magyar
Miért a magyar az egyik legnehezebb nyelv?
Megmutatjuk a legnehezebben megtanulható nyelvek top 10-es listáját is.
Forrás: Matador Network
2016. május 12.

Remek összeállítást készített a Matador Network, akik írtak már arról, hogy mi a jele annak, hogy valaki túl sokáig élt Budapesten, vagy mi hiányzik az embernek, amikor elköltözik Magyarországról. "Mielőtt nekikezdünk, az elején le kell szögeznünk, hogy semmilyen ehhez hasonló lista nem lehet 100%-osan pontos, mert a nyelvtanulás igencsak szubjektív dolog. A nehézség szintje függ az egyén memóriájától, elhatározottságától és motivációitól. Röviden: nehogy bárkinek elvegyék a kedvét az alábbiak" mentegetőzik a Matador Network szerzője a cikk elején.

"A lista egy USA-beli idegen nyelvi intézet (http://www.state.gov/m/fsi/) kutatásai (http://mt.artofmemory.com/forums/comparison-of-language-learning-difficulty-foreign-service-institute-4108.html) alapján készült. Ez az intézet diplomaták nyelvtanításával foglalkozik, emellett kutatásokat, elemzéseket is készít. A következőkben az általuk – angol anyanyelvűek számára – legnehezebben tanulhatókat nevezett nyelvekről lesz szó." Az összeállításban a magyar nyelv is szerepel - nézzük, az amerikaiak szerint hányadik legnehezebb nyelv?

1. Japán

2200 óra alatt sajátítható el.

122 millióan beszéli anyanyelvként.

Japánban beszélik a legtöbben.

Több ezer karaktert kell megjegyeznie annak, aki japánul tanul, három írásrendszerrel kell megismerkednie (Kanji, Hiragana és Katakana) és két különbözőképpen kiejtett számrendszerrel. Egy időben izolált nyelvként tekintettek rá, a nyelvészek nem találtok olyan nyelvet, amiből eredeztetni tudnák. Ma már számon tartanak egy japán nyelvcsaládot, ebben benne van néhány, az országhoz tartozó kisebb sziget sajátos nyelve is.

Érdekesség: Japánon kívül Brazíliában beszélik a legtöbben, nagyjából másfél millióan – a 20. században rengeteg japán emigrált Brazíliába.

japanok

2. Kínai (mandarin és kantoni)

2200 óra alatt sajátítható el.

1,2 milliárd ember beszéli anyanyelvként.

Kínában beszélik a legtöbben.

A japánhoz hasonlóan a kínaiban is karakterek ezreit kell megjegyeznünk. Állítólag 3000 karakter ismeretében újságot lehet olvasni, egy képzettebb beszélő 8000 karaktert ismer, úgy, hogy összesen 50000 van.

Sokak számára nehézséget jelenthet, hogy a kínai tonális nyelv – változhat tehát egy szó jelentése, ha más hangsúllyal ejtik ki.

Többen panaszkodnak az intuitivitás hiányára is. David Moser sinológus – a kínai nyelv tudósa – szerint gyenge fonetikája miatt sokkal könnyebb elfelejteni a szavak írásmódját, mint például az angolban. Érdekesség: az egész Föld lakosságát nézve nagyjából minden ötödik ember beszéli a kínai valamelyik változatát.

kinaika

3. Koreai

2200 óra alatt sajátítható el.

66,3 millióan beszélik anyanyelvi szinten.

Dél-Koreában és Észak-Koreában beszélik anyanyelvként.

A koreai nyelvben szintén két külön számrendszert kell megtanulnunk. Kutatók a mai napig nem tudják semmilyen más nyelvhez kötni, ezért izolált nyelv.

A japánhoz hasonlóan a koreaiban is fontos szerepet kap a kontextus. Ugyanaz a mondat háromféleképpen is megfogalmazható annak függvényében, hogy ki kinek mondja. Elég rémisztő az is, hogy az igéket is százféleképpen ragozzák – idő, mód, kor és rangidősség alapján. A magyarhoz hasonlóan a mellékneveik is különböző formát ölthetnek.

Érdekesség: a svájci bicska japánul maekgaibeo kal. Ez önmagában nem tűnhet érdekesnek, de a „maekgaibeo” állítólag a '80-as évek sikersorozatából, a MacGyverből származik.

tanulas

4. Arab

2200 óra alatt sajátítható el

221 millióan beszélik anyanyelvként.

Egyiptomban beszélik a legtöbben.

Az arab ábécé sokkal kisebb a kínainál vagy a japánnal, de legalább annyira félelmetes. Három magánhangzóból és huszonnyolc mássalhangzóból áll. Több betű négyféle írásmódban létezik, attól függően, hogy a szó elején, közepén vagy végén foglal helyet.

Elég sok fejfájást tud okozni az arab kiejtés elsajátítása is, de az sem könnyíti meg a tanulását, hogy egy jelen idejű ige is 13 különböző alakot vehet fel. Érdekesség: több mint tizenhat évszázados múltra tekint vissza az arab költészet, az első írásos emlékek is versekből is származnak.

arab

5. Észt

1100 óra alatt sajátítható el.

1,2 millióan beszélik anyanyelvként.

Észtországban beszélik a legtöbben.

Azért számít nehéz nyelvnek az észt, mert 14 különböző főnévi esetet különböztet meg. Én, nekem, velem, engem, és így tovább - ezekben a magyar sem szenved hiányt. Sok olyan észt szó van, melyben egy szótagon belül több magánhangzót kell kiejtenünk, nyelvtani szabályaik tele vannak kivételekkel. (Ez ugye ismerős a saját nyelvtanunkból? - a szerk.) Érdekesség: a világon az egyik legműveltebb nemzetként tartják számon az észteket.

esztek

6. Finn

1100 óra alatt sajátítható el

Finnországban beszélik a legtöbben

Az észthez és a magyarhoz hasonlóan a finn – bármennyire is meglepő – a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik. (Igen, ezen egy átlag amerikai bizony meglepődhet - a szerk.) Az európai gyökerek ellenére sem a germán, sem a latin nyelvcsaládhoz nincs köze, ezért az angol anyanyelvűek igencsak nehezen tanulják.

Barry Farber Hogyan tanuljunk meg bármilyen nyelvet (magyar fordításban nem jelent meg) c. könyvében azt írja, hogy a finn és a koreai a legnehezebben megtanulható nyelvek. A szerző egy 2005-ös interjúban azt nyilatkozta, hogy amikor Helsinkiben járt, öt napig volt fent a hotelszobájában, ennyi ideig tanulta a nyelvet ahhoz, hogy le merjen menni a lépcsőn.

Érdekesség: lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas. Ez egy finn szó. EGY szó! Nagyjából azt jelenti, hogy nem hivatásos repülőgép-turbina-motorszerelő kisegítő mérnök-tanonc.

finnish_people4

7. Magyar

1100 óra alatt sajátítható el

13 millióan beszélik anyanyelvként (a Matador Network cikke szerint; Európában a 14. legbeszéltebb nyelv)

Magyarországon beszélik a legtöbben.

Természetesen a magyarnak is helye van a listán. Úgy tűnik viszont, hogy nem mindenki szerint a mi nyelvünk a legnehezebb a kínai után. A magyarul tanulók nagy része arról panaszkodik, hogy rendkívül bonyolult a nyelvtanunk: mi nem beszélünk róla sokszor, de például 18 különböző módon toldalékolhatunk egy szót birtoklástól, igeidőtől és számtól függően.

A cikkben megemlítik az egyedülálló magánhangzók sokaságát (á,é,ó,ö,ő,ú,ü,ű,í), és azt, hogy a különleges mássalhangzók zöngés-zöngétlen párjai (ty, gy, sz. zs, dzs, dzs, cs) megnehezítik a tanulást az angol anyanyelvűek számára. Ráadásul ragokat is ragozunk: tőlEM, tőlED, tőlE… Érdekesség: Ez a legszebb nyelv a világon. Megemlítik azt a nem bizonyított legendát is, amely szerint a legrégebbi magyar nyelvű szöveg egy Új-Skóciában talált rúnakövön olvasható, és e szerint az európaiak jóval hamarabb érték el az amerikai kontinens partjait, mint Columbus hajói.

erasmuspte

8. Mongol

1100 óra alatt sajátítható el

5,7 millióan beszélik anyanyelvként

Mongóliában beszélik a legtöbben.

Sok fejlődésen keresztülment a mongol írásrendszer, amelyet eredetileg nem vízszintesen, hanem függőlegesen kellett olvasni. A hagyományos ábécé a mai napig ilyen, ezt Mongólia belső vidékein használják, de ma már inkább a vízszintesen olvasandó cirill ábécé használata a jellemző a mindennapi életben és az interneten.

A mongolok sem szűkölködnek ragozási formákban, és ha valamit egy kicsit is elrontunk benne, teljesen más jelentést kaphat egy mondat.

Érdekesség: az első írásos emlékük 1224-ből származik, és nem vallásos irat, hanem íjászatról szól, Dzsingisz Kán unokaöccse, Yisungge élményeivel.

mongi

9. Vietnámi

1100 óra alatt sajátítható el.

68,6 millióan beszélik anyanyelvi szinten.

Vietnámban beszélik a legtöbben.

A kínaihoz hasonlóan a vietnámi is tonális nyelv, változtat tehát a szavak jelentésén, ha máshogy ejtjük őket. Hat eltérő hanglejtést különböztetnek meg. Így például előfordulhat, hogy értelmetlennek tűnő mondatok valójában releváns jelentést hordoznak: Ha vietnámiul azt mondjuk például, hogy Ban bạn bán bàn bẩn, arra kell gondolni, hogy Ban barát piszkos asztalokat árul. Érdekesség: a vietnámi bejegyzett kisebbségi nyelv Csehországban.

vietnam

10. Thai

1100 óra alatt sajátítható el.

20,4 millióan beszélik anyanyelvként.

Thaiföldön beszélik a legtöbben.

A lista végére egy újabb tonális nyelv került. A thaiban öt különböző hanglejtés ismert. Fontos a kiejtés is: a „K” betűre például hat eltérő írásmódot használnak.

Egy Thaiföldre költözött újságíró azt nyilatkozta a The Telegraph-nak, hogy egy motoros taxis sehogy sem értette meg, hogy Kata partjaira akar menni, és már rengeteg kollégáját odahívta, mire sok idő elteltével egyikük a fejéhez kapva megvilágosodott, és ennyit mondott: Ga! Ta!I Ennyit számít a kiejtés a thai nyelvben. Érdekesség: a thai szavak nagy része csupán egy szótagból áll. Szinte csak jövevényszavak azok, amelyek több szótagból állnak.

thai

Érdekes volt az összeállítás? Köszönjük, ha másoknak is ajánlod!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!