Mit igyál fogszuvasodás ellen?
Tudtátok, hogy a fogszuvasodás folyamatának sok összetevője van? Ha megfelelően táplálkoztok, tejet isztok, reggeliztek, nem dohányoztok nagyobb eséllyel őrzitek meg fogaitok egészségét. Tartsatok velünk, és fogadjátok a fogvédő tanácsokat!
Szeretlek Magyarország
2012. április 03.

Tudtátok, hogy a fogszuvasodás folyamatának sok összetevője van? Ha megfelelően táplálkoztok, tejet isztok, reggeliztek, nem dohányoztok, nagyobb eséllyel őrzitek meg fogaitok egészségét. Mi most megosztunk veletek néhány fogvédő tanácsot!

MTI,

Az International Dairy Journal leközölt egy tanulmányt, amely összefüggést keresett a fogak egészsége és a táplálkozás között. A 2-4 éves amerikai gyerekek közül átlag minden ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 esztendősöknek a fele rendelkezik szúvas fogakkal és ez az arány a 15 éveseknél 60 százalékra nő.

A magyarországi adatok szerint tízévenként a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodás aránya megkétszereződik.

A szakember szerint a helytelen, fogakat károsító táplálkozási szokások és a dohányzás miatt a szúvas fogak gyakorisága a jövőben még tovább növekszik.

A legnagyobb veszélyt a cukorral édesített üdítő italok jelentik. Ezek nem csak hizlalnak, hanem tönkreteszik a fogazatot is. Ezek az italok rontják a fogaitok ásványi anyag tartalmát és savas irányba eltolják a szájüreg, a nyál vegyértékét. A száj vegyértéke tejfogyasztás esetén soha nem csökken a kritikus 5,5 alá, ami már a fogzománc kioldódásához vezetne.

A fog zománcából a kor előrehaladtával csökkennek az épségéhez szükséges anyagok: a kalcium, a foszfor, a tejben található fehérje és a vitaminok. Főleg a D-vitamin csökkenésének van nagy jelentősége. A fogaitok egészsége érdekében alapvető szükség van a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztására.

A tanulmány is megerősítette, hogy a gyermekek főleg a reggel isznak tejet és tejtermékeket. Ezzel magyarázható, hogy a nem reggelizők fogai lényegesen rosszabbak, lyukas fogaik pedig kezeletlenebbek, mint a reggelt étkezéssel kezdő gyermekcsoportban.

Az egészséges és szép fogsorhoz sok tejet kell innotok, fontos hogy naponta legalább kétszer mossatok fogat és az is, hogy rendszeresen járjatok fogorvosi ellenőrzésre.

Ha érdekesnek találod a cikket, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!