hirdetés
kevin_cim.jpg

10 dolog, amit eddig nem tudtál a Reszkessetek, betörőkről

25 éve került mozikba mindenki kedvenc karácsonyi filmje. Íme néhány kulisszatitok egyenesen az alkotóktól!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. november 13.


hirdetés

"Mert kellett egy film hálaadásra"

John Hughes forgatókönyvíró már 1989-ben elkezdett jegyzeteket készíteni egy családi vakációról szóló filmhez. A forgatókönyvet végül kilenc nap alatt készítette el, a csapat is egészen hamar összeállt. A Warner Bros Stúdió azonban két héttel a forgatás megkezdése előtt visszadobta a filmtervet, mondván, túlságosan költséges. Szerencsére a 20th Century Foxnak nem volt ezzel problémája; az elnök, Joe Roth szerint nem is került túl sokba (14,7 millió dollár), és amúgy is kellett nekik egy film hálaadásra. Mivel megtetszett neki a koncepció és kedvelte az alkotói gárdát is, nem sokat tétováztak, megvették.

kevin1

Így mentette meg a film Chris Columbus karrierjét

hirdetés

Chris Columbusnak nem is jöhetett volna jobbkor a rendezői megbízás, ugyanis karrierje éppen mélyrepülésben volt - akkoriban bukott nagyot a Heartbreak Hotel című filmjével. Ezt követően megkaphatta volna a Karácsonyi vakáció című vígjáték rendezését, de a főszereplővel, Chevy Chase-zel olyannyira nem jöttek ki jól, hogy a szorult helyzetben lévő Columbus kénytelen volt meghátrálni és visszamondani a felkérést. Végül John Hughes küldte el neki a Reszkessetek, betörők forgatókönyvét, gyakorlatilag ezzel mentette meg barátja karrierjét.

200 gyerekből válogattak, de már tudták, ki a befutó

Az alkotók tisztában voltak vele, hogy a film sikere nagyban múlik azon, ki lesz a főszereplő kisfiú, a tökéletes Kevin. John Hughes már dolgozott együtt korábban az akkor nyolcéves Macaulay Culkinnal a Belevaló papapótló című filmben, egyértelműen neki szánták a főszerepet. Mivel azonban nem akart Columbus helyett dönteni, legalább kétszáz gyereket castingoltak végig, csak hogy száz százalékosan biztosak legyenek a választásban. Tulajdonképpen arra ment ki a játék, találnak-e jobbat Culkinnál. Végül teljes egyetértésben őt választották.

kevin7

A két betörő már összeszokott páros volt

Daniel Stern, a Marv nevű betörőt alakító színésznek hihetetlenül tetszett a forgatókönyv, teljesen magáénak érezte a karaktert. Visszaemlékezése szerint ugyan elrontotta a meghallgatást, de annyira akarta a szerepet, hogy - bár soha nem tett korábban ilyet - felhívta a rendezőt, hogy adjon neki még egy esélyt. Columbus később elmondta neki, hogy már akkor eldöntötte, ő lesz a tökéletes Marv. Az azonosulás annyira jól sikerült neki, hogy a mai napig, bármerre megy, felismerik a gyerekek. A másik betörő figuráját Joe Pesci formálta meg, aki, bár az alkotók nem tudták, már játszott együtt Sternnel, az Élet kifulladásig című filmben, amelyben egy elmegyógyintézet lakóit alakították. A forgatás annyira összehozta őket, hogy örök barátságot kötöttek.

kevin3

A ház, amely úgy néz ki, mint egy karácsonyi ajándék

A filmet Chicagóban forgatták. A stáb kibérelt egy megüresedett középiskolát, számos belső felvételt a tornateremben felépített díszletek között készítettek. A rendező rigolyája miatt annál több fejtörést okozott azonban McCallsiterék családi házának kiválasztása. Az operatőr, Julio Macat szerint a koncepció az volt: úgy nézzen ki, mint egy karácsonyi ajándék, meleg színekkel és fényekkel. A tökéletes ház végül egy kisgyerekes család otthona lett, akik a forgatás ideje alatt is ott lakhattak. Ugyan felajánlottak nekik egy lakást, de mivel a háznak volt egy, a filmesek által nem használt lakosztály része, maradtak, amit a gyerekek különösen élveztek.

kevin5

Minden jó, ha a vége hó

Habár a ház kiválasztása sem volt egyszerű menet, a stáb baja a hóval gyűlt meg leginkább. Azaz annak hiányával - ugyanis, bár a film a hólepte Chicagóban játszódik, a forgatás elején és végén esett csak, így a legkülönfélébb berendezésekkel és ötletekkel próbálták elkerülni az olvadást. A film végén, a happy end jelenetére, amikor Kevin édesanyja hazaér és magához ölelheti kisfiát, végül tényleg elkezdett szállingózni, amit szinte csodaként élt meg a stáb.

A nem létező film

A szállóigévé vált "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" felkiáltás valójában egy nem létező filmből származik. Kevin kedvence, a Szennyes lelkű angyalok gengsztere, Ralph Foody is csupán egy kitalált alak, a bevágott részleteket külön leforgatta a stáb.

kevin2

A hólapátos és a kisfiú megható jelenete

Az öreg, kezdetben félelmetes és zord hólapátos bácsi szerepében a 2011-ben elhunyt Roberts Blossom nyújtott felejthetetlen alakítást. A templombeli jelenet, amikor Kevin igazán bensőségesen beszélget vele, még az alkotók számára is meghatározó, már-már spirituális élményt jelentett. Columbus ki is emelte: Macaulay elképesztően, minden idegszálával figyelt az idős férfire, különleges kapcsolat alakult ki kettejük között, a stábtagok is ámultak rajta.

kevin4

Brutális kaszkadőrtrükkök

Freddie Hice, a kaszkadőrök irányítója szerint olyan kaszkadőrmutatványokat használtak a filmben, amilyeneket korábban senki. A betörőket érő támadások egyszerre brutálisan kemények, de közben hihetetlenül viccesek is - az alapkoncepciót leszámítva Hice szabad kezet kapott a rendezőtől. Digitális trükköket nem használtak, és a rendező visszaemlékezése szerint olykor igencsak rezgett a léc. "Időnként szinte fájdalmas volt nézni, amit a fiúk csináltak. Csak akkor mertünk nevetni, miután felkeltek a földről". A legtöbb esés a komikus hatás elérése érdekében úgy zajlott, hogy zuhanás közben a kaszkadőrök feje fölé repült a lábuk és a hátukra érkeztek, ennek azonban megvoltak a maga veszélyei.

Az esések végül olyannyira jól sikerültek, hogy Hice szerint a következő tizenöt évben minden vígjátékban ilyen figurákat kértek a készítők. A legrizikósabb talán a látványos lépcsőn lezuhanás volt, amit végül egy kis trükközéssel oldottak meg. Mivel a hanyatt esés abban a helyzetben életveszélyes lett volna, egy pallót fektettek a lépcsőre, amire fokokat festettek.

Már a tesztvetítésen is zajos siker

A filmet a tesztvetítésen is elsöprő siker fogadta, már ekkor sejteni lehetett, milyen jövő vár rá. George Lucas, miután látta az előzetest, biztos volt a kasszasikerben. A Reszkessetek, betörők! végül hálaadáskor robbant be az amerikai mozikba, 12 héten keresztül tartva a nézettségi listákon kivívott első helyét (bár a Rocky V. nem volt könnyű ellenfele). Az operatőr szerint a film világsikere abban áll, hogy mindenki kedveli Kevint, ezt a bátor, karakán kissrácot, aki, bár fél, mégis elég talpraesett és megvédi az otthonát. "Hatalmas erővel ruházza fel a gyerekeket, és ezt mindenki szereti látni" - mondta Julio Macat.

Via Chicago Magazine

Ha tetszett, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
omega-egyuttes-koronavirus.jpg

Az Omega együttesnek vége, ha a járványnak lesz második hulláma

Sok pénzt buknak azon, hogy le kellett mondani az idei turnét és nincsenek koncertek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

"Idén 18 külföldi koncertünket mondták le, köztük négy fesztiválfellépést, ami az Omega-produkció költségét tekintve százmillió forintos nagyságrendű kiesés" – mondta a Blikknek Trunkos András, az Omega együttes menedzsere, aki szövegíróként is támogatja az együttest.

A lapnak nyilatkozott a 77 éves Kóbor János, Mecky is. Azt mondta:

"Az Omega végét jelentheti, ha a járványnak ősszel lesz egy második hulláma.

Mi, »régiek« már abban a korban vagyunk, amikor hatványozottan dolgozik ellenünk az idő.

Még lendületben vagyunk, de ez sajnos mulandó.

hirdetés

Márciusban fejeztük be az új lemez felvételeit, de ha a következő fél évben nem tudunk színpadra lépni, utána aligha tudunk majd megfelelni az elvárásainknak. Bízunk a koncertezés folytatásában, ugyanakkor aggodalmaskodunk is."

Trunkos András menedzser éppen nagy külföldi turnét szervezett, amikor a járvány ideért.

"A lemez és a bor megjelenését áttettük szeptember 23-ra, az Omega 1962-es első fellépésének évfordulójára. Hátha szerencsét hoz"

- mondta Kóbor János a Blikknek.

VIDEÓ: Az Omega 2012-es jubileumi koncertje:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mikrofon.jpg

Már szólhat élőzene a vendéglátóhelyeken vidéken

Nagy segítség ez a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő zenészeknek és az éttermeknek, kávézóknak is.
MTI / Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek - közölte a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) kedden az MTI-vel.

Gyimesi László, az MZTSZ alelnöke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy

Budapest kivételével a zeneszolgáltatást a vendéglátóüzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járványra vonatkozó rendelkezések.

Gyimesi László levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e a zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése nagy gondot okoz és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek munkát és megélhetést jelentene.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
puf-sajto.jpg

Premier: a karantén előtti koncertek hangulatát idézi fel a Pál Utcai Fiúk új klipje

A Columbo című szám lett az egyik legnépszerűbb a tavaly megjelent lemez dalai közül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A tavaly ősszel megjelent, „Igazán ez minden” című hetedik Pál Utcai Fiúk stúdióalbum országos lemezbemutató koncertturnéja a járványhelyzet miatt egyelőre még szünetel, így a közönség is jelenleg csak videoklipeken keresztül találkozhat a zenekarral. Ennek megfelelően a PUF elsősorban a klipkészítésre koncentrált az elmúlt hónapokban.

Az új lemez számai közül eddig a „Kérnéd” című dalra készült egy szövegvideó, valamint a „Vaktyúk” és az „Esőben” című dalokhoz egy-egy klip, illetve a múlt hónapban a „Nagy szerelem” című számhoz készült egy „home video”, amelyet a zenekar tagjainak otthoni felvételeiből állítottak össze.

Most pedig az igen változatosra sikerült új album egy olyan dalára készült videó, amely szintén tovább színesíti a PUF zenei világát.

A zenekar gitárosának, Molnár Balázsnak a szerzeménye megpróbál választ adni arra, hogy vajon mit is csinál egy alternatív zenész akkor, amikor éppen nem „alternatívzenél”.

Tévésorozatot néző hétköznapi emberré válik? Vagy éppen ír egy olyan, ugrálós-táncolós popszámot, mint ez?

hirdetés

Mindenesetre az új dalok közül a Columbo a koncerteken hamar közönségkedvenccé vált, így nem véletlen, hogy a klipet is nagyrészt a tavaly novemberi lemezbemutatón készült videófelvételekből készítette Erdély Jakab.

Ez egyben utal arra is, hogy a zenekar már nagyon készül vissza a koncertszínpadokra: újra gőzerővel próbál a turné folytatására, sőt – a korlátozó intézkedések megszüntetését követően – a rajongók számíthatnak egy nagyobb szabású budapesti koncertre is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
holy.jpg

Új klip: Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks zseniális klipet forgatott

A Ne felejts című számuk ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapjukat, de nem koronavírus-himnusznak íródott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

„Azt már megszokhattuk, hogy a zenélés mindig új kihívások elé állít minket... De ezt a helyzetet nem láttuk jönni!” Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks nem tétovázott a karantén alatt sem, és egy zseniális klipet forgattak a lányok.

A “Ne felejts” című trackjükhöz otthonukban vettek fel olyan helyzeteket, amelyekkel garantáltan mindenki könnyen tud azonosulni, hiszen a home office-ok klasszikus elemei voltak a hűtő fosztogatások, egész nap pizsamában lét és az unalom okozta takarítási vágy.

“Az önkéntes karantén miatt arra kényszerültünk, hogy a dalszerzés és a klipkészítés folyamatait úgy valósítsuk meg, hogy egyáltalán nem találkozunk. Az alapötlet, vagyis az akkordmenet Krisztitől származik, viszont a szokásos összepróbálás helyett mindenki otthon tette hozzá a saját részét. A borozgatós szövegíró session-ök is átkerültek az online térbe, ezúttal videócseten mentek a megfejtések.

A "Ne felejts" ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapunkat, de nem koronavírus-himnusznak íródott. Reméljük, hogy a dalból energiát meríthet bárki, aki egy nehéz időszakot él meg - ahogy tettük mi is, miközben dolgoztunk rajta” – tette hozzá a zenekar.

A HolyChicks igazi girlpower zenekar. Hunyadkürti Éva, Tiszai Vivien, Seprényi Fanni és Lahucsky Kriszti kitörölhetetlenné váltak a magyar zenei életből “Pillangóhatás” című fesztiválhimnuszukkal.

hirdetés

VIDEÓ: HolyChicks - Ne felejts

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!