cm
Kéthetes a kis tarajos sül Jászberényben
Még az anyukája pátyolgatja a Jászberényi Állatkert legifjabb lakóját, a kéthetes tarajos sül kölyköt. Az aranyos csöppséget már ti is megnézhetitek Jászberényben.
Szeretlek Magyarország
2013. július 21.







A Jászberényi Állatkert legifjabb lakója a kis afrikai tarajos sül kölyök. A kis sül egyelőre papájától külön éldegél anyukájával, még nem tudják, milyen nemű. A látogatók azonban már láthatják (ha van türelmük kivárni, hogy előbújjon anyukája féltő takarásából).

A tarajos sül őshazája Észak-Afrika, de például Olaszország déli részén is előfordul. Rágcsáló, gumókat, gyümölcsöket eszik, de rovarokat, kisebb kígyókat, békákat is elfogyaszt, ha sikerül őket elkapnia. Éjszakai állat. Felnőtt korára akár a másfél méteresre és 25 kilósra is megnőhet.

D__BJ20130719003
MTI Fotó: Bugány János

A Wikipédia szerint a régi időkben nagy becsben tartották a tarajos sülöket. Ették húsukat, ami állítólag nagyon ízletes, de sok mindenre felhasználták a tüskéket is. A horgászok például úszóként használták. A tüskék tulajdonképpen megkeményedett szőrszálak. A fiatalok tüskéi természetesen még egészen puhák. A tarajos sül ugyan veszély esetén valamennyire össze tud gömbölyödni, miközben csaknem tüskés golyóvá válik, de ezen a téren a sünnel - amellyel egyébként nem áll rokonságban - nem versenyezhet.



D__BJ20130719007
MTI Fotó: Bugány János



Tarajos sül teljes harci díszben a hannoveri állatkertben:



Sok találgatásra adtak okot azok a régi híresztelések, miszerint a tarajos sülök képesek arra, hogy tüskéiket nyílként a támadó felé röpítsék, úgy, hogy az mélyen beleáll annak húsába vagy akár egy deszkába is. Való igaz, ha az állat csörögve, zörögve rázza tüskéit, a lazán álló tüskék kirepülhetnek, és eltalálhatják az ellenséget. Nem lehet szó azonban célzott „lövés”-ről, sokkal inkább találomra történő „tüskedobálás”-ról, amely azért néha célba talál.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!