470_rubik-kocka
Fantasztikus Rubik-kocka kiállítás New Jersey-ben
Már 40 éve tekergetjük a Bűvös kockát. New Jersey-ben nagy szabású tárlat nyílik az évfordulóra.
Lazáry Fanni
2014. április 24.

Több mint 500 millió darabot adtak már el belőle a világon. Kirakási variációinak száma negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer. A Bűvös kocka 40 éve született, alkotója, Rubik Ernő idén tölti be 70. életévét. A Liberty Science Centerben lenyűgöző tárlattal emlékeznek meg az évfordulóról.

Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitota meg ma a New York-i Szabadságszobor közelében található kiállítást. New Jersey állam első tudományos múzeuma ad otthont a Beyond Rubik's Cube című tárlatnak, amely interaktív formában mutatja be a nagyközönségnek a különböző tudományos területeket. Kilenc hónapon át itt látható a kiállítás, 2015-től pedig világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt járja körbe a Földet.

VIDEÓ: Kik és miért csinálták ezt a kiállítást?

Rubik Ernő a megnyitón köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak bátorságukért, s azért, hogy vállalni merik a kihívást. "Kell hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell" - mondta helyi idő szerint csütörtökön a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben.

A Rubik-kocka egyetemes jelentőségét mutatja, hogy minden hetedik embernek volt már a kezében, nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig világos: káoszból rendet teremteni. A kiállítás a "Játssz, fedezz fel és alkoss!" hármas jelszó jegyében szerveződik. Fő üzenete az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak a bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra.

Hogyan született a Bűvös kocka?

Rubik Ernő eredetileg a térbeli mozgásokat akarta valamivel szemléltetni. A probléma az volt, hogyan tudná mind a három tengelye körül elforgathatóvá tenni a modellt. Először gumigyűrűkkel, majd mágnesekkel próbálkozott, végül rájött, olyan alakúra kell a kockákat kifaragni, hogy azok alakjuknál fogva tartsák össze magukat.

Hogy jobban lássa a mozgásokat, később különböző színnel látta el a tárgy oldalait, és megszületett a Rubik-kocka, amiről hamar kiderült, jóval több, mint egy egyszerű szemléltető eszköz.

asp_620_keretes1

A kiállítás elemei a tudományos és művészeti inspirációt megcélozva többféle érzéket mozgatnak meg: a monstre kocka-mozaikfreskótól a vakok számára készült tapintható kockán át a haiku-kockáig, amelyet forgatva a lapokra vésett szavakból háromsoros versek állnak össze.

A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a technológia, a számítástechnika, a mérnöki tudományok, a művészet, a dizájn és a matematika területeit. Bemutatja, milyen hatást gyakorolt a Rubik-kocka a képzőművészetre és a zenére - a kockaforgatás hangjaiból alkotott muzsikától a kombinatorikus zeneszerzésig.

rubikill

Illusztráció: Szalai Attila

A kocka a nyolcvanas években

1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek (minden tizedik ember). 1981-ben az angol Barron Knights együttes dalt írt a találmányról Mr. Rubik címmel, mely a Twisting The Knights Away c. nagylemezükön jelent meg.

Itthon a Color együttes írt dalt Bűvös kocka címmel.

A kocka szerepelt Rusz Lívia képregényeiben is (pl. Miskati színrelép, 1986)

A kiállítás számos érdekességgel is szolgál, a kockakirakó robotoktól a drágakövekből kirakott kockáig. A Groovik's Cube nevet viselő, tíz méteres élhosszúságú világító kocka a helyszínen, távirányítással lesz "forgatható", sőt a világ négy különböző pontjáról négy játékos is kirakhatja. A látogatók csak rájuk jellemző, egyedi forgatási kombinációból generált személyes "kockaazonosítót" kapnak, amellyel később is beléphetnek majd a kiállítás virtuális részébe - olvasható a kormánybiztos közleményében.

Mint írta, a kiállítás a gyermekektől a kockaforgató szubkultúra specialista csoportjáig számos réteget meg kíván szólítani. Nem utolsósorban azokat az eredeti fakockákat is kiállítják, amelyekkel Rubik Ernő annak idején diákjai számára a térszervezési modelljét szemléltette.

asp_620_bence_1024x681

A kiállítással párhuzamosan nemcsak az LSC, hanem a tervek szerint több nevezetes New York-i épület - így az Empire State Building is - a Rubik-kocka színeivel lesz megvilágítva, a Hudson folyón pedig úszó gumikocka csinál hírverést a rendezvénynek. A Beyond Rubik's Cube 650 négyzetméteren mutatja be a Rubik-kocka történetét, valamint annak a világra gyakorolt hatását, az általa megihletett logikai játékokat, mérnöki és művészeti alkotásokat.

Az eredeti prototípusok, kísérleti tárgyak, korabeli felvételek és archív Rubik-interjúk mellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek a matematikai kísérletek és számítógépes algoritmusok világába, de a Rubik-kocka mint a popkultúra egyik ikonja is megelevenedik a digitális médián, a különböző műalkotásokon és tárgyi eszközökön keresztül.

rubik1

A kiállításhoz az elkövetkező hónapokban utcai vásár, tudományos gála, művészeti kiállítás, mérnökfesztivál, robotépítési és jégszobrászati verseny is kapcsolódik.

Augusztus 1. és 3. között tartják majd az Egyesült Államok Rubik-kocka-bajnokságát és egy későbbi időpontban egy gyorsasági világversenyt is rendeznek logikai játék kirakásából, emberek és robotok részvételével.

rubik2

Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról. Vasárnap a közmédia Rubik 40. - A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával. Nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!