Hirdetés

Még az anyukája pátyolgatja a Jászberényi Állatkert legifjabb lakóját, a kéthetes tarajos sül kölyköt. Az aranyos csöppséget már ti is megnézhetitek Jászberényben.
TERMÉSZET
SZM, MTI, forrás: Jászberényi Állatkert2013-07-21 11:20


A Jászberényi Állatkert legifjabb lakója a kis afrikai tarajos sül kölyök. A kis sül egyelőre papájától külön éldegél anyukájával, még nem tudják, milyen nemű. A látogatók azonban már láthatják (ha van türelmük kivárni, hogy előbújjon anyukája féltő takarásából).

A tarajos sül őshazája Észak-Afrika, de például Olaszország déli részén is előfordul. Rágcsáló, gumókat, gyümölcsöket eszik, de rovarokat, kisebb kígyókat, békákat is elfogyaszt, ha sikerül őket elkapnia. Éjszakai állat. Felnőtt korára akár a másfél méteresre és 25 kilósra is megnőhet.

MTI Fotó: Bugány János

A Wikipédia szerint a régi időkben nagy becsben tartották a tarajos sülöket. Ették húsukat, ami állítólag nagyon ízletes, de sok mindenre felhasználták a tüskéket is. A horgászok például úszóként használták. A tüskék tulajdonképpen megkeményedett szőrszálak. A fiatalok tüskéi természetesen még egészen puhák. A tarajos sül ugyan veszély esetén valamennyire össze tud gömbölyödni, miközben csaknem tüskés golyóvá válik, de ezen a téren a sünnel - amellyel egyébként nem áll rokonságban - nem versenyezhet.

MTI Fotó: Bugány JánosTarajos sül teljes harci díszben a hannoveri állatkertben:Sok találgatásra adtak okot azok a régi híresztelések, miszerint a tarajos sülök képesek arra, hogy tüskéiket nyílként a támadó felé röpítsék, úgy, hogy az mélyen beleáll annak húsába vagy akár egy deszkába is. Való igaz, ha az állat csörögve, zörögve rázza tüskéit, a lazán álló tüskék kirepülhetnek, és eltalálhatják az ellenséget. Nem lehet szó azonban célzott „lövés”-ről, sokkal inkább találomra történő „tüskedobálás”-ról, amely azért néha célba talál.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!
Másfél év múlva pedig még a becsapódására is van esély, a 30 méteres égitest rendszeresen kerülget minket.
A képek megmutatják az élet apró csodáit, a pókhálótól a csodás kilátásig, a szörföző kacsától a misztikus téli erdőig.
A kutyák élete is szigorú szabályok szerint zajlik ám!


Szépségverseny


Vasárnap szépe: Tünci
  Hirdetés

Fotóverseny


Légi fotók
38. Cseresznyevirág
Boldizsár Márk képén együtt a Szabadság híd és a cseresznyevirágzás.
Feszített vászonkerettel
Érdekel

Előző 3 Címlapra
Film készült a lovasíjászat magyar mesteréről
Kassai Lajosra hollywoodi szuperprodukciókban is szükség van, legutóbb Matt Damont tanította be egy Kínában játszódó filmben.
Kassai Lajosra hollywoodi szuperprodukciókban is szükség van, legutóbb Matt Damont tanította be egy Kínában játszódó filmben.