Tengeri halszelet mustármártásban
Könnyű ebéd
A nagykabátot levéve, belepillantva a tükörbe jön a gyors fogadalom: soha többet egyetlen falatot sem. Aztán - szinte azonnal - kordul a gyomor, s elismerjük, hogy bizony mégiscsak kellene egy gyors, könnyű ebéd. Miből, mit, hogyan? Van egy tippünk.
Szeretlek Magyarország
2011. március 26.

A nagykabátot levéve, belepillantva a tükörbe jön a gyors fogadalom: soha többet egyetlen falatot sem. Aztán - szinte azonnal - kordul a gyomor, s elismerjük, hogy bizony mégiscsak kellene egy gyors, könnyű ebéd. Miből, mit, hogyan? Van egy tippünk.

Nagy Dia írása a Dia és a konyha blogon

Az biztos volt, hogy ma halat főzök ebédre. Nagyon ritkán eszünk halat, jó, ha egyszer egy hónapban. De ehhez az egy alkalomhoz ragaszkodom, annak ellenére, hogy én sem rajongok érte. Ha már választani lehet, akkor tengeri halat választunk, mert a tavi halak ízét nem szeretjük. Ezt a havi egy alkalmat viszont, ugyanúgy, mint minden más ételnél, szeretem variálni, egy kis csavart belevinni. Ne legyen unalmas, egyhangú, megszokott. A mustárt gyermekkorom óta nagyon szeretem, ezért próbálom mindig belecsempészni valamilyen módon az ételekbe. A hal pedig elég íztelen hús, tehát jól kiegészíti a mustár.

[caption id="attachment_9103" align="alignnone" width="466" caption=" Tengeri halszelet mustármártásban"][/caption]

Hozzávalók:

1 kg tengeri halszelet

só, bors

2 ek. citromlé

2 dl tejszín

2 tk. magos mustár

2 ek. mustár

1 kk. kurkuma

4 ek. fehérbor

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A halszeleteket lapos hőálló tálba félig egymásra fektetjük. Citromlével meglocsoljuk és sóval, borssal ízesítjük. A tejszínt egy kisebb tálban elkeverjük a kétféle mustárral, a kurkumával és a fehérborral. Ezt a szószt a halra öntjük. A tálat a forró sütőbe toljuk és kb. 15 percig sütjük (ellenőrizni kell!).

Héjában főtt burgonyával tálaljuk.


A hal már megvolt az ebédhez, de én ragaszkodom a mindennapi leveshez is. Sokat törtem a fejem, hogy milyen leves illene egy ilyen főétel elé. Mindenképpen valami könnyű, légies, nyárias. Egy egyszerű bazsalikommal fűszerezett könnyű paradicsomlevesre esett a választásom. Rántás és tészta nélkül.

[caption id="attachment_9104" align="alignnone" width="466" caption="Bazsalikomos paradicsomleves"]Bazsalikomos paradicsomleves[/caption]

Hozzávalók:

3 szem paradicsom (vagy egy darabolt paradicsom konzerv)

só, bors, bazsalikom

1 gerezd fokhagyma

reszelt sajt a tálaláshoz

A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, majd hirtelen hidegbe. Így könnyen lehúzható lesz a héja. Miután meghámoztuk vágjuk fel apróbb kockákra a húsát, a magokra nincs szükség. Tegyük fel egy liter vízben főni, sózzuk-borsozzuk, reszeljük bele a fokhagymát. Ha szárított bazsalikomunk van, akkor most azt is tegyük hozzá. Pár perc főzés után zárjuk el alatta a tüzet. Ha friss bazsalikomunk van, akkor most a végén szórjuk bele apróra vágva.

Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

[caption id="attachment_9105" align="alignnone" width="466" caption="Nagy Dia "]

[/caption]

Tovább a Dia és a konyha blogra

Tovább a főoldalra


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!