001
Ismerd meg a tamburellót!
Több száz éve kezdték játszani Olaszországban, csörgődobbal, manapság pedig már nálunk is egyre népszerűbb. De mi a csoda is az a tamburello?
Berei Dániel írása
2013. szeptember 28.

Ez a különleges sport az ütőjéről kapta nevét, mely a tamburinhoz hasonlít. A játékot már az 1800-as években űzték Olaszországban (sőt egyes források szerint a római korban is). Akkoriban a várfalak tövében a fából és állati bőrből készült csörgődobokkal ütöttek egy rongylabdát. A hagyományok tiszteletére még a mai napig rendeznek hasonló versenyeket.

Tambourin02

A nem mindennapi sport profi története 1898-ra nyúlik vissza, amikor is Torinóban megrendezték az első hivatalos versenyt. Ekkor az olasz sportszövetség hivatásos sportként ismerte el a tamburellót. A nyolcvanas években még csak Olaszországban és Franciaországban játszották, de ma már olyan országokban is elterjedt a játék, mint Ausztria, Katalónia, Franciaország, Németország, Anglia, Írország, Svájc, USA, Argentína, Brazília, Kína, Japán és persze Magyarország. A játék terjedésével persze a bőr ütőket és labdákat felváltotta a műanyag - így ma már kizárólag ezzel játsszák.

A MaTamSz (Magyar Tamburello Szövetség) célja, hogy hazánkban is egyre többen megismerjék a játékot. A nemzeti csapatunk is sikeres: magyar lányaink 2007, 2008 és 2010-ben is Európa-bajnoki ezüstérmet szereztek.

2

tambeach

II. Nemzetközi Tambeach Fesztivál, forrás: MaTamSz Hivatalos Facebook oldala

Hogy kell játszani?

A labdát a 34-szer 16 méteres pályán a tamburinhoz hasonló ütővel kell átütni az ellenfél térfelére. A pályán nincs háló, csak középvonal választja el a két térfelet. A labdát az ütőkkel a tenisz szabályai szerint szabad érinteni: mielőtt lepattanna, vagy miután egyszer földet ért a saját térfélen. A játszmák a teniszben szokásos pontozással, négy adogatásból állnak: az első nyert adogatás 15, a második 30, a harmadik 40 pontot ér, a negyedik 50 pontot.

Milyen fajtái vannak?

• Tamburello Indoor

Magyarországon a tamburello ezen fajtája a legelterjedtebb. Indoor esetén egy kézilabda méretű fedett pályán játszik két 3 fős csapat. A tamburello érdekessége, hogy a pályán nincs háló, hanem un. szervavonalak, oldalvonalak jelzik az érvényes ütés távolságát.

• Tamburello Open

Ezt a fajtát szokás Classic-nak is nevezni, hiszen ez az eredeti, a régi hagyományokra leginkább emlékeztető fajta. Olaszországban több mint 200 classic csapat van. E változatot nyitott 80m hosszú pályán játsszák, és csapatonként 5 fő áll a pályán.

• Tambeach

A tamburello e típusa főleg Szicílián, Németországban és Barcelonában közkedvelt, hiszen a tengerpart ideális helyszínül szolgál a sport szerelmeseinek. Tambeach esetén homokos pályán játszanak a 2 főből álló csapatok és a pálya közepén strandröplabda háló jelzi a térfeleket.

• Tamburelli

A játéknak ez a fajtája Skóciára és Németországra jellemző leginkább. Fedett pályán a tollaslabdát ütve játszik csapatonként 1-2 fő. Gyerekek számára közkedvelt, hiszen nem kell nagy erő a labda ütéséhez, de az ütési technikák jól elsajátíthatóak Tamburellit játszva. A videón a 2011-es férfi világbajnoki döntőt láthatjátok.

Nyomj egy lájkot, ha te is kipróbálnád!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!