1
Hogyan segíthetsz a tájfun áldozatainak?
Rettenetes körülmények vannak a Fülöp-szigeteken: temetetlen halottak, szomjazó családok, szüleiket kereső gyerekek.
SZM, MTI
2013. november 14.

"A város repülőtere olyan, mintha egy zombifilm forgatási helyszíne lenne, a település pedig úgy néz ki, mint egy nagy szeméttelep, a kórház környékén sem maradtak épségben épületek" - meséli Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, aki munkatársaival Tacloban városában van. Pontosabban ott, ahol valaha a város állt.

Az utcákon 3-4 kilométeres sor áll a segélyosztó helyek előtt. Az emberek többségének azonban esélye sincs, hogy eljussanak hozzá a segélyszállítmányok. Hiába állnak a reptéren ezrével a vizes palackok, nincs üzemanyag, így a teherautók nem tudják eljuttatni a vizet a szomjazó emberekhez. Van, ahol a lakosok kiásták a vízvezetékeket, hogy így jussanak ivóvízhez. "Nem tudjuk, hogy tiszta-e. Fel kell forralni, de legalább ez is valami" - mondta egy helyi, Christopher Dorano a Reutersnek.

Megdöbbentő képek a helyszínről:

2

3

4

6

7

8

9

10

11

12

Forrás: I love Tacloban FB-oldal

Csakhogy a 38 fokos hőségben és a nagy párában hatalmas a fertőzésveszély. Az utak mellett mindenfelé temetetlen holttestek hevernek: gyerekek és felnőttek vegyesen. Van, ahol azért hagyták abba a halottak gyűjtését, mert kifogytak a halottas zsákokból. Máshol két halottat gyömöszöltek egy zsákba, és olyan hely is van, ahol tömegsírokba temetik az áldozatokat.

Az elkeseredett emberek boltokat és raktárakat törnek fel, hogy élelemhez és tiszta vízhez jussanak. Alangalang városban a lakosok megrohantak egy állami rizsraktárt, de rájuk dőlt a fal, ott nyolcan emiatt haltak meg.

Több magyar mentőcsapat is a helyszínen van, egybehangzóan állítják, hogy ekkora pusztítással és ilyen kilátástalansággal még sehol sem találkozatak. A Református Szeretetszolgálat orvoscsapata a Fülöp-Tacloban város egyik kórházában építette ki a bázisát. A sürgősségi osztályon dolgoznak, ahol sérüléseket látnak el, műtéteket végeznek. Ezen az osztályon vezetik le a szüléseket is.

A Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata szintén Taclobanban van. Élelmiszerekből és ivóvízből álló segélyszállítmányt juttattak el a náluk menedéket találó túlélő gyerekeknek.

A Vodafone Csoport Alapítvány négy önkéntest – köztük két magyart – küldött a helyszínre. Pervai Csaba és Tóth Róbert Paloban dolgoznak, Taclobantól 15 kilométerre délre. Hordozható bázisállomásokból építettek mobil hálózatot, amivel egyrészt a segélyszervezetek életmentő munkáját segítik, másrészt pedig lehetővé teszi a helyieknek, hogy elérhessék szeretteiket a katasztrofális tájfun után.

SONY DSC

Fotó: Vodafone

Hogyan segíthetsz?

Ökumenikus Segélyszervezet segélyprogramja

Hívhatod a 1353-as adományvonalat, minden ilyen hívás 250 Ft támogatást jelent a nemzetközi segélyporgramnak. Küldhetsz pénzt a 11705008-20464565 számlaszámra is, „Tájfun” megjelöléssel. Öt nap alatt 17 ezer telefonnhívást regisztráltak, és 4,3 millió forint érkezett.

Református Szeretetszolgálat

A 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával adhatsz támogatást, ennek értéke hívásonként szintén 250 Ft

Jezsuiták:

A magyar jezsuiták is gyűjtenek a Haiyan tájfun áldozatainak megsegítésére, az adományokat a Fülöp-szigeteki jezsuita szociális szolgálatok osztják szét. Utalhatsz a Paypalon, a http://adomany.jezsuita.hu címen keresztül, vagy banki átutalással: „JTA Barátaink” 11100104-18064333-12000007 számlaszám, a közleményben „Tájfun” megjelölés

Fogadj örökbe!

A Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata a Fülöp-szigeteki Tacloban városban átadta szerdán a magyar gyorssegélyt és a Cebu szigetén vásárolt adományokat helyi baptista partnerszervezetének.

A szeretetszolgálat a túlélő gyermekek megsegítésére meghirdette Fogadj örökbe! támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keres, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3000 Ft-tal segítik egy Fülöp-szigetek-i kisgyermek ellátását. (Bővebb információk a www.fogadjorokbe.hu címen.)

Amennyiben ti is hozzájárulnátok egy kisgyerek egy éves ellátásához, jelezzétek támogatási szándékotokat az info@fogadjorokbe.hu címen, vagy hívjátok a Fogadj örökbe infótelefonját a 20/770-5330 -as vagy a 20/383-4023-as számon.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!