elvez1
Lassulj, Budapest!
Elegük lett a gyors tempójú városi létből, ezért lelassítanák Budapestet a magyar fiatalok. Weboldalukon bárki megtanulhatja, hogyan élhet lassúbb, mégis kiegyensúlyozottabb életet.
SZM, forrás: Slowbudapest.com
2013. június 19.

Már Budapesten is élvezheted a lassulás előnyeit. Nem, nem kábítószerről, hanem az úgynevezett slow mozgalomról van szó. Ennek lényege, hogy az ember a saját életritmusát, jókedvét helyezi a mindennapi rohanás elé. Időt szán a dolgokra és kiélvezi az élet apró örömeit.

A mozgalom 1986-ban indult útjára, amikor egy olasz gasztroblogger tiltakozni kezdett a McDolnalds térhódítása ellen. A Slow food (lassú étel) mozgalom a műételek és a rohanó evés ellen vette fel a harcot, de később más területek is bekapcsolódtak. Már léteznek például lassú városok is, ahol a fejlesztést, az emberek érdekeihez szabják. Itt úgy alakítják ki a köztereket, a bevásárlóhelyeket, hogy az emberek kényelmesen, élvezetesen lakhassanak a városban. Magyarországon az első ilyen város Hódmezővásárhely lett, de most Budapest is csatlakozni látszik a kezdeményezéshez.

A lassulás hívei a Slowbudapest.com weboldalon gyülekeznek és azt írják magukról: „2012 nyarán túlpörgetett fiatalokként elhatároztuk, hogy visszalassulunk az élet minden területén. Felismertük azt, hogy a felgyorsulás sok helyzetben hasznos, de nem mindig szükséges. Hogy a túlprogramozott életvitel stresszhez vezet, csökkenti a hatékonyságot és a boldogságérzetünket is.”

elvez2

Ennek jegyében az oldal mindenkinek kínál hasznod tippeket: A jelenleg futó slow-hét nevű programba például bárki bekapcsolódhat és szembenézhet napi egy kihívással. Vannak egyszerűbb próbatételek is, mint visszatérni az olvasáshoz, vagy új útvonalat keresni a munkába, de akadnak komolyabb feladatok is, például hogy iktassuk ki az életünkből egy napra a tévét és a számítógépet, vagy biciklivel induljunk munkába.

A lassulók a Facebook-on is elleshetik egymás tippjeit és megoszthatják az élményeket azokkal, akik hozzájuk hasonlóan visszavennének a tempóból.

Ha jó ötletnek tartod a lassulást, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!