléma, és azzal, hogy nem bántjuk a kövéreket, még nem ünnepeljük állapotukat.

Volt, aki nem kevésbé elegánsan vágott vissza. „Én személy szerint nem szeretem Danni ajkait. Túl sok a botox.”

Egy másik bírálója szerint a hölgy úgy néz ki, mint egy 20-as évekbeli porcelánbaba és kíváncsi lenne, hogy mennyi pálmaolajat használt fel azért, hogy így nézzen ki.

Akadtak olyan hozzászólók is, aki saját tragédiájukról beszéltek: „Egész életemben gúnyoltak, hogy kövér vagyok – sikeresen, hamarosan belehalok az anorexiába. Az ilyen nőket vádolom ezért, mint a gonosz Dannit – a gyűlöletbeszéd öl.”

Egy másik nő pedig arra szólította fel az edzőnőt, hogy inkább adjon hálát a jóistennek, hogy nem tudja, milyen az, amikor egy embernek felborul az anyagcseréje, vagy olyan szteroid-kezelésnek kell alávetnie magát, amitől aztán egész életében szenved.

A fitneszladynek már a műsorban szintén meghívott színész, Christopher Biggins is beszólt, aki szerint a kövérek megszégyenítése sértő és kegyetlen, ebből alakult ki a vita már a képernyőn. Levy azonban nem tágított, kitartott amellett, hogy a túlzott evés egyfajta függőség, ami a kóros elhízáshoz vezet, és a kövérek gúnyolását káros tabunak nevezte.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x