10749531_10203002367716245_647138824_n
Heti betevő - éttermek főznek a rászorultaknak
Négy vendéglő főz, sok helyütt pedig gyűjtenek, szervezők tucatjai segítenek abban, hogy pár száz ember meleg ételhez jusson minden vasárnap.
Jásper Ferenc írása, fotók: Nagy Szabolcs és a szervezők
2014. október 24.

Ételosztásra készül a Klauzál tér. Rászorulók tucatjai gyülekeznek a szép őszi napsütésben, a sarkon pedig a Kisüzem étterem már kinyitott, benn nagy a sürgés-forgás, egyre többen érkeznek, ki egy tepsi süteménnyel, mások almát hoznak, érkeznek a szervezők, a heti munka a végéhez közeledik, kettőkor osztás van.

Az egész úgy kezdődött, hogy Gera Melinda biológus, Róder András és Pink Péter szakácsok felháborodtak azon, hogy mekkora sor áll a Blahán ételért. A VII. kerületi Kisüzem szakácsai elhatározták, hogy jótékonysági akciót hirdetnek Heti betevő néven, amelyhez a környék vendéglői, éttermei csatlakozhatnak. Azt találták ki, hogy a csatlakozó vendéglátó-ipari egységekben elhelyeznek a pulton egy perselyt, amelybe pénzt bedobva lehet adakozni. Amelyik étterem pedig vállalja, főz a rászorulóknak.

Róder András:

"
Rossz volt nézni, hogy amíg mi itt drága ételeket főzünk a vendégeknek, százak állnak sorba egy tál meleg ételért.

Először főként Róderék főztek, mára négy étterem váltja egymást vasárnaponként, hogy egy minőségi módon elkészített egytálétellel várják a Klauzál téren az éhes embereket. Mostanra közel 40 helyen van kinn a persely a Bulinegyedben és környékén, de van olyan budai étterem is, ahol gyűlik az aprópénz minden héten.

_DSC6596

A persely

_DSC6601

Az elismerés - Fair Society-díj

Amikor kinn jártunk a Kisüzemben, éppen Pikó András, az ismert rádiós és párja, Sándor Kata voltak a heti főszervezők, akik azon dolgoznak egész héten, hogy minden összejöjjön a vasárnapi ételosztásra. És ez nem kevés munkát, logisztikát igényel. Az alapanyagok beszerzésétől a hozzávalók, műanyag tálak, miegyebek vásárlásán át az aznapi munkáig, amibe a sorszámosztástól az ételkimérésig minden beletartozik.

De nagy kedvvel, és ami látszik a munkán, mára kialakult rutinnal és hozzáértéssel csinálják. Az akció már egy egyesület kebelén belül szerveződik, amelynek vezetője Gera Melinda, és amiben nincs hiány, az az önkéntes munka. Segítők minden héten vannak, a szervezésen kívül lehet ételt is hozni, vannak, akik gyümölcsöt, mások otthon sütött süteményt hoznak, így minden héten tudnak a sorban állóknak egy szelet sütit és egy almát is osztani.

_DSC6589

_DSC6593

_DSC6599

Jut sütemény is minden vasárnap

- Hány adagot osztanak ki vasárnaponként? – kérdeztük Pikó Andrást.

- 200-250-et, erre van általában kapacitásunk – válaszolja. Ennél többet egyszerűen nem tudnak egyszerre megfőzni a szakácsok. Minden bizonnyal elfogyna több is, ezért, és a korrektség kedvéért is osztunk már fél egykor sorszámot. Vannak, akik a nyolcadik kerületből zarándokolnak át minden vasárnap enni. Két óra körül pedig kezdődik az ételosztás.

És valóban, délben már szép számmal gyűltek össze a téren az emberek, akik beszélgetéssel, kártyázással ütik el az időt a késő őszi verőfényes napsütésben. Vannak köztük hajléktalanok, de sokan egyszerűen csak szegények, akiknek nem telik rendes ételre. Andrásék kimennek sorszámot osztani, közben persze beszédbe elegyednek velük, sokan már régi ismerősökként üdvözlik őket. Közelről nem fotózhatunk, mert sokan vannak, akik nem szeretnének szerepelni a médiában, ami több szempontból is érthető. A szervezőktől azért kaptunk közeli képet is, ők már tudják, kiket lehet fotózni, kiket nem.

_DSC6592

sor

A sor...

- Szomorú látni - mondja Kata -, hogy vannak, akik már reggel kilenckor megjelennek a téren, hogy biztosan jusson nekik étel, mert bizony előfordul, hogy lemaradnak néhányan.

Az még szomorúbb, hogy sok gyerek is ott üldögél a téren, láthatóan nekik ez lehet az egyetlen nap, amikor húsféle is jut az asztalra. Nem beszélve az egy szelet süteményről. Van két kissrác, 10-12 év körüliek, akik segítenek is, délelőtt már megjelennek a Kisüzemben, és amíg elkészül az ebéd, addig elmennek kenyérért, üdítőért a boltba, nagy szatyrokat cipelve érkeznek vissza, és láthatóan boldogok, hogy tudnak valamit tenni az ételért cserébe.

heti betevő

- Igyekszünk olyan egytálételeket főzni, amelyek tartalmasak, van bennük hús is, és megpróbáljuk egy jó vasárnapi ebéd látszatát kelteni – mondja Róder András. Hozzáteszi még: tervezik egy rántott húsos ebéd elkészítését is, ami nagy munka lesz, „de egyszer megcsináljuk, ez biztos".

A múlt héten székelykáposzta volt a menü, amelyet a Hoppá! vendéglő szakácsa, Temesvári Csaba készített el aznap frissen a rászorulóknak. A vendéglőhöz érve azt látjuk, hogy a kész étel egy hatalmas kondérban rotyogott a tűzön, és ebben fogjuk elvinni Andrásék kocsijával a Kisüzembe, ahol majd kiporciózzák. Csabáék, mint ahogy más éttermek is, ingyen készítik el az ételt, ezzel járulva hozzá az akcióhoz. Egyedül az alapanyagra kérik el a pénzt.

_DSC6603

Pikó András, Temesvári Csaba, Sándor Kata

_DSC6605

székelykáposzta

A napi menü

- Mindig összegyűlik a megfelelő összeg? – kérdezzük Katát, miközben segítünk cipelni a kondért.

- Nehezen, de általában igen.

Ezért is vár az egyesület további támogatókat, magánembereket és cégeket is, akik beszállnának a költségekbe. A szervezésre, osztásra van elég ember, önkéntesekben nincs hiány. Ami még hiányzik, az egy kisebb raktár, ahol tudják tárolni a hozzávalókat.

Az emberben kettős érzés uralkodik, amikor kérdezősködik, illetve látja az éhes emberek tucatjait gyülekezni a téren. szomorúság fogja el, mert tudja, hogy szinte minden kerületben (és a legtöbb magyar városban) szükség lenne ilyen összefogásra, másrészt örül, mert lát olyan embereket, akik pénzt, energiát, a hetük egy részét, de legalább a vasárnapjukat arra áldozzák, hogy másoknak egy kicsit jobb legyen.

- Valóban jó lenne, ha minél több helyen lenne ilyen akció – mondják Katáék. Ha más kerületekben is összefogna 3-4 étterem, és 10-12 szervezővel elindítanának egy hasonló kampányt, mi nagyon szívesen segítenénk nekik – amolyan franchise-rendszerben átadnánk a tapasztalatainkat.

Résztvevők:

A csapat

A csapat

Az ötletgazdák: Gera Melinda biológus és a Kisüzem szakácsa: Róder András, majd azonnal csatlakozott Pink Péter a Kisüzem másik szakácsa. Ők főztek először.

a Hoppá! étterem - Temesvári Csaba

a Kőleves vendéglő - Elek Imola tulajdonos.

a Mocco csapata - Kirchmayer Zsuzsanna üzletvezető, Mészáros Géza, Schneider Melinda (szakácsok).


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!