Futás: nagy öröm az agyban
Biztosan ti is éreztétek - ha máskor nem, hát tesiórán -, hogy huzamosabb idejű futás után szinte hullámokban önti el az embert az öröm - és ez több mint annak az érzése, hogy "végre megérkeztem". Ez az érzés egyáltalán nem a véletlen műve, vagy képzelgés.
Szeretlek Magyarország
2012. április 06.

Biztosan ti is éreztétek - ha máskor nem, hát tesiórán :) -, hogy huzamosabb idejű futás után szinte hullámokban önti el az embert az öröm - és ez több mint annak az érzése, hogy "végre megérkeztem" :) Ez az érzés egyáltalán nem a véletlen műve, vagy képzelgés.

MTI, fotók:

Fotó: Fülöp Miklós

Az emberek erőteljes fizikai aktivitás után feldobott hangulatról, örömérzetről számolnak be, ez a "futók gyönyöre". A feldobottságot a természetes fájdalomcsillapítók, az endokannabinoidok váltják ki.

David A. Raichlen amerikai tudós és kutatócsoportja szerint ez a fajta biológiai jutalom csak azokra az emlősfajokra korlátozódik, amelyeknek túlélésükhöz és fejlődésükhöz az emberhez hasonlóan nagy állóképességre volt szükségük.

A kutatók tesztjeikben embereknek, kutyáknak és vadászgörényeknek kellett fél órán át futópadon futniuk. Ezt követően vérmintát vettek tőlük, és mérték vérükben az endokannabinoidok mennyiségét.

Ahogy várható volt, mind a kutyák, mind az emberek esetében megnőtt a vegyület koncentrációja a vérben. Amikor azonban a keveset mozgó vadászgörényeket vizsgálták, kiderült, hogy a görények vérében 30 perc futás után sem emelkedik a vér endokannabinoid tartalma.

Az Arizonai Egyetem tudósai úgy vélik, hogy az evolúció során a hosszú távú futásra való alkalmasság segítette vadászó-gyűjtögető elődeinket életük fenntartásában. Elképzelésük szerint a természetes kiválasztódással kapcsolatos, hogy az előnyös viselkedést támogató örömérzet jutalomként megjelent egyes emlősfajoknál, így az embernél is, míg más emlősfajoknál erre nem volt szükség.

A szeretlekmagyarorszag.hu viszont több mint egy évvel megelőzte a tudományt. Ugyanis szerzőnk, Sz. Csaplár Eszter már tavaly februárban leírta a kutatók által tudományosan bizonyított jelenséget - igaz, ő a felszabaduló anyagot endorfinnak nevezte. Ezt azonban elnézhetjük neki, hiszen ő nem tudományos kutató. :)

Ha kíváncsi vagy Eszter tavalyi cikkére, kattints IDE.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!