hirdetés
ujdonsult_anyuka_ck.jpg

10 dolog, amit minden újdonsült anyukának tudnia kell

Túl az első 3 hónapon – azon a bizonyos 4. trimeszteren – lezárul egy korszak. A My Mommy Melody blog szerzője sok mindent megtanult, ami más anyukának is a hasznára válhat.
Tóth Zsófi írása a My Mommy Melody blogon, A fotók illusztrációk/Pixabay - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

A My Mommy Melody blog nem más, mint topicok és tippek, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni, vagyis: életről-lélekről anyuszemmel.

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy átállni az anyaságra az egyik legmerészebb kaland, amiben valaha részem volt. Nyilván voltak elképzeléseim, hogy is fog ez kinézni: csöpögős, cukorszirupos édes képek. Na és akkor jött a valóság - meg a kisfiam, akik egészen másképp gondolták. Nem, nem ilyen lett az első 3hónap.

De miket is tanultam meg ebben az időszakban, amit szerintem minden anyának vagy leendő anyának tudnia kell?

1. Jól csinálod!

Ez az első, amit fontos megjegyezni, mert erre a legfontosabb magamat emlékeztetni – és ezt is a legkönnyebb elfelejteni, mert..

* Mert nem az elveid szerint alakulnak a dolgok.

hirdetés

* Mert több kérdésed van, mint válaszod.

* Mert olykor (vagy sokszor) teljesen leterheltnek érzed magad.

Mindezek ellenére,

ha ránézel a kisbabádra, és látod, hogy mosolyog, tudd, hogy neki így a legjobb. Veled.

A te figyelmednek a középpontjában. Kérlek, ne felejtsd el, hogy amíg neki is és neked is jó, addig jól csinálod!

2. Nem fogsz minden pillanatot élvezni, de ez így van rendjén!

Nyilván a fejünkben él egy kép az anyaságról, hogy milyen szép lesz. A saját anyánktól, vagy más anyáktól is azt halljuk. Az idő, azt mondják, mindent megszépít, és ez a leginkább így van a kismamás anyukákkal. Számos olyan kismamáról hallok, aki bizonyos időszakokra egyszerűen képtelen visszaemlékezni – rossz volt, az agya pedig kizárja. A rossz pillanatokat az agya egyszerűen elmossa. Ezekkel a hormonokkal és anyai szeretettel ez ilyen, ez így működik.

Sokszor fogsz sírni – akár az este sötétjében is-, sokszor fogod érezni, mennyire hiányzik a régi életed, amikor annyival szabadabb voltál, annyival kevesebb volt a felelősséged – hogy aztán egy pillanat alatt visszazökkenj és végtelenül hála öntsön el a mostani életedért.

Hiszen az a kis emberpalánta melletted maga a csoda! Viszont fontos: ha úgy érzed, nem tudsz visszazökkenni, ne habozz segítséget kérni szakembertől!

3. A babák nem jók vagy rosszak. Ők egyszerűen csak babák

Annyian felteszik a kérdést nekem is a mai napig: „És jó baba?”

* Alszik éjszakánként?

* Jól szopizik? Mennyit szopizik?

* És ezt vagy azt csinálja már? Ennyi idősen már csinálnia kellene!

Még sorolhatnám a számos okos kérdést, amivel már ilyen korán megbélyegzik a picit az alapján, hogy a baba a nagykönyv szerint vagy annál jobban fejlődik-e.

A jó hír az, hogy a babák nem olvasták ezt a bizonyos nagykönyvet. Ők a saját ütemükben próbálnak beilleszkedni ebbe az új világba,

amibe csöppentek, és megküzdeni a számukra új kihívásokkal a saját vérmérsékletüknek megfelelően. Elég széles az a bizonyos „normális” skála bébik esetében.

4. Zavarni fog a tested

Annyi mindent olvastam a szülésről és a kisbabával való első hónapokról, de ezt a bizonyos pontot senki sem említi.

* Nem említik, hogy a hasad nem fog lemenni, hanem napok, sőt akár egy hét vagy hetek is kellenek ahhoz, hogy a méhed összehúzódjon, és ne terhes kismamának nézz ki.

* Nem említik, hogy egy székelés mekkora küzdelemmel járhat.

* Nem említik, hogy, bár minden nő nagy mellekről álmodozik, az új melleid idegenül fognak hatni, és újra kell tanulni velük az életet.

Apropó újratanulás: a tested nem csak a mellednél, mindenhol máshol is újra kell tanulni. Másképp reagál a hőmérsékletre, másképp a fájdalomra, másképp a szexre. Máshova kerül a G pont. A hormonok átrobognak rajtad, és kin jobban, kin kevésbé, de nyomot hagynak.

A szerző fotója

Nem említik a hegeket (vagy, mint mondjuk az én esetemben, a császár hegét), a terhességi csíkot, ami még jódarabig velünk marad, a striákat, amiktől tigrisnek nézünk ki (de legalább tényleg anyatigrisnek érezheted magad). Nem említik, hogy a születésnél nem csak a lelked, hanem a tested is újjá született.

De az, hogy a tested így megváltozott, nem jelenti azt, hogy ne legyél rá borzasztóan büszke! Nem csupán életet adott egy másik életnek (ami már önmagában is egy csoda), de alkalmazkodik is az igényeihez, hogy teljes mértékben elláthassa a picit; gyógyul és még 100 dolgot csinál, hogy egy másik élet ellátásán túl te is egészséges lehess. Így nézve a testedre, valójában lenyűgöző, nem igaz?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zacher_gabor-1.jpg

Mennyi alkoholt isznak a középiskolások? Zacher Gábor segítségével elemezzük egy felmérés adatait

A "Szétcsúszva" program felmérése szerint a középiskolások harmada heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. Zacher Gábor úgy véli, azt lenne fontos megtanulniuk, hogy ne legyen harmadik pohár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Meglepődjünk-e azon, hogy 100-ból 7 középiskolás hetente több alkalommal is fogyaszt alkoholt? Vagy hogy 80%-uk 15 évesen vagy még fiatalabban ivott először alkoholt? Pláne azon, hogy

minden ötödik fiatal úgy érzi, nehezére esik nemet mondania, ha alkohollal kínálják.

Az adatok egy friss felmérésből valók, amelyben 500 14 és 18 év közötti fiatal válaszolt online, anonim módon az alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatos kérdésekre.

„Eléggé szomorú helyzet” – mondta nekünk dr. Zacher Gábor toxikológus az eredményeket látva. –

„Ebben a korosztályban valamit nagyon gyorsan megtanulunk: hogy az alkoholnál jobb feszültségoldó szer nincs.

hirdetés

A tinédzserekben meglévő természetes gátlásokat két feles tökéletesen felszabadíthatja, ami után ha pozitív visszajelzések érkeznek, máris megerősítést nyert az alkoholfogyasztás.”

Többek között az alkohol feszültségoldó szerepét is boncolgatja az a fiataloknak készített, mindössze 30 perces színdarab, amit a Momentán Társulat ad elő – a „Szétcsúszva” program részeként már számos középiskolában jártak vele, vagy láttak vendégül saját játszóhelyükön fiatalokat. Stábunk is megörökített egy ilyen előadást, megkérdezett 14-15 éveseket mindarról, amit láttak, de felkereste a szakembert, dr. Zacher Gábort is.

Hogy hogyan állnak a fiatalok az alkoholfogyasztással és mit tanácsol nekik a szakértő, kiderül kisfilmünkből:

Mi is az a Szétcsúszva program?

Egy középiskolásoknak szóló edukációs program, amelyet a Diageo a program indulása, 2005 óta nemzetközi szinten támogat. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék az iskolásokkal a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és a felelős magatartás fontosságát, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a döntés az ő kezükben van. A Szétcsúszva program a Momentán Társulat képzett színészek által előadott műsorból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A program a részvevő iskoláknak fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosít.

A Diageo világszerte elkötelezett a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. Magyarországon a vállalat idén novemberben indította el a kezdeményezést, az előadásokkal 3000 középiskolást kíván elérni 2020 tavaszáig.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bartomeu-barca.jpg

Felbérelhetett egy céget a Barcelona elnöke, hogy kamuprofilokkal támadják az ellenfeleit

Támadtak olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége, valamint Gerard Piqué is.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Egymillió eurót fizethetett a Barcelona egy I3 Ventures nevű PR-cégnek, hogy kamuprofilokkal fényezzék a közösségi médiában Josep Maria Bartomeu elnököt, klubvezető ellenfeleit pedig lejárassák - hangzott el a katalán Cadena SER rádió műsorában.

A Forbes az üggyel kapcsolatban arról ír, hogy a szerződés alapján nemcsak a potenciális rivális elnökjelölteket próbálják lejáratni, hanem több játékost is. Így támadtak be olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége is, valamint Gerard Piqué is.

Az I3 Ventures nevű PR-cégre azután figyeltek fel, miután Eric Abidal sportigazgató egy interjúban a játékosok hozzáállását bírálta, és erre szokatlan módon Messi a közösségi médiában válaszolt. Ekkor a kamuprofilok mind magasztalni kezdték Bartomeu elnököt, hogy mennyire higgadtan és nyugodtan kezelte a helyzetet.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a Barcelona 2017-ben szerződött a I3 Venturesszel. Azt, hogy valóban kapcsolatban állnak a céggel, a klub délutáni közleményében meg is erősítették, ugyanakkor állításuk szerint a cég nincs kapcsolatban a hírekben szereplő kamuoldalakkal. Amennyiben mégis kiderülne ennek az ellenkezője, úgy azonnal szerződést bontanának velük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Zöld Valentin-nap: ajándékötletek a plüssökön és bonbonokon túlról

6 környezetbarát ajándéktipp, amivel meglepheted a párod február 14-én.
Képek: Pixabay, Pexels - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Karácsonykor már-már menetrendszerűen árasztják el az olvasókat a magazinok azzal, hogyan lehet még zöldebb az ünnep azzal, hogy cserepes karácsonyfát veszünk, vagy nem tekerjük az ajándékokat annyi csomagolópapírba, amennyivel egy kisebb családi házat ki lehet tapétázni. De mi a helyzet a Valentin-nappal?

Február 14-e előtt ugyanúgy megrohanja az üzleteket a rózsaszín köd, ahol minden arra biztat, hogy pénzt költve kerüljünk bele egy újabb ajándékspirálba.

Ha már arra adjuk a fejünket, hogy mindenképpen ajándékozni szeretnénk ezen a napon, azt is lehet okosan és környezettudatosan, íme néhány tipp.

1. Ne vágottat, cserepeset!

Az egyik legalapvetőbb ajándék, a virágcsokor nehezen kihagyható a Valentin-napi ajándékrepertoárból, ilyenkor a város minden sarkán a föld alól is virágárusok bújnak elő. Amellett, hogy általában az óceánon túlról szállítják ezeket a növényeket, egy héten belül a kukában végzik – bár legalább igaz, hogy elbomlanak, a csomagolásuk és a csokorba gyömöszölt plüssakármi nem.

hirdetés

A földlabdás vagy cserepes karácsonyfához hasonlóan itt is lehet tartós megoldást választani, mégpedig egy egész egyszerű módon: vegyünk cserepes virágot.

Persze, gondozni kell, de hát van ennél jobb szimbóluma egy kapcsolatnak?

2. Étterem helyett legyél te a séf!

Az éttermek február 14-én általában dugig vannak párokkal, akik a neves napon szívesen kitörnének a sarki giroszos-sajtos tészta tengelyről, és gasztronómiai oldalról közelítik meg a szerelem ünnepét.

Pedig mi is lehetne kapcsolatcsiszolóbb és romantikusabb egy közös főzésnél, ahol ráadásul abból a szempontból biztosan környezettudatosabb módon készülhet az étel, hogy pontosan tudni lehet, mi kerül a tányérra?

A közeli termelői piacról vagy a környezettudatos étkezést preferáló boltok polcairól azonnal beszerezhetőek a hozzávalók, a közös munka pedig sokkal nagyobb élmény, mint inteni a pincérnek.

Még akkor is, ha a közös munka a konyhai katasztrófa elhárításában is merül ki.

3. Készíts sajátot!

Időt és kreativitást igényel, de gyerekkorunk óta tudjuk, hogy nincs meghatóbb a saját tulajdon kezünkkel készített ajándéknál. Az interneten kismillió ötlet van, hogyan fogjunk neki, és sokszor Picassonak sem kell lenni ahhoz, hogy pofás végeredmény kerekedjen ki az alkotói folyamatból. A környezettudatosság szempontjából az élmezőnybe tartoznak azok az ajándékok, amelyek újrahasznosítással készülnek: használd fel az otthon heverő dolgokat, és dolgoztasd meg a kreativitásod!

A fotós dolgokkal biztosan sosem lehet mellélőni, a befőttesüvegbe helyezett képektől kezdve a saját írással és festéssel feldobott bögréken át a sajátkezüleg készített ékszerekig gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani egy kis kreativitással.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!