A szóda és a fröccs a Magyar Értéktárban
Ezek az új hungarikumok
Operett, szikvíz, lovasíjászat, kolbász és foci - újabb tagokkal bővült a Hungarikum-lista.
MTI, Címkép: Balázs Attila (MTI)
2013. november 29.

Hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.

A szóda és a fröccs a Magyar Értéktárban

MTI fotó: Balázs Attila

A szóda és a fröccs a Magyar Értéktárban

MTI fotó: Balázs Attila

Puskás Ferenc életművét azért nyivlánították Hungarikumnak, mert az indoklás szerint az ő nevét és teljesítményét a világon mindenhol ismerik, sőt a magyarokkal azonosítják. Kassai Lajos lovasíjász-technikájában pedig a bizottság azt méltányolta, hogy segíti a magyar identitás és gondolkodásmód kialakulását.

VIDEÓ: talán a legnagyobb klasszikus a Csárdáskirálynő (1963)

European Open Championship of Horseback Archery

Fotó: Völgyi Attila

European Open Championship of Horseback Archery

Fotó: Völgyi Attila

A Magyar Értéktárba is új elemek kerültek: Mathiász János szőlőnemesítő életműve, a Hercz és a Pick téliszalámi, a Zsolnay porcelán és kerámia, valamint a badacsonyi kéknyelű őshonos magyar szőlőfajta. Nemrégiben pedig a hízott libából előállított termékekkel bővült a hungarikumok köre.

teliszalami

Fotó: Wikipedia

A hungarikumok közé kerültek a hízott libából elõállíto

MTI fotó: Rosta Tibor - Szarvasgombás libamájat dobozolnak Orosházán

gyulai_kolbasz

Kép: Wikipédia

szikviz

Kép: Wikipédia

A Hungariumokról és a Magyar Értéktár tagjairól egy 13 tagú, független bizottság dönt. Az ő munkájukat segíti a Tudományos Akadémia és a Szabadalmi Hivatal is.

A hatályos törvények szerint „Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungárium Bizottság hungárikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

A Magyar Értéktár a települési, a megyei és az ágazati értéktárakat, valamint a határon túli értékeket összesítő gyűjtemény. Ebbe a gyűjteménybe különböző csúcstermékek, szolgáltatások, markáns teljesítmények kerülhetnek.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!