16
Mesebeli kerámiák Almásházáról
Ismeritek a mihókot, a miskakancsót vagy a pálinkás butélát? Almásházán, ebben a kis zalai faluban a magyar fazekasság legszebb hagyományait keltik életre egy családi fazekasműhelyben.
Szeretlek Magyarország
2013. július 23.

Boldizsár Márk képei

Rakonczay Ágnes a hetvenes években Szegeden kezdte munkáját, másfél évtizedig kerámikusként dolgozott. Később a család Zalába költözött. Jelenleg a zalaegerszegi Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnáziumban kerámiát, rajzot művészettörténetet tanít. Az ezredfordulón újraindított műhelyben ma már a (mostanra felnőtt) gyermekei is kiveszik részüket a munkából.

Az Almásháza Kerámia célja, hogy visszahozza a családokba a természetes anyagok szépségét, melegét, egyszerűségét. Ezért a magyar fazekasság hagyományos formavilágából merítve készítik a legősibb anyagból, az agyagból használati edényeket, sípokat, ékszereket. Törekszenek az elfeledett és bevált formák felújítására, tisztaságára és használhatóságára, a hagyományok megtartására. Talán ezért lehet, hogy agyagedényeik olyanok, mintha egy mesebeli házikóból kerültek volna elő.

15

8

12

18

19

20

21

22

23

Mozgalmas alkotóműhelyükben számos barátjuk segít az ötletek kivitelezésében. Nyáron alkotótáborokban adják tovább tapasztalataikat, a kisebbek-nagyobbak gyöngyfűzést, nemezelés, szövés-fonást, korongozást tanulhatnak, vagy a festői szépségű Almásházi-tó mellett élhetik ki alkotóvágyukat.

Fotósunkat is lenyűgözte az almásházi fazekasok világa: "Ágnes és fia fogadott engem a nagy melegben. Igen hűvös lakásukba beléptve először a nappali és a konyha látványa fogott meg. Mindenhol fa és saját készítésű tárgyak vettek körül, utána egy szűk folyosón át, ami tele volt gyönyörű edényekkel és vázákkal, beléptem a festő szobába."

9

10

11

6

7

13

14

17

Ha szívesen megnéznétek alkotásaikat, vagy csak kirándulnátok egy jót, keressétek meg őket! Ahogy Facebook-oldalukon írják: "Mindig nyitva". :)

Ha tetszenek a képek, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!