eves3
Menzareform: a gyerekek inkább nem esznek
Egy kétségbeesett anyuka levelében azt írja: az új közétkeztetés előírásai miatt a kicsik egész nap éhesek.
Szeretlek Magyarország
2015. szeptember 13.

A szeptembertől bevezetett menzareform többek között a só fogyasztását is visszaszorítja. Az új előírásoknak megfelelő ételekről, illetve az azokkal kapcsolatos tapasztalatokról egy anyuka írta meg a véleményét a Facebookon. A szöveget tartalmi változtatás nélkül közöljük:

Girl looks with disgust for food

TISZTELT ILLETÉKESEK!

2015-ben az óvodákban az étkeztetés reformkorát éli, ami azt jelenti, hogy nem használnak sót az ételek elkészítéséhez. A miértjét nem kérdezem, úgyse érteném, hisz én csak egy anyuka vagyok, nem dietetikus szakember. Azt viszont értem és a saját gyermekemen érzékelem, hogy a gyermekem éhezik az óvodában, hogy is enne meg bármit is, ami só és fűszerek nélkül fő vagy sül meg.

Most komolyan, önök só nélküli ebédet fogyasztanak el nap mint nap???

Tudják milyen az, ha egy csoportban 25 gyerek van és szinte egyik sem eszi meg a napi menüt?

Ezekkel a gyerekekkel az óvónéniknek foglalkozniuk kell.

Tudják mit jelent egy fejlődő kis szervezetnek, ha kimarad egy-két étkezés mert ehetetlen? Milyen az szellemileg és fizikailag egy kisgyerek esetében, vajon mennyire tud koncentrálni?

Mert nem eszik meg, mint ahogy az én gyerekem se és a csoport társai sem, hisz nincs íze, amit főznek az egyenlő így a moslékkal. De ha önöknek van értelmes magyarázata erre, szívesen várom, sőt azt is szívesen venném, ha önök ennék az óvódások menüjét egy hónapig, mert gondolom az önök ebédje sóval készül.

Na meg azt is szívesen venném, ha mondjuk önök próbálnák az óvónők helyett feladatmegoldásra, kiegyensúlyozott viselkedésre rá venni 25 kis óvódást, akik nem ettek aznap. Mert ugye, az éhezés nem csak korgó pocakot eredményez, hanem szellemi és koncentrációs zavarokat viselkedési problémákat is.

Azt viszont kezdem érteni, miért kap több család ingyenes étkeztetési lehetőséget, valószínűleg lázadás törne ki ha az önök által meghatározott menünek nevezett egészséges moslékért havi 8.000-10.000 forintot fizetnie kellene gyermekenként egy minimálbérből élő családnak, úgy hogy közben egész nap éhezik a gyermekük.

Köszönettel: Egy anyuka K. M.

U:I AZÉRT AZ EL NEM FOGYASZTOTT EBÉD UTÁN NÁLUNK MESEOLVASÁS VAN ELALVÁS ELŐTT, EZÉRT ÚGY GONDOLTAM, ÖNÖKNEK, KEDVES ILLETÉKESEKEK IS JÁR EGY MESE.

A só - részlet

Volt egyszer egy öreg király s volt három szép leánya. Elhatározta, hogy annak a leányának adja az országát, amelyik őt a legjobban szereti. Magához kérette hát a gyermekeit, hogy megkérdezze tőlük, mennyire szeretik őt.

Először a legidősebb királylányhoz fordult:

– Mondd meg nekem, édes lányom, hogy szeretsz te engem!

– Úgy, édesapám, mint ahogy a galamb szereti a tiszta búzát – mondta a leány.

Ezután a középső lány válaszolt:

– Én úgy szeretem édesapámat, mint ahogyan a forró nyárban a szellőt.

És te, legkisebb lányom, hogy szeretsz engem? – kérdezte a király.

– Én úgy, ahogyan az emberek szeretik a sót! – felelt a királykisasszony.

Nagyot csalódott a király a legkisebb lányában, haragjában még az udvarból is elzavarta.

(...)

Nagyon megtetszett a királyfinak a lány, rongyos, piszkos ruhában is gyönyörű volt. Szép gyöngén megfogta a kezét, hazavezette a palotájába. Felöltöztette aranyos, gyémántos ruhába. Hamarosan vendégeket hívtak, megesküdtek, s csaptak akkora lakodalmat, hogy olyat azóta se látott senki emberfia.

Telt-múlt az idő, a fiatal pár nagy békességben élt, úgy szerették egymást, mint két galamb. Mondta egyszer a király:

– Édes feleségem, amikor először megláttalak, nem firtattam, hogy miért kergetett el az édesapád. Hanem most már mondd meg nekem a tiszta valóságot!

– Lelkem uram – válaszolta a királyné –, elmondom én örömest. Azt kérdezte az édesapám, hogyan szeretem őt, s én azt feleltem, mint az emberek a sót.

– Jól van – mondta a király –, hamarosan visszafordul az édesapád szíve feléd.

Azzal elment, és levelet írt az öreg királynak, meghívta délebédre. El is ment a levél másnap, s harmadnap jött a vendég hatlovas hintón. Fölvezette a fiatal király az öreg királyt a palotába, annak is a legszebb szobájába, ahol már meg volt terítve az asztal két személyre. Leültek az asztalhoz, rögtön hordták az inasok a finomabbnál finomabb ételeket. Ez volt csak az ebéd! Merített az öreg király a levesből, megkóstolta, s tette is le rögtön a kanalat. A levest nem tudta megenni, mert az bizony sótlan volt. Gondolta, hogy a sóba főttben, a főtt marhahúsban majd csak lesz elég só. Nem volt abban annyi sem, mint egy mákszem. Hordták a pecsenyéket szép sorjában, de vissza is vihették mindet, mert az öreg király csak megkóstolta, de bele sem harapott, olyan cudar sótlan, íztelen volt a sok drága pecsenye.

De már ezt nem állhatta meg szó nélkül az öreg király:

– Hallod-e, öcsém, hát miféle szakácsod van neked, hogy só nélkül süt-főz?

– Sóval süt-főz az máskor mindig, felséges bátyámuram, de én azt hallottam, hogy bátyámuram nem szereti a sót. Megparancsoltam hát, hogy semmit se sózzanak, különben a fejét vétetem annak, aki egy mákszem sót is tesz az ételekbe.

– No, öcsém, ezt ugyancsak rosszul tetted, mert én erősen szeretem a sót. Kitől hallottad, hogy nem szeretem?

– Éppen a kegyelmed leányától, felséges bátyámuram – mondta a fiatal király.

Abban a szempillantásban megnyílt az ajtó, belépett a királyné, az öreg király legkisebbik leánya. Hej, istenem, megörült az öreg király, mert már akkor megbánta szívéből, hogy elkergette a leányát, s azóta ország-világ kerestette mindenfelé. Bezzeg hogy most a legkisebbik leányának adta az országát! A fiatal király mindjárt kezére vette ezt az országot is, s még ma is élnek, ha meg nem haltak.

(magyar népmese)

so

eves4

ELŐZMÉNYEK

Szeptembertől a bölcsődések és óvodások 90 százalékának ingyenes lett az étkezés. A múlt évben például 92 ezer bölcsődés és óvodás, most több mint három és félszer annyi.

Az oktatási intézményekben tanulók szeptembertől egészségesebben, a korábbinál változatosabban étkezhetnek. "Különböző tájékoztató kiadványokkal is segítik a megújuló közétkeztetés rendszerében részt vevőket, a cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik" írta az ÁNTSZ. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is.

A program legfontosabb elemei: tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

Egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell. Az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.

eves

Romlott hús miatt felmondtak az óvodai konyhán dolgozók

A kisalfold.hu számolt be róla, hogy a komáromi Csillag Óvoda központi konyháján dolgozók közösen beadták felmondásukat, miután büdös húst szállítottak nekik. A szakácsnők és konyhalányok szerint olyan feltételek mellett kellett dolgozniuk, amit már nem tudtak vállalni.

Mint az egyik dolgozó elmondta, jelezték a szállítónak, hogy a hús nem megfelelő, de azok csak annyit közöltek velük, hogy mossák át ecetes vízzel a húst. A plusz munka miatt csúszott az étkeztetés is, és az előírt adagoknál kisebbek jutottak. Sőt a korábbi zöldségfélék sem érkeztek meg, így még soványabb lett az aznapi menü.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!