Óriási telihold
A Hold tizennyolc év óta nem volt olyan közel a Földhöz, mint amennyire ma éjjel lesz. Vagyis, ha derült lesz az ég, egy hatalmas Holdat fogtok látni, akkorát, amekkorát legközelebb csak 2016-ban. A teliholdhoz egyébként sok izgalmas babona és hagyomány kapcsolódik.
Szeretlek Magyarország
2011. március 19.

A Hold tizennyolc év óta nem volt olyan közel a Földhöz, mint amennyire ma éjjel lesz. Vagyis, ha derült lesz az ég, egy hatalmas Holdat fogtok látni, akkorát, amekkorát legközelebb csak 2016-ban. A teliholdhoz egyébként sok izgalmas babona és hagyomány kapcsolódik.

Szombat éjjel a Hold a szokásosnál jóval közelebb kerül a Földhöz. Távolsága mindössze 356.577 kilométer lesz az átlagos 382.900 kilométerhez képest. Ennyire közel utoljára 1992-ben volt bolygónkhoz, és legközelebb 2016-ban lesz, vagyis ha teheted, ne hagyd ki.

Teliholdkor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és pont a felénk eső oldalt éri a napsugár. Emiatt a holdkorong teljessé válik. A ma éjjeli, szuperholdnak is nevezett különleges telihold 14 százalékkal ragyogóbbnak tűnik majd, mint általában. A méretkülönbség leginkább a horizont közelében látszik majd, akkor, amikor este hat körül a Hold felkel, és akkor, amikor hajnali 5 után nem sokkal lenyugszik.


Ez kitűnő alkalmat jelent a fotósoknak, feltéve, hogy derült lesz az ég. Sajnos a meteorológia egyelőre nem sok jóval kecsegtet, azt írják, legfeljebb a nyugati határszélen szakadozhat fel majd időnként a felhőzet. De azért ne adjátok fel! :)

A teliholdhoz sokféle hiedelem kapcsolódik. A közös pont bennük, hogy ilyenkor minden sokkal felfokozottabb, szenvedélyesebb. Ez a vámpírok és farkasemberek átváltozásának ideje, legalábbis jó sok legenda, meg persze film és könyv szól erről. Már az ősi népek is misztikus jelentőséget tulajdonítottak a teliholdnak, nem véletlenül, hiszen magát a Holdat istenségnek tekintették. Úgy tartották, hatással van életünkre, mindennapjainkra.

A néphagyomány szerint teliholdkor a sebek jobban véreznek, mint máskor, és több gyermek születik. De több a veszekedés is, erőszakosabb bűncselekmények történnek, mindenki ingerlékenyebb. A horgászok viszont örülhetnek, bőségesebb fogásra számíthatnak a szokásosnál, mert a halakat vonzódnak a hold fényéhez, és felúsznak a víz felszínére.

A telihold és a földi jelenségek közt a tudomány is sokféle összefüggést talált. A legnyilvánvalóbb: a Hold hatással van az apályra és a dagályra, így ma éjjel az átlagosnál alacsonyabb apályokra, és magasabb dagályokra lehet számítani. Sokan a földrengésekkel, és egyéb katasztrófákkal is összefüggésbe hozzák a Hold közelségét, erre azonban egyelőre nincs tudományos bizonyíték, és reménykedjünk benne, hogy tényleg nem ez a helyzet.

Szóval izgalmas éjszaka előtt állunk, aki tud fotózzon, a legjobb képeket közzétesszük. :)


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!