hirdetés
470_faradfokep.png

10 dolog, amit el kell kezdened a 30-as éveidben

Hogyan alapozd meg 30 évesen a hátralevő életed? Kőkemény lista, amit látnia kell mindenkinek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. március 28.


hirdetés

Mark Manson szerző, vállalkozó, élet-rajongó. Bővebben: egy tanácsadó, aki úgy kezdte a karrierjét, hogy egy bárban segített egy férfinek becsajozni. Tanácsadói és írói karrierje folytatódott, és egyszer csak betöltötte a 30. életévét.

Írt egy cikket, amit a mai 20 éveseknek címezett, mit is csinálna másképp, ha újra 20 lehetne. A cikk sikerén felbuzdulva rájött, hogy ha ő tud tanácsot adni a fiatalabb korosztálynak, akkor a 40-esek is tudnak neki. Feltette hát a kérdést: mit tanácsolnak a 40 évesek a friss 30-asoknak? E-mailek tömkelege érkezett hozzá, amikből kiválasztotta a 10 leggyakoribb tanácsot. Tanulságos.

1. Kezdj el takarékoskodni nyugdíjas éveidre. Most!

A beérkezett e-mailek közt a legnépszerűbb téma egyértelműen a takarékosság volt. Minden 40 körüli egyetértett abban, hogy nincs idő halogatni a kérdést. Pontokba szedve:

- Minél hamarabb rendezd az adósságaidat! Nincs annál rosszabb, mint idős korodban is az adósságspirálban hánykódni.

hirdetés

- Csinálj egy úgynevezett "sürgősségi alapot"! Az e-mailek telis-tele voltak horrortörténetekkel válásokról, rossz üzleti befektetésekről, perekről, egészségügyi problémákról, amik csak azért tették tönkre a beküldő életét, mert nem volt félretett pénze.

- Ne költs könnyelműen! Csak akkor vásárolj telefont, tévét, autót, házat, ha megengedheted magadnak.

- Ne fektess be semmibe, amihez nem értesz! Csak bukhatsz vele.

Mark rengeteg példát hoz fel olyan olvasókról, akik a fenti pontok valamelyikét megtagadva "bukták el egész életüket". Van a példák közt egy hölgy, aki sosem takarékoskodott, mert a férje eltartotta. Később elváltak, beteg lett és jelenleg is számláról számlára, gyógyszerről gyógyszerre él. A tanácsok túlnyomó többsége arra vonatkozott: gondolj a jövődre és takarékoskodj. Már most!

2. Vigyázz az egészségedre! Ne később, most.

Mindannyian tudjuk, hogy vigyáznunk kell az egészségünkre. Azt is tudjuk, hogy rendszeresebben kéne étkeznünk, hogy többet kellene aludnunk, és hogy rendszeresen sportolnunk kellene... Bla-bla-bla.

Egy dolgot viszont csak az idősebbek tudnak: nincs annál rosszabb, mikor már betegek vagyunk és tudjuk, hogy késő. Nehéz előre látni azt, hogy mi mindent kell majd feladnunk a jelenlegi egészségtelen életmódunk miatt (ami miatt egyébként a jelenben nem vagyunk egészségtelenek). Az anyagi szabadságot, a családunkkal töltött időt, a lehetőséget, hogy sportolhassunk, a lehetőséget, hogy boldogan és egészségesen érezhessük magunkat. Ezeket mind akkor tudjuk meg, mikor már késő. Vagy ha olvasunk róla a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon. :)

A tanács: egyél sok zöldséget. De ez a tanács nem a tipikus "mama tanácsa", hanem olyanoké, akik negyven éves korukban legyőzték a rákot vagy a szívrohamot, akiknek a látása folyamatosan romlik a cukorbetegség miatt, akik napról napra krónikus fájdalommal küzdenek. Mindannyian azt mondták, ha visszamehetnének az időben, egészségesebben étkeznének és soha semmilyen kifogást nem keresnének a sportolásra.

3. Ne tölts időt olyanokkal, akik nem bánnak jól veled!

Mark számára meglepő volt, de a harmadik legnépszerűbb tanács az volt, hogy jobban figyelj oda, hogy kivel töltöd az időd nagy részét. Könnyű rájönni, hogy kik azok, akik nincsenek rád jó hatással, viszont nehéz kiszűrni őket az életedből. Az e-mail küldők többsége azt mondta, ha visszamehetne az időben, jobban megválogatná a barátait.

"Soha ne tolerálj olyan embereket, akik nincsenek rád jó hatással. Anyagi okokból sem. Érzelmi okokból sem. Ne tűrd el őket a gyermekeid kedvéért és főleg ne a kényelem kedvéért" - írja az 52 éves Jane.

A 20-as években még ezt nehéz megítélni. Nyitott a világ, sok emberrel találkozhatsz, viszont gyakran ragaszkodsz olyanokhoz, akik egyáltalán nem szolgáltak rá a bizalmadra. A 30-as évek fontos mérföldkövek ilyen szempontból: meg kell találnod az igazán fontos embereket az életedben. Ekkor már vagy annyira érett, hogy ezt megtedd. És tedd is.

4. Légy jó azokhoz, akik fontosak neked!

Ez is (mint a második pont) közhelynek tűnhet. De ne feledd, hogy a közhely nem véletlenül közhely. Ha kiszűrted, kik azok az emberek, akik igazán fontosak neked, törődj velük! Hidd el, ez majd megtérül, méghozzá kamatostul.

"Tragédia mindenki életében, mindenki baráti és családi körében történik. Légy az az ember, akire számítanak, amikor ez megtörténik. Úgy gondolom, 30 és 40 közt jön az az évtized, mikor a sok rossz dolog történik veled, főleg olyanok, amikről azt gondoltad, hogy veled vagy a szeretteiddel pont nem fog. A szüleid meghalnak, megcsal az élettársad vagy a barátaid magadra hagynak... a lista végtelen. Átsegíteni valakit ezeken az időkön, vagy csak szimplán ott lenni neki, meghallgatni és nem elítélni, mind segítik, hogy elmélyítsd a kapcsolatod valakivel, akire a későbbiekben biztosan számíthatsz." - írta a 40 éves Rebecca.

5. Koncentrálj!

Harminc évesen rá kell majd jönnöd, hogy nem tudsz mindenre egyaránt figyelni. Húszéves korban ez még megy, az ember pörög, cselekszik, küzd és lohol. A harmadik ikszhez érve viszont fontos, hogy szelektálj az igazán szükséges és a kevésbe szükséges közt. Koncentrálj a nélkülözhetetlen dolgokra és nem fáradsz el.

"A harmincéves magamnak azt üzenném, hogy zárja ki, mit gondolnak mások. Hogy ismerje fel az erősségeit azokat a dolgokat, amikért rajong. Ezután építsen egy életet ezek a dolgok köré." - vélekedik Sara (58).

"Egyszóval: fókuszálj. Egyszerűen sokkal többet érhetsz el az életben, ha egy dologra koncentrálsz és azt nagyon jó csinálod. Koncentrálj többet." - írta a 49 éves Ericson.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Szabo_Levente_LowRes_0193_cropped-002-1.jpg

Szabó Levente: A munkánk jelentősége eltörpül az évszázadok ereje mellett

Izgalmas feladatot jelentett a budai Várban lévő egykori városháza felújítása. A Bölcs Vár rekonstrukciós folyamatáról beszélt az Ybl-díjas építészmérnök, Szabó Levente.
Szponzorált tartalom (x), címkép: Drajkó E. Orsolya - szmo.hu
2020. július 01.


hirdetés

Érthető kötöttségeket, ugyanakkor izgalmas feladatot is jelentett a budai Várban lévő egykori városháza rekonstrukciója, amelynek sikere nyomán a közkincsnek számító épület méltó helyszínt biztosít egy közfunkciónak – foglalja össze az elvégzett munkát Szabó Levente, a modernizálást irányító építész. Az Ybl-díjas építészmérnök, a Hetedik Műterem ügyvezetője szerint fontos rekonstrukciót vittek véghez, de a négyéves munka csupán egy sikeres epizód a Bölcs Vár épületének több százéves történetében.

- Alapvetően könnyebb dolga van egy építésznek akkor, ha zöldmezős beruházást kell megterveznie, hiszen itt lényegesen kevesebb kötöttséggel kell számolnia. A Bölcs Vár esetében azonban számtalan védendő adottság ismeretében kellett dolgozni. Mennyire jelentett ez nehézséget, illetve megkötést?

- Biztosan vannak olyan építészek, akik a zöldmezős típusú munkákat szeretik inkább, de mi, a kollégáimmal együtt kifejezetten inspirálónak tartjuk, ha ilyen típusú, a múlt rétegeihez ezer szállal kötődő épületekkel foglalkozhatunk. Ezen munkáink közül is kimagasló volt a régi budai városháza rekonstrukciójának tervezése, majd annak nyomon követése a kivitelezés során. Egy, a XIII. századtól épülő, több korszakban, több perióduson keresztül bővülő és átalakuló fantasztikus épületanyagról van szó, amely nem csak a mai, barokk korszakát reprezentáló formájától különleges, hanem attól a végtelen gazdagságtól, amelyben egyszerre láthatjuk a középkori, a barokk, vagy éppen a 20. századi beavatkozások nyomait. A mi feladatunk az volt – azon túl, hogy modernizáltuk az épületet és alkalmassá tettük a ma elvárt funkciókra –, hogy eligazodjunk a múlt szövetében. Időnként láthatóvá kellett tennünk a különböző korok találkozásait, időnként pedig hierarchiát kellett felállítanunk közöttük. A legfontosabb azonban mégis az volt, hogy átmentsük ezt az épületet a jövő számára. Átfogó rekonstrukcióra, renoválásra ez az épület most évtizedekig nem szorul.

- Miben nyilvánult meg az épület modernizálása? Milyen munkákat ölelt fel ez a folyamat?

- Itt két témakört lehet említeni. Ezek egyike az épület bővítése. Lefedtük az épület két belső udvarát, mivel korábban nem volt olyan rendezvénytér, amely az új funkcióhoz szükséges lett volna. Ezen felül beépítettük a tetőteret, amelyre az épület történetében még nem volt példa. Itt a részben még háromszáz éves vörösfenyő-szerkezet ma is látszik, az eredeti szerkezet nagyjából fele túlélte a második világháborút. A másik témakört a gépészeti, oktatástechnológiai és egyéb rendszerek modernizációja és beépítése jelentette. Ezeket igyekeztünk elrejteni amennyire csak lehet, hogy az épületbe látogatók ebből a lehető legkevesebbet érzékeljenek. Nem nyom nélküli ez a munka, hiszen pl. az épületben értelemszerűen kortárs lámpatesteket helyeztünk el, de számtalan olyan pont van, ahol burkoltan, a padlószint alatt vezetékrendszerek futnak, amelyek működtetik ezt az épületet.

hirdetés

fotó: Drajkó E. Orsolya

- Hogyan lehetett ezt a munkát megtervezni és végrehajtani annak ismeretében, hogy az épület csak nagyon korlátozottan alakítható át?

- Lényegesen nehezebb, komplexebb és időigényesebb volt minden tervezési folyamat ebben a házban. Megpróbáltuk megérteni az épületet, annak belső logikáját és annak megfelelően dolgozni. Ez érinti az ajtókat, az ablakokat, a gépészeti rendszereket, vezetékeket, általában mindent. A munkánk jelentős része láthatatlan, nem véletlenül: ez is volt a célunk.

- Manapság olyan funkciók is alapvető elvárások, amelyekre a régiek nem gondolhattak. Ilyen például a légkondicionálás. Volt egyáltalán az elmúlt évtizedekből származó valamiféle klímarendszer az épületben?

- Egyáltalán nem volt ilyen ebben a házban, ezt most kellett kiépítenünk. Van egy korszerűnek nevezhető szellőztető rendszer, amely hűt és részben fűt is. Úgy terveztünk ezzel, hogy természetesen a légkondicionáló rendszer élettartama töredéke egy ilyen épületének, vagyis idővel a rendszer modernizálásra, majd cserére szorul.

- Hogyan tudja majd az utókor ezeket a cseréket végrehajtani?

- Részben ezek olyan terekben vannak, ahol ez a csere gond nélkül elvégezhető, részben pedig nyilván elkerülhetetlen, hogy komolyabb beavatkozásokat vigyenek majd véghez. Úgy tekintettünk a mi, egyébként nagyon komplex beavatkozásunkra, hogy érintetlenül hagytuk az épület történelmi valóságát, ám ha egy későbbi kor felülbírálja a mi elképzeléseinket, akkor azt meg tudja tenni a történeti anyag sérelme nélkül. A tervezés és a kivitelezés négy évig tartott. Ez eltörpül az épület több százéves története mellett. Ennek tudatában végeztük a munkánkat.

- A Bölcs Vár rekonstrukciós folyamatát komoly díjakkal is elismerték különböző szakmai grémiumok. Ezeket hogyan kell elhelyezni az elismerések listájában?

- A rekonstrukciós munkáért számos rangos elismerésben részesült a ház, amelyekből három nagyon fontos díjat emelnék ki. Megnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat, amelyet egyetlen fővárosi épület kaphat meg, pedig számos létesítmény verseng érte. Nagyon fontos elismerésnek tartom ezt. Továbbá az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-Díjjal jutalmazta a munkát, és a Pro Architectura díjat, amelyet igazából a fejlesztő, építtető nyert. Itt meg kell említeni az MNB Alapítványát, amely felvállalta azt a feladatot, amelynek során közfunkció került egy közkincsnek számító épületbe. Sok ilyen példa lehetne még szerte az országban. Ezek az elismerések fontosak, mert jó visszajelzést jelentek mind az építtetőnek, mind pedig a tervező és kivitelező csapatnak arról, hogy alapvetően jó elgondolások mentén és sikeresen dolgozott. Az igazi érték számunkra azonban az, hogy látjuk: elkészült és megfelelően működik a ház.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
schobert-norbert-lefogyasztja-az-orszag-legkoverebb-tinijet3.jpg

Schobert Norbert elkezdte lefogyasztani „az ország legkövérebb tinijét”

Géza 17 éves és csaknem 300 kiló volt, amikor a fitneszguru kezelésbe vette. „Az elmúlt időszakban a kilói börtönében raboskodott” - mondta Norbi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

"Felkértek, megkerestek, megteszem. Géza majdnem 300 kg, 17 éves, szívbeteg. Edzést írtak elő neki, én letiltottam. Orvoshoz viszem, és állom az Update étrendjét, mert minden nap ajándék. Az életéért küzdünk..."

Ezekkel a szavakkal tett közzé bejegyzést Schobert Norbert a hivatalos Facebook-oldalán június 9-én.

A posztban szereplő fiút, Rácz Gézát június elején mutatta be az egyik tévécsatorna. A fiú csaknem 300 kilós, sokan "az ország legkövérebb emberének" nevezik a riport megjelenése óta. Géza az extrém túlsúly miatt edzeni sem tud.

Schobert Norbert élő videóban is bejelentkezett Gézával.

Mielőtt belevágtak volna a fogyásba, orvosi vizsgálatot is végeztek a fiún. Egy héttel később Norbi már azt írta Facebookon: "Nagyon jólesett, hogy Géza a 8. napra közel 8 kilót fogyott mozgás nélkül".

hirdetés

A Bors most azt írja, hogy két héttel az életmódváltás után Géza testsúlya már 12 kilóval lett kevesebb.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
negyvenfelett_ck.jpg

10 biztató gondolat a 40-pluszos nőknek

Talán régen igaz volt a nézet, hogy a negyvenpluszos nők már nincsenek a csúcson, de napjainkban, bár félnek a negyvenes csajok, hogy már nem fognak rájuk NŐként tekinteni, és a munka frontján is háttérbe fognak szorulni, de lássuk be, igen csak jó formában tudnak lenni, ha akarnak.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Free-Photos képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. június 27.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Akár elvált negyvenes nő vagy, akár boldog vagy boldogtalan párkapcsolatban élő, akár szingli, az alábbi 10 mondat Neked (is) szól:

1.

Vedd meg nyugodtan a legszebb, legjobb, legdrágább melltartót.

2.

Ne csinálj semmit csak azért, mert nem mersz nemet mondani.

hirdetés

3.

Mondj nemet, ha kell. Lelkifurdalás nélkül, de szeretettel húzd meg a határaidat.

4.

Gyűjts pénzt, ha kell, és utazz el pár hétre egyedül (vagy barátnőddel) arra a tájra, ahol jól érzed magad. Kapcsolj ki, töltődj fel.

5.

Minden héten menj el valami kényeztetésre (fodrász, masszőr…)

Lapozz a további pontokért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
photography-of-woman-surrounded-by-sunflowers-1263986-1000x667-1-1.jpg

A nehezén túl vagyunk, de nem dőlhetünk hátra

A Béres felmérése szerint a legtöbben azt tanulták meg az elmúlt időszakból, hogy mindig figyelnünk kell a higiéniára és támogatni immunrendszerünket.
Szponzorált tartalom (x), Fotók: pexels.com - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Beköszöntött a nyár, a járványhelyzettel kapcsolatos tapasztalatainkat lassan múlt időbe rakhatjuk, és akár a nyaralásra is koncentrálhatunk. De pont ugyanúgy, mint mondjuk tavaly nyáron? Aligha. Sok minden van, ami megváltozott azóta, például az is, hogy hogyan gondolkodunk az egészségmegőrzésről.

Folyamatosan kell figyelnünk a higiéniára és immunrendszerünk támogatására – ez a járványhelyzet egyik legfőbb tanulsága a Béres Gyógyszergyár megbízásából készült online felmérés szerint. A kérdőívre válaszolók kevésbé tartottak attól, hogy megfertőződhetnének a koronavírussal, immunrendszerüket pedig leginkább vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel erősítik.

A járványhelyzet sok új dolgot hozott életünkbe, de vajon mik azok, amelyek tartósan befolyásolják szokásainkat?

Változik-e az egészségmegőrzésről való gondolkodásunk? Egyáltalán mennyire gondoljuk úgy, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a betegségeket?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Béres Gyógyszergyár online felmérése. A több mint 1100 válasz összesítéséből kiderült, hogy alapvetően tisztában vagyunk azzal, az immunrendszerünk támogatása milyen fontos szereppel bír a betegségek megelőzésében, és minden 5. válaszoló számára ez a jelentőség a járványhelyzet után csak még inkább felértékelődött.

hirdetés

Lássuk, miről árulkodnak a számok!

A megkérdezettek nem tartanak különösebben attól, hogy valamikor is megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal – egy 1-től 10-ig terjedő skálán átlagosan 3,6-es értékben jelölték meg a megfertőződés valószínűségét. A válaszolók több mint egynegyede (26,51%) egyenesen az 1-es értéket jelölte meg, azaz egyáltalán nem tart attól, hogy megfertőződhetne.

Talán azért is gondolják úgy a legtöbben, hogy őket nem veszélyezteti a koronavírus, mert igyekeztek betartani a legtöbb ajánlott óvintézkedést.

A válaszolók háromnegyede (75,62%) a legfontosabbnak a maszk viselését jelölte meg, közel ilyen arányban (74,03%) választották a gyakori kézmosást, míg 65,05% úgy vélte, hogy az immunrendszerének támogatásával is veszi fel a harcot a vírusok ellen.

A kézfertőtlenítő használata (64,24%), a lakásban lévő felületek fertőtlenítése (38,56%), vagy a vásárláshoz gumikesztyű viselése (28%) csak ezután következett a sorban. Az 55 év felettiek jóval nagyobb arányban (84,22%) jelölték meg a maszkviselést, mint az átlag.

Vitaminokkal, nyomelemekkel is erősítjük immunrendszerünket

A kérdőív arra is kíváncsi volt, hogy mennyire van fontos szerepe az immunrendszer támogatásának, ha a betegségek megelőzéséről van szó. A válaszolók elég egységesen kulcsfontosságúnak érzik az immunrendszer támogatását, mivel egy 1-től 10-ig terjedő skálán 8,7-es értékben jelölték meg fontosságát.

És hogy ki mit tesz azért, hogy az immunrendszere egészségesen tartsa?

A leggyakoribb válaszként a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok fogyasztását (67,99%) jelölték meg a megkérdezettek. A második helyre került a napi 7-8 óra alvás (58,99%), míg a harmadik helyen az egészséges étkezést (51,23%) említették legtöbben, mint immunrendszert támogató rendszeres szokást.

Érdekesség, hogy minden 10. válaszoló relaxál vagy meditál az egészségmegőrzés érdekében, ez az arány a 26-55 év közöttieknél még nagyobb, 14,83%-os. Ugyanígy a rendszeres sport is inkább a fiatalabbak szokásai közé épült be: a 26-55 év közöttiek 31,46%-a, a 26 év alattiak 47,56%-a sportol rendszeresen az egészsége érdekében.

Bár a válaszolók háromnegyede úgy gondolja, hogy járványhelyzet előtt is kellően fontos volt számára az immunrendszerének erősítése, 20%-uk sokkal komolyabban veszi ezt a kérdést, mint korábban.

Nem sajnáljuk a pénzt, ha az egészségünkről van szó

Aki használ valamilyen készítményt az immunerősítéshez, az elsősorban az összetevők alapján (54,42%) dönti el, mit vásároljon. Második legfontosabb szempont, hogy már van jó tapasztalat a készítményről, bevált – 48,72% választ ez alapján. Míg a válaszolók több mint egyharmadának (34,89%) a megbízható gyártó fontos.

A fogyasztók nem tűnnek árérzékenynek, ha az egészségükről van szó: csak 29% dönt az ár alapján készítmények vásárlásakor, a megkérdezettek 16,22%-a pedig havi 5000 Ft-nál is többet költ immunerősítő készítményekre.

Fontos dolgokat tanított meg nekünk a járványhelyzet

Legfőbb tanulsága az elmúlt időszaknak, hogy a higiéniára folyamatosan figyelnünk kell – így vélekedik a válaszolók 68,93%-a. De legalább ilyen lényegesnek tartják azt is, hogy az immunrendszerünk támogatásáról nem szabad megfeledkeznünk (64,79%). A válaszolók fele (52,64%) azt is tanulságként említette, hogy bármikor jöhet egy vírus, ami felforgatja életünket.

Mit mond a szakember?

„Lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, a korlátozó intézkedések lazultak. Hátra dőlni nem szabad, a járványnak sajnos nincs vége, a fertőzés szigetszerűen még felütheti a fejét. Vírusjárvány idején különösen fontos mindent megtenni azért, hogy a szervezetünk védelmét ellátó immunrendszer felvértezve tudja felvenni a harcot a kórokozókkal. Az immunrendszer „karbantartásához”, támogatásához folyamatosan és tudatosan, nyáron is biztosítani kell a megfelelő nyomelem- és ásványianyag-bevitelt, mert bizonyos nyomelemeknek és ásványi anyagoknak nélkülözhetetlen szerepe van ebben” - hangsúlyozza dr. Kónya Csaba, a Béres Gyógyszergyár orvosigazgatója.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!