hirdetés
bdacsonyi-latkep.jpg

10 fantasztikus tény a Balatonról

Mennyi idő alatt töltődne újra a tó vize? Igaz, hogy gyógyító ereje van? Hol találunk titokzatos helyeket a környéken? Itt a válasz.
UE, Nyitókép: Szeretlek Badacsony - szmo.hu
2015. március 09.


hirdetés

1. A Balaton vize közepesen radioktív

Ne ijedjetek meg az elsőre sokkolónak tűnő információtól! Ez ez semmi rosszat nem jelent, sőt! A magyar tenger vize emiatt enyhén gyógyhatású. Nagymamáink, akik a nyarakat a Balatonnál töltötték, úgy mesélték, hogy imádtak az akkor még nem kövezett, homokos tóparton a sekély vízben feküdni, és nagyon jót tett a a fájós derekuknak, hátuknak, karjuknak, ha befúrták magukat a nap sugaraitól meleg, nedves homokba.

hszabosandor

Fotó: H. Szabó Sándor

hirdetés

2. A Balaton környékének vulkáni tevékenysége miatt létezik a Tapolcai tavasbarlang

Ez hogyan lehetséges? A mai Dunántúlon, az egykori Pannon-tó területén a vulkáni tevékenységnek köszönhetően számos gejzír tört elő. Ez vájta ki a mai tavasbarlang járatait, és ezek az erők hoztak lére gejzírkúpokat a Tihanyi félszigeten.

pannnonto

3. Az ős-Balaton egykor sokkal nagyobb volt

A jégkorszak és a földkéreg törései nyomán alakult ki a tó medre. Mivel nedves, hűvös, csapadékos volt a klíma, feltöltődött. Az eredeti tó nemcsak nagyobb volt a mostaninál, de jóval magasabban állt a víz. Ma gyakorlatilag az egész déli partot víz boríthatná a Somogyi- és Zalai-dombságig. A Tihanyi-félsziget például ekkortájt sziget volt.

terkep_lazar

4. Titokzatos sírkövek

A Balatonudvari régi temető szív alakú sírkövei mágnesként vonzzák azokat, akik szeretik a rejtélyeket. A 19. században készült faragványokra eddig teljességgel megnyugtató magyarázat nem született. Máig nem tudjuk, miért készítettek az 1800-as évek elején éppen ilyen formájú sírköveket.

Balatonudvari

Forrás: Wikipédia

5. A Balaton-felvidéken található Rákóczi fája

Vagy legalábbis az egyik fa, amiről a legendák úgy tartják, hogy a lovát hozzá kötötte. A környék legöregebb szilfája, a balatonakarattyai matuzsálem sajnos a hatvanas években kiszáradt, utoljára 1987-ben zöldellt utoljára. Ma már csak a "tetemét" láthatjátok.

Milyen öreg ez a fa? Állítólag az 1532-es kenesei országgyűlés idején már megvolt. Mit kell még róla tudni? Ez a fa jelölte régen Zala és Somogy vármegye határát a halászoknak.

26979569

Forrás: Wikipédia

6. A Balaton megtelhet

Mint ahogyan 2014 februárjában meg is történt. Ha a tó vize túlcsordul, akkor a felesleget levezetik a Sió-csatornán.

katonaerika

Fotó: Katona Erika

7. A Balaton akár ki is száradhat

A 2000-es évek elején volt ijesztően alacsony a vízállás. Mi történne, ha tényleg kiszáradna a tó? Négy évbe telne, hogy a Balaton tápláló árkok, patakok, vizek természetes úton újra megtöltsék a medret!

8. Szentbékkálla is izgalmas dolgokat rejt

A falu határában találjátok a híres kőtengert. Az intenzív vulkáni tevékenységnek köszönhetőek a kövek, amiket később a szél, a csapadék, az erózió tovább formázott. A kövek nagysága és magassága igen változatos, van közöttük ház méretű is. A kőtenger érdekessége az ingó kő: ha a kőtábla végére áll valaki, akkor az megbillen.

VIDEÓ: Így "működik" az ingókő

9. Régen majd' egyméteres jég borította télen

Bizony, a régi teleknek a jelek szerint már lőttek, amikor hetekre befagyott a Balaton vize és azon jártak át az egyik partról a másikra. Nem lehet már hetekig vagy hónapokig korcsolyázni, fakutyázni sem a tó jéggé dermedt vizén... A múlt századból feljegyzett legmagasabb téli jégvastagság egyébként 75 centméter, 1928-29 teléről.

Vörös Ákos +36 30 224 8330

Fotó: Vörös Ákos

10. Megsemmisült az egykori hajóállomány

Ha a második világháborúról van szó, sokaknak csupán Budapest ostroma jut az eszébe. Arról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a kikötők miatt a szövetségesek bombázták a Balaton környékét is. Így az egykor híres hajóflotta jelentős része elpusztult.

Két érdekes tény: a 18-19. században a Festetics család jóvoltából hajóépítő telep volt Keszthelyen. Itt készült a Főnix nevű vitorlás, amely sajnos nem maradt fenn. A másik, hogy motoros hajók már 1927-től szántották a tó vizét. Persze a háború után alig maradt használható eszköz a közlekedésre, fel kellett újítani a hajóparkot. Az egyik legjobb dolog a Balatonnál: a kikötők, mólók közelében sétálni és bámulni a vizet. No meg vitorlázni.

kikoto_ck

Ha imádod a Balatont, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
petofisetany.jpg

Tilos lesz közterületen alkoholt fogyasztani augusztustól Siófokon

A polgármester így tenné biztonságosabbá és élhetőbbé a várost.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2020. július 19.


hirdetés

Megszavazta a siófoki önkormányzat, hogy augusztus 1-től az egész városban betiltsák a közterületi alkoholfogyasztást — írja a 24.hu az önkormányzat honlapjára hivatkozva. Este 10 és hajnal 6 óra között az éjjel-nappali boltokban sem lehet majd alkoholt kapni.

A tiltás a strandok és a vendéglátóhelyek területére nem vonatkozik.

Megszavazták emellett azt is, hogy július 17-től augusztus 30-ig ismét rendezvényterületté nyilvánítják a Petőfi sétányt, ennek köszönhetően áteresztő pontokat alakítanak ki és biztonsági őröket is alkalmazhatnak.

A javaslatot a független polgármester, Lengyel Róbert terjesztette be néhány héttel ezelőtt.

hirdetés

Az előterjesztést még július elején nyújtotta be a független polgármester, Lengyel Róbert, aki azzal indokolta a lépést, hogy a város biztonságosabbá, nyáron is élhetőbbé tételét célozná meg javaslataival.

Akkor így indokolta a lépést:

"Próbáljuk elérni azt, hogy se a parkjainkban itt-ott részegen fetrengő hajléktalanok, se pedig a mindennapokból "kiszabaduló" ifjak, ne vedeljenek következmények nélkül a közterületeinken.

Elég abból is, hogy éjjel suhancok, vagy épp hajléktalanok a boltok polcairól tömegével veszik az olcsóbb sört, kommersz italokat, majd azok egy részét ismét csak az utcán közlekedve, óbégatva vedelik, az üres dobozokat meg üvegeket szanaszét dobálva."

Lengyel a testületi ülésen úgy fogalmazott, „helyzet van Siófokon és addig kell reagálnunk, amíg még tudunk. Csak egy hétvégén hat garázda, verekedéses bűncselekmény történt. A közterületi alkoholfogyasztás és az éjszakai alkoholárusítás stopja, a sétány őrzése – sokkal élhetőbbé válhat a város a nyáréjszakákon is” – írja a Siófoki Hírek.

Az ülésen szintén felszólaló városi rendőrkapitány, Bene Zsolt szerint „a vírushelyzet után eddig nem tapasztalt agresszivitással engedik ki a gőzt sokan... Elszaporodtak a garázda jellegű cselekmények; jellemző az ittasság, sok a sérüléssel járó cselekmény”.

Az új rendeletet óriásplakátokon és kisebb hirdetőtáblákon is reklámozzák majd.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balaton-időjárás.png

Közel kéthavi mennyiségnek megfelelő eső esett a Balatonon 48 óra alatt

Különleges jelenséget rögzítettek a kamerák: órákon keresztül szinte egy helyben tombolt a vihar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

A Balaton térségében rostokolt a vihar kedd este, pár óra alatt 98,1 mm gyűlt össze - írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes információi szerint

augusztus 4-e, 8 órától 24 óra alatt 98,2 mm, 48 óra alatt pedig 118,5 mm csapadék esett.

Ez az érték rekordot ugyan nem döntött, de így is tetemes, közel kéthavi mennyiségnek felel meg.

A szél is viharos volt a zivatar környezetében, Balatonőszödön a hivatalos mérések szerint 91,8 km/órás széllökést regisztráltak.

hirdetés

Órákon keresztül szinte egy helyben tombolt a vihar.

Az érdekesség az Időkép balatoni kameráin is megfigyelhető:

Siófok újratöltve 20200804

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Balatonföldváron is kijut az esőből

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A viharok a keddit megelőző este sem kímélték a Balaton térségét, sűrű villámlásokkal és peremfelhővel vonultak át.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
napkelte_balaton_rostasy-11-1-scaled.jpg

Napkelte a Balatonon: mikor még a víz is megáll egy pillanatra

Van egy perc, amikor minden hirtelen elcsendesedik, a víz sem csobban, a fa sem zizzen és a madarak is néma tisztelettel várják, hogy megérkezzen az aznapi csoda.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 19.


hirdetés

Aki volt már kora hajnalban egyedül egy vízparton, az tudja, milyen a csend a természetben. Az egyik csend feltölt, andalít, elringat. Mikor a víz lustán csobban a parti kőre, mikor az ébredő madár halkan pittyen, mikor a vitorláson finoman felpendül egy fémhuzal.

És van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj. Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra.

A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.

A varázslat pedig ahogy jött, úgy illan el. Egy pillanat alatt. Helyére pedig lassan bekúszik az ébredő világ. Egy hal ugrik fel a nádas mellett, egy madár röppen fel valahol hangosat rikoltva. A nád suhogva hajlong, és a virágok is illatozni kezdenek. Megkezdődik egy újabb szép nyári nap.

Ha már volt részed benne, akkor a képeket látva újra átélheted mindezt. Ha még nem jutott neked e csodából, akkor írd fel a bakancslistádra, és próbáld ki. Hidd el, megéri.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kekszalag_rostasy-9-Copy-1.jpg

Kékszalag: Az idei rajt is látványos volt Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén

Csütörtök reggel 535 hajó indult neki a 155 kilométeres távnak.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 30.


hirdetés

Elrajtolt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről, a szervezők tájékoztatása szerint 535 hajó nevezett a versenyre. Idén 27 hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók a tókerülő versenyen. A Kékszalagon induló hajók közül három legénysége csak külföldiekből áll, három női kormányos is nevezett valamint egy csak nőkből álló csapat is indult.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A balatonfüredi csütörtöki rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy teljesítsék a mintegy 155 kilométeres távot Balatonkenese Siófok és a tihanyi szoros érintésével Keszthelynél visszafordulva a balatonfüredi célhoz.

A Kékszalagot tavaly a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django nyerte, a rendkívül szélcsendes versenyben 15 óra 37 perc alatt megkerülve a Balatont. A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, magyar fejlesztésű katamarán tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot. Mindhárom hajó ezúttal is ott van a mezőnyben - írta az MTI.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!